Skocz do zawartości
konsto

Co To Jest Centrino?

Rekomendowane odpowiedzi

Już ostatnio zgłupiałem na temat nazwy centrino. Słyszałem że centrino to odpowiedni procesor, chipset płyty głównej i WIFI. Jeśli mój Lap nie ma naklejki centrino. Czy to oznacza że nie jest zgodny z tą technologią? Mam IBM t42 z Pentium 1.8

(2MB cashu) radeonem 7500 wifi a/b/g lan 10/100/1000. Czy to mozna zaliczyć do centrino czy nie? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jak najbardziej w technologii Centrino - chodzi o toi że intel wymyslił sobie że jesli jeden z tych elementów nie jest Itelowski to nie może być takiej naklejki - ale IBM T42 jest jak najbardziej w technologii Centrino !!

p.s.

zpewne nie masz Wi-Fi Intelowskiej i dlatego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ktorys z tych 3 elementow nie jest made by intel to nie bedzie to centrino. po to sa te naklejki zeby wyraznie zaznaczyc posiadanie tej technologii przez jakis model. mimo wszystko w/w model prawdopodobnie pracuje rownie dlugo na bateriach jak podobny juz z centrino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ma a/b/g to ew sonoma - centrino wyraznie mowi w specyfiakcji o karcie intel pro 2200b/g ;)

edit

dodam jeszcze ze o centrino swiadczy nie tyle nalepka co logo pojawiajace sie przy starcie ststemu ;)

co do czasu pracy na bateriachi tak powinienes wylaczac karte wifi jak z niej nie korzystasz to zaoszczedzisz na akku - czas powinien byc porownywalny jak na faktucznej platformie

Edytowane przez ayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, walisz bezmyslne posty, ktore nic nie wnosza do tematow... Daj sobie luzu troche i pomsl zanim cos napiszesz.

Moze jakies konkretne powody, czemuz o ma Centrino zazdroscic mu karty Cisco...

Cisco sie specjalizuje raczej w Manistreemowych rozwiazaniach sieciowych, a nie w kartach sieciowych do laptopow...

Jakby mial switch Cisco Catalyst 5500, to rozumiem podniety, ale nie WiFi, od firmy ktora sie w tym bynajmnej nie specjalizuje...

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz raz napisałem odnośnie CENTRINO - jeśli masz karte Wi-Fi jak podejrzewałem inną niż INTEL a jest to CISCO - to takie są montowane w lapkach IBM.

Nieprzejmuj sie tym że przy starcie nie masz CENTRINO - jak pisałęm w poście - musza byc spełnione wszystkie 3 elementy INTELOWSKIE - a że masz Wi-Fi inne to nie ma ani znaczka na obudowie, ani logo przy starcie - ale to nie zmienia faktu !!!! że procesor został wykonany w technologii CENTRINO !!!!! Bo oprócz tego to chipset masz tez pod CENTRINO - nie masz sie czym przejmowac - a nawet masz lepiej niż Ci którzy mają to ze znaczkiem CENTRINO - ponieważ Twoja karta Wi-Fi jest lepsza od tych które są montowane w takich samycha lapkach a z naklejką CENTRINO !!!

POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwoli scislosci, nie ma procesorow wykonanych w technologii centrino, owa technologia to polaczenie trzech wyzej wspominanych elementow i bez ktoregos z nich nie mozna powiedziec: hej stary masz 2/3 centrino :). nie ma sie co sprzeczac co jest lepsze, ja bym wolal inna sieciowke niz moja obecna ale nic nie poradze, na szczescie mam naklejke ktora moge sobie podetrzec tylek;P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi