Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Po objęciu przez 'PiS' wszystkich stołków nie dowiemy się kto jakie wałki kręci/kręcił. Media przestaną ciągle trąbić o tych pajacach i zaczną puszczać więcej bajek. Szkoda B)

Są jeszcze media komercyjne i prasa :wink:

Pozatym co ciekawego ??

Aaa Leper stał się liberałem (socjallistycznym :wink: )

W tym kraju już nic mnie nie zdziwi

Czekam tylko kiedy Młodzież Weszpolska pędzie organizować parady równości :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos LPR. Co myslicie o genialnym pomysle becikowego wysokosci 1000 zł NIEZALEZNIE OD ZAROBKOW?? :lol: . Czyli jak ktos ma majątek 100 mln zlotych i dziecko w drodze, to i tak dostanie od państwa 1000 zł :lol2: .

Typowe, wydaje im się że proste działania są najbardziej efektywne, a jest to zwyczajna bzdura, dla rodzin w ciężkiej sytuacji majątkowej taka forma świadczenia się przyda, aczkolwiek wątpie czy zachęci kogokolwiek do "zrobienia" sobie potomstwa, polityka pronatalistyczna wymaga skomplikowanych działań, i jednorazowe rzucenie ochłapu na pewno nie da efektu

Niestety obecna "większość" (gdyż nie chcą się nazwać koalicją) ma niewielką wiedze nt gospodarki i wolnego rynku, nie wiedzą w jaki sposób go reformować to skupiają się bądź to na polityce społecznej, bądź to na jakichś aspektach z pograniczy prawa moralności etc, widać to była w "Raporcie otwarcia" gdzie pierwsze postulat centrum stały się ostatnimi w polityce rządu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przsady póki co nie ma żdnych przesłanek ku temu by zdawać tego typu pytania

No to już są:

Tomasz Markowski, wiceszef PiS:

Myśmy nigdy jako ta prawica inwigilowana czy prawica nazywana oszołomami nie mieli żadnego realnego wpływu na media publiczne. Teraz chcemy go mieć mimo tego, że będzie krzyk i hałas się podnosił, rwetes i lament. Chcemy rzeczywiście mieć bardzo silny wpływ na media...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos LPR. Co myslicie o genialnym pomysle becikowego wysokosci 1000 zł NIEZALEZNIE OD ZAROBKOW?? :lol: . Czyli jak ktos ma majątek 100 mln zlotych i dziecko w drodze, to i tak dostanie od państwa 1000 zł :lol2: .

Szkopuł w tym, że w środowiskach patologicznych takie becikowe przyda się na alkohol... Wiecie co mam na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Becikowe - czyli 1000zł dla normalnej rodziny, to nic - starczy na najwyżej kilka miesięcy wydatków na dziecko. I normalna rodzina zdaje sobie z tego sprawę i te 1000zł nie będzie pretekstem do postarania się o nowego potomka - bo zdają sobie sprawę, że dziecko musi mieć odpowiednie warunki i jeśli dochody na to nie pozwalają, to 1000zł tego nie zmieni.

Rodzina patologiczna nie zajmuje się dziećmi - one zwykle same się soba zajmują - no oczywiście niemowlęta nie, ale nie raz pokazują i niemowlęta niedożywione (nie mówiąc o biciu/znęcaniu się, ale to inna sprawa). Zwykle takie dzieci gdy dorosną zasilają szeregi przestępców i bezrobotnych - no bo rodzina nie była w stanie zachęcić ich do nauki i zapewnić odpowiednich warunków.

Niestety znam kilka przypadków naprawde uzdolnionych ludzi, których rodzina niestety sprawiła, że nie kontynuowali nauki, tylko zaczęli pracę po zawodówce. Jedyne co mi szkoda, to że zmarnowali swoje zdolności, bo poza tym to porządni ludzie - ale to wyjątki. Większość kończy tak jak napisałem w porzednim akapicie.

Czy rząd chce, żeby w polsce było więcej takich ludzi? Czy nie zdaje sobie sprawy, że spowoduje to fatalne skutki w postaci pogorszenia się jeszcze sytuacji dzieci z rodzin patologicznych.

Ale oczywiście w rządzie mamy tak inteligentnych ludzi, że bardziej nadawali by się do rozbijania głową kamieni niż do rządzenia. Jedyne co potrafią wymyslić, to albo zabranie jakiejś grupie częśći pieniędzy, albo jak teraz - rozdawanie...

Ujemny przyrost naturalny jest wśród normalnych rodzin można by zwalczyć częściowym zwolnieniem z podatku przy większej ilości dzieci - ale Polski nie stać na takie rozwiązanie. W ogóle, to ujemny przyrost jest problemem tylko dla partii udających, że są prorodzinne, bo najwuększym problemem jest niski poziom życia większosci społeczeństwa - ale to już wymaga czegoś więcej jak pomysł zabierania, bądź rozdawania pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś wyliczył koszt utrzymania dziecka do czasu aż osiągnie 18 lat to ok. 100 000 zł więc pozostaje jeszcze do załatwienia 99 000 zł ;)

IMHO "Becikowe" to totalny idiotyzm. Daje się w ten sposób rybe a nie wędke. Jednorazowa pomoc w niczym w rzeczywistości nie pomoże. Większość ludzi wolałaby mieć zagwarantowane miejsca pracy itd. a nie dostać extra pare stówek - no ale to przecież dużo trudniejsze do zrealizowania :? .

jestem przeciw :)

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepszym pomyslem bylby pomysl zaciagniety z Francji, panstwo zwraca kazdej kobiecie po porodzie 50% kosztow za opiekunke do dziecka. Dzieki czemu kobieta moze bardzo szybko po porodzie wrocic do pracy, a na dodat opiekunki zaczynaja odprowadzac podatek od dochodow wiec znika czarna strefa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe efekty wzrostu przyrostu naturalnego zamiast beciwkowego wynikły by z większej ochrony pracowników terminowych, bo to jest główny czynnik niewielkiej ilościnarodzin, nikt [przy zdrowych zmysłach przecież nie zdecyduje się na dziecko kiedy ma przedłużaną umowe na okres 3 miesięcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co porabiają nasi wybrańcy z rządu:

Poseł Samoobrony groził policjantom

...

Był bardzo agresywny. Obrażał funkcjonariuszy. Oficer policji ze śródmiejskiego komisariatu: - Pan poseł przeklinał. Policjantów nazywał ch... Machał legitymacją poselską, krzycząc, że wszystkich nas pozwalnia. Był nietrzeźwy.

W niedzielę Misztal zmienił zdanie. Już nie mówił o pobiciu: - Sprawdzałem tylko, jak bawi się młodzież i czy jest bezpieczna - twierdził. - Jestem przecież także ich wybrańcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem kiedy PiS (rzad) i ewentualna koalicja (SO) wezmie sie za sedno , esencje i sprawy ktore nas ( narod ) powinny najbardziej intersowac : bezrobocie , rozwoj infrastruktury , korupcja , zmiana niekorzystnych przepisow i ustaw , ulatwienie prowadzenia dzialanosci gospodarczej , nizsze podatki ...... .

Bo narazie mamy same temaciki zastepcze : marsze rownosci , lustracja , dekomunizacja , Jaruzelski , geje , uklad warszawski , becikowe i takie temaciki...

Prasa jesli juz jest antypisowa , to powinna tez skupiac się i rozliczac te tematy a nie poddawac sie i nie uwiklac sie w pseudo-temaciki podsuwane dla "zaciemnienia" faktycznego stanu , ktore sa bardzo wygodne dla PiS'u ..... . Im mniej konkretow a "lania wody" tym dla Nich lepiej. Kroluja tematy zastępcze , łatwe i szybko przynoszace poparcie ale nie przynoszaca krajowi nic poza awanturami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem kiedy PiS (rzad) i ewentualna koalicja (SO) wezmie sie za sedno , esencje i sprawy ktore nas ( narod ) powinny najbardziej intersowac : bezrobocie , rozwoj infrastruktury , korupcja , zmiana niekorzystnych przepisow i ustaw , ulatwienie prowadzenia dzialanosci gospodarczej , nizsze podatki ...... .

Bo narazie mamy same temaciki zastepcze : marsze rownosci , lustracja , dekomunizacja , Jaruzelski , geje , uklad warszawski , becikowe i takie temaciki...

Prasa jesli juz jest antypisowa , to powinna tez skupiac się i rozliczac te tematy a nie poddawac sie i nie uwiklac sie w pseudo-temaciki podsuwane dla "zaciemnienia" faktycznego stanu , ktore sa bardzo wygodne dla PiS'u ..... . Im mniej konkretow a "lania wody" tym dla Nich lepiej. Kroluja tematy zastępcze , łatwe i szybko przynoszace poparcie ale nie przynoszaca krajowi nic poza awanturami.

Święte słowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mowic "a nie mowilem", ale od poczatku wiedzialem, ze tak bedzie:> Juz w temacie wyborczym pisalem, ze PiS nie zajmie sie gospodarka - ich program po prostu tego nie zaklada. Zamiast zapewnic rodzinom niskie podatki oraz dobre zarobki, wola dac 1000 zł becikowego i nara. Szkoda tylko, ze utrzymanie dziecka od urodzenia do 18 lat na srednim poziomie to wydatek rzedu 100 000 zl. Jesli kogos nie stac na dziecko, to ten 1000 w zaden sposob go nie zbawi i jak zostalo to juz tutaj zauwazone - w b. wielu przypadkach wykorzysta go "ojciec rodziny", w wiadomy sposob. Zawsze bede powtarzał: NAJPIERW GOSPODARKA, a potem, jak juz kraj sie rozwija, mozna myslec o innych "ulepszeniach".

Ps.

Ogladaliscie wczoraj Teraz My? Chodzi mi dokladnie o ta dyskusje o demonstracjach/paradach homo. Co prawda nie popieram LPR, ale w tej dyskusji Pan Posel wypadl znacznie lepiej. Zgadzam sie z nim w 95%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie bym zabronil parad homo. Bo powiedz mi, po cholere im te parady? Rownie dobrze hetero mogliby robic parady. Osobiscie nie obchodzi mnie, jakiej kto jest orientacji, dopoki komunikacja w moim miescie nie zostaje sparalizowana, bo geje chca se ulica przejsc. Paranoja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie bym zabronil parad homo. Bo powiedz mi, po cholere im te parady? Rownie dobrze hetero mogliby robic parady. Osobiscie nie obchodzi mnie, jakiej kto jest orientacji, dopoki komunikacja w moim miescie nie zostaje sparalizowana, bo geje chca se ulica przejsc. Paranoja.

No tak ale jest konstytucja która tego zabrania, wiesz każdy mół by tak powiedziec przez tych górnikow, hutnikow pielegniarzy itp itd komunikacja zostaje sparalizowana i wsumie też by miał rację, chmmm powinny być wyznaczone do tego miejsca tak jak dla palaczy :wink: gdzie każdy mógł by se poprotestować do woli

Jedyne co mnie śmieszy w tych demontracjach (paradach równości) to te ich hasełka, oni wyszli walczyć w Polsce o demokrację, heh chyba nie zauważyli że takowo już u nas istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej na papierze...

Osobiscie nie popieram parad gejowskich, uwazam je za jakies dziwactwo, ktore probuje sie usprawiedliwiac tolerancja, a kazdego, kto jest przeciw wyzywa sie od nietolerancyjnych homofobow, wrogow demokracji i innych takich.

Z drugiej strony, zabraniac ich bo nam sie nie podoba tez nie mozna - byloby to juz naruszanie Konstytucji i podstawowych zasad demokracji.

Jak zwykle prawda lezy posrodku i potrebny jest jakis kompromis - tyle, ze srodowiska gejowskich krzykaczy zadnego kompromisu nie chca, bo uwazaja ze w mysl Konstytucji i demokracji im sie nalezy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszeliscie o kasach fiskalnych w szlaetach miejskich??

7% vat na usługi toaletowe. Po zrobieniu kupki lub susiu dostaniemy paragon fiskalny. Ciekawe czy będą uwzględniać reklamacje :lol:

jak beda sciagac oplate i wydawac paragon przed zalatwieniem potrzeby - to w razie jak zabraknie srajtasmy bedzie mozna na paragonie zastosowac (znana z kawalu) metode z biletem skladanym na 4 i wydzieraniem srodka :lol:

PS

a zeby nie bylo OT

znowu zaczynaja krolowac tematy zastepcze - a te podstawowe schodza na dlaszy plan np bedzie obnizenie podatkow ale nie w nadchodzacym roku (czytaj kiedys w blizej nieokreslonej przyszlosci), itd - w praktyce wyszlo na to ze PiS zajelo stolki zwolnione przez SLD i teraz ma wszytko w ... nosie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak beda sciagac oplate i wydawac paragon przed zalatwieniem potrzeby - to w razie jak zabraknie srajtasmy bedzie mozna na paragonie zastosowac (znana z kawalu) metode z biletem skladanym na 4 i wydzieraniem srodka :lol:

PS

a zeby nie bylo OT

znowu zaczynaja krolowac tematy zastepcze - a te podstawowe schodza na dlaszy plan np bedzie obnizenie podatkow ale nie w nadchodzacym roku (czytaj kiedys w blizej nieokreslonej przyszlosci), itd - w praktyce wyszlo na to ze PiS zajelo stolki zwolnione przez SLD i teraz ma wszytko w ... nosie <_<

Co zrobić wszystko w myśl zasady "Teraz ku..a MY!!" :-|

A to że tematy zastępcze to chmmmmmmmm, przynajmniej jest nad czym dyskutować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Becikowe - czyli 1000zł dla normalnej rodziny, to nic - starczy na najwyżej kilka miesięcy wydatków na dziecko

Ty wiesz co piszesz.

Na jakie kilka miesiecy, nawet na miesiac Ci to nie starczy. Wiem co mowie, mam corke 2 letnia. Musisz kupić

łóżeczko, maderacyk, koce, pościel, poduszki i tego typu duperele wyjdą Ci równe 1000 złoty i to nie bierzesz, ani topowych rzeczy, ale też nie najtańszych. Wyprawka, ciuszki, pieluchy i inne rzeczy licz około 500 złoty od reki.

Do tego doliczyć 300 zloty na pieluchy, miesiecznie. Chyba, ze od czasu do czasu uzywasz zwyklych tetrowych, jednak przy małym dziecku takie cos nie przejdzie wiec do 6 miesiaca musisz jechac na pampersach. Kazde tansze, sa tak cholernie skonstruowane, zamiast trzymac -wychody, trzyma folia ktora nie przepuszcza powietrza i masz podrażnienia.

Teraz wozek, nie kupisz przeciez byle jakiego bo co ludzie powiedza. Ubranka co miesiac, bo dziecko rosnie szybciej niz nam sie wydaje, rzeczy do pielegnacji dziecka, wanienki, jakies zabawki.

Kiedy moja żona była wciąży. Przygotowanie się na przyjęcie dziecka kosztowało mnie 3 tysiące, od reki w ciągu 14 dn to poszło. Co miesiąc po 600 złoty trzeba było wydać. Teraz kiedy ma dwa lata idzie nie dużo 300 złoty plus 200 żłobek. Tyle kosztuje utrzymanie dziecka na średnim poziomie. Czasem są większe wydatki, ale podliczyłem średnią roczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi