Skocz do zawartości
Dr_Zoidberg

Termoprzewodność - cyna vs. klej

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie, które z następujących połączeń będzie najlepiej przewodzić ciepło?:

- cyna lutownicza

- klej termoprzewodzący (ale z tych tańszych - połączenie ma kilkadziesiąt cm^2)

- pasta silikonowa + kropelka (w rogach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie, które z następujących połączeń będzie najlepiej przewodzić ciepło?:

- cyna lutownicza

- klej termoprzewodzący (ale z tych tańszych - połączenie ma kilkadziesiąt cm^2)

- pasta silikonowa + kropelka (w rogach)

cyna lutownicza i krzem - całkowita porażka ... jesli chcesz przetestowac podesle ci stara kosc pamieci (cale 256 Kb) i zobaczysz reakcje.

Pasta silikonowa + Kropelka - swego czasu montowalem tak cooler na P133 (wiatraczek 50x50). Niepolecam

Klej - chyba najrozsadniejsze wyjscie - przynajmniej najbezpieczniejsze.

Przewodnosc przewodnoscia a bezpieczenstwo przedewszystkim. KLEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyna jako material przewodzi ciepli chyba najlepiej

tylko do czego cchesz to urzyc !!

cyna nie ima sie wszystkiego

ja bym wzial dobry klej za kilkanascie zł jest go 5g starczy na troche napisz wiecej jakos kropelki nie polecam niektorzy robia ja probowalem i powiem ze z malych powierzchni latwo odpada a klej sie ciezko usuwa (zostaje slad)

natomiast klej na miedzi to jak zakleisz cos co mozesz tak zostawic to najlepsze wyjscie bo jak bedziesz chcial zdjac to od zajechania roboty dzies na 3 dni ciezkiej pracy trzyma sie mocno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha - potrzebne jest mi to do chłodnicy własnej roboty :-). Kupiłem właśnie płaskownik miedziany 170x40x3,5 i zrobiłem z niego taką kwardratową "rurę".

Teraz muszę jakoś przymocować radiatory (część z miedzi część z alu).

No i jeszcze jedno pytanie - czy lepiej zostawić taką rurę jak jest (czyli 420x45x40) czy wstawić w środek "przegrodę" zeby woda musiała pokonać 2x większą odległość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to cyna odpada bo miedzi to nie polutujesz w domowych warunkach - ja robiłem kiedyś wlasnoręcznie radiator (z miedzianego płaskownika i blachy miedzianej metodą nr 3 -pasta + kropelka) - ale on po kilku założeniach na proc się troszką rozleciał ...... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeżeli dajesz rady dobrze rogrzać miedź to ja na Twoim miejscu bym lutował .... mniej kasy wydasz a przewodnictwo cieplne będzie chyba i tak najlepsze z metod które dałeś bo wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nei polootuje miedz na kuchenke i jedzie

a takna powaznei to przegora zeby woda leciala w 2 strony to mysle ze trak i do tego jakies zeberka lutowac nie iwem dokladnie nei moge sobie wyobrazic tego w glowie

ale przegroda tak lutowac miedz z miedzia tak tylko nei wiem jak sie lutuje miedz z aluminium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz opanowane lutowanie to lutuj! Nie ma się co zastanawiać! Jeśli porównasz klej, czy kropelkę z pastą to cyna zawiera najwięcej spójnych cząstek! To co dobrze przewodzi prąd, to i dobrze przewodzi ciepło!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o lutowanie aluminium to jest to niemożliwe - przynajmniej w domowych warunkach, wiem że aluminium się spawa jakąś metodą bodajże beztlenową! Ale aluminium i miedź w połączeniu z wodą na dodatek to niedobre połączenie - przyspieszone utlenianie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To masz bezp. linki do obrazkow (ale beda bez. koment).

http://www.overclocking.biz/modules/My_eGa...dzenie/test.jpg

http://www.overclocking.biz/modules/My_eGa...enie/gotowa.jpg

Mozesz tez wejsc na strone (link w podpisie), kliknac galeria / sprzet / chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar obciac ja lekko powyrzej urzebrowania i troszke zmodyfikowac , jeszcze jedno pytanko czym usunac sadze ktora jest miedzy urzebrowaniem , wczesniej wymylem ja szczotka i plynem do mycia naczyn paroktotnie , ale jest jeszcze lekko osmolona i nie wszedzie dalo sie dojsc ta szczotka , moze jakis plyn co to rozpusci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar obciac ja lekko powyrzej urzebrowania i troszke zmodyfikowac , jeszcze jedno pytanko czym usunac sadze ktora jest miedzy urzebrowaniem , wczesniej wymylem ja szczotka i plynem do mycia naczyn paroktotnie , ale jest jeszcze lekko osmolona i nie wszedzie dalo sie dojsc ta szczotka , moze jakis plyn co to rozpusci ?

Niii! kominek zostaw :-). Będzie dawał "cug" (do tego regulowany wiatrak w podstawie).

Sadzę... hmmm... może być problem.... Może jakiś detergrent + tydzień czasu?

Chybe że to patyna czy cuś....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup na stacji benzynowej płyn do czyszczenia alufelg, najlepiej w spryskiwaczu a nie jakieś pianki, bardzo dobrze myją każdy rodzaj metalu i szybko! Tylko pamiętaj nie rób tego w pomieszczeniu, nie pisze że szkodliwy, ale zapach ma taki duszący, mnie jeszcze przez dwa tygodnie męczył kaszel jak przy gruźlicy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia ......... znam człowieka który czyścił miedź kwasem azotowym w zamkniętym pomieszczeniu .... ledwie go odratowali (50-cio latek !) - płucka dłuuugo się regenerowały ... więc uwaga na opary takich płynów !

:) kwas azotowy beton przeżera, wiem bo kumpel ma szklarnie i na tym rosną u niego ogórki (pożywne:) )!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) kwas azotowy beton przeżera, wiem bo kumpel ma szklarnie i na tym rosną u niego ogórki (pożywne:) )!

kwas kwasem, ale po reakcji z miedzią powstają ... hmmm ... tlenki (?) azotu - i to dopiero (?) potrafi się draństwo i płuckach rozpuścić (tworząc kwas (?) azotowy (???) właśnie ) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dr_Zoidberg - ze sie tak zapytam, bo w końcu nie doczytałem sie, czy dałeś przegrode dzielącą, czy nie? bo wg. mnie to im dłużej woda przebywa w chłodnicy tym lepiej - czyli przegroda wskazana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...