Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pisałem o średniku, tylko o samym lub, które tam jak byk jest: "wrogość lub krytycyzm wobec kleru". To co jest po średniku nie może przeczyć temu co jest przed a przed masz jak byk wrogość. I ponieważ to była moja wypowiedź, ja decyduję do którego ze znaczeń a)wrogość, b) krytycyzm się odniosłem. Więc już skończmy dywagacje na tematy językowe bo nijak się to ma do polityki. Zaraz skończy się tym, że profesor Miodek donosił na SB ;)

Edit:

@S_works - nie będę na ten temat pisał kolejnych postów. Mija się to z celem kiedy przedstawiam Ci dowód, a ty nie przyjmujesz go do wiadomości :mur:

Oczywiście nadal uważam, że "wrogość lub krytycyzm wobec kleru" oznacza, że antyklerykałem można nazwać osobę wrogo nastawioną do kleru i nie potrzeba używać w tej wypowiedzi drugiego znaczenia.

Różne słowa mają dwa lub więcej znaczeń.

Przykładowo:

mucha

1. «pospolity owad latający, żywiący się resztkami organicznymi»

2. «krawat w kształcie płaskiej kokardy»

3. pot. «o czymś nic nieznaczącym lub bardzo łatwym

Czy pisząc Korwin Mikke ma na szyi muchę muszę mieć na myśli owada? Nie, to ja deklaruję poprzez kontekst swojej wypowiedzi co mam na myśli. Ważne, aby moje rozumienie słów było zgodne z definicją słownikową w jednym ze zdefiniowanych znaczeń tego słowa, a także aby z kontekstu wynikało, które znaczenie przyjąłem.

W przypadku, który rozpatrujemy (poprzednia strona) nie ma wątpliwości co mam na myśli, a więc wypowiedź jest poprawna. Drogi rozmówco, szukasz dziury w całym.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrażenie "niechętny lub wrogi" to tylko kwantyfikacja, a definicję należy stosować w całości. Obojętnie czy ktoś jest wrogi czy tylko niechętny - w obydwu przypadkach dotyczy się to udziału kleru w życiu publicznym.

Nie ma co dyskutować jeśli nie ustali się podstawowych pojęć, a tu wyszło 'w praniu' że nie masz pojęcia czym w istocie jest antyklerykalizm.

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o Obamie, W sobotę o 15:00 rusza z pod pałacu kultury marsz konopi. Może być około 10 tysięcy zwolenników legalizacji. Co ciekawe organizatorem jest zwolniony niedawno z aresztu Tomasz Obara. Organizatorzy wykorzystali zbieżność nazwisk w haśle promującym marsz. Obara vs Obama. Marsz będzie transmitowany w USA przez organizację popierającą legalizację, ale w Polsce zapewne na stronach wolnych konopi będzie reportaż.

Poniżej plakat i hasło:

Dołączona grafika

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit:

@S_works - nie będę na ten temat pisał kolejnych postów. Mija się to z celem kiedy przedstawiam Ci dowód, a ty nie przyjmujesz go do wiadomości :mur:

Oczywiście nadal uważam, że "wrogość lub krytycyzm wobec kleru" oznacza, że antyklerykałem można nazwać osobę wrogo nastawioną do kleru i nie potrzeba używać w tej wypowiedzi drugiego znaczenia.

Są tylko dwa wytłumaczenia tej sytuacji:

1. nie jesteś w stanie pojąć przeczytanej definicji

2. nie chcesz jej przyjąć do wiadomości bo ci to nie pasuje

W każdym wypadku dalsza dyskusja z tobą jest bezcelowa.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do udziału w ankiecie politycznej:

ankieta

Można określić swoje poparcie dla partii politycznej oraz do przywódców poszczególnych ugrupowań.

@S_Works - daj już spokój, odpisałem Ci na to samo dwa razy, po co się powtarzasz? Zdania nie zmienię.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie zastanawia dlaczego agenci SS beda mogli bezkarnie zabic dowolnego Polaka za otwarcie okna w mieszkaniu w stolicy... gdzie sa polskie wladze sie pytam

Polskie władze liczą, że półmurzyn zniesie wizy dla polactwa albo da jakiś militarny fant, więc jakby zechciał defekować na Grób Nieznanego Żołnierza, to lepiej mu pozwolić. To nawet nie jest naiwność, to już frajerstwo :>
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"antysalonik"

Antysalon powróci, ale do sieci.

Edit:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=f0lj6g4DFwc

dość długi wykład Korwina Mikkego. Rozmawia tu z młodymi ludźmi i pada kilak ważnych odpowiedzi w tym o przeszłość systemu podatkowego, bilansowanie dochodów w związku z zadłużeniem i koniecznością jego spłaty, oraz finansowaniu obecnego systemu emerytalnego do czasu całkowitego przejścia na dobrowolne ubezpieczenia. Wszystko spójne i logiczne.

Polecam!

I jeszcze mały filmik "Zamknięci w gospodarczym więzieniu" z udziałem Nigela Farage:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=zic0GIKfdB4&feature=player_embedded

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popiera go sporo ludzi w mniejszych miejscowościach. Może to się zmieni, ale na razie polaryzacja PO anty PiS działa. Wszystkie te tematy zastępcze na które ludzie dają się jak dzieci nabierać. W mojej ocenie Tusk i Kaczyński są w zmowie i celowo się kłócą. Jedni na drugich najeżdżają aby podzielić polską politykę pomiędzy siebie. Jak widać nie uda im się. Całe szczęście.

Z mojego punktu widzenia optymalny był by podział polskiej polityki na dwa obozy dwóch Januszów, Korwina-Mikkego i Palikota. To są partie jakoś ideowe i obie prorynkowe.

Jest też kolejny pozytyw sondażu, PSL definitywnie się kończy. Bliski upadek Pawlakowego folwarku zwierzęcego jest ewidentnie zmianą na lepsze. Nadchodzące wybory mogą poprawić bardzo złą sytuację polityczną w Polsce ale jej nie naprawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie słowo wtrącenia o PSL- to partia wsi- zawsze znajdzie się ktoś, kto na to zagłosuje- poza tym- KRUS jest bardzo, bardzo wrażliwą sprawą i wystarczy, że pokrzyczą o tym jakiś czas przed wyborami i wyborcy na wsi pomaszerują głosować na PiS/PSL- bez wnikania w ichny program wyborczy- na jednego zagłosują- bo wybory to kondolencje, na drugich- bo "walczą" o prawa rolników- i tak do usranej śmierci...

Tzn. nie do takiej usranej- polskie mleczarstwo w tym momencie ledwo co zipie- dzięki wielkotowarowym mleczarniom i zakładom przetwórczym które narzucają cenę minimalnie powyżej kosztu opłacalności dla rolnika- ludzie powolutku zaczynają przebąkiwać o tym, że ktoś ich w wała robi- a jak zaczynają mówić- to znaczy, że powinniśmy się bać Lepperopodobnych wynalazków.

Druga rzecz na wsi- zboże- ceny w skupach są ż a ł o s n e- nie dość, że plony są relatywnie niskie ze względu na warunki pogodowe, to jeszcze ceny są takie, że powoli nie opłaca się tego przechowywać- bo taniej jest kupić, niż posadzić i wyhodować.

Do tego pragnął bym zwrócić uwagę na Stosunki handlowe UE z Ameryką Łacińską- zwłaszcza w coś, o czym hodowcy wiedzieli od dawna i się w miarę jako tako przygotowali na to: punkt 34. Ale to nie zmienia faktu, że pewna część została z ręką w nocniku.

Dzięki temu, produkcja drobiu innego niż indyki staje się nieopłacalna. Podobnie sytuacja wygląda z produkcją trzody chlewnej- to po przepłynięciu x tysięcy kilometrów jest wciąż tańsze od rodzimej produkcji...

Ale ma to też kilka wad: a) nieoficjalnie będziemy faszerowani hormonami i chemią, która jest "dozwolona" w hodowli w Ameryce Łacińskiej.

b) pomimo zmniejszenia kosztów produkcji 1kg gotowego produktu- nie zapłacimy mniej. Ot- konsument dostanie w dupsko...

Edytowane przez KWS89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam. Więcej socjalizmu w Grecji, Portugalii, Hiszpanii, Włoszech - szlag trafi ten bajzel nim się obejrzymy. Byle nie wpier**lić się w Euro w międzyczasie. Oczywiście Farage to gość. Te socjalistyczne świnie wiedząc, że socjalizm to ściema w celu masowego złodziejstwa opowiadają bajki. Na szczęście są to głupie socjalistyczne świnie i nie bardzo im się udaje wybrnąć z ataków takiego mówcy. 2 na jednego + p.redaktor i nie dali rady.

Popiera go sporo ludzi w mniejszych miejscowościach. Może to się zmieni, ale na razie polaryzacja PO anty PiS działa. Wszystkie te tematy zastępcze na które ludzie dają się jak dzieci nabierać. W mojej ocenie Tusk i Kaczyński są w zmowie i celowo się kłócą. Jedni na drugich najeżdżają aby podzielić polską politykę pomiędzy siebie.

Kiedy na to wpadłeś? autentycznie jestem ciekaw.

Druga rzecz na wsi- zboże- ceny w skupach są ż a ł o s n e- nie dość, że plony są relatywnie niskie ze względu na warunki pogodowe, to jeszcze ceny są takie, że powoli nie opłaca się tego przechowywać- bo taniej jest kupić, niż posadzić i wyhodować.

Do tego pragnął bym zwrócić uwagę na Stosunki handlowe UE z Ameryką Łacińską- zwłaszcza w coś, o czym hodowcy wiedzieli od dawna i się w miarę jako tako przygotowali na to: punkt 34. Ale to nie zmienia faktu, że pewna część została z ręką w nocniku.

Dzięki temu, produkcja drobiu innego niż indyki staje się nieopłacalna. Podobnie sytuacja wygląda z produkcją trzody chlewnej- to po przepłynięciu x tysięcy kilometrów jest wciąż tańsze od rodzimej produkcji...

Ale ma to też kilka wad: a) nieoficjalnie będziemy faszerowani hormonami i chemią, która jest "dozwolona" w hodowli w Ameryce Łacińskiej.

b) pomimo zmniejszenia kosztów produkcji 1kg gotowego produktu- nie zapłacimy mniej. Ot- konsument dostanie w dupsko...

E- co Ty p*rdołysz? Ziarno stoi wysoko i w ogóle nie ma zamiaru spadać. Tak samo jak nawozy azotowe - dartego kupiłem tira (24t). Po 1030 za tonę. Bo płacę gotówką a nie kredytem jak niektórzy. Oni płacą troszkę więcej. konsument to śmieć na końcu łańcucha jak jakieś roztocze.

Ale mi się podoba ta TV:

Znaleziono na: http://www.rys2sense.com/anti-neocons/viewtopic.php?f=11&t=25634&sid=99f3caecd44f38ec012ca5523056fab7

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Rafał Zapadka:

Ten człowiek w odróżnieniu od Korwina mówi z nieomal piękna dykcją.

Kwintesencja idei wolności w wydaniu konserwatywnym:

To jest zdaje się materiał tej samej ekipy dot. różnic między kolektywizmem i indywidualizmem - wklejałem już wcześniej:

Jeszcze a propos Libii i Kadafiego - był wyznaczony do odstrzału od lat. Niedawno oglądałem taki paradokument o amerykańskiej machinie wojskowo-finansowej pt. "Pentagon wars" (btw - świetny, polecam) i główny bohater wymieniał między innymi problem Kadafiego i Libii jako palący i do załatwienia. Film jest z 98 roku.

Prawie godzina z Ronem Paulem:

Debata/czytanie ustawy na jakimś szczeblu samorządowym w USA nt. umieszczania kluczy do commercial properties (that includes rental houses and apartments ) w locked boxes na terenie posiadłości tak, żeby authorities (władza) zawsze miała do nich dostęp - jeżeli ktoś jeszcze wątpi w to jak bardzo stany skręcają w lewo:

And guess what? Despite citisens resistance this thing passed 6 to 1!

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europoseł Tomasz Poręba - szefem sztabu wyborczego PiS - Fakty w INTERIA.PL

Bardzo ciekawy i raczej rozsadny wybor. Nie mial udzialu w poprzednich rzadach Pisu, ani nie kojarzy sie ze Smolenskiem.

Czyzby ktos w pisie zaczal myslec logicznie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deklaracja programowa KNP

między innymi:

Łączy nas przekonanie, że władze, a w szczególności władza ustawodawcza, winny powstrzymywać się przed ingerencją w obszar wolności człowieka wyznaczony przez prawa naturalne, chyba, że jest to niezbędne dla ochrony życia, wolności lub własności innych osób. Dotyczy to w szczególności praw rodzicielskich, swobody poruszania się, wolności gospodarczej, sumienia, słowa, nauki i umów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sondaże. Żałosne by to było gdyby nie było takie skuteczne.

No 'Him' or 'Her'; Swedish Preschool Fights 'Gender Bias'

Szwedom od*ala na maksa xD

Szambo - tyle mam do powiedzenia. Chłopak wykonał niesamowitą pracę żeby je pokazać.

Czy mamy najdroższy prąd w Europie?

Chociaż myślę, że gazeta mogła przy okazji bić w czyjś polityczny bęben a nie tylko szukać sensacji.

Heh - a jak było z tymi informacjami kiedy nie było internetu?

Edytowane przez q8ic
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://marucha.wordpress.com/2011/06/29/akcja-abw-w-miniaturze-czyli-plocka-straz-miejska-o-swicie-walczy-z-forumowiczami-gw/

Zamyka sie legalnie dzialajace sklepy z dopalaczami, zamyka ludzi za stronke antykomor, za wpisy na forum o politykach, a nawet i o strazy miejskiej, za transparenty 'tola ma donalda, donald ma tole', maja zamiar zamykac za postawienie 2zl na jakis mecz, czy tez za pokera i hit za koszulke realu (ze wzgledu na sponsora firme bukmacherska).

W fifie 2012 w polskiej wersji koszulki beda 'czyste' bez logo..

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Policjant-bedzie-mogl-zastrzelic-dziecko,wid,13533488,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1c99b

http://marucha.wordpress.com/2011/07/02/przygotowania-do-tlumienia-zamieszek/

A tu juz przygotowania jakby czasem ktos mial zamiar zaprotestowac...

Druga Bialorus.

Edytowane przez agr
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi