Skocz do zawartości
TinAmoU

Reboot Zanim Wejdzie Do Windy

Rekomendowane odpowiedzi

Może takie coś już było.. Nie wiem... Jeśli tak, to przepraszam.

Problem jest taki: w środę rano odpalam kompa. Wszystko jest ok, muza gra:) Po lekcjach wracam, włączam i czekam. Wybieram sobie win xp pro z możliwych systemów, widzę sobie pasek ładowania systemu, zrobi 4 cykle i restart. Robię tak od nowa.. i znowu restart. I tak w kółko. Po 10 razach zwątpiłem...

Ma ktoś jakiś pomysł co mogło paść? Tak samo z siebie.. Komp nie był ruszany...

Tak żeby uniknąć zbędnych pytań: HDD działa, bo sprawdzony. Ram również.

Smrodku z obudowy nie czuć, żadnej opalenizny na częściach nie widać...

Nie mam pomysłu.

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porpozycje (do wyboru, do koloru):

1. "Naprawa" z CD instalacyjnego.

2. Przywracanie systemu (o ile jest włączone).

3. Awaryjny i zmiana sterowników. Najpierw odinstalować stare, potem wrzucić nowe - można spróbować te same (może się tylko wysypały).

4. Format i instalka od nowa (w przypadku, gdy i tak system był zapchany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podałeś konigu, to może być istotne!

Co mi się nasuwa pierwsze, to jednak wina HDD, to że działa, nie znaczy, że nie mogły wystąpić bady akurat w miejscu, gdzie znajdują się pliki startowe/pliki rejestru.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale masz chyba zainstalowane kilka OS, czy inne odpalają się jak należy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać...

Próbowałem robić cokolwiek z płytką instalacyjną. Albo format, albo reinstalka bez formatowania... Wkładam płytę, leci boot z płyty. Niby wszystko ok, przeleciało pierwsze sprawdzanie jakiejś tam zgodności (nie pamiętam teraz), drugie ledwo się zaczęło i ryps.. Wyskakuje ekranik z jakimś błędem. Treści nie pamiętam. W każdym razie jedyna możliwość to restart.

Tryb awaryjny/uruchamianie z wierszem poleceń - sytuacja taka sama, jak w przypadku "normalnego" systemu - leci 4 razy pasek wczytywania systemu i restart..

Wracając do dysku-na 99% jestem pewny, że to nie to...

Inne OS - owszem, mam jakąś dystrybucję Linuxa (Ubuntu), ale że akurat jestem na etapie Kernel Panic od zeszłego tygodnia, to nic jeszcze z tym nie robiłem...

Edytowane przez TinAmoU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sie przypomina moj problem (niestety nie za fajny). sciagnij sobie jakis program do testowania pamieci najlepiej z pod dosa ale taki zeby Ci sprawdzal kazda czesc pamieci po kolei. Dobrym pomyslem jest tez wylaczenie w biosie Self test on Quick boot (cos takiego, inie pamietam dokladnie) zeby Ci speawdzilo cala pamiec (bedzie sprawdzac 3 razy ) i zobacz czy nie wyskoczy ze jest blad. Ja wlasnie jakims trafem spalilem (zepsulem) 3 kosci ramu: niby teraz dzialaja ale jest jakis obszar pamieci ktory jest zepsuty i jak na niego trafi to sie komp restartuje (przy wlaczaniu lub instalacji windows).

Sprawdz RAM i napisz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi