Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze no słucham dzisiaj Wassermana i uwierzyć nie mogę słysząc słowa:

Ujawnienie sprawy posłanki Beaty Sawickiej było błędem.

No to mi namieszało w głowie bo przecież PiS nic o samowolce CBA nie wiedział, przynajmniej tak utrzymuje Premier, więc jak błędem może być coś o czym PiS nie wiedział ??

No i jeszcze drugie co mnie urzekło:

Do wyborów poszli młodzi ludzie, którzy w wyborach w ogóle wcześniej nie uczestniczyli. Nikt tym ludziom, także my, nie uświadomił, że program PiS jest także skierowany do nich

Zapomniał dodać, że młodych ludzi mieli w poważaniu, na żadnej konferencji przez dwa lata nie usłyszałem co chcą zrobić dla młodzieży, absolwentów, owszem raz coś przebąkiwali, że dzięki nim studenci po prawie mogą aplikować w zawodzie, ale nic więcej. Skoro bardziej interesował ich elektorat Radia Maryja i szukanie niewidzialnego układu to dziwi mnie ich zdziwienie, że młodzi ludzie się na nich wypieli tym bardziej, że słysząc Premiera można było wiele razy odczuć, że w Polsce jest tak dobrze, że młodzi ludzie nie mają prawa wyjeżdżać, a jeśli wyjeżdżają to on siędziwi skoro tu jest już tak wspaniale. Kilkakrotnie poruszałem ten temat, ale widać dla PiS ważniejsze było wszystko tylko nie młodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plany gospodarcze PO na przyszły rok

Politycy Platformy nie byli w stanie jeszcze odpowiedzieć, o ile w konkretnie wzrosną pensje nauczycieli. Wciąż to liczymy - powiedział dziennikowi Zbigniew Chlebowski

Mam nadzieję, że doliczą się więcej niż prezent Millera dla emerytów i rencistów - 4PLN :lol:

Przytoczę słowa Donia

Tak jak Wy przygotowujecie nasze dzieci, sól tej ziemi, do dorosłego życia, tak ja i cała Platforma będziemy was traktować jak najcenniejszy skarb tej ziemi.

:) jest szansa się wykazać :)

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mi namieszało w głowie bo przecież PiS nic o samowolce CBA nie wiedział, przynajmniej tak utrzymuje Premier, więc jak błędem może być coś o czym PiS nie wiedział ??

Też z tego brechtałem;] (przez łzy ;) ). Przecież CBA to całkowicie apolityczna i niezależna od żadnej partii instytucja, a jednak prowokacja i zgarnięcie Sawickiej podczas kampanii było błędem... PiSu. No sorry :lol: :lol: .

W ogole Kaczyńscy stracili jak dla mnie resztki honoru, o ktore jeszcze mogłem ich podejrzewać. Prezydent się obraził i o spotkaniu z Tuskiem, a tymbardziej o pogratulowaniu mu miażdzącego zwycięztwa w Warszawie nie ma mowy. Premier zamierza wytoczyć procesy "za każdą wypowiedź Tuska z ostatnich dwoch lat". Kaczyńscy zamiast przyznać, że przeciwnik był lepszy i zachować twarz, zrzucili już niekorzystny dla siebie wynik wyborów na:

- frekwencje (głosowało za duzo osob)

- reklame zachęcającą ludzi do wyborów

- potężny front wywodzący się od morderców księdza Popiełuszki (to Jarek wymyślił zaraz po ogłoszeniu wyników)

- akcje CBA (która była błędem)

- "nieczyste" zagrania Platformy (chamstwo, kłamstwa, itp.)

- debatę Kaczyński vs. Tusk (premier popełnił błąd, że się na nią zgodził)

- źle dobrane techniki socjotechniczne

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Poszanowanie demokracji pełną gębą;]

PO jeszcze nie rządzi, a co PiS zrobił tym kierunku ? G-Ó-W-N-O ? ....

OOoo przepraszam - pensja podstawowa dla nauczycieli została ponoć obniżona o 40 zł - wg związku nauczycieli tak stoi w budżecie na przyszły rok.

Co myślicie o tym?

Co mamy myśleć? Zaproponowali mu reklame to się zgodził. Wielkie mi halo. Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze na forum w najlepsze trwa swietowanie zwyciestwa liberalow, a tu tymczasem mamy juz pierwsze korzysci z dojscia Po do wladzy.

Na poczatek zgodnie z przedyborczymi haslami obniza podatki i uproszcza system podatkowy - czyli przekladajac z propagandowego na poslki - wstrzymaja uchwalona przez PiS obnizke skladki rentowej. Bo po co obnizac podatki? lepiej nie obnizac, dzira bedzie mniejsza. A czemu dziura jest wieksza? Bo PO uchwalilo np. podwoje becikowe i podwojna ulge na dzieci (koszt ugli z to mniej wiecej wlasnie planowany dochod z tego onizenia skladki) oczywiscie pod haslem likwidacji ulg.

Ale, ale, zeby nie byc niesprawiedliwym trzeba przyznac, ze wstrzymanie pobnizki nie dotyczcy najbiedniejszych. Tak, liberalowie pelna geba, a i system jaki uproszczony...

I tylko tych 200zl żal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO jeszcze nie rządzi, a co PiS zrobił tym kierunku ? G-Ó-W-N-O ? ....

Jeśli chodzi o emerytów i rencistów nie G-Ó-W-N-O :) Inflacja w 2006 roku wyniosła 1,4 proc. (dla gospodarstw emerytów i rencistów). W 2007 roku 2 proc. Czyli łącznie już masz około 3,4 proc. Wzrost realnego wynagrodzenia w 2006 roku wyniósł 3,9 proc., a w 2007 roku około 5,1 proc. 20 proc. z tych wartości daje odpowiednio: 0,8 proc. i 1 proc., czyli łącznie 1,8 proc. Tak więc inflacja za lata 2006-2007 wyniosła 3,4 proc. plus 1,8 proc. (20 proc. realnego wzrostu płac). Emerytury w 2008 roku mogły być więc podwyższone o 5,2 proc. Przeciętna emerytura z ZUS wynosi 1337,64 zł. Jeśli planowane zmiany zostaną uchwalone, dla emeryta oznacza to, że od marca 2008 r. będzie otrzymywał świadczenie miesięcznie wyższe o 68,22 zł brutto. Natomiast skoro przeciętna renta z tytułu niezdolności do pracy wynosi 1009,11 zł, to rencista od marca 2008 r. dostawałby miesięcznie więcej o 51,47 zł brutto. Lepsze to niż 4 złote (brutto) Millera???

Teraz nie wiadomo jak to będzie skoro się rząd zmienia. A jesli chodzi o nauczycieli to przyszła by tez na nich kolej, ale jak się jest nie cierpliwym (tak jak teraz - jeszcze PO nie rządzi a oni juz strajkują hahaha) to nie ma efektów. Pielęgniarki już pomijam bo one to strajkują nie od dwóch czy tam czterech lat tylko od 89'ego roku ;)

I widzisz jak jesteś zorientowany? Nawet nie wiesz co się w państwie działo przez te 2 lata [; (oprócz tych wszystkich ZŁYCH rzeczy o których się na okrągło do znudzenia i bez namysłu najordala).

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy HiS przypadkiem nie pisał o nauczycielach? :P . Może skomentujesz jakoś to, ze mimo szumnych zapowiedzi Giertycha (ktore z tego co pamiętam były wręcz w czasie dokonanym - Giertych mówił, ze to załatwił) i PiSu nic nie wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyedytowane. Wyszło nie wyszło, na każdego przyjdzie czas. Kwestia skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na to pieniądze. Póki co maks jaki można wycisnąć dla nauczycieli to by było 50 zlotych dla stazysty (oczywiscie oprocentowane) i 100 zlotych dla dyplomowanego (oczywiscie oprocentowane)...przeciez nauczyciele sie rozesmieją jak dostaną takie podwyzki i napewno ich to nie ukoi :> Wątpie żeby PO sprostało wymaganiom nauczycieli którzy liczą na PRZYNAJMNIEJ 300 wzwyż podwyżek. A na to trzeba by wygospodarowac ponad 3 miliardy złotych z budżetu...

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to co opisałeś to nie zasługa pis tylko wzrostu gospodarczego który swój "boom" miał znacznie wcześniej.. za to prawde mówiac odpowia SLD bo właśnie wstąpienie Polski do UE dało kopa naszej gospodarce.

gdyby nie to, nie jest powiedziane że ustawy przyjęte przez pis dałyby trochę tego pozytywnego ruszenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to co opisałeś to nie zasługa pis tylko wzrostu gospodarczego który swój "boom" miał znacznie wcześniej..

Ciekawe czy byś tak mówił gdyby u władzy było PO :gitarzysta:

Po drugie to dzięki projektowi tego rządu o waloryzacji rent i emerytur a nie żadna zasługa SLD, SLD już dało - 4 złote (BRUTTO). :lol:

Polecam gazetę prawną czytać, tam jest więcej napisane o tym co się w państwie i jego budżecie dzieje niż na onetach interiach wupe i innych "powierzchownych" źródłach informacji.

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając juz nawet fakt, ze PO jeszcze nie rządzi i nie rządziła za PiSu, mógłbyś dawać jakieś źródła tego co piszesz.

Nie rządzi, ale już zapowiada. Zrodła sam mozesz poszukać, jakoś nie widze, zebys sam je zawsze podawal. Ale masz http://firma.onet.pl/1630498,wiadomosci.html

Co do rzadzenia za PiSu, to co ma rzadzenie z uchwalaniem zlych ustaw? Co w ogole ma rzad do uchwalania ustaw? PO uchwalala poprawki o ktorych wspomnialem wbrew rzadowi i tyle. Jak na razie w Poslce nie ma dyktatury, zeby rzad ustawy uchwal, wiec moze mi wytlumaczysz, co niby znacza slowa "Pomijając juz nawet fakt, ze PO jeszcze nie rządzi i nie rządziła za PiSu".

Aha, jeszcze wracajac do nauczycili - te 3% juz obnizonej skladki rentowej to byla podywzka dla wszytskich, wiec i dla nauczycieli. teraz mialo byc kolejne 2 pkt %, ale nie, nie, mamy PO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy byś tak mówił gdyby u władzy było PO :gitarzysta:

Po drugie to dzięki projektowi tego rządu o waloryzacji rent i emerytur a nie żadna zasługa SLD, SLD już dało - 4 złote. :lol:

pisałem strone wcześniej że do osoby kaczyńskiego i jego partii nic nie miałem mimo iż 2 lata temu też głosowałem na PO .... pis na swój obecny nienajlepszy wizerunek pracował przez 1.5 roku, jeśli naprawde pis robił takie dobre rzeczy dla polski to czemu nie wygrał tych wyborów ? czemu media, większość społeczeństwa są anty ?

ciekaw jestem na kogo Ty głosowałeś, jeśli nie na PiS jak wsześniej oświadczyłeś :]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli naprawde pis robił takie dobre rzeczy dla polski to czemu nie wygrał tych wyborów ? czemu media, większość społeczeństwa są anty ?

Bardzo dobrze postawione pytanie. Ale sprecyzujmy - dlaczego media były nastawione negatywnie do prawa i sprawiedliwości jeszcze zanim zaczęli rządzić?

Było minęło (i prawdopodobnie nie wroci)

Jesli chodzi o mój głos to PSL.

A co do nauczycieli, nie wiem jak to możliwe ale ojciec mojej kobietki jest wykształconym nauczycielem (6 fakultetów - i nadal studiuje o_O) m.in nauki scisłe, historia - teraz studiuje historię sztuki- i owszem, całymi dniami go w domu nie ma od 8 do 20 ale zarabia szóstkę na rękę. Oprócz tego jeszcze znajduje czas żeby grać w kościele jako organista oraz brać czynny udział i pomagac "ciezkiej" młodziezy w ognisku młodzieżowym. Zarabia tyle na ile się całe życie wykształcił (zapracował). A robił po dwa fakultety naraz (mając juz dwójkę dzieci i żonę na utrzymanu)...jest nauczycielem z POWOŁANIA i naprawdę wspaniałym człowiekiem. Cieszę się z takiego przyszłego teścia. Może to dziwnie zabrzmi - owszem, nauczyciele zarbiają niewiele - ale Ci co naprawdę ciężko pracowali żeby godnie żyć chyba nie narzekają.

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pis na swój obecny nienajlepszy wizerunek pracował przez 1.5 roku, jeśli naprawde pis robił takie dobre rzeczy dla polski to czemu nie wygrał tych wyborów ? czemu media, większość społeczeństwa są anty ?

O przepraszam, media byly anty zanim PiS zaczal rzadzic. A wiekszosc spoleczenstwa - a Ty skad czerpiesz wiedze o polityce? Z mediow i to tych papkowato-popularnych - onet, gazeta, telewizja itp. Tylko fachowcy siegaja po konkretna, specjalistyczna wiedze (teksty ustaw, opracowania) - co jest zrozumiale, ale skutki sa jakie sa. Tyle sie teraz pisze, ze PiS przegralo przez glosy mlodych. Wlasnie tych mlodych, ktorzy nie pamietaja lat '90 i ktorzy wiedze czerpia z massmediow. Nic to, czeka ich teraz nauka na wlasnej skorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie afery, ktore wyszly na swiatlo dzienne, a nie zostaly rozliczone.

Rydzol i cala ferajna moherowego radyjka... Lepper i Giertych... Brat el presidente...

Dlugo by jeszcze mozna wymieniac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrodła sam mozesz poszukać, jakoś nie widze, zebys sam je zawsze podawal. Ale masz 2792511[/snapback]

Co w ogole ma rzad do uchwalania ustaw?
Ciekawie postawione pytanie ;) .

moze mi wytlumaczysz, co niby znacza slowa "Pomijając juz nawet fakt, ze PO jeszcze nie rządzi i nie rządziła za PiSu".

Oznaczają ni mniej ni więcej tyle, żebyś poczekał z sądem nad PO aż trochę porządzą, a nie juz piszesz, że nie będzie tego czy tamtego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a siega Twoja wyobraznia tak daleko ze jest w stanie przyjac iz mozna o czyms mowic z perspektywy czasu.. ;)

- potężny front wywodzący się od morderców księdza Popiełuszki (to Jarek wymyślił zaraz po ogłoszeniu wyników)

akurat to co powiedział a czego nie potrafisz badz nie chcesz dokladnie powtorzyc to najszczersza prawda ;)

Prezydent się obraził i o spotkaniu z Tuskiem, a tymbardziej o pogratulowaniu mu miażdzącego zwycięztwa w Warszawie nie ma mowy.

a czemu nie napiszesz ze gdy prezydent chciał spotkania z Tuskiem ten odmowił... nie napisali w wyborczej :?: :D poki co to najwazniejsza osoba w panstwie jest prezydet a jednak taki Donald moze odmawiac spotkania a prezydent juz nie, tak...

i taki obrazeczek ;)

http://nczas.com/wp-content/uploads/2007/1...siukiewicz1.jpg

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to co opisałeś to nie zasługa pis tylko wzrostu gospodarczego który swój "boom" miał znacznie wcześniej.. za to prawde mówiac odpowia SLD bo właśnie wstąpienie Polski do UE dało kopa naszej gospodarce.

Juz nawet nie bede tego komentowac... Chyba nigdy sie nie uwolnimy od tego jeb... LSD, wszystko co wspaniale, to ich zasluga... jasne.

Co do nauczycieli, to tak sie sklada, ze moja matka jest nauczycielka. Jakos przez tyle lat wspanialych rzadow LSD nie udalo sie wprowadzic zadnej podwyzki, a tu prosze, jakos za PiSu dostaje ok. 100zl wiecej. No ale oczywiscie, to wszystko dzieki temu, ze LSD tak dzielnie walczylo o lepsze zycie w Polsce, a PiS przyszedl na gotowe. LUDZIE, kiedy otworzycie oczy, jak by LSD rzadzilo jeszcze przez i 20lat to by pier..., ze nie stac nas na ta podwyzke. Robili z ludzi idiotow i jeszcze ludzie ich za to kochaja, bo skad te 13% dla "Odnowionej Lewicy" ??? Szkoda, ze do niektorych nie przemawia nic, bo nie wierze, zeby teraz bylo inaczej jak za 8letkich rzadow LSD..., bo oni zawsze sie dobrze dogadywali i ciagnelo ich ku sobie (wesolych chlopakow z PO i "Odnowiona Lewice".)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle sie teraz pisze, ze PiS przegralo przez glosy mlodych. Wlasnie tych mlodych, ktorzy nie pamietaja lat '90 i ktorzy wiedze czerpia z massmediow. Nic to, czeka ich teraz nauka na wlasnej skorze.

Niektórzy 'starsi' widzocznie nie pamietaja tez gdzie były wtedy rózne osoby z obecnego pisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a siega Twoja wyobraznia tak daleko ze jest w stanie przyjac iz mozna o czyms mowic z perspektywy czasu.. ;)

Ty chyba w ogóle nie rozumiesz w czym leży problem. Szkoda.

akurat to co powiedział a czego nie potrafisz badz nie chcesz dokladnie powtorzyc to najszczersza prawda ;)

Tak, nie potrafię dokładnie przytoczyć tego co premier mówił zaraz po wyborach - moja pamięć to nie dysk twardy. Jednak sens zachowałem i nie uważam tego ani za "najszczerszą prawdę", ani tymbardziej za stosowny komentarz po ogłoszeniu wyników. Pamiętam wypowiedzi członków PO dwa lata temu i takich "kwiatków" nie wymyślali.

a czemu nie napiszesz ze gdy prezydent chciał spotkania z Tuskiem ten odmowił... nie napisali w wyborczej :?:

Po pierwsze nie czytam Wyborczej ani żadnej innej gazety codziennej. Po drugie wydaje mi się, ze gratulacje można też złozyć przez telefon bądź listownie. No chyba, że Prezydent chciał to też zrobić, ale Tusk nie odbierał :lol: . Po trzecie skąd wiesz czy Tusk rzeczywiście odmówił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba w ogóle nie rozumiesz w czym leży problem. Szkoda.

wytłumacz mi prosze :D

Jednak sens zachowałem i nie uważam tego ani za "najszczerszą prawdę", ani tymbardziej za stosowny komentarz po ogłoszeniu wyników.

JK"

"- Zaczyna się od "Faktów i mitów", gdzie pracował Grzegorz Piotrowski - zabójca księdza Popiełuszki."

jezeli to nie jest według Ciebie prawda, to brak mi słow....

Po pierwsze nie czytam Wyborczej ani żadnej innej gazety codziennej.

trudno mi w to uwierzyc ;)

Po trzecie skąd wiesz czy Tusk rzeczywiście odmówił?

o ile sie nie myle odmowil 2x razy ;) i dla tego gratulacji nie bedzie, olal prezydenta i tak samo prezydent olał jego ;) skoro tego nie wiesz to zmien zrodlo informacji na bardziej obiektywne/bezstronne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo piszesz tak, jakby PO już sie wycofało z obniżania podatkow, a nic mi na ten temat nie wiadomo, więc chcialem źródło. No ale rozumiem, ze to była tylko taka Twoja teoria.

A co, nie wycofują się? Przecież sami głosowali za ustawą o obniżeniu skłądki rentowej, to na ich wniosek obniżenie miało byc większe, niz PiS chciał poczatkowo, a teraz włąśnie się z tego wycofują.

Nie wiem, czy my tu tozmawiamy w roznych jezykacha, ale dla mnie fakt, ze ktos chce odwolac obnizke podatkow, ktora sam pomogl uchwalac jest wlasnie wycofywaniem sie z obnizki.

Co za zrodla chciales? O podwojnym becikowym czy podwojna ulga na dzieci? BO wlasnie o tym pisalem.

Oznaczają ni mniej ni więcej tyle, żebyś poczekał z sądem nad PO aż trochę porządzą, a nie juz piszesz, że nie będzie tego czy tamtego.

Ja piszę? Ja cytuje specjaliste Po od finansow publicznych.

Poza tym nei zauwazylem, zebys w jakis sposob odniosl sie do tej wypowiedzi. Najpierw zawracasz mi glowe, cchesz czytatow, a potem brak doniesienia do meritum. Standard. Młodzieżówka czy tak bezinteresownie, z czystej sympatii?

@SGJ

Niektórzy 'starsi' widzocznie nie pamietaja tez gdzie były wtedy rózne osoby z obecnego pisu...

Alez pamietaja:) Mnie tylko boli to, ze ktos jeszcze nie zaczal rzadzic, a juz siega mi do kieszeni, i ze akurat po tych ludziach tego mozna bylo sie spodziewac.

@CBZ

Wszystkie afery, ktore wyszly na swiatlo dzienne, a nie zostaly rozliczone.

Rydzol i cala ferajna moherowego radyjka... Lepper i Giertych... Brat el presidente...

Dlugo by jeszcze mozna wymieniac...

Nie ma co, silna lista:) Szkoda, ze wanny wassermana nie dodalaes...

Co do afer, to teraz PO bedzie mialo szanse je pokazac, bo ja przypominam sobie jedynie afery medialne - wanna wassermana, samobojstwo blidy... Zobaczymy teraz, czy byly afery, czy ich nie bylo.

Dalej Rydzyk - coz, kwestie ideologiczne mnie nie interesuja. Jeden nie lubi Rydzyka, drugi Michnika. Na pewno Rydzyk kosztowal mnie mniej niz 2pkt procentowe pensji brutto.

Lepper i Giertych - za to powinienes PiS podziekowac, bo przeciez wlasnie PiS spiwodowal, ze tych panow juz w polityce nie bedzie. Nie Po, nie SLD, a wlasnie PiS. W dodatku nic nie zdazyli zepsuc. W czym wiec problem?

Brat prezydent - to sie demokracja nazywa, wiem, trudne slowo.

@und3r

Tak, nie potrafię dokładnie przytoczyć tego co premier mówił zaraz po wyborach - moja pamięć to nie dysk twardy. Jednak sens zachowałem i nie uważam tego ani za "najszczerszą prawdę", ani tymbardziej za stosowny komentarz po ogłoszeniu wyników. Pamiętam wypowiedzi członków PO dwa lata temu i takich "kwiatków" nie wymyślali.

No jak to - "mógłbyś dawać jakieś źródła tego co piszesz". Co to za tlumaczenie - pamiec to nie dysk twardy. Stosujesz podwoje standardy dyskusji? Nikt nie wymaga cytatow z pamieci, dostep do internetu masz.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam generalnie w [gluteus maximus] cale to samonapedzajace sie koryto.

Demokracja ? Nie takiej demokracji sie spodziewalem... Partyjniak, a nie Prezydent.

Jego za_sra_nym obowiazkiem jest pogratulowac Tuskowi i PO zwyciestwa.

Mam gdzies, czy Tusk odmowil 2, czy 20 razy, to zakichany obowiazek el presidente.

Odwracania kota ogonem, Wasserman, Saba zraca sejmowe meble, czy ogrodzenie za iles tam baniek.

Generalnie nasz kochany rzad to mix kupy i kleju, raz przyklejony smierdzi cale zycie.

Noz mi sie w kieszeni otwiera, a mam nadzieje, ze wreszcie przestanie.

Generalnie majac to wszystko gdzies wkurza mnie taki stan rzeczy.

Dajmy szanse PO, w koncu lud dokonal wyboru, zobaczymy coz tego wyjdzie.

Jedno mnie tylko martwi... Niech przestana traktowac KRAJ jak krolika doswiadczalnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytłumacz mi prosze :D

Wątpie, czy ma to sens. Odsyłam do posta 2977 - imho nie ma tam czego nie rozumieć.

JK"

"- Zaczyna się od "Faktów i mitów", gdzie pracował Grzegorz Piotrowski - zabójca księdza Popiełuszki."

jezeli to nie jest według Ciebie prawda, to brak mi słow....

Widzisz, ja przytoczyłem z pamięci i lepiej zachowałem sens wypowiedzi niż Ty cytując wyrwany z kontekstu fragment. No ale skoro chcesz dokładnie, to masz dokładnie:

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...

I nie, nie jest to "najszczersza prawda". Powiem więcej - to jest obraza większości (głosujących) Polaków.

trudno mi w to uwierzyc ;)

Twoj problem.

o ile sie nie myle odmowil 2x razy ;)

Zapytam może ponownie - skąd to wiesz? Skąd masz wiedzę jak wyglądały rozmowy Tuska z Kaczyńskim po wyborach. Bo tak się składa, ze o tym, iż Kaczyński nie pogratulował jeszcze Tuskowi (ba, nie ma nawet takiego zamiaru) mówią wszyscy przedstawiciele PiS z premierem na czele, a o tym, że to Tusk odmówił spotkania mówią... też członkowie PiS (nawołując przy tym Tuska do przeprosin Kaczyńskiego). Nie wiem jak inni, ale ja juz dawno przestałem wierzyć politykom PiS na słowo (z premierem na czele - mam przytoczyć kilka cytatów?).

i dla tego gratulacji nie bedzie, olal prezydenta i tak samo prezydent olał jego ;) skoro tego nie wiesz to zmien zrodlo informacji na bardziej obiektywne/bezstronne :D

Pytam więc po raz trzeci - jakie jest Twoje "obiektywne/bezstronne" źródło informacji? Bo ja niestety nie posiadam takowego źródła informacji, z którego mógłbym poznać przebieg prywatnej rozmowy pomiędzy Tuskiem i Kaczyńskim. Wiem tylko, że PiS chce przeprosin od Tuska i nie widzi w zachowaniu prezydenta (w teorii stojącego ponad partyjnymi podziałami) nic dziwnego.

A co, nie wycofują się?

Pisałem o podatkach ogólnie, podobnie jak Ty na początku. Nawet jeśli faktycznie PO nie obniży składki rentowej wszystkim, to podatki nie ograniczają się do składki rentowej. I powtarzam raz jeszcze - poczekaj z sądami aż zaczną rządzić. Jeśli nie będzie obniżenia/uproszczenia podatków to na nich nie zagłosuję w przyszłej kadencji - proste.

Nie wiem, czy my tu tozmawiamy w roznych jezykacha, ale dla mnie fakt, ze ktos chce odwolac obnizke podatkow, ktora sam pomogl uchwalac jest wlasnie wycofywaniem sie z obnizki.

To jeszcze nie jest fakt, to są narazie jakieś spekulacje. Nawet jeśli się sprawdzą, to nie mówimy o odwołaniu obniżki składki wszystkim, tylko grupom zamożniejszym. Nie twierdzę, że jestem tym zachwycony ale nie zamierzam krytykowac nowego rządu zanim jeszcze powstał.

Co za zrodla chciales?

Po prostu myślałem, ze ktos z PO stwierdził coś w stylu: "nie zamierzamy obniżać podatków bo coś-tam". Coś takiego mógł sugerować Twój post i dlatego poprosiłem o źródło. Potem dopiero sprecyzowałeś, ze cały czas chodzi Ci o te wypowiedzi dot. częściowego zniesienia obniżenia składki rentowej.

Poza tym nei zauwazylem, zebys w jakis sposob odniosl sie do tej wypowiedzi.

Do której Twojej wypowiedzi się nie odniosłem? Odniosłem się i napisałem, zebyś zaczekał z sądem aż coś będzie pewne.

Standard.

Ty mi nie mów o standardach, bo gdybym był złośliwy to bym tylko z tego topicu mógł wybrać takie fajne "standardowe wypowiedzi" zwolenników PiSu, że sam Kaczyński by odpadł ;) .

Młodzieżówka czy tak bezinteresownie, z czystej sympatii?

Tak, młodzieżówka :lol: . Nie mam co robic.

Lepper i Giertych - za to powinienes PiS podziekowac, bo przeciez wlasnie PiS spiwodowal, ze tych panow juz w polityce nie bedzie. Nie Po, nie SLD, a wlasnie PiS. W dodatku nic nie zdazyli zepsuc. W czym wiec problem?

Ty serio tak, czy tylko żartujesz? Bo wiesz, żartować to sobie w ten sposób można, ale my tutaj staramy się na poważnie...

Brat prezydent - to sie demokracja nazywa, wiem, trudne slowo.

:lol: . Właśnie przez ostatnie kilka dni PiS pokazuje jak szanuje demokratyczne decyzje Polaków. Dwa lata temu też nie było lepiej: "JEŚLI MYŚLICIE, ŻE DOJDZIECIE KIEDYŚ DO WŁADZY TO SIĘ GRUBO MYLICIE" (z dużych liter, bo biedak krzyczał ;) ). Aha - to też cytuję z pamięci.

Co to za tlumaczenie - pamiec to nie dysk twardy. Stosujesz podwoje standardy dyskusji? Nikt nie wymaga cytatow z pamieci, dostep do internetu masz.

Widzisz, po prostu pamiętałem sens tej wypowiedzi i uznałem, ze mogę ją sobie trochę skrócić. Mogę też znaleźć dokładny cytat tego z CapsLockiem ale nie chce mi się bo wiem, że sens zachowałem. Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie, czy ma to sens. Odsyłam do posta 2977 - imho nie ma tam czego nie rozumieć.

ma sens ;)

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...

czy Ty wiesz w ogole co to sa fakty i mity :?: oczyswiste jest ze zatrudniały Piotrowskiego, wiec gdzie masz cos co jest nie jasne... nie odwracaj kota ogonem czy jest to zniewaga czy nie to jest w tej chwili nie istotne, zaprzyczyles ze byla to prawda, wiec moze sprostujesz...

Zapytam może ponownie - skąd to wiesz? Skąd masz wiedzę jak wyglądały rozmowy Tuska z Kaczyńskim po wyborach.

po wyborach o ile wiem takich rozmow nie było... były przed wyborami ;) faktem jest ze olał prezydenta...

Pytam więc po raz trzeci - jakie jest Twoje "obiektywne/bezstronne" źródło informacji?

jak sie nauczysz czytac ze zrozumieniem, to odpowiem Ci na to pytanie, jednak nie wczesniej nie pozniej ;)

przestałem wierzyć politykom PiS na słowo

czemu :?: przeciez to były tylko

jakieś spekulacje

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika Olejnik: A gościem Radia ZET jest Przemysław Gosiewski niesfrustrowany, bo fantastyczny wynik wyborczy, gratuluję w imieniu Radia ZET.

Przemysław Gosiewski: Dzień dobry państwu, dzień dobry pani, dziękuję.

Monika Olejnik: Wita Monika Olejnik. Czy będzie pan szefem klubu PiS.

Przemysław Gosiewski: Te decyzje podejmie klub w najbliższy poniedziałek, wówczas premier, prezes partii...

Monika Olejnik: No tak, ja wiem, że podejmie w przyszłym tygodniu, ale czy chciałby pan być szefem klubu?

Przemysław Gosiewski: przedstawi kandydatury. To jest kompetencja prezesa partii.

Monika Olejnik: Ale chciałby pan?

Przemysław Gosiewski: Proszę panią, ja jestem zdyscyplinowanym członkiem klubu i mój los zostawiam w ręce pana prezesa.

Monika Olejnik: Ale czy chciałby pan, nawet nie może pan powiedzieć o swoich marzeniach? Taka dyscyplina jest w PiS do tej pory?

Przemysław Gosiewski: Pani redaktor, ja wychodzę z prostego założenia, a mianowicie zgodnie ze statutem kandydata na szefa klubu wskazuje prezes partii i dowiemy się w poniedziałek.

Monika Olejnik: Dobrze, chciałby pan być wicemarszałkiem?

Przemysław Gosiewski: Kogo pan premier wskaże. Pani redaktor, ja mam propozycję abyśmy o innych tematach rozmawiali.

Monika Olejnik: O innych? No dobrze, skoro te tematy są wstydliwe to porozmawiajmy o innych tematach.

Przemysław Gosiewski: Nie, nie są wstydliwe, bo pani redaktor cieszy mnie, że tak dużo posłów PiS pozytywnie wypowiada się na temat mojej osoby, natomiast uważam, że nie ma sensu mówić dzisiaj o decyzjach, które dowiemy się w poniedziałek.

Monika Olejnik: Czy zaskoczyło wczoraj pana aresztowanie, zatrzymanie Tomasza Lipca przez CBA?

Przemysław Gosiewski: Sądzę, że CBA realizuje dobrze swoje działania.

Monika Olejnik: A czy nie powinno tych działań zrealizować przed niedzielą, tylko dopiero wczoraj?

Przemysław Gosiewski: Znaczy, ja bardzo bym prosił abyśmy nie oceniali w takim trybie prac CBA, dlatego że CBA się sprawdziło jako służba. Ja pamiętam dyskusję, pani zresztą też, na temat zasadności CBA i uważam, że dzisiaj wszyscy są przekonani, że ta służba powinna istnieć.

Monika Olejnik: Czy Tomasz Lipiec w rządzie premiera Kaczyńskiego to była kompromitacja?

Przemysław Gosiewski: Ja uważam, że dobrze, że CBA prowadzi aktywne działania. I jak pani zauważyła one są wymierzone wobec polityków bez względu na barwy polityczne, bo czy ktoś jest zwolennikiem takiej czy innej opcji, a dopuścił się korupcji to po prostu jest złodziejem.

Monika Olejnik: No tak, oczywiście, ale mogliśmy to zobaczyć przed niedzielą. Nic takiego się nie wydarzyło, że dopiero teraz zobaczyliśmy, a czy CBA nie położyło akcji, bo jak pan pamięta doskonale dwóch dyrektorów zostało zatrzymanych przez CBA, szli z pieniędzmi do Ministerstwa Sportu, trzeba było zobaczyć dokąd oni wchodzą, do kogo idą i wtedy to byłaby udana akcja CBA, prawda?

Przemysław Gosiewski: Sądzę, że o wszystkich działaniach CBA i prokuratury decydował po prostu zebrane materiały. Jak pani doskonale wie, a mogę to pani powiedzieć, jako prawnik, żeby zatrzymać osobę...

Monika Olejnik: Ale panie premierze, idą z łapówką do ministerstwa, zostali zatrzymani przed ministerstwem, a nie w ministerstwie.

Przemysław Gosiewski: Pani redaktor, ja może wypowiem się nie tylko jako poseł, czy wicepremier, jako prawnik, a mianowicie aby zatrzymać dane osoby musi być zebrany materiał dowodowy i ja cieszę się, że CBA działa skutecznie. I też uważam za pozytywne to, że nie kieruje się ani sprawami barw politycznych, nie kieruje się ani pozycją polityczną danych osób, bo w końcu wszyscy są równi wobec prawa. Ja myślę, że to jest ta wartość, którą uzyskaliśmy za czasów rządu pana premiera Jarosława Kaczyńskiego.

Monika Olejnik: Zbigniew Wassermann, premier Kaczyński mówi, że nie potrzebna była, teraz mówi, że to błąd konferencja Mariusza Kamińskiego przed niedzielą w sprawie Beaty Sawickiej.

Przemysław Gosiewski: Znaczy, ja uważam, że dobrze, że sprawa pani Sawickiej została ujawniona. Natomiast rzeczywiście może w nie najlepszym czasie, zgadzam się z tym, że no, ten przekaz medialny, który uczyniła Platforma Obywatelska płaczącej osoby, która wcześniej mówiła...

Monika Olejnik: Ona została wyrzucona, nie wiem czy pan wie, od razu.

Przemysław Gosiewski: No dobrze, ale to nie przeszkodziło, aby potem wspólnie z kolegami z PO organizowała konferencję prasową.

Monika Olejnik: Ona nie zorganizowała wspólnie z kolegami z PO, a którzy posłowie z PO organizowali tę konferencję?

Przemysław Gosiewski: Ale pani redaktor, co jest dla mnie istotne.

Monika Olejnik: Czy prawnik, Przemysław Gosiewski mógłby powiedzieć, którzy ludzie z PO...

Przemysław Gosiewski: Ale ja muszę powiedzieć tak...

Monika Olejnik: Nie, czy prawnik Gosiewski powie, którzy ludzie z PO organizowali tę konferencję.

Przemysław Gosiewski: Tak, ja powiem.

Monika Olejnik: To proszę powiedzieć.

Przemysław Gosiewski: A mianowicie uważam za niemoralne te wszystkie gesty współczucia wobec pani Sawickiej, bo przecież ona dopuściła się przestępstwa, pani redaktor rozumie, że korupcja...

Monika Olejnik: Ale czy mógłby pan powiedzieć kto organizował tę konferencję?

Przemysław Gosiewski: ...że korupcja jest przestępstwem w Polsce.

Monika Olejnik: Ale oczywiście, oczywiście.

Przemysław Gosiewski: I to jest pierwsze. Po drugie, ja myślę, że pani Sawicka w swoich wypowiedziach mówiła o pewnym nastroju wśród Platformy Obywatelskiej.

Monika Olejnik: Ale niech pan nie zmienia tematu, kto organizował konferencję, niech pan poda nazwiska?

Przemysław Gosiewski: Ja muszę powiedzieć, że słyszałem wielu polityków Platformy Obywatelskiej, którzy bardzo współczuli pani Sawickiej.

Monika Olejnik: Ale pytanie jest konkretne – pan powiedział, że oni organizowali.

Przemysław Gosiewski: Ale nie, nie wiem czy pani zauważyła, chcę pani przypomnieć pani redaktor, że wielu polityków mówiło z wielkim współczuciem, wręcz o ofiarze pani Sawickiej. No ja jednak bym bardzo prosił, abyśmy podchodzili do osób, które dopuściły się korupcji w sposób jednoznaczny.

Monika Olejnik: Dobrze, czy Mariusz Kamiński zachował się apolitycznie mówiąc, że Polacy powinni wiedzieć na kogo mają głosować?

Przemysław Gosiewski: Ja uważam, że pan Mariusz Kamiński kieruje dobrze Centralnym Biurem Antykorupcyjnym.

Monika Olejnik: Ale panie premierze, ja panu zadaję proste pytanie, czy powinien był powiedzieć wtedy na konferencji, że Polacy powinni wiedzieć na kogo mają głosować, czy zachował się apolitycznie, czy zachował się zgodnie z ustawą CBA?

Przemysław Gosiewski: Dobrze, ale pani redaktor, pani zadaje proste pytania.

Monika Olejnik: Nie mam prostej odpowiedzi?

Przemysław Gosiewski: A ja pani też udzielam prostej odpowiedzi.

Monika Olejnik: Nie – tak czy nie, gdyby pan odpowiedział tak czy nie.

Przemysław Gosiewski: A mianowicie dzisiaj jest atak na CBA i – niech pani zauważy, że CBA jest służbą bardzo potrzebną w naszym kraju i bardzo bym apelował do tych partii, które będą decydowały o losach naszego kraju w najbliższych czterech latach, aby CBA zostało utrzymane i pan Mariusz Kamiński również na swojej funkcji.

Monika Olejnik: A nie uważa pan, że powinien się podać do dymisji?

Przemysław Gosiewski: A z jakiego powodu?

Monika Olejnik: A to nie wypadałoby, skoro został powołany przez premiera Kaczyńskiego powinien się podać do dymisji, odchodzi premier, odchodzi szef CBA.

Przemysław Gosiewski: A czy pani sądzi, że jak odchodzi premier to powinni odejść wszyscy urzędnicy, którzy współpracowali w administracji państwowej?

Monika Olejnik: No wie pan, szefowie służb powinni się podać do dymisji, bo przypominam sobie, że szefowie służb z poprzednich rządów od razu się podali do dymisji.

Przemysław Gosiewski: Pani redaktor, ja jeszcze raz chciałbym bardzo to podkreślić – jest dzisiaj spór o rolę CBA i ja uważam, że powinniśmy zachować tą służbę.

Monika Olejnik: Czy Grzegorz Schetyna będzie dobrym ministrem spraw wewnętrznych?

Przemysław Gosiewski: Muszę powiedzieć, że to jest pytanie, na które uzyskamy odpowiedź za pół roku, za rok. Ja akurat pana Grzegorza Schetynę znam jeszcze z czasów, kiedy razem byliśmy w NZS, czyli z lat 80. i mam mieszane uczucia. Natomiast jeżeli pani mnie zaprosi za rok o tej porze to będę mógł na to pytanie w pełni odpowiedzieć.

Monika Olejnik: Czyli pan jest teraz zmieszany, ale nie wstrząśnięty?

Przemysław Gosiewski: Ja uważam, że są lepsi kandydaci na tą funkcję, ale to jest decyzja pana premiera Tuska.

Monika Olejnik: No, ale co z tą apolitycznością pana Mariusza Kamińskiego, nie odpowiedział pan mi wprost na to pytanie?

Przemysław Gosiewski: Ja jeszcze raz odpowiedziałem, że pan Mariusz Kamiński w CBA...

Monika Olejnik: Ale wtedy, za tę wypowiedź, czy to była apolityczna wypowiedź?

Przemysław Gosiewski: Proszę panią, nie znam tej wypowiedzi, ale muszę powiedzieć bardzo wyraźnie, że CBA...

Monika Olejnik: No to ja panu mówię, jaka to była wypowiedź – Polacy powinni wiedzieć na kogo powinni głosować i co pan na to?

Przemysław Gosiewski: A tu jest kontekst polityczny?

Monika Olejnik: A to nie ma kontekstu?

Przemysław Gosiewski: A proszę powiedzieć, czy została wymieniona partia?

Monika Olejnik: Nie została wymieniona?

Przemysław Gosiewski: No chyba nie.

Monika Olejnik: Czyli nie ma kontekstu, tak?

Przemysław Gosiewski: Natomiast ja chcę bardzo wyraźnie powiedzieć, że dzisiaj jest spór o rolę CBA i ja bym chciał żeby ten spór został rozstrzygnięty pozytywnie, aby ta służba przetrwała kolejne cztery lata i aby skutecznie walczyła z korupcją.

Monika Olejnik: Dobrze, Waldemar Pawlak w nowej roli lidera samochodowego, podoba się to panu?

Przemysław Gosiewski: Właśnie też przeczytałem ten artykuł

Monika Olejnik: W „Dzienniku”.

Przemysław Gosiewski: I nie ukrywam, że to jest pierwszy przypadek, gdzie polityk jest w reklamówkach jakiejś firmy.

/ mój komentarz: kłamstwo /

Monika Olejnik: Nie, nie, nie pierwszy już bywało, już pamiętam premiera, który był w czapeczce, ale złapany był w górach przypadkowo z logo jakiejś firmy.

Przemysław Gosiewski: No ja muszę powiedzieć, że tutaj mamy do czynienia chyba nie tylko, że ktoś nosi czapeczkę, tylko że ktoś uczestniczy świadomie w reklamie koncernu Toyota.

/ mój komentarz: kolejne kłamstwo /

Monika Olejnik: I co pan na to? Ojej, dlaczego pan wymienił to na „T”.

Przemysław Gosiewski: No bo pani redaktor przed chwilą wymieniła nazwę gazety, w której to się ukazało.

/ mój komentarz: tym mnie już zupełnie rozwalił /

Przemysław Gosiewski: Ja muszę powiedzieć, że jestem trochę zaskoczony, dlatego że to pokazuje na pewną możliwość lobbingową, tym bardziej, że pan Waldemar Pawlak będzie nie tylko posłem, ale pewnie ministrem.

Monika Olejnik: Premierem wice, ma być.

Przemysław Gosiewski: Czy nawet wicepremierem. I w związku z tym rodzi się pytanie, czy Toyota nie uzyska szczególnych względów właśnie poprzez fakt promowania się pana Pawlaka na logo tej firmy.

Monika Olejnik: A jakie może uzyskać względy, może samochody rządowe zostaną zmienione na te na „T”, bo teraz są na jaką literę, rządowe?

Przemysław Gosiewski: A nie wiem.

Monika Olejnik: Nie wie pan, czym pan jeździ?

Przemysław Gosiewski: Ja jeżdżę samochodem, który został zakupiony chyba z sześć, czy siedem lat temu.

Monika Olejnik: Ale jaka to marka, niech pan pierwszą literę wymieni.

Przemysław Gosiewski: Pani redaktor...

Monika Olejnik: Nie wie pan? Pan wsiada i jedzie?

Przemysław Gosiewski: Wiem jakim jeżdżę samochodem.

Monika Olejnik: Ale jaki to jest samochód? No czarny, duży... ale jaka marka?

Przemysław Gosiewski: No tutaj natomiast, proszę mi pozwolić, no akurat ten rząd za bardzo samochodów nie zakupywał.

Monika Olejnik: Ale nie, jakim pan jeździ, to nie chodzi o to jakie samochody kupował, czy nie?

Przemysław Gosiewski: No to jest samochód BMW.

Monika Olejnik: Aha, dobrze, dziękuję bardzo, przypomniało się panu, gościem Radia ZET był Przemysław Gosiewski, wicepremier.

-------------------------------------------------------

Taki jest obraz PiSuarów. Same "konkrety", tyle, że oni są "konkretni inaczej".

I niestety są na tym forum tacy sami "konkretni inaczej"

Edytowane przez Skibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi