Skocz do zawartości
hybrid

Problem Z Iso 8859-2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem: nie potrafię ustawić w programach do tworzenia stron www kodowania znaków środkowoeuropejskiego iso 8859-2. Wybieram tę opcje z listy, zatwierdzam i uruchamiam ponownie okienko z ustawieniami, a zaznaczona jest poprzednia opcja. Dotyczy to tylko tego kodowania (w każdym razie z pośród tych co sprawdziłem, to tylko przy tym był taki problem) w programach FrontPage 2003 i Dreamweaver 2004.

Sysytem mam świeżo po instalacji. Przed formatem nie było takiego problemu.

Czy ktoś wie co jest grane? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest w pliku zapisane po jego zamknięciu? .... Ja na codzień używam kodowania Zachodnioeropejskiego, które polskie znaki zamienia na np "ȷ", ale za to na każdym serwerze wyświetlają się poprawnie :)

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś wrzuciłem stronkę z kodowaniem CE na serwer gdzieś w europie - za grzyba nie chciał mi podać polskich znaków, bez względu na to jakie kodowanie ustawiłem w przeglądarce.

PS. Bardzo prawdopodobne że nie była to wina samego serwera www, tylko mysqla - w nim było 80% zapisane tekstu ze strony i podłączane do htmla przez skrypty .... Ustawienie kod. zach. europejskiego było (i zostało ;) )po prostu dla mnie uniwersalnym rozwiązaniem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi