Dr_Zoidberg Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Czy ktoś wie, które z następujących połączeń będzie najlepiej przewodzić ciepło?: - cyna lutownicza - klej termoprzewodzący (ale z tych tańszych - połączenie ma kilkadziesiąt cm^2) - pasta silikonowa + kropelka (w rogach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Czy ktoś wie, które z następujących połączeń będzie najlepiej przewodzić ciepło?: - cyna lutownicza - klej termoprzewodzący (ale z tych tańszych - połączenie ma kilkadziesiąt cm^2) - pasta silikonowa + kropelka (w rogach) cyna lutownicza i krzem - całkowita porażka ... jesli chcesz przetestowac podesle ci stara kosc pamieci (cale 256 Kb) i zobaczysz reakcje. Pasta silikonowa + Kropelka - swego czasu montowalem tak cooler na P133 (wiatraczek 50x50). Niepolecam Klej - chyba najrozsadniejsze wyjscie - przynajmniej najbezpieczniejsze. Przewodnosc przewodnoscia a bezpieczenstwo przedewszystkim. KLEJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 cyna jako material przewodzi ciepli chyba najlepiej tylko do czego cchesz to urzyc !! cyna nie ima sie wszystkiego ja bym wzial dobry klej za kilkanascie zł jest go 5g starczy na troche napisz wiecej jakos kropelki nie polecam niektorzy robia ja probowalem i powiem ze z malych powierzchni latwo odpada a klej sie ciezko usuwa (zostaje slad) natomiast klej na miedzi to jak zakleisz cos co mozesz tak zostawic to najlepsze wyjscie bo jak bedziesz chcial zdjac to od zajechania roboty dzies na 3 dni ciezkiej pracy trzyma sie mocno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Aha - potrzebne jest mi to do chłodnicy własnej roboty :-). Kupiłem właśnie płaskownik miedziany 170x40x3,5 i zrobiłem z niego taką kwardratową "rurę". Teraz muszę jakoś przymocować radiatory (część z miedzi część z alu). No i jeszcze jedno pytanie - czy lepiej zostawić taką rurę jak jest (czyli 420x45x40) czy wstawić w środek "przegrodę" zeby woda musiała pokonać 2x większą odległość? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 No to cyna odpada bo miedzi to nie polutujesz w domowych warunkach - ja robiłem kiedyś wlasnoręcznie radiator (z miedzianego płaskownika i blachy miedzianej metodą nr 3 -pasta + kropelka) - ale on po kilku założeniach na proc się troszką rozleciał ...... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 cyna zalutujesz miedź takiej grubości jednak musisz porządnie rozgrzać miedź, zwykła lutownica sobie nie poradzisz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Samą technologię lutowania mam opanowaną :-). Problemem pozostało tylko to CZY lutować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 No to jeżeli dajesz rady dobrze rogrzać miedź to ja na Twoim miejscu bym lutował .... mniej kasy wydasz a przewodnictwo cieplne będzie chyba i tak najlepsze z metod które dałeś bo wyboru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 jak to nei polootuje miedz na kuchenke i jedzie a takna powaznei to przegora zeby woda leciala w 2 strony to mysle ze trak i do tego jakies zeberka lutowac nie iwem dokladnie nei moge sobie wyobrazic tego w glowie ale przegroda tak lutowac miedz z miedzia tak tylko nei wiem jak sie lutuje miedz z aluminium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Jeśli masz opanowane lutowanie to lutuj! Nie ma się co zastanawiać! Jeśli porównasz klej, czy kropelkę z pastą to cyna zawiera najwięcej spójnych cząstek! To co dobrze przewodzi prąd, to i dobrze przewodzi ciepło! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 jeśli chodzi o lutowanie aluminium to jest to niemożliwe - przynajmniej w domowych warunkach, wiem że aluminium się spawa jakąś metodą bodajże beztlenową! Ale aluminium i miedź w połączeniu z wodą na dodatek to niedobre połączenie - przyspieszone utlenianie itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 No i prawie się udało. W tej chwili klej schnie :-). Zrezygnowałem z radiatorów miedzianych - dałem tylko aluminiowe. Zdjęcia możecie zobaczyć tu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zdjęcia możecie zobaczyć tu nie wiem, ale ja nic nie wiedze na podanym linku - znaczy widze, ale same krzaczki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 To masz bezp. linki do obrazkow (ale beda bez. koment). http://www.overclocking.biz/modules/My_eGa...dzenie/test.jpg http://www.overclocking.biz/modules/My_eGa...enie/gotowa.jpg Mozesz tez wejsc na strone (link w podpisie), kliknac galeria / sprzet / chlodzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ciekawa konstrukcja, a jak sie sprawuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 mam pytanko , a co sadzicie o nagrzewnicy do junkersa , mam stara z urzebrowaniem , cala jest z miedzi ?? po malej modyfikacji chyba by sie nada :?: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Nagrzewnica do junkersa jest jeszcze bardziej miodzio od samochodowej :-). Tyle że jest droga :-(. Nowa ca. 250-300 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ciekawa konstrukcja, a jak sie sprawuje? Na razie sprawdzałem bez radiatorów. Zbiła z miejsca temperaturę o 6 st. C. (ale wcześniej było samo akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ciekawa konstrukcja, a jak sie sprawuje? Na razie sprawdzałem bez radiatorów. Zbiła z miejsca temperaturę o 6 st. C. (ale wcześniej było samo akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 mam zamiar obciac ja lekko powyrzej urzebrowania i troszke zmodyfikowac , jeszcze jedno pytanko czym usunac sadze ktora jest miedzy urzebrowaniem , wczesniej wymylem ja szczotka i plynem do mycia naczyn paroktotnie , ale jest jeszcze lekko osmolona i nie wszedzie dalo sie dojsc ta szczotka , moze jakis plyn co to rozpusci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 No pomysł ciekawy, masz łep nie od parady, ciekawe jak tylko będzie się to spisywało! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 mam zamiar obciac ja lekko powyrzej urzebrowania i troszke zmodyfikowac , jeszcze jedno pytanko czym usunac sadze ktora jest miedzy urzebrowaniem , wczesniej wymylem ja szczotka i plynem do mycia naczyn paroktotnie , ale jest jeszcze lekko osmolona i nie wszedzie dalo sie dojsc ta szczotka , moze jakis plyn co to rozpusci ? Niii! kominek zostaw :-). Będzie dawał "cug" (do tego regulowany wiatrak w podstawie). Sadzę... hmmm... może być problem.... Może jakiś detergrent + tydzień czasu? Chybe że to patyna czy cuś.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 mam zamiar obciac ja lekko powyrzej urzebrowania i troszke zmodyfikowac , jeszcze jedno pytanko czym usunac sadze ktora jest miedzy urzebrowaniem , wczesniej wymylem ja szczotka i plynem do mycia naczyn paroktotnie , ale jest jeszcze lekko osmolona i nie wszedzie dalo sie dojsc ta szczotka , moze jakis plyn co to rozpusci ? Kup na stacji benzynowej płyn do czyszczenia alufelg, najlepiej w spryskiwaczu a nie jakieś pianki, bardzo dobrze myją każdy rodzaj metalu i szybko! Tylko pamiętaj nie rób tego w pomieszczeniu, nie pisze że szkodliwy, ale zapach ma taki duszący, mnie jeszcze przez dwa tygodnie męczył kaszel jak przy gruźlicy :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 tia ......... znam człowieka który czyścił miedź kwasem azotowym w zamkniętym pomieszczeniu .... ledwie go odratowali (50-cio latek !) - płucka dłuuugo się regenerowały ... więc uwaga na opary takich płynów ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 muslalem zeby to krecikiem potraktowac ale boje sie ze z nagrzewnicy zrobi sie sito :) i tu mam dylemat bo tak to wszystko oka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 tia ......... znam człowieka który czyścił miedź kwasem azotowym w zamkniętym pomieszczeniu .... ledwie go odratowali (50-cio latek !) - płucka dłuuugo się regenerowały ... więc uwaga na opary takich płynów ! :) kwas azotowy beton przeżera, wiem bo kumpel ma szklarnie i na tym rosną u niego ogórki (pożywne:) )! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Krecik nie jest dobrym pomysłem. Nawet domestos po dłuższym "namaczaniu" zieleni miedź.... Dlatego albo ten płyn do felg zalecany przez wojto19a albo detergent + czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 hmmm - krecik to zasada sodowa, miedź czysci sie - jak wyżej - kwasem azotowym - w sumie tak dawno nauki chimiczne pobierałem że nie pamiętam nawet co by z tego wyjszło było .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 :) kwas azotowy beton przeżera, wiem bo kumpel ma szklarnie i na tym rosną u niego ogórki (pożywne:) )! kwas kwasem, ale po reakcji z miedzią powstają ... hmmm ... tlenki (?) azotu - i to dopiero (?) potrafi się draństwo i płuckach rozpuścić (tworząc kwas (?) azotowy (???) właśnie ) ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Dr_Zoidberg - ze sie tak zapytam, bo w końcu nie doczytałem sie, czy dałeś przegrode dzielącą, czy nie? bo wg. mnie to im dłużej woda przebywa w chłodnicy tym lepiej - czyli przegroda wskazana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...