Skocz do zawartości
Oort

zasilanie pompek do wc

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie mam, poniewaz przymierzam sie do tego wc :) i sie tak zastanawiam jak zasilacie pompki tak, zeby wlaczala sie przy starcie kompa. Domyslam sie ze defaultowo to sie ja do gniazdka podlacza. A da sie ja jakos podpiac do zasilacza/pluty glownej czy czego tam jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz miec to tak zeby wciskajac power odrazu ci pompka startowala to mosisz to zrobic na przekazniku.

Jest to niewielkie urzadzenie z 4 wyjsciami. Dwa z nich podlaczasz do wtyku od HDD tak jak wiatrak a drugie dwa szeregowo do jednego z kabli zasilajacych pompke.

Taki przekaznik jest naprawde nieduzy, niedrogi (to zalezy od mocy jaka moze przeniesc), i bardzo prosto go zamontowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie próbował ktoś podłączyć do wyjścia na monitor w zasilaczu ???

Tam przecież prąd też pojawia się dopiero po włączeniu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie próbował ktoś podłączyć do wyjścia na monitor w zasilaczu ???

Tam przecież prąd też pojawia się dopiero po włączeniu kompa.

Przy wyjsciu z kompa do monitora napiecie jest caly czas podawane. To nie ma roznicy czy komp jest wlaczony czy tez nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja nie wiem jaki ty masz zasilacz ale ja tak kiedyś miałem podłaczony monitor i mi sie włączał i wyłączał razem z kompem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w celeronie napięcie podawane tylko gdy komp jest włączony.

???????

To bardzo dziwne, bo na ogół jest tak, że monitor po wyłączeniu compa przechodzi na tryb standby. W moim zasilaczu kabel od napięcia się rozdziela i jeden idzie do gniazda do monitora, a drugi do flaków zasilacza.

W nowych zasilaczach nawet nie ma gniazdka do monitora, bo podłącza się go bezpośrednio do sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu musze wam wszystko wytłumaczyć :P bo zasilacz AT sam odcina prąd po wyłączeniu w drugim gniezdzie a w ATX miedzy 2 gniazdami cały czas jest przejscie, a wiec jak w AT wyłączałes kompa przyciskiem to on odcinał napiecie odrazu przy samym gniezdzie w zasilaczu a ATX to wyzsza technika :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu musze wam wszystko wytłumaczyć :P bo zasilacz AT sam odcina prąd po wyłączeniu w drugim gniezdzie a w ATX miedzy 2 gniazdami cały czas jest przejscie, a wiec jak w AT wyłączałes kompa przyciskiem to on odcinał napiecie odrazu przy samym gniezdzie w zasilaczu a ATX to wyzsza technika :P

Chyba rzeczywiście tak było (nie pamiętam). Ale kto teraz używa zasilacza AT, przecież to było do starych pentium do 233 (czy jakoś tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie mam, poniewaz przymierzam sie do tego wc :) i sie tak zastanawiam jak zasilacie pompki tak, zeby wlaczala sie przy starcie kompa. Domyslam sie ze defaultowo to sie ja do gniazdka podlacza. A da sie ja jakos podpiac do zasilacza/pluty glownej czy czego tam jeszcze?

Aha, zauważyłem, że schodzimy z tematu. No więc pompkę możesz razem z kompem podłączyć do szyny. Polecam, bo tłumi część zakłóceń w sieci, a wszystko włącza się jednym przełącznikiem.

Lepiej jest, żeby pompka trochę pochopdziła przed włączeniem kompa - bo jak by włączała się razem z kompem, to nie słyszałbyś, czy działa, czy nie - a wiesz co by było jakby nie działała... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawosci wyciagnolem stara obudowe AT (ma juz ponad 6 lat) i sprawdzilem jak to jest zrobione.

PITer masz racje. Tam jest zrobione tak ze od wtyczki ida kable do wlacznika potem do 2 wtyczki i dopiero tam sie rozgalezia do zasilacza.

Ja juz sobie przypomnialem ze jak wylanczalem kompa to i monito mi sie tez wylanczal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy pompki nie sa zasilane napieciem innym niz 220V?

A masz może taką pompkę? Nie? To skąd ci to przyszło do głowy - przecież używa się pompek akwariowych, więck kto by się do tego bawił w jakieś zasilacze.

Oczywiście, że 220V - no chyba, że 110V (ale nie w Polsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...