hybrid Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Witam, Mam następujący problem: nie potrafię ustawić w programach do tworzenia stron www kodowania znaków środkowoeuropejskiego iso 8859-2. Wybieram tę opcje z listy, zatwierdzam i uruchamiam ponownie okienko z ustawieniami, a zaznaczona jest poprzednia opcja. Dotyczy to tylko tego kodowania (w każdym razie z pośród tych co sprawdziłem, to tylko przy tym był taki problem) w programach FrontPage 2003 i Dreamweaver 2004. Sysytem mam świeżo po instalacji. Przed formatem nie było takiego problemu. Czy ktoś wie co jest grane? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 (edytowane) A jak jest w pliku zapisane po jego zamknięciu? .... Ja na codzień używam kodowania Zachodnioeropejskiego, które polskie znaki zamienia na np "ȷ", ale za to na każdym serwerze wyświetlają się poprawnie :) Edytowane 4 Listopada 2005 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 W Dreamweaverze jak się ustawi to przy tworzeniu kazdego nowego pliku ustawia dobrze. "ale za to na każdym serwerze wyświetlają się poprawnie" A co ma serwer do wyświetlania znaków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Kiedyś wrzuciłem stronkę z kodowaniem CE na serwer gdzieś w europie - za grzyba nie chciał mi podać polskich znaków, bez względu na to jakie kodowanie ustawiłem w przeglądarce. PS. Bardzo prawdopodobne że nie była to wina samego serwera www, tylko mysqla - w nim było 80% zapisane tekstu ze strony i podłączane do htmla przez skrypty .... Ustawienie kod. zach. europejskiego było (i zostało ;) )po prostu dla mnie uniwersalnym rozwiązaniem .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...