Skocz do zawartości
Michrz

Ubuntu - Problem Z Routingiem

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę rozdzielić sieć korzystając z Ubuntu. konfiguracja kabelkowa w moim domu wygląda tak :

---Stałe łącze przez Astera}-------------------[komp główny (mój)]-----[switch]==={reszta sieci domowej}

w moim kompie są dwie sieciówki - do eth0 podpięty jest net, a do eth1 kabelek idący do switcha.

Wiem, że kable są dobrze podłączone, bo pod windą rozdzielanie sieci działa.

I teraz : eth0 ma konfiguracje ustawioną przez DHCP, eth1 ma przypisany adres 192.168.0.1, oraz domyślną bramę. laptop którego podłączam ma IP ustawiona na 192.168.0.5, domyslną bramę a gateway na 192.168.0.1

Wydawało mi się, iż to powinno zadziałać. Komputery pingują się w obie strony bez problemu, ale poza tym nie ma zadnej łączności ze światem z żadnego kompa oprócz głównego. Googlałem na tem temat, użyłem szukajki, ale żadna z porad nie pomogła.

Macie pomysł, co może być nie tak, co przeoczyłem?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal NAT i daj regułki na ogniomurku (zapewne iptables, czy czego tam uzywasz).

No i mnie zażyłeś... wiem co to nat (Network Adress Translation), ale nie mam pojęcia jak go odpalić pod Ubuntu (jestem jeszcze dość zielony). Iptables mam, ale nie za bardzo wiem jak im reguły poustawiać, tak, żeby puściło neta dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi