Labe Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Labe jak coś :angry: nie mogli skierować sie na wschód bo stalin ze wschodu nadciagał .W czasie powstania ruskie też mogli pomóc i mieli bliżej <_< zgadza sie Polscy szpiedzy mieli bardzo duży wpływ na losy tej wojny (Polak Potrafi) zgadza się z tym filmem nawet nie oglądałem tej szmiry :angry: ale my też powinniśmy sie lepiej "reklamować" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 a kto nie dostarczyl pomocy w powstaniu 1944 ?(chociaz obiecal) a te debilne filmy typu enigma ze to anglicy rozszyfrowali albo ze polscy szpiedzy nie mieli znaczenia w II wojnie swiatowej :( acha i nie zapomnil o tym Lebe ze anglicy kierowali wojsak na zachod a nie na wschod (do centrum)... a z tym wyzwaniem chodzilo mi o JALTE Co do Enigmy to z tego co się orientuje to polscy matematyce złamali jej kody, ale maszynę skonstruowali Angole, fakt że przywłaszczyli sobie cały sukces, ale czy stosunki polsko- amerykańskie oparte są na takich jasnych, partnerskich zasadach ?? Nie wydaje mi się, ogólnie należy patrzeć w tym kontekście że USA jest dość daleko, dlatego nasze doświadczenia z tym krajem nie obfitują w tego typu traumatyczne zdarzenia jak to ma z państwami Europy Nie mniej jednak należy patrzeć w przyszłość, a póki co to kasę dostajemy z UE, której głównymi płatnikami netto są właśnie Niemcy, natomiast kasa jaka miała płynąc do Polski z offsetu jakoś nie płynie, zresztą według mnie państwo europejskie które nad stosunkami wew. UE stawia stosunki transatlantyckie jest samobójcą, Polska jest dużo bardziej znaczącym partnerem dla sąsiadujących z nami Niemców niż dla odległej USA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 ...wdlug prawa miedzynarodowego gazociagi nie moga sie krzyzowac ...tu chodzi o względy techniczne, a nie prawo międzynarodowe :) Ani USA, ani żaden z krajów UE nie kieruje się i nie bedzie kierował sie sentymentami, tylko rachunkiem ekonomicznym... i nie ma w tym nic dziwnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 A dzisiaj bylo tak ciekawie w naszym kochanym Polski sejmie, ze cale popoludnie poswiecilem na ta telenowele. Normalnie polityka interesuje sie sporadycznie (raczej nie ogladam wiadomosci, juz o regularnych posiedzeniach sejmu nie mowiac), ale dzisiaj mnie wciagnelo bardziej niz "24". ;) Atak na PiS byl tak skomasowany, ze z drganiem łydek oczekuje riposty klonów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 A dzisiaj bylo tak ciekawie w naszym kochanym Polski sejmie, ze cale popoludnie poswiecilem na ta telenowele. Normalnie polityka interesuje sie sporadycznie (raczej nie ogladam wiadomosci, juz o regularnych posiedzeniach sejmu nie mowiac), ale dzisiaj mnie wciagnelo bardziej niz "24". ;) Atak na PiS byl tak skomasowany, ze z drganiem łydek oczekuje riposty klonów. Nie ma się czemu dziwić, działania PIS-u coraz bardziej przypominają Maccartyzm, który raczej zbyt dobrze w USA nie kojarzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 A dzisiaj bylo tak ciekawie w naszym kochanym Polski sejmie, ze cale popoludnie poswiecilem na ta telenowele. Normalnie polityka interesuje sie sporadycznie (raczej nie ogladam wiadomosci, juz o regularnych posiedzeniach sejmu nie mowiac), ale dzisiaj mnie wciagnelo bardziej niz "24". ;) Atak na PiS byl tak skomasowany, ze z drganiem łydek oczekuje riposty klonów. A kiedy nie jest ciekawie ? Stado - zawsze cos wymysli - jak sie ma tak cieple posadki ;] Powoli sie umacniam w twierdzeniu ze jednak rozwiazanie sejmu - bedzie rozsadnym posunieciem - chyba jednym z nielicznych w polskiej polityce. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 A kiedy nie jest ciekawie ? Stado - zawsze cos wymysli - jak sie ma tak cieple posadki ;] Powoli sie umacniam w twierdzeniu ze jednak rozwiazanie sejmu - bedzie rozsadnym posunieciem - chyba jednym z nielicznych w polskiej polityce. :? Nie zgodze się z tobą. Było by rozsądnym posunięciem gdyby nowe wybory w sposób ZASADNICZYzmieniły podział miejsc w parlamencie, niestety sondaże wskazują iż będą to zmiany czysto kosemtyczne, które napewno niczego nie rozwiążą, a skomplikują sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Nie zgodze się z tobą. Było by rozsądnym posunięciem gdyby nowe wybory w sposób ZASADNICZYzmieniły podział miejsc w parlamencie, niestety sondaże wskazują iż będą to zmiany czysto kosemtyczne, które napewno niczego nie rozwiążą, a skomplikują sytuacje Niech mi ktoś wyjasni dlaczego społeczeństwo nie domaga sie nowych wyborów skoro ciągle narzekają że ten jest złodziej, ten nierób, ten ma śmieszne nazwisko ? Trzeba wywalić ten najbardziej denerwujące bakterie bo inaczej to się nie wyleczy państwa tylko że pozostaje wpływ pieniądza :/ nawety ten co narzeka i myśli sobie "ja bym tam zaprowadził porządek bo ten (np.) lepper to taka [ciach!]ła i złodziej" też by uległ i sam się przemienił w pijawke. Może wreszcie trzeba wprowadzić ograniczenia na zarobki i je wyrównać ? Myśle o tym że np. maksymalny zarobek na pojedyńczą osobę wynosiłby powiedzmy 10 000 a reszta którą powinna zarabiać dana osoba (polityk :D ) zostałaby rozprowadzona po innych posadach. Plan arcytrudny ale chyba dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Nie ma się czemu dziwić, działania PIS-u coraz bardziej przypominają Maccartyzm, który raczej zbyt dobrze w USA nie kojarzy Nazywajac to bardziej swojsko: polowanie na czarownice... @Shiningami: latwiej powiedziec, niz zrobic... poza tym mam nadzieje, ze nie masz zamiaru "wyrownywac" pensji wszystkich? A abstraciach!ac od koniecznosci zrewidowania zarobkow i przywilejow politykow (z czym sie zgadzam), to pokaz mi w naszym kraju polityka, ktory sam sobie odbierze dlaz dobra panstwa... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Nazywajac to bardziej swojsko: polowanie na czarownice... @Shiningami: latwiej powiedziec, niz zrobic... poza tym mam nadzieje, ze nie masz zamiaru "wyrownywac" pensji wszystkich? A abstraciach!ac od koniecznosci zrewidowania zarobkow i przywilejow politykow (z czym sie zgadzam), to pokaz mi w naszym kraju polityka, ktory sam sobie odbierze dlaz dobra panstwa... :? Ja napisze troche inaczej, dla mnie zarobki polityków nie są problemem, powiem więcej jestem za tym żeby zarabiali nawet więcej, tylko niech wraz z wysokością zarobków posiadają oni dostatecznie wysokie KOMPETENCJE Edytowane 15 Marca 2006 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Okregi jednomandatowe to podstawa na poczatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Okregi jednomandatowe to podstawa na poczatek Ale tylko większościowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 A co sądziecie o ataku na Balcerowicza i tych wszystkich komisjach? IMO To kolejne ambicje Kaczorów i Paktu. Chcą dojść do władzy absolutnej? Wcześniejsze wybory i tak niewiele tu dadzą, chyba że bardzo zmieni sie podział A Balcerowicz - on zrobił więcej dla Polski niż cały PiS, LPR i Samoobrona razem wzięte Aha, dodaje jescze coś ciekawego: Jak Dorn jeźdźi po zagranicznych dziennikarzach - http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat...94&ticaid=11407 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Szukanie winnych, zamiast wzięcia się do roboty, to normalna postawa dla populistów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Nieznam się dokladnie na prwie dot usług i rynku bankowego, ale z tego co mówili na TVN 24 w Pulsie Biznesu winika ze wwszystko jest zgodne z prawem,pozatym dziwne że polski rynek bankowy porównuje się do np niemieckiego, czy brytyjskiego co dla mnie jest absurdem, pozatym twierdzi się że przez to iż w Polsce jest duży udział kapitału zachodniego w bankach, ich usługi są wyższe, troche mnie to dziwi, gdyż przeciwnicy podają dane jakoby w Czechach usługi te są kilkakrotnie niższe, chmmm ciekawe bo zaraz dopowiadają iż udział kapitału zagranicznego w Czechcach jest wyzszy niż w Pl siegając do 80%, tak wieć albo jest tu jakaś sprzecznośc, albo to ja czegoś nie potrafie zrozumieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Uwazam ze Balcerowicz powinien odejsc jego czas juz nadszedl ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Uwazam ze Balcerowicz powinien odejsc jego czas juz nadszedl ^^ A jakieś argument za tą tezą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 hmm wiele osob przez niego zbankrutowalo a pozatym pzpr'owiec :x komunista :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 hmm wiele osob przez niego zbankrutowalo a pozatym pzpr'owiec :x komunista :x Balcerowicz komunistą :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 a co nie? lol ! ? :| teraz tos ie tak ladnie nazywa postkomunista :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 a co nie? lol ! ? :| teraz tos ie tak ladnie nazywa postkomunista :| Radze ci przestań wypowiadać się na tematy o których nie masz pojęcia, w szczególności polityczne, ewentualnie poczytaj na czym polegał komunizm i kogo można nazwać komunistą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Kolega KaxxL rozumiem, ze tak w ramach prowokacji? ;) Leszek_Balcerowicz "Był członkiem PZPR od 1969 do momentu wprowadzenia stanu wojennego. (...) Po wprowadzeniu stanu wojennego wystąpił z PZPR, jako osoba związana z kierownictwem Solidarności został na krótko internowany, jednak po kilku miesiącach wypuszczony, razem z pierwszą falą zwolnień z internowania." Nie ma ludzi niezastapionych i na Balcerowicza przyjdzie tez kiedys czas, jednak jezeli mialby odejsc w ten sposob (inwektywy Leppera), to ja juz nie widze szansy dla naszej "elity" politycznej. Znalezli sobie drugiego Cimoszewicza. Wogole wyglada mi na to, ze cala polityka PiSu sprowadza sie do znajdywania sobie coraz to nowych wrogow. SLD, PO, media, banki... tak jak pisali wczoraj w Szkle Kontaktowym: Kiedy sie zabiora za nauczycieli, sprzataczki, ogrodnikow, kierowcow autobusow, itp? Daja igrzyska, a o chlebie moze zapomnimy... Edytowane 15 Marca 2006 przez q-b-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Dokladnie :D Balcerowicz komunista - nosz kurde... Imho zagraniczny kapital dlabankow to wieksze zaplecze finansowe zatem mozliwosc ograniczenia zyskow w celu zwiekszenia konkurencyjnosci.... Innymislowy - dlatego, ze do polski splynelo sporo zagranicznego kapitalu z gruba forsa konkurencja sie zaostrzyla i nastapil szybszy spadek cen. A jak wiadomo niskie ceny kredytow sa dla gospodarki bardzo pozytywne... A cale dzialanie PISu to cofanie sie. Cofanie wszystkiego co osiagnieto w 16 lat. Przeciez prywatyzajca miala ne celu zapewnienia lepszego zarzadzania (pasntwowy powie ze to nie jego i go to wali, prywatny ze to jego broszka - im lepiej tym wiekszy zysk). Do tego rozbicie wszystkiego na mniejsze w celu pobudzenia konkurencji... A PIS chce w kazdym sektorze (np. energetyce) doprowadzic do dominacji spolek - cos ala TP w kadym miejscu... Dobrze ze nigdy nie popieralem PISu bo przynajmniej nie musze zalowac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Nie zgodze się z tobą. Było by rozsądnym posunięciem gdyby nowe wybory w sposób ZASADNICZYzmieniły podział miejsc w parlamencie, niestety sondaże wskazują iż będą to zmiany czysto kosemtyczne, które napewno niczego nie rozwiążą, a skomplikują sytuacje Zasadniczo podzial sie nie zmieni - bo wiekszosc nie pojdzie oddac swoj glos - bedzie nas reprezentowac, "elita" osob wybranych przez wies, polanalfabetow, fanatykow-niewolnikow RM :( Takie sa fakty - ludzie nie chodza do wyborow - bo i tak to nic nie da... Wiec mamy to co mamy... Ja chociaz licze ze moze w tym wyborach wyloni sie jakas wiekszosc parlamentarna, zdolna sprawnie rzadzic bez "paktow"... Jedyny pozytyw tych "wyborow". Slyszeliscie dzisiejsza wypowiedz Ludwika Dorna, ministra MSWiA: Dzienikarz Finacial Times, klamie jak bura suka... Pozostawie to bez komentarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Zasadniczo podzial sie nie zmieni - bo wiekszosc nie pojdzie oddac swoj glos - bedzie nas reprezentowac, "elita" osob wybranych przez wies, polanalfabetow, fanatykow-niewolnikow RM :( Takie sa fakty - ludzie nie chodza do wyborow - bo i tak to nic nie da... Wiec mamy to co mamy... Ja chociaz licze ze moze w tym wyborach wyloni sie jakas wiekszosc parlamentarna, zdolna sprawnie rzadzic bez "paktow"... Jedyny pozytyw tych "wyborow". Slyszeliscie dzisiejsza wypowiedz Ludwika Dorna, ministra MSWiA: Dzienikarz Finacial Times, klamie jak bura suka... Pozostawie to bez komentarza. No to jeżeli podział sie nie zmieni to jaki jest sens owe wybory organizować??, kolejna męczaca kampania, kolejne kasa niepotrzebnie wydana i kolejne zawracanie gitary zwykłym obywatelom. Co do błyskotliwych wypowiedzi pana Dorna nie warto się odnośić edit przypomne pewną maksyme Każde społeczeństwo ma takich polityków na jakich zasługuje Edytowane 15 Marca 2006 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Tak spytam z ciekawosci, wie ktos moze kim z wyksztalcenia jest Dorn ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jest socjologiem klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jest socjologiem klikBoze jak to mozliwe - jeszcze UW - grr... Czasem jak go slucham, to mam wrazenie jakbym slyszal chlopa ktory dopiero co wyszedl z chlewa i trzyma widly aby pogonic intruzow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Mysle, ze okregi jednomandatowe mogly by sporo namieszac - i to w dobra strone. Powiem ze z dosiwadczenia innych krajow, gdzie przed wprowadzeniem tego systemu byla niska frekwencja, po tej zmianie zainteresowania wyborami wzroslo :) Ps. Kiedys nawet taka petycja organizowana przez wprost... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Mysle, ze okregi jednomandatowe mogly by sporo namieszac - i to w dobra strone. To nie przejdzie, bo wynik wyborow bylby zbyt duza niewiadoma. Nikt w polskiej polityce na to nie pojdzie. To se ne ostani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...