Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

a siega Twoja wyobraznia tak daleko ze jest w stanie przyjac iz mozna o czyms mowic z perspektywy czasu.. ;)

Piszac, ze ujawnienie bylo bledem, jednoznacznie wskazuje to sterowanie CBA przez PiS.

Gdyby tak nie bylo, W. powiedzialby cos w stylu "decyzja CBA o ujawnieniu byla dla nas krzywdzaca, domagamy sie postepowania, bo przez to przegralismy, costam"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki jest obraz PiSuarów. Same "konkrety", tyle, że oni są "konkretni inaczej".

no bez jaj, masz pretesje o to ze Gosiewski sprytnie udziela odpowiedzi, mimo ze momentami mowi o jedno slowo za duzo ;)

juz Schetyna był konkretny w odpowiadaniu na pytania i jakos na dobre mu to nie wyszlo ;) teraz sa wszyscy sprytniejsi :)

Piszac, ze ujawnienie bylo bledem, jednoznacznie wskazuje to sterowanie CBA przez PiS.

tia... warto dokonczyc reszte zdania, było bledem bo: "Pokazanym na konferencji prasowej dowodom następnego dnia przeciwstawiono budzący niesmak teatr."

http://wiadomosci.onet.pl/1630349,11,1,1,,item.html

i mial racje, bo z sawickiej zrobiono ofiare... skoro PO tak atakowało CBA zarzucajac im ze sa na uslugach PiS-u to czemu wyrzekli sie Sawickiej :?: albo sie przyznaje do bledu i nie robi afery, albo idzie w zaparte mowi ze to kolejny stworzony uklad i broni swojej posłanki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytłumacz mi prosze

W wywiadzie mowa była o kampanii wyborczej, która przez Wassermana była nie do końca słuszna, między innymi właśnie wymienił błąd w ujawnianiu afery korupcyjnej posłanki Sawickiej. Chyba nie trzeba być wybitnym inteligentem, żeby zrozumieć o co biega. Nie wspominając, że TVP i TVP Info zmienia ramówki swoich programów żeby konferencję nadać.

Co do prezydenta to wstyd za kogoś kto nie potrafi powiedzieć prostego słowa gratuluje zwycięzcom, a głosi wszem i wobec, że nie jest upartyjniony no i po co ta szopka. Na szczęście czas PiS-u to już tylko niechlubna historia do której nie powrócimy.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bez jaj, masz pretesje o to ze Gosiewski sprytnie udziela odpowiedzi, mimo ze momentami mowi o jedno slowo za duzo ;)

juz Schetyna był konkretny w odpowiadaniu na pytania i jakos na dobre mu to nie wyszlo ;) teraz sa wszyscy sprytniejsi :)

tak tak tak, badzmy "sprytni" i nie odpowiadajmy na zadne pytanie :?

tia... warto dokonczyc reszte zdania, było bledem bo: "Pokazanym na konferencji prasowej dowodom następnego dnia przeciwstawiono budzący niesmak teatr."

http://wiadomosci.onet.pl/1630349,11,1,1,,item.html

i mial racje, bo z sawickiej zrobiono ofiare... skoro PO tak atakowało CBA zarzucajac im ze sa na uslugach PiS-u to czemu wyrzekli sie Sawickiej :?: albo sie przyznaje do bledu i nie robi afery, albo idzie w zaparte mowi ze to kolejny stworzony uklad i broni swojej posłanki...

kompromitowala partie, zlamala zasady to sie jej wyrzekli, co jeszcze maja zrobic? spalic ja na stosie?

pis uzyl cba, przegral i szuka wymowki.

a nie, sorki. posiadali grube dziesiatki godzin megakompromitujacych materialow ale to nagle przed wyborami wyskakuja z nimi :lol:

kazda partia w oswiadczeniach jechala ich za to, ale tylko wzgledem po maja jakies problemy za to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak tak, badzmy "sprytni" i nie odpowiadajmy na zadne pytanie

nie na zadne, tylko na takie ktorych nie mozna bedzie potem przeciwko komus/czemus uzyc... wszyscy teraz sa ostrozni, nie tylko w pisie ;)

pis uzyl cba, przegral i szuka wymowki.

i rok czasu czekał az przyjda wybory :D cba chciało inaczej to zalatwic i zostało olane przez reszte partii... wiec nie ma nic glupszego niz pretensje o ta konferencje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie na zadne, tylko na takie ktorych nie mozna bedzie potem przeciwko komus/czemus uzyc... wszyscy teraz sa ostrozni, nie tylko w pisie ;)

gosiewski p*li glupoty takie ze nie wiem czy sie smiac czy plakac.

"bo ona z ludzmi z po organizowala"

z kim?

"wiem ale nie powiem"

kk gg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma sens ;)

Sorry ale nie chce mi się robić za Olejnik, a zaczynam czuć się jak ona w przytoczonym wyżej wywiadze ;) .

czy Ty wiesz w ogole co to sa fakty i mity :?: oczyswiste jest ze zatrudniały Piotrowskiego, wiec gdzie masz cos co jest nie jasne... nie odwracaj kota ogonem czy jest to zniewaga czy nie to jest w tej chwili nie istotne, zaprzyczyles ze byla to prawda, wiec moze sprostujesz...

:lol: . Ok, już się nie smieję, jestem poważny. :ph34r: Napisałeś:

akurat to co powiedział a czego nie potrafisz badz nie chcesz dokladnie powtorzyc to najszczersza prawda

A powiedział on...

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...

I nie wiem co mam prostować, bo dalej twierdzę, że to nie jest "najszczersza prawda". Ani ja, ani żaden mój znajomy głosujący na PO nie należy do tego frontu. I dalej podtrzymuje, że takie stwierdzenia po ogłoszeniu wyników to brak poszanowania dla demokracji oraz obraza ludzi głosujących przeciw PiS.

po wyborach o ile wiem takich rozmow nie było... były przed wyborami ;) faktem jest ze olał prezydenta...

Aaaaaa... widzisz, to wiele wyjaśnia :lol: . Więc przed wyborami Tusk rzekomo olał prezydenta, a po wyborach w ogole nie było żadnej rozmowy. Fajnie :lol: . Czyli jeśli Tusk nie przeprosi Kaczyńskiego za swój "kult Huberta H." i "niesłychane chamstwo" to prezydent w ogole nie będzie się do niego odzywał? A może musimy poczekać na finał tych wszystkich procesów, ktore Jarek wytoczy "za każdą wypowiedź Tuska w ciągu ostatnich dwóch lat"?

jak sie nauczysz czytac ze zrozumieniem, to odpowiem Ci na to pytanie, jednak nie wczesniej nie pozniej ;)

No to nauczaj, mój mistrzu :lol: . (Chociaż wiesz co? Może jednak obejdzie się bez Twych nauk, bo i tak znam Twą odpowiedź, a właściwie niemożność jej udzielenia.)

Dobrze, ale pani redaktor, pani zadaje proste pytania.

Ja też zadaję proste pytania i też nie dostaję bardzo często sensownych odpowiedzi ;) .

Ps.

Ludzie od marketingu Toyoty pewnie opijają właśnie swój genialny pomysł z tym wywiadem;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem wczoraj konferencje Pawlaka w calosci - gosciu sie wyrobil, konferencje ogladalo sie z przyjemnoscia. Pawlak byl totalnie wyluzowany, zartowal sobie z dziennikarzami caly czas.

Najlepiej podsumowal caly ten szum wokol jego wypowiedzi w gazetce Toyoty: "dotyczas mogli to przeczytac tylko posiadacze samochodow Toyota, dzieki Panstwu maja oni teraz reklame na cala Polske" :)

i rok czasu czekał az przyjda wybory icon_biggrin3.gif cba chciało inaczej to zalatwic i zostało olane przez reszte partii... wiec nie ma nic glupszego niz pretensje o ta konferencje

Przez reszte partii? Czyli CBA jednak bylo w PiS?

EDIT: swietny z premiera Kaczynskiego kawalarz: http://wiadomosci.onet.pl/1631218,11,item.html :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijając sympatie polityczne, to uwielbiam Pawlaka :)

IDZIEMY NA WOOOOOJNĘ :D

i jeszcze przkład "liberalnych" pomysłów PO

http://pl.youtube.com/watch?v=JURDVOxgJNE

czy ktoś jeszcze ma wątpliwości?

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSL to druga partia(po Platformie) którą lubię ze względu na osobę Pawlaka i kilku innych polityków.

a "j.kaczor vel 150cm" jak widać po raz kolejny udawania że jest zwykłą mendą a jego słowa są mniej warte niż psi kał

rosolini

zobaczymy za pół roku licząc od zaprzysiężenia nowego rządu(czyt 6 mies - bo niektórzy wyborcy pis mają problemy z edukacją)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żal mi tych wszystkich ludzi popierających PiS, którzy dali się zwieść propagandzie "jedynego prawdziwego męża stanu".

Każdy z nas czy chce tego czy nie musi pogodzić się z faktem, że w krajach demokratycznych dobrobyt ogółu zapewniany jest (jakby nie patrzeć) przez prywatnych przedsiębiorców.

To oni dają pracę wszystkim szarym obywatelom i od powodzenia ich biznesów zależy większość spraw w kraju. Jeśli państwo nie ingeruje zbytnio w ich prywatne przedsięwzięcia i uchwala prawo dające im dużą swobodę w rozwoju i działalności nie nakładając przy tym niszczących podatków czy innych temu podobnych, wszyscy na tym korzystają.

Człowiek na przeciętnym stanowisku dostaje większą pensję i również do budżetu wpływa więcej pieniędzy na inwestycje publiczne itp.

Jeśli chcecie żyć w kraju kontrolowanym przez "państwo" to zapraszam na wschód. My Polacy mamy dość takiego życia, chcemy aby było u nas tak jak u zachodnich sąsiadów.

Jeszcze raz powtórzę, że dobrobyt "bogatych" prowadzi do dobrobytu ogóły. Niech wszyscy propisowcy spojrzą wstecz na komunę. Założenie - wszyscy niech mają po równo, przecz z prywaciarzami - doprowadza sami-wiecie-do-czego.

Krew mnie zalewa jak słyszę, że PO to "partia bogatych". Jeśli cały czas nasz naród będzie tak myślał (nikt nie może mieć lepiej ode mnie, zabierzmy bogatemu inteligentowi) to jeszcze długo będzie u nas jak jest...

Obecny wzrost gospodarczy (czyli wzrost płac itp) jest zasługą wejścia Polski do Unii oraz bardzo dobrych posunięć Balcerowicza w przeszłości.

Jeśli ktoś mówi, że to dzięki PiS, niech przytoczy jakieś konkretne reformy, które wprowadzili w tym celu.

Musicie wiedzieć, że siła kraju na arenie międzynarodowej, przywileje socjalne, dobrobyt itp itd - to wszystko jest pochodną gospodarki, dlatego właśnie na tym trzeba się teraz skupić.

A że PO obecnie będzie dla gospodarki najlepsze niech potwierdzi fakt, że MIAŻDŻĄCA ilość ekonomistów, przedsiębiorców, wykładowców uczelni Ekom i ich studentów głosowała właśnie za nimi.

Ludzie, którzy potrafią przejrzeć na oczy (nie chcę obrażać popierających PiS, ale fakty mówią same za siebie) w tym wybitny autorytet prof. Bartoszewski niech będą przykładem dla wszystkich popierających państwo "kaczyzmu".

PS. Mam nadzieję, że obędzie się bez cytowania malutkich wycinków tego posta, skontrowania jakim słabym "krzyko-argumentem" bez odnoszenia się do całości, jak to mają w zwyczaju (co zauważyłem czytając ten topic) zaślepieni w PiS.

Edytowane przez koparka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSL to druga partia(po Platformie) którą lubię ze względu na osobę Pawlaka i kilku innych polityków.

a "j.kaczor vel 150cm" jak widać po raz kolejny udawania że jest zwykłą mendą a jego słowa są mniej warte niż psi kał

rosolini

zobaczymy za pół roku licząc od zaprzysiężenia nowego rządu(czyt 6 mies - bo niektórzy wyborcy pis mają problemy z edukacją)

natomiast niektórzy wyborcy PO przejawiają braki w wychowaniu ;)

ale z jednym się zgodzę - poczekamy pół roku (albo lepiej 6 miesięcy ;) ) i zobaczymy - jeżeli mój portfel wykaże tendencję do tycia w wyniku rządów PO, to osobiście odszczekam wszelkie słowa krytyki skierowane w stronę tej partii :) i na prawdę życzę im (chociaż w to nie wierzę) aby rządzili jak najlepiej - rzecz jasna dla nas najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wiem co mam prostować, bo dalej twierdzę, że to nie jest "najszczersza prawda".

powiedzialem ze czesc dotyczaca Śp. Ks. Popiełuszko to prawda, czyli to ze FiM zatrudniało osobe za ta zbrodnie odpowiedzialna, na co Ty zaprzeczyles... watek o jakis problemach i "szerokich frontach" nie był przeze mnie poruszany...

Więc przed wyborami Tusk rzekomo olał prezydenta, a po wyborach w ogole nie było żadnej rozmowy.

skoro umiesz znalezc dokladna wypowiedz K. to informacje o niedoszłym spotkaniu K./T. znajdziesz bez problemu...

mi to zwisa czy bedzie gratulował czy nie, czy donald bedzie przepraszal czy nie to ich osobista sprawa... ani jeden ani drugiego zadnego obowiazku wobec siebie nie ma...

a właściwie niemożność jej udzielenia.)

zarzucasz to wszystkim tutaj na forum ;) prawda jest taka ze zawsze piszesz cos od d..y strony ze nie wiadomo o co Ci chodzi, nie wiem czy robisz to celowo czy nie ale tak to wyglada, dajesz na forum jakies wyrwane z kontekstu słowa a zadasz od innych cytatow, piszesz ze nie mozna udzielic Ci odpowiedzi choc odwracasz kota ogonem, zeby tylko zmienic bieg dyskusji... nikt nie bedzie prowadzil z Toba dyskusji dopoki nie zaczniesz wymagac od siebie tego samego czego wymagasz od innych :)

Przez reszte partii? Czyli CBA jednak bylo w PiS?

przez pozostałe partie...

czemu zabieracie glos nim zapoznacie sie z faktami, czemu nikt z Was nie napisze czemu na prawde była zwołana koferencja o Sawickiej, czemu ja jako propagandysta ktoremu media stojace za PiS-em oczywiscie zrobiły papke z mozgu i omamiły pustymi sloganami, pytam sie czemu nikt z Was nie napisze ze gdy Kaminski chciał zwołac sejmowa komisje do spraw słuzb specjalnych to jej szef Paweł Graś z PO nie chciał zwołać posiedzenia komisji... czemu ?? Kamiński chciał aby posłowie zapoznali się z materiałami dotyczacymi Sawickiej.... czemu nikt nie napisze ze to w duzej mierze dzieki temu była zwolana konferencja ze olana Kaminskiego i nie chciano nawet uslyszec wyjasnien w tej sprawie ?? czemu...

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarzucasz to wszystkim tutaj na forum ;) prawda jest taka ze zawsze piszesz cos od d..y strony ze nie wiadomo o co Ci chodzi, nie wiem czy robisz to celowo czy nie ale tak to wyglada, dajesz na forum jakies wyrwane z kontekstu słowa a zadasz od innych cytatow, piszesz ze nie mozna udzielic Ci odpowiedzi choc odwracasz kota ogonem, zeby tylko zmienic bieg dyskusji... nikt nie bedzie prowadzil z Toba dyskusji dopoki nie zaczniesz wymagac od siebie tego samego czego wymagasz od innych :)

Ja tam problemu z rozumieniem tego co und3r pisze, nie mam...

czemu zabieracie glos nim zapoznacie sie z faktami,

zapoznalismy sie

czemu nikt z Was nie napisze czemu na prawde była zwołana koferencja o Sawickiej,

wersja 1: by ukazac korupcje i poinformowac ze sa tony materialow na poparcie

wersja 2: by ukazac korupcje w przeddzien wyborow i wykorzystac cba jako element politycznej gry. tony materialow wskazuja na to, ze juz bardzo dlugo wiedziano o tym, ale podjeto decyzje o ujawnieniu tuz przed wyborami

czemu ja jako propagandysta ktoremu media stojace za PiS-em oczywiscie zrobiły papke z mozgu i omamiły pustymi sloganami, pytam sie czemu nikt z Was nie napisze ze gdy Kaminski chciał zwołac sejmowa komisje do spraw słuzb specjalnych to jej szef Paweł Graś z PO nie chciał zwołać posiedzenia komisji...

Spytaj sie Pawła Grasia.

czemu ?? Kamiński chciał aby posłowie zapoznali się z materiałami dotyczacymi Sawickiej....

argument bez sensu. lepiej nie pisz co ktos chcial zrobic, bo dopiero bedzie smiesznie

czemu nikt nie napisze ze to w duzej mierze dzieki temu była zwolana konferencja ze olana Kaminskiego i nie chciano nawet uslyszec wyjasnien w tej sprawie ?? czemu...

jak wyzej. dobrymi checiami pieklo i takie tam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam problemu z rozumieniem tego co und3r pisze, nie mam...

łatwiej sie słucha/czyta to co komu blizsze i nic w tym dziwnego :)

ja o jednym on o drugim, ja wracam z tłumaczeniem o co mi chodziło, on znowu wyskakuje z czym innym... nie rozumiem go kompletnie i on pewnie to samo moze powiedziec o mnie ;)

wersja 1: ; wersja 2:

nie pytam sie czemu to mialo sluzyc tylko czemu nikt o tym fakcie tutaj nie wspomina ;) cba nie jest na uslugach PiS-u choc akcja o ktorej rozmawiamy była skierowana w pewnym stopniu przeciwko PO i wcale sie im nie dziwie czemu tak postapili.

lepiej nie pisz co ktos chcial zrobic, bo dopiero bedzie smiesznie

to nie sa moje słowa i domysły co chciał a czego nie chciał zrobić ;) Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja o jednym on o drugim, ja wracam z tłumaczeniem o co mi chodziło, on znowu wyskakuje z czym innym... nie rozumiem go kompletnie i on pewnie to samo moze powiedziec o mnie ;)

ja rozumiem Ciebie, to co piszesz. problem w tym, ze bardziej wklejasz niz piszesz i to sa bardziej klamstwa i oszczerstwa niz prawda

nie pytam sie czemu to mialo sluzyc tylko czemu nikt o tym fakcie tutaj nie wspomina ;) cba nie jest na uslugach PiS-u choc akcja o ktorej rozmawiamy była skierowana w pewnym stopniu przeciwko PO i wcale sie im nie dziwie czemu tak postapili.

no coz, jesli oczekujesz pelnego rownouprawnieniopodzialu w objezdzaniu i wytykaniu bledow wszystkim partiom, to czekaj dalej, gg

to nie sa moje słowa i domysły co chciał a czego nie chciał zrobić ;)

(...)chciał(...)nie chciał(...)chciał(...)nie chciano(...)

co pisales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym, ze bardziej wklejasz niz piszesz

a to to nie wiem skad wziales :?: wiekszosc informacji ktore otrzymuje mam w formie pisanej, ale nic nie wklejam... chyba ze jakis cytat zeby sie na moc cos powolac.

no coz, jesli oczekujesz pelnego rownouprawnieniopodzialu w objezdzaniu i wytykaniu bledow wszystkim partiom, to czekaj dalej, gg

no tego oczekuje :D by zyło sie lepiej ;)

co pisales?

no i juz jest nie porozumienie gdyz dla mnie oczywiste jest ze w poprzednim poscie odpowiedzialem wyraznie iz nie byly to moje słowa ;)

sprostowanie: gdy ktos pisze: "chciałem", "nie chciałem" to jakiej innej formy moge uzyc niz "chciał/nie chciał :?: lub jezeli ktos z najblizszego otoczenia danej osoby uzywa tych zwrotów w celu opisania "znanych" zamiarów ow osobnika to nie ma podstaw temu wierzyc...

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. CBA jest narzedziem walki politycznej i takim zostanie, dopoki ktos nie oddzieli tego tworu od rządu w najwiekszym mozliwym stopniu. To samo tyczy sie mediow publicznych.

2. Kaczynski nie musi gratulowac Tuskowi, ale nie powinien wypowiadac sie, ze dopoki nie zostanie przeproszony to relacje miedzy przyszlym premierem a prezydentem beda wrogie. To nie jest bezpartyjnosc. Swoja droga czy ktos w tym kraju wie za co powinien Tusk przeprosic prezydenta? Tylko prosze o logiczne odpowiedzi, bo sformulowania "bracia", czy "blizniacy" to nie sa chyba jeszcze przeklenstwa?

A co do wizyty, to chyba nie chodzi wam o to spotkanie, ktore mialo zbratac PiS i PO? Bo to byl i jest po prostu smiech na sali i nie dziwie sie Tuskowi, ze sie nie zgodzil.

3. Kaczynski wkrotce ex-premier powinien przeprosic publicznie wszystkich zwiazanych z Agorą, ITI i PO za swoja wypowiedz. W innym wypadku jego przyszle pozwy sa szczytem chamstwa i dowodem na to, ze ma manie wielkosci.

4. Zwolennikom PiS radze poczekac z krytyka PO do czasu objecia przez nich rzadu - od 5 listopada mozecie jechac po nich do woli, ale krytyka na zapas jest tak samo logiczna jak krytyka PiSu przed objeciem przez nich rzadu (inna sprawa, ze to akurat sie sprawdzilo :) ). A przeciez jestescie lepsi, prawda?

5. Mam szczera nadzieje, ze teraz gdy aparat polityczny jakim jest CBA bedzie w rekach PO, to bedziemy mieli 1500 afer z poslami PiSu - nalezy im sie to, za to cale kontrolowanie i rozliczanie. Wszyscy maja byc rowni wobec prawa.

I tlumaczenie, ze ktos ma czyste sumienie i dlatego moga go takie buraki kontrolowac ile chca jest swiadectwem na wypranie mozgu... lub bardzo slaba wyobraznie.

6. No i niech sie ktos wreszcie wezmie za Rydzyka!

Edytowane przez qba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast niektórzy wyborcy PO przejawiają braki w wychowaniu ;)

owszem, kaczor jest (powtarzam) mendą .

odnoszę się do tego http://wiadomosci.onet.pl/1631218,11,item.html .. po raz kolejny udawania że deklaracje jego są nic warte.

wyrazy żalu i głębokiego współczucia dla popierających takich ludzi jak j.kaczor, chodź brat niewiele lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzialem ze czesc dotyczaca Śp. Ks. Popiełuszko to prawda, czyli to ze FiM zatrudniało osobe za ta zbrodnie odpowiedzialna, na co Ty zaprzeczyles...

Mógłbym poprosić grzecznie, żebyś to zacytował ale nie będę złośliwy bo wiem, że grunt już i tak wystarczająco pali Ci się pod nogami ;) . Powiem więcej - sam też nie zacytuję naszej wymiany zdań na ten temat, co powinieneś odebrać jako przejaw dobrej woli z mojej strony oraz zachętę do uważnego czytania i zaprzestania chrzanienia od rzeczy ;) .

watek o jakis problemach i "szerokich frontach" nie był przeze mnie poruszany...

Ale był od samego początku poruszany przeze mnie, a Ty w odpowiedzi na mojego posta napisałeś, ze to "najswiętsza prawda". To z tym się nie zgodziłem i podejrzewam, że doskonale o tym wiesz ale próbujesz tak zakręcić, aby wyszło na Twoje. Nie bierzesz jednak pod uwagę, że mogę to w każdej chwili "odkręcić" zamieszczając stosowne cytaty (ponieważ tak się składa, iż pamiętam dokładnie co pisałem, a zatem musisz być ostrożny w "przytaczaniu moich słow z pamięci" aka wmawianiu innym, ze cos napisałem - ten rodzaj demagogii jest akurat wyjątkowo łatwy do obnażenia, zapewniam Cię).

mi to zwisa czy bedzie gratulował czy nie, czy donald bedzie przepraszal czy nie to ich osobista sprawa...

Taka czynność jak pogratulowanie liderowi zwycięskiej partii przestaje być wyłącznie sprawą osobistą, jeśli jest się prezydentem demokratycznego państwa.

zarzucasz to wszystkim tutaj na forum ;)

Po pierwsze to nie jest zarzut tylko stwierdzenie faktu (gdyby było inaczej to już dawno byś odpowiedział). Po drugie nie wszystkim tylko tym, którym uznam za stosowne :P .

prawda jest taka ze zawsze piszesz cos od d..y strony...

Prawda jest taka, że patrzę na sprawy z różnych stron, a to co piszę jest poniekąd wypadkową ich wszystkich ;) .

...ze nie wiadomo o co Ci chodzi,

Wiadomo. A to, że czasem ktoś nie chce zrozumieć o co mi chodzi, to inna kwestia.

nie wiem czy robisz to celowo czy nie ale tak to wyglada, dajesz na forum jakies wyrwane z kontekstu słowa a zadasz od innych cytatow,

Zobacz, znowu mógłbym poprosić abyś zacytował, gdzie konkretnie wyrwałem czyjąś wypowiedź z kontekstu, zmieniając jej sens. Nie zrobię tego jednak bo wiem, że takowego cytatu nie dostanę.

piszesz ze nie mozna udzielic Ci odpowiedzi choc odwracasz kota ogonem, zeby tylko zmienic bieg dyskusji...

Piszę na tym forum juz trochę czasu i jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym chciał zmienić bieg dyskusji bo coś było mi "nie na rękę". Mogę Ci też zdradzić pewną ciekawostkę - tak się dziwnie składa, że najdłuższe dyskusje prowadzę cały czas z tymi samymi osobami, które wypisują farmazony w roznych topicach, najczęściej na tematy, o ktorych nie mają pojęcia, mimo iż wydaje im się inaczej. Jak ktoś pisze sensownie to zazwyczaj się z nim zgadzam, ergo nie dyskutuję, bo nie ma po co.

nikt nie bedzie prowadzil z Toba dyskusji dopoki nie zaczniesz wymagac od siebie tego samego czego wymagasz od innych :)

Nie baw się we wróżkę, bo słabo Ci to wychodzi :P .

Niektórzy potrafią czytać/słuchać jednego i drugiego.

A mówiłem, żebyś się we wróżkę nie bawił ;) . Otóż ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Wygląda więc na to, że stoisz na z góry straconej pozycji ;) .

cba nie jest na uslugach PiS-u choc akcja o ktorej rozmawiamy była skierowana w pewnym stopniu przeciwko PO i wcale sie im nie dziwie czemu tak postapili.

Problem w tym, że takich konferencji nie powinno się organizować podczas kampanii, a jeśli już to Kamiński nie powinien robić żadnych aluzji do wyborów. Do tego dochodzi jeszcze fakt, ze PiS po swojej przegranej nazwał tą konferencję "błędem" (dość niefortunny dobór słów, nieprawdaż?) - wnioski nie są trudne do wyciągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale był od samego początku poruszany przeze mnie, a Ty w odpowiedzi na mojego posta napisałeś, ze to "najswiętsza prawda"

pisalem o czesci dotyczacej Śp. Ks. Popiełuszko...

chciales cytat to prosze ;)

potężny front wywodzący się od morderców księdza Popiełuszki (to Jarek wymyślił zaraz po ogłoszeniu wyników)

akurat to co powiedział a czego nie potrafisz badz nie chcesz dokladnie powtorzyc to najszczersza prawda

i nie uważam tego ani za "najszczerszą prawdę",

"- Zaczyna się od "Faktów i mitów", gdzie pracował Grzegorz Piotrowski - zabójca księdza Popiełuszki."

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...I nie, nie jest to "najszczersza prawda". Powiem więcej - to jest obraza większości (głosujących) Polaków.

Taka czynność jak pogratulowanie liderowi zwycięskiej partii przestaje być wyłącznie sprawą osobistą, jeśli jest się prezydentem demokratycznego państwa.

tak :) mimo ze donald na to nie zasluguje ;)

Nie baw się we wróżkę, bo słabo Ci to wychodzi .

moja osobista wrozka mowi co innego ;)

ale korzystnych informacji słucha sie zdecydowanie lepiej ;) pisalem to juz wyzej :)

Problem w tym, że takich konferencji nie powinno się organizować podczas kampanii, a jeśli już to Kamiński nie powinien robić żadnych aluzji do wyborów.

zaden czas na takie konferncje nie jest zły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla odmiany politycznej

Długie!!!

KOSCIOL KATOLICKI W POLSCE -DEKALOG......:

363 zł kwartalnie !!! Dokładnie tyle płaci mój proboszcz dobrodziej, jako podatek od swoich dochodów. Ostatnio pewien uroczy wikary po cywilnemu tak mi zaimponował przy ruletce, że postanowiłem włożyć w to trochę wysiłku i dowiedzieć się jakie są źródła finansowania luksusowej konsumpcji części kleru. Pałacyki, wille, "siostrzenice", "siostrzeńcy", nocne kluby, limuzyny, ekskluzywne kurorty, ostentacja w szastaniu pieniędzmi. Niemożliwe, żeby źródłem finansowania była tylko taca od zubożałego społeczeństwa. No to skąd na to biorą ??? Trudny temat, ale na czasie, bo nie zauważyłem, żeby ktokolwiek porwał się na poważną próbę odpowiedzi na to pytanie. Powtarzają się tylko wpisy "opodatkować Kościół". Spróbójmy zatem na spokojnie zmierzyć się z tym tematem.

- 1 -

Taca. To oczywiste. Bez tego elementu żadna msza święta nie jest dość święta, żeby ją warto było odprawić. Poza tym dla zapewnienia wiernym stosownej motywacji tradycyjne 5 przykazań kościelnych udoskonalono w ten sposób, że bogobojny katolik może już balangować kiedy chce byleby dobrze dawał na tacę fachowcom.

- 2 -

Skarbony. Rozstawia się je w domach bożych tak gęsto, jak pewien ojciec dyrektor z Torunia podaje numer konta przez radio. Zastosowany pretekst nie ma znaczenia, bo i tak wszystko trafia do rąk proboszcza i tylko on wie, co się z tymi pieniędzmi dalej dzieje.

- 3 -

Zyski z wynajmowania nieruchomości. Po wejściu kleru do szkół państwowych zostało na przykład około 23 000 tak zwanych punktów katechetycznych. Dobrodzieje robią z tym co chcą. Mogą na przykład swoim lokalnym cywilnym kolaborantom z władz terenowych kazać organizować różnego rodzaju konferencje, szkolenia i tak zwane sesje wyjazdowe właśnie w tych lokalach. Cenę dyktuje dobrodziej i nikt nie śmie się targować. Wiele razy brałem udział w takich przymusowych spędach, więc wiem o czym mówię. Inni dobrodzieje nie krępują się zakładać w tych obiektach prywatnych hurtowni zarejestrowanych tak, żeby nie płacić podatków.

- 4 -

Zyski z inwestycji budowlanych typu Roma Office Center w Warszawie. W tym przykładzie inwestorem jest archidiecezja warszawska, która włożyła w to 24 miliony dolarów amerykańskich. W kościelnym wieżowcu mieszczą się również bary, restauracje, sklepy, punkty usługowe itp. Ogółem około 12 000 metrów kwadratowych świętej powierzchni. Działkę w centrum Warszawy kazali sobie dać praktycznie za darmo.

- 5 -

Zyski z działalności przemysłowej. Szczególnie przemysł poligraficzny. Poczytajcie o przewałach "Stella Maris". Masowy wyrób dewocjonaliów, świec, win ( niby, że mszalne ) itp. Doskonałe przebicie jest również na opłatkach.

- 6 -

Zyski z działalności handlowej. Na przykład własne księgarnie, sklepy z dewocjonaliami, wydawnictwa kościelne, kwieciarnie przy cmentarzach itp.

- 7 -

Zyski z działalności rolniczej. Wielu wiejskich proboszczów do dzisiaj posiada tak zwane prebendy i obrabia je wiejskimi parobkami, jak przed wojną. Trzeba przyznać, że od działalności rolniczej księża płacą podatek rolny.Ale za to otrzymuja milionowe dotacje z UE.

- 8 -

Zyski/straty z ogólnopolskich businessów Episkopatu lub biskupów. Przykład - fundusz emerytalny Arca Invesco. W tym przypadku czarni się przeliczyli. Powoływanie się w telewizyjnych reklamówkach na autorytet Episkopatu okazało się niewypałem i fundusz nie wytrzymał konkurencji.

- 9 -

Zyski z działalności nazwijmy to umownie "obszarniczej" . Przykład gospodarstwo Carol. Kościelny Caritas kazał sobie dać 1 300 hektarów państwowej ziemi razem z bezrobotnym miejscowym chłopstwem z Mierzyna i Wrzosowa. Ci biedni ludzie ( dawni pracownicy PGR-ów ) w praktyce są teraz całkowicie zależni od nowego pana, bo innej roboty nie ma.

- 10 -

Zyski z przedsiębiorstw wielobranżowych. Na przykład business turystyczny. Sam byłem kilka razy na tak zwanych pielgrzymkach autokarowych po Europie. Faktycznie były to normalne komercyjne trasy turystyczne ( częściowo fundował zakład pracy, więc się jeździło ). Dobrodzieje wskazywali cywilnym kolaborantom, do wycieczek których biur podróży powinien ze społecznych pieniędzy dopłacać katolicki urzędnik. Dla wyższych szarż były lepsze "pielgrzymki". Najlepsi w businessie turystycznym są ojcowie Pallotyni. Jak macie odpowiednio gruby portfel, możecie z nimi pielgrzymować na przykład po Amazonii.

- 11 -

Zyski z businessu oświatowego. Wiara nie jest nauką. Czarni natomiast kształcą swoje przyszłe kadry na koszt Ministerstwa Nauki ( czy jak tak ono się teraz oficjalnie nazywa ). W 2001 roku tylko KUL i PAT pociągnęły od Polski dokładnie 57 878 200 złotych, ciągną dalej i co raz więcej. Jest również trzecia pompa ssąca. Kiedyś nazywało się to Akademia Teologii Katolickiej. Zmieniono nazwę na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego i już można doić, bo oficjalnie szkoła ma status uczelni państwowej. Podejmowane są liczne próby zakładania wydziałów teologicznych na różnych uczelniach państwowych.

- 12 -

Zyski z businessu cmentarnego. To dobry temat na specjalny wątek. Jeżeli ktoś ma czas i potrafi to zrobić, niech spróbuje oszacować dochodowość z jednego hektara cmentarza, tak jak to się robi w rolnictwie. Produkt jest inny, ale z ekonomicznego punktu widzenia zasada podobna. Gołym okiem widać jednak, że trudno sobie wyobrazić lepszy i pewniejszy interes. Ceny narzucane przez pasterzy i ich techniki marketingowe znacie, albo poznacie.

- 13 -

Zyski z prawdziwych darowizn. Kościół od otrzymanych darowizn nie płaci podatków. Prawdziwe darowizny ( w odróżnieniu od fikcyjnych ) najlepiej wychodzą wtedy, gdy mają formę dotacji i rozdaje się nie swoje pieniądze, ale spółek skarbu państwa. Spółka skarbu państwa to jest takie coś, że jeszcze tego nie sprywatyzowali, ale już przygotowali do dojenia, bo nadali postać spółki akcyjnej. Stanowiska prezesów i członków rad nadzorczych obsadza się zwykle z nadań politycznych a potem należy się odwdzięczyć. Przykład KGHM Polska Miedź S.A. Polityczni mianowańcy - w tym przypadku jeszcze z rozdania solidarnościowego - odwdzięczyli się w następujący sposób: Fundacja Świętego Antoniego z okazji festynu "Unieś mnie do góry" 300 000 zł. Parafia w Głogowie 450 000 zł. Jankowski ze Świętj Brygidy 450 000 zł. 3 razy po 50 000 zł dla diecezji legnickiej, zielonogórskiej, wrocławskiej, katowickiej. Katolickie Radio Plus z Legnicy i Katolickie Radio Głogów odpowiednio 8 100 i 5 000 zł miesięcznie. Kuria we Wrocławiu - samochód Audi A 8 za 196 000 zł bez VAT. Seminarium Duchowe we Wrocławiu 7 000 zł. Salezjańskia Organizacja Sportowa 150 000 zł. KGHM to tylko jeden przykład działalności cywilnych kolaborantów. Ile czarni wyciągnęli tą metodą w skali całej Polski prze 25 lat naszego pontyfikatu ? Ile ciągną obecnie ?

- 14 -

Zyski z fundowania dobrodziejom na koszt podatników 80 % składki emerytalnej, a misjonarzom na misjach, zakonnicom i zakonnikom klauzulowym i tak zwanym kontemplacyjnym 100 %. Też bym tak chciał. Niech inni co miesiąc składają się na moją przyszłą emeryturę, a ja będę siedział i kontemplował... Te pozostałe 20 % składki emerytalnej i wypadkowej, którą płacą wielebni i tak jest potrącana z osławionego dochodowego podatku ryczałtowego. Dochodowy podatek ryczałtowy to sztandar, którym wymaciach!ą księża, gdy ktoś im mówi, że wtrącają się do polityki a nie płacą podatków. Jeszcze do tego wrócimy.

- 15 -

Zyski z państwowych dotacji na kościelne zakłady opieki społecznej ( art. 22 ust.1 Konkordatu ) i zyski z państwowych dotacji na przedszkola, szkoły i inne placówki oświatowo - wychowawcze kościoła.

- 16 -

Zyski z urzędolenia. Najprostszej czynności służbowej kapłan katolicki nie wykona bez "karteczki", najlepiej w trzech kopiach i żeby na każdej były po dwie piecząteczki. Na każdym kroku płać i płać. Kolega opowiadał mi jak poszedł na "nauki przedmałżeńskie"...

DRUGA GRUPA - OFICJALNE DOCHODY KSIĘŻY

17. Śluby.

18. Pogrzeby.

19. Chrzty.

20. Kolędy.

21. Intencje mszalne.

22. Wypominki 1 i 2 listopada ( podobno 1/10 oficjalnych rocznych dochodów indywidualnych pochodzi z tego źródła ). Czarni dobrze wiedzieli po co wymyślili ludziom tak zwany czyściec, mimo że takiego słowa nie ma w Biblii.

23. Pensje dla kapelanów wojskowych, policyjnych, szpitalnych, więziennych, strażackich itp. wypłacanych przez Polskę. Kapelanów wojskowych jest obecnie w przybliżeniu 200. W 1999 roku ujawniony oficjalnie budżet orydynariatu polowego wynosił 13,1 miliona złotych. MON płaci również za kaplice. Naszych granic broni eskadra 250 zakonnic na etatach sierżantów... W 2000 roku każda z nich ciągnęła z budżetu 1200 złotych. Ile ich jest obecnie i ile teraz ciągną nie wiem, bo gdzie to sprawdzić ? Posługuję się takimi danymi, jakie udało mi się gdzieś znaleźć. Prawdziwych żołnierzy do szału doprowadza tak zwany numer na kapelana, związany ze służbowymi mieszkaniami dla oficerów, ale to już inna historia.

24. Drugi cyc nadstawia dobrodziejom Ministerstwo Zdrowia. Trudno powiedzieć ilu kapelanów u nich się pasie, bo liczba rośnie jak na drożdżach. Prawdopodobnie jest to około 2000 księży. W 1999 roku Rzeczypospolita podawała liczbę 1500 kapelanów szpitalnych, z tego około 1000 na etatach. Mniejsze cyce spontanicznie nadstawiają tacy krezusi jak policjanci, strażacy, funkcjonariusze więziennictwa itd. Powszechnie wiadomo, że pracownicy budżetówki są przepłacani, więc mogą sobie trochę poszastać...

25. Pensje dla katechetów ( czarnych i cywilnych ). Najpierw mieli uczyć religii w państwowych szkołach bezpłatnie, wszak mają powołanie i celem ich posługi jest zbawienie duszy niesmiertelnej Jasia i Małgosi. Teraz im już przeszło. Nie mam aktualnych danych, ale w 1999 roku pociągnąli od Polski około 600 milionów złotych łącznie ze składkami na ZUS !!! Instytut Statystyki Kk ujawnił, że w 1998 roku pensje katechetek i katechetów pobierało 36 000 fachowców z tego 17 757 "profi" i 18 381 amatorów.

TRZECIA GRUPA - ZYSKI Z OKRADANIA OJCZYZNY

26. Zyski z fikcyjnych darowizn: Do klasyki tego gatunku należy tak zwany "numer na księdza", który w pewnych kręgach stał się wręcz normą. Żeby się nie mądżyć powiem o co chodzi w najprostszych słowach. Jesteś dobrodziejem, lub jego cywilnym kolaborantem. Chcecie dorobić. Dobrodziej wystawia kolaborantowi zaświadczenie, że oto został obdarowany kwotą na przykład 100 000 złotych. Fiskus nie pobiera od dobrodzieja żadnego podatku, bo to ksiądz ( bo w teorii darowizna była na cele kultu religijnego ). Kolaborant odpisuje sobie od podstawy opodatkowania 100 000 zł, ale obecnie nie więcej niż 10 % rocznego dochodu, bo to szlachetny darczyńca. Za wystawienie fałszywego świadectwa dobrodziej wziął na przykład 10 000 zł. Całą zabawę finansuje Polska, która później nie ma na pielęgniarki i posiłki w szpitalach. Urzędnicy państwowi nie są głupi i oczywiście wiedzą o co chodzi. Właśnie dlatego, że nie są głupi siedzą cicho. Kto przy 18 % bezrobociu, mając dobrą państwową posadę zadrze z miejscowym dobrodziejem ? Skala okradania Polski przez duchownych z zastosowaniem tej techniki jest trudna do przeszacowania. Tygodnik Newsweek jakiś czas temu dopuścił się na księżach prowokacji dziennikarskiej i następnie wszystko opisał. Między innymi napisali, cytuję "Żaden duchowny nie odmówił nam współpracy w oszustwie". Wszyscy dobrodzieje chcieli wystawić poświadczenia, że otrzymali fikcyjne darowizny. Bóg w dekalogu coś wspominał, że nie będziesz dawał fałszywego świadectwa, czy jakoś tak, ale na pewno nie mówił tego poważnie...

27. Zyski z nadużywania zwolnień od ceł i akcyz od przedmiotów importowanych na cele kultu religijnego. Proceder przybrał tak gigantyczną skalę, że zrobiło się zbyt głośno i oficjalnie już im to trochę ukrócili. Najbardziej znane przykłady: Szajka z Rzeszowa w składzie ośmiu miejscowych proboszczów tylko przez jeden rok sprowadziła na cele kultu religijnego 92 luksusowe limuzyny i wpadła. Trio dobrodzieji z Lublina stuknęło Polskę na 400 000 złotych. Trzeba trafu. To akurat tyle, ile wynosi odszkodowanie zasądzone za dożywotnie kalectwo tej dziewczynki przygniecionej na cmentarzu parafialnym pewnego proboszcza. Kościół bezlitośnie procesuje się z kalekim dzieckiem. Przegrał już we wszystkich instancjach i dalej nie płaci. Ale ogólnie, gdyby się ktoś pytał ECCE HOMO. Alleluja i do przodu. Wszak nie na darmo Chrystus nauczał "sprzedaj wszystko co masz, pieniądze oddaj biednym i idź za mną". Gdybyście dobrodzieje faktycznie szli za Chrystusem, jak Was o to prosił, doszlibyście do łóżeczka tej dziewczynki, siedzieli na jego brzegu i czytali dziecku bajki Andersena. Jak można idąc za Chrystusem dojśc do willi proboszczów i pałaców biskupów, patrzeć sobie przez okno na ludzkie dramaty i liczyć pieniądze.

Na koniec sprawa najważniejsza: Koronnym argumentem kapłanów jest, że my to wszystko nie dla siebie..., my prowadzimy działalność charytatywną i to dlatego mamy takie przywileje. A otóż wielkie g... prawda !Na działalność charytatywną też dostajecie pieniądze z naszych podatków za pośrednictwem budżetu państwa !!! Na podstawie artykułu 14 ustęp 4 Konkordatu Polska musi kościelne zakłady opieki społecznej dotować dokładnie tak samo, jak państwowe. To samo dotyczy również szkół, przedszkoli i innych placówek oświatowo - wychowawczych Kościoła. Co najmniej 52 kościelne zakłady opiekuńczo lecznicze funkcjonują na państwowych pieniądzach z budżetu centralnego. Z budżetów wojewódzkich finansowane jest około 100 domów opieki społecznej, o których okoliczna ludnosć myśli, że to finansują księża. Za te pieniądze państwo mogłoby zatudnić normalne pielęgniarki i bez łaski. Poczciwi ludzie w Polsce są przekonani, że księża i zakonnice od ust sobie odmejmują i pomagają potrzebującym.

Drugim wielkim mitem jest dość powszechne przekonanie, że księża płacą normalne podatki. Gdybyśmy płacili Polsce takie podatki, jak oni, Polski już by nie było. Sprawę ich podatków reguluje ustawa z 20 listopada 1998 roku o zryczałtowanym podatku dochodowym (...) W największym skrócie wymiar tego podatku zależy od stanowiska ( proboszcz, wikary ), wielkości parafi i regionu Polski. Zamiast się z tym męczyć najlepiej po prostu zadzwonić do swojego Urzędu Skarbowego i zapytać. Moja parafia ma około 2000 mieszkańców. Proboszcz kwartalnie płaci dokładnie 363 złote, a wikary 307 złotych !!! Policzmy w prosty sposób: Mieszkam w wieżowcu - 12 kondygnacji po 4 mieszkania na jednym piętrze, razem 48 mieszkań. Przyszedł dobrodziej "po kolędzie". Wpuszczono go do 40 mieszkań. Średnio zgarną po 50 złotych. 40 x 50 = 2000 złotych, a on rocznie płaci Polsce 4 x 363 złote = 1452 złote tak zwanego dochodowego podatku ryczałtowego ! Ten podatek istnieje tylko po to, żeby mydlić oczy naiwnym ( do niedawna również mnie, bo nie miałem pojęcia, że tak to wygląda, dopóki nie napisałem tego postu ). Parafianka, która przed kościołem sprzedaje precle płaci Polsce więcej niż proboszcz dobrodziej. Za chwilę wyjdzie dobrodziej i ją opieprzy, że wybrała MIEĆ, a nie BYĆ, bo Kowalska dała na nowe ławki 150 a ona tylko 100.

Jeden z nielicznych uczciwych, mądrych księży Śp. Józef Tischner pisał cytuję: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi".

Moja wiara w Boga jest niezachwiana, ale Boże chroń nas przed Kosciołem ( takim jaki jest dzisiaj w Polsce ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olala - jakiż bezpardonowy atak.

Co do pieniędzy pakowanych w ręce kleru z budżetu - tak nie powinno być, bo niby z jakiej racji.

Co do katechetów w szkołach opłacanych z budżetu - jw.

Co do pieniędzy za różniaste posługi kościelne - nie obchodzi mnie to na co ludzie wydają pieniądze.

Dawno zrezygnowałem z uczestniczenia w tej społeczności chociaż kiedyś byłem ministrantem lektorem.

I dokładnie jak powiedział Tischner - przez bliski kontakt najłatwiej przestać się tym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@S1Sweet

No proszę, a jednak nie doceniłes mojego wspaniałomyślnego gestu :P . Pozwól więc, ze teraz ja zacytuję całą wymianę zdań na ten temat i każdy sobie sam oceni, kto tutaj wyrywa wypowiedzi z kontekstu i zmienia ich sens...

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Kaczyńscy zamiast przyznać, że przeciwnik był lepszy i zachować twarz, zrzucili już niekorzystny dla siebie wynik wyborów na:

- frekwencje (głosowało za duzo osob)

- reklame zachęcającą ludzi do wyborów

- potężny front wywodzący się od morderców księdza Popiełuszki (to Jarek wymyślił zaraz po ogłoszeniu wyników)

(...)

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Poszanowanie demokracji pełną gębą;]

Jednak sens zachowałem i nie uważam tego ani za "najszczerszą prawdę", ani tymbardziej za stosowny komentarz po ogłoszeniu wyników. Pamiętam wypowiedzi członków PO dwa lata temu i takich "kwiatków" nie wymyślali.

JK"

"- Zaczyna się od "Faktów i mitów", gdzie pracował Grzegorz Piotrowski - zabójca księdza Popiełuszki."

jezeli to nie jest według Ciebie prawda, to brak mi słow....

W tym momencie dokonałeś prymitywnej manipulacji, odnosząc się wyłącznie do tego, że faktycznie Fakty i Mity zatrudniały zabojce Popiełuszki i sugerując, ze sie z tym nie zgadzam. Fakty (nie mity) są jednak takie, że ja od samego początku nie zgadzam się z całą wypowiedzią (w jej pełnym kontekście). Ty również stwierdziłeś wyżej, że to co powiedział Kaczyński po wyborach to "najszczersza prawda" i odnosiłeś się do całej jego wypowiedzi. Dopiero potem zacząłeś komentować wyrwany z kontekstu jej fragment, co od razu zauważyłem w następnym poście:

Widzisz, ja przytoczyłem z pamięci i lepiej zachowałem sens wypowiedzi niż Ty cytując wyrwany z kontekstu fragment. No ale skoro chcesz dokładnie, to masz dokładnie:

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...

I nie, nie jest to "najszczersza prawda". Powiem więcej - to jest obraza większości (głosujących) Polaków.

Ty jednak dalej szedłeś "w zaparte", probując zmienić sens mojej wypowiedzi:

czy Ty wiesz w ogole co to sa fakty i mity :?: oczyswiste jest ze zatrudniały Piotrowskiego, wiec gdzie masz cos co jest nie jasne... nie odwracaj kota ogonem czy jest to zniewaga czy nie to jest w tej chwili nie istotne, zaprzyczyles ze byla to prawda, wiec moze sprostujesz...

Napisałeś:

A powiedział on...

I nie wiem co mam prostować, bo dalej twierdzę, że to nie jest "najszczersza prawda". Ani ja, ani żaden mój znajomy głosujący na PO nie należy do tego frontu. I dalej podtrzymuje, że takie stwierdzenia po ogłoszeniu wyników to brak poszanowania dla demokracji oraz obraza ludzi głosujących przeciw PiS.

powiedzialem ze czesc dotyczaca Śp. Ks. Popiełuszko to prawda, czyli to ze FiM zatrudniało osobe za ta zbrodnie odpowiedzialna, na co Ty zaprzeczyles...

No i znowu probujesz nieudolnie manipulować. Powiedziałeś to co zacytowałem wyżej, a ja nie zgadzałem się z całością wypowiedzi Kaczyńskiego - każdy może to sobie sam sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga czy ktos w tym kraju wie za co powinien Tusk przeprosic prezydenta?

Już wyjaśniam ;) . Otóż Tusk parę razy mówiąc o braciach Kaczyńskich użył sformułowania "bracia Kaczyńscy", a powinien użyć "Pan Prezydent Lech Kaczyński oraz Pan Premier Jarosław Kaczyński". To jest właśnie ten praktykowany przez Tuska "kult Huberta H." - Pan H. bowiem też powiedział kiedyś "bracia Kaczyńscy" (tzn. jeśli mamy być dokładni to użył skróconej wersji tego sformułowania, a mianowicie "Kaczory"), za co był ścigany ogólnopolskim listem gończym ;) .

6. No i niech sie ktos wreszcie wezmie za Rydzyka!

Widzisz, tym samym wyjaśnił się problem Rydzyka, który jak powszechnie wiadomo za nic nie przepraszał. Otóz wg mojej teorii przeprosiny nie były w tym przypadku potrzebne, gdyż Rydzyk nie użył sformułowania "bracia Kaczyńscy" ani żadnego jego odpowiednika. Mówiąc o Lechu i jego żonie nie użył też sformułowania analogicznego, ktore brzmiałoby "małżeństwo Kaczyńskich", lecz powiedział po prostu "oszust i czarownica", a to jest widocznie całkowicie do przyjęcia. Może więc Kaczyńscy po prostu nie tolerują używania ich nazwiska w liczbie mnogiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaczyńscy zamiast przyznać, że przeciwnik był lepszy i zachować twarz, zrzucili już niekorzystny dla siebie wynik wyborów na:

- frekwencje (głosowało za duzo osob)

- reklame zachęcającą ludzi do wyborów

- potężny front wywodzący się od morderców księdza Popiełuszki (to Jarek wymyślił zaraz po ogłoszeniu wyników)

(...)Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Poszanowanie demokracji pełną gębą;]

tak fałszywie zacytowany fragment czyni z Ciebie bezczelnego i podłego kłamce :? pokaz manipulancie gdzie cytuje cała Twoja wypowiedz dotyczaca fragmentu wypowiedzi K. :?

wytłusciles tekst zeby nie pograzyc sie w wlasnym klamstwie

Ty również stwierdziłeś wyżej, że to co powiedział Kaczyński po wyborach to "najszczersza prawda" i odnosiłeś się do całej jego wypowiedzi.

powtarzajac za Romanem: KLAMCA!!! KLAMCA!!! KLAMCA!!!

każdy może to sobie sam sprawdzić.

i niech sprawdzi !!!

tak o to wyglada cytowany fragment i jest pokazane na co tylko odpowiadam i do ktorego tylko fragmentu sie zwracam:

Dołączona grafika

ani razu nie napisalem ze zgadzalem sie z wszystkimi słowami K. wypowiedzianymi tuz po wyborach, pisze tylko o jednym fragmencie do ktorego kazdy moze wrocic... wstydził bys sie :?

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

und3r, Ty po prostu nie rozumiesz, ze to prawda z tym frontem. co wiecej, PiS nie dal rady jeszcze wiekszemu frontowi wywodzacemu sie od zabojcow Kennedy'ego poprzez poplecznikow rycerzy zakonu Jedi i motomyszy z marsa, na spiskowcach 9/11 konczac.

nie dal rady i tyle. fakt, ze ciezko pokonac cos, czego nie ma nie mial zadnego wplywu na to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@S1Sweet

Naprawdę nie wiem po co się pogrążasz.

nie lubie jak ktos proboje wmowic innym cos czego nie zrobilem :? a und3r wstawia nie moje cytaty... pokazane jest wszystko na zdjeciu ktore zalaczylem do czego pilem od samego poczatku... tu juz nie chodzi o to kto kogo broni i za kim jest tylko o wmawianie komus tego czego nie zrobił... napisz mi moze w czym sie pograzam :?: przeczytał bys moze od poczatku o co sie rozchodzi, bo takie bronienie kolegi samo z siebie jest bez sensu...

und3r, Ty po prostu nie rozumiesz, ze to prawda z tym frontem.

znajdz mi wypowiedz w ktorej mowilem ze mial racje z jakims frontem :?: Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi