Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Dla kogo PIT-38

...

Postuluje rozwiązanie którego celem ekonomicznym jest ograniczenie zbędnych wydatków państwa. Na fundacje każdy wpłaca kiedy chce i na jaką chce. Na kościół każdy wpłaca czy chce czy nie, ponieważ płaci podatki a państwo dotuje tą instytucję.

Reszta Twojej wypowiedzi to typowe slogany w obronie kościoła- zero treści, maksimum ataku.

Nie prościej jest usunąć z wydatków budżetowych te zbędne bez dodatkowej komplikacji?

Po co chcesz organizować kościołom zbieranie na tace przy pomocy fiskusa ?

Ja mam pokrywać koszty takiej organizacji i biurokracji ?

Przy takim działaniu często skórka nie warta wyprawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prościej jest usunąć z wydatków budżetowych te zbędne bez dodatkowej komplikacji?

Po co chcesz organizować kościołom zbieranie na tace przy pomocy fiskusa ?

Ja mam pokrywać koszty takiej organizacji i biurokracji ?

Przy takim działaniu często skórka nie warta wyprawki.

Trzeba usunąć zbędne wydatki o których mówisz plus opodatkować to co zbierają. Tak działa każda firma w naszym kraju. Nie mówię o staniu z kasą fiskalną nad tacą (co prawdopodobnie za chwilę mi możesz zarzucić). Należy okreslić klarowne zasady odprowadzania przez kościół podatków i nie dawać im ani grosza w formie dotacji. Tyle i aż tyle.

Skórka warta wyprawki. Kościół przewala grube, nieopodatkowane miliony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba usunąć zbędne wydatki o których mówisz plus opodatkować to co zbierają. Tak działa każda firma w naszym kraju. Nie mówię o staniu z kasą fiskalną nad tacą (co prawdopodobnie za chwilę mi możesz zarzucić). Należy okreslić klarowne zasady odprowadzania przez kościół podatków i nie dawać im ani grosza w formie dotacji. Tyle i aż tyle.

Skórka warta wyprawki. Kościół przewala grube, nieopodatkowane miliony.

Takie propozycje podatkowe mają marne szanse realizacji nawet na Kubie lub w Korei Północnej.

W wolnym kraju gdzie jest wolność poglądów, wyznania nie są możliwe takie rozwiązania.

To są bardzo skrajne poglądy nie mające szans na realizacje. Temat zastępczy, zamiast realnych spraw.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze zarejestrowanym religiom nalezy sie zwolnienie od podatku na cele wyznaniowe, jednoczesnie powinno to byc pod kontrola aby tym celem wyznaniowym nie byl sznur lawet ze sprowadzanymi autami. Opodatkowana IMO powinna byc jednynie komercyjna dzialalnosc kosciolow i gmin wyznaniowych.

Likwidacja panstwowych dotacji jest oczywistym wymogiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezsprzecznie 0 dotacji od państwa dla kościoła.

jeśli dążymy do sprawiedliwości, to faktycznie darowizny dla kościoła powinny być opodatkowane. tylko, że dążmy też do NORMALNOŚCI, tzn. do zniesienia podatku od wszelkich darowizn i spadków.

Edytowane przez mr^_^max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie propozycje podatkowe mają marne szanse realizacji nawet na Kubie lub w Korei Północnej.

W wolnym kraju gdzie jest wolność poglądów, wyznania nie są możliwe takie rozwiązania.

To są bardzo skrajne poglądy nie mające szans na realizacje. Temat zastępczy, zamiast realnych spraw.

Albo po prostu nie rozumiesz o czym pisze. Względnie nie chcesz zrozumieć bo to godzi w Twoją źle pojętą religijność. Jedno z dwóch. Innej możliwości nie widzę u kogoś kto nie dostrzega tego co robi kler w tym kraju.

bezsprzecznie 0 dotacji od państwa dla kościoła.

jeśli dążymy do sprawiedliwości, to faktycznie darowizny dla kościoła powinny być opodatkowane. tylko, że dążmy też do NORMALNOŚCI, tzn. do zniesienia podatku od wszelkich darowizn i spadków.

Zgoda. Ale prawo równe dla wszystkich. Jeśli wszyscy będą mieć zniesiony podatek od darowizn to niech kler też. Nie wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddając jeden głos w owej ankiecie, na forum PO zostałem potraktowany jako fanatyk UPR, dostałem ostrzeżenie, a także moje posty muszą zostać najpierw zaakceptowane przez moderatora. oczywiście nikt nie widzi fanatyzmu moderatora, a także człowieka, który edytował ankietę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ankieta zniknęła - za późno - panie (i panowie) z PO zostały złapane za rękę.

Następnym razem proponuję adminowi tej strony wprowadzić algorytm:

1 głos przeciw nam i pojawia się magicznie 5 głosów za nami (albo cos w tym stylu) :lol2:

ps. polecam film Michael'a Moor'a "Sicko". Temat nudny - służba zdrowia - jestem w 3/4.

Było USA Kanada, Anglia i Francja. Bardzo bym chciał żeby Moore przyjechał do Polski. Ciekawe jakie by wyciągnął wnioski.

Polecam obejrzec film Manufacturing Dissent. Dowiesz sie sporo o tym facecie.

Ciężko dostępny ;) Rozumiem że Moore nie jest miłym gościem i lubi pokazywać tylko 1 stronę tematu - jemu wygodną. Ok - będe brał porawkę, dublował źródła [; Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. polecam film Michael'a Moor'a "Sicko". Temat nudny - służba zdrowia - jestem w 3/4.

Było USA Kanada, Anglia i Francja. Bardzo bym chciał żeby Moore przyjechał do Polski. Ciekawe jakie by wyciągnął wnioski.

Polecam obejrzec film Manufacturing Dissent. Dowiesz sie sporo o tym facecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONDA - ciag dalszy

Cały czas badamy sprawę, prawdopodobnie doszło do technicznej usterki - tłumaczy w rozmowie z tvn24.pl Wiola Paprocka z biura krajowego PO. Jak podkreśla, ogromna przewaga przeciwników ratyfikacji traktatu w Sejmie mogła być spowodowana masowym oddawaniem głosów na "nie" z zaledwie kilku - kilkunastu komputerów. - W takim przypadku nasz komputer mógł po prostu po pewnym czasie odrzucić te głosy i stąd spadek ilości głosów przeciwników - mówi Paprocka.

Wstyd! A powiedzcie czy media nasze ukochane poinformowaly reszte spoleczenstwa, ktora nie ma dostepu do internetu, a ataku hakerow z UPRu na strone Platformy?

Edytowane przez Kaz!o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONDA - ciag dalszy

Wstyd! A powiedzcie czy media nasze ukochane poinformowaly reszte spoleczenstwa, ktora nie ma dostepu do internetu, a ataku hakerow z UPRu na strone Platformy?

Nie było żadnego ataku hakerów.

Wyniki sondy nie odpowiadały zapotrzebowaniu politycznemu.

Wyniki zostały zmienione przez właściciela witryny a następnie jak zrobił się szum usunięte.

Gdyby zostały tylko usunięte bez wcześniejszej manipulacji to tylko mały obciach.

Wstawienie wyników fałszywych dobrze obrazuje zapędy do manipulacji wynikami ankiet na użytek polityki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas badamy sprawę, prawdopodobnie doszło do technicznej usterki - tłumaczy w rozmowie z tvn24.pl Wiola Paprocka z biura krajowego PO. Jak podkreśla, ogromna przewaga przeciwników ratyfikacji traktatu w Sejmie mogła być spowodowana masowym oddawaniem głosów na "nie" z zaledwie kilku - kilkunastu komputerów. - W takim przypadku nasz komputer mógł po prostu po pewnym czasie odrzucić te głosy i stąd spadek ilości głosów przeciwników - mówi Paprocka.

blog JKM, ma ok 40 tyś odsłon dziennie, niech z tego unikalnych użytkowników będzie 20 tyś (bo wątpię, żeby ktokolwiek wchodził na blog kilka razy dziennie - no dobra, pewnie iluś tam fanatyków się znajdzie, ale bez przesady ;-)), z czego przynajmniej połowa, to zwolennicy UPR. jakby każdy zwolennik miał klikać kilkakrotnie, to na "NIE", nie było by 8, a 80 tyś.

jestem ciekaw jaki to komputer jest tak inteligentny, a jednocześnie działa z aż takim opóźnieniem? ta sonda, to też jakaś wyższa technika ;-)

akcja z ankietą była żartem, jeśli wyniki nie podobały się administratorowi strony, powinien ją usunąć.

Edytowane przez mr^_^max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było żadnego ataku hakerów.

Wyniki sondy nie odpowiadały zapotrzebowaniu politycznemu.

Wyniki zostały zmienione przez właściciela witryny a następnie jak zrobił się szum usunięte.

Chyba w swojej wypowiedzi nie umiescilem wystarczajacej ilosci ironii B-) Tak czy siak jest to ze strony platformy rownie zalosne jak brak konta bankowego Kaczynskiego swego czasu. Troszkę głupio powrównywać obu sytuacji, ale czemu dziś nic nie słychać o żałosnym zachowaniu Platformy, a onego czasu w mediach pisano "Kaczyński nie ma konta!"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, bo Tusk nie ma nic lepszego do roboty, jak zmieniać wyniki internetowej sondy. Prawdopodobnie Tusk nawet nie wiedział o całym zajściu - wątpię, aby w ogóle miał jakiś znaczący udział w prowadzeniu strony. Dla mnie sprawa jest dość oczywista - zadaniem sondy było przedstawienie z góry wiadomych wyników (bo takie ankiety były przeprowadzane również przez inne, niezależne portale). Jednak pomysłodawca sondy nie przewidział, że zostanie ona zmanipulowana przez internautów i zapewne nieźle się zdziwił, kiedy zobaczył wyniki. W tym miejscu mógłbym snuć domysły dlaczego ów gość zdecydował się na prostacką zmianę wyników, jednak nie ma sensu się nad tym rozwodzić - liczy się efekt, a efekt powinien być taki, że osoby odpowiedzialne za całą "aferę" powinny pożegnać się z pracą (no ale tego się nie dowiemy). Ludzie tłumaczący całe zajście też się nie popisali - widać, że wyjaśnienia wymyślane na poczekaniu. Ogólnie wszystko wyszło dość żałośnie. W każdym razie gratki dla Korwina za udaną akcję, może w przyszłych wyborach dostanie chociaż te 2% :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba w swojej wypowiedzi nie umiescilem wystarczajacej ilosci ironii B-) Tak czy siak jest to ze strony platformy rownie zalosne jak brak konta bankowego Kaczynskiego swego czasu. Troszkę głupio powrównywać obu sytuacji, ale czemu dziś nic nie słychać o żałosnym zachowaniu Platformy, a onego czasu w mediach pisano "Kaczyński nie ma konta!"?

Nie rozumiem skąd pomysł na takie określenie braku konta bankowego. (mogło nawet być ale nie zostało ujawnione)

Prawdopodobnie wynikało to z chęci zabezpieczenia się przed prowokacją typu wpłata na takie konto brudnych pieniędzy.

Wiele lat temu pracownik banku opowiedział mi o takiej sytuacji gdy wpłynęła na czyjeś konto pokaźna kwota tylko po to by

właściciela konta postawić w trudnej sytuacji, sytuacji podejrzenia o powiązania których uczciwy człowiek mieć nie powinien.

Nikt rozsądny nie poda numeru swojego konta tylko dlatego że ktoś chce się tego dowiedzieć, nie poinformuje nawet czy konto

posiada.

Pomijając wszystkie niuanse brak konta bankowego nie jest niczym niestosownym.

Umieszczenie fałszywych wyników to zwyczajnie kompromitacja.

Nie we wszystkich mediach ta sytuacja zostanie uczciwie skomentowana.

Jest doskonałym testem na wiarygodność poszczególnych mediów, bo wszyscy już dobrze wiedzą co się stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sonda - smród który będzie się długo ciągnął za platformą i będzie przypominany za każdym razem kiedy nastąpi konfrontacja platformersów z opozycją.

czemu dziś nic nie słychać o żałosnym zachowaniu Platformy, a onego czasu w mediach pisano "Kaczyński nie ma konta!"?

Bo nie taki jest plan [; Plan jest taki aby opozycja nigdy nie przekroczyła ponownie progu wyborczego, a prezydent zniknął z pałacu. Do tego usilnie wszyscy dążą i pewnie im się to uda - kwestia czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo po prostu nie rozumiesz o czym pisze. Względnie nie chcesz zrozumieć bo to godzi w Twoją źle pojętą religijność. Jedno z dwóch. Innej możliwości nie widzę u kogoś kto nie dostrzega tego co robi kler w tym kraju.

Zgoda. Ale prawo równe dla wszystkich. Jeśli wszyscy będą mieć zniesiony podatek od darowizn to niech kler też. Nie wcześniej.

Możesz przybliżyć co to takiego "kler" i co takiego robi w tym kraju. Zakładam że nie chodzi o producenta mebli.

Wnioskowanie religijności z upodobania do wolności to typowe dla bolszewika z obsesją zwalczania jakichkolwiek przejawów

wolności zwłaszcza w sferze wyznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przybliżyć co to takiego "kler" i co takiego robi w tym kraju. Zakładam że nie chodzi o producenta mebli.

Wnioskowanie religijności z upodobania do wolności to typowe dla bolszewika z obsesją zwalczania jakichkolwiek przejawów

wolności zwłaszcza w sferze wyznania.

Kler, Duchowieństwo (łac. clerus z gr. kléros) - ogół duchowieństwa w danym kraju lub przynależącego do określonego Kościoła.

Uszczegóławiam. Kler katolicki. A jeśli nie widzisz co robi, to ja Ci oczu nie umyję. Jakakolwiek dalsza dyskusja z Tobą jest jałowym oraniem po ugorze. Nie czytasz tego co piszę.

I jeszcze jedno. Zacytuj fragment mojej wypowiedzi, w którym optowałem za zwalczaniem kleru. Jeśli znajdziesz- przeproszę i wyprostuję wypowiedź. W przeciwnym wypadku raportuje nazwanie mnie bolszewikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kler, Duchowieństwo (łac. clerus z gr. kléros) - ogół duchowieństwa w danym kraju lub przynależącego do określonego Kościoła.

Uszczegóławiam. Kler katolicki. A jeśli nie widzisz co robi, to ja Ci oczu nie umyję. Jakakolwiek dalsza dyskusja z Tobą jest jałowym oraniem po ugorze. Nie czytasz tego co piszę.

I jeszcze jedno. Zacytuj fragment mojej wypowiedzi, w którym optowałem za zwalczaniem kleru. Jeśli znajdziesz- przeproszę i wyprostuję wypowiedź. W przeciwnym wypadku raportuje nazwanie mnie bolszewikiem.

Sugerujesz jakieś niecne działania pisząc przykładowo:

"Uszczegóławiam. Kler katolicki. A jeśli nie widzisz co robi, to ja Ci oczu nie umyję."

Nie jest to bezpośrednie nakłanianie do zwalczania ale pośrednie jest, bo zwalczanie kogoś kto prowadzi jakieś niecne działania to

naturalny odruch.

Nie potrafisz przy tym przytoczyć żadnych konkretów zarzucając jednocześnie ślepotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co robi kler przyklad na czasie, rozmowa z kumplem na uczelni (przerwa miedzy laborkami). Zeszlo na temat koledy (odwiedzania wiernych przez ksiezy) i jego true story:

- ksiadz budujac oltarz za bagatelka 60k zlotych, postanowil zachowac plynnosc finansowa za pomoca wiernych w bardzo fajny sposob:

POPRZEZ SPISANIE UMOWY W KTOREJ WIERNI ZOBOWIAZUJA SIE DO COMIESIECZNYCH WPLAT - z kazdym indywidualnie i samemu wpisujesz kwote :D :D :D :D :D

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz jakieś niecne działania pisząc przykładowo:

"Uszczegóławiam. Kler katolicki. A jeśli nie widzisz co robi, to ja Ci oczu nie umyję."

Nie jest to bezpośrednie nakłanianie do zwalczania ale pośrednie jest, bo zwalczanie kogoś kto prowadzi jakieś niecne działania to

naturalny odruch.

Nie potrafisz przy tym przytoczyć żadnych konkretów zarzucając jednocześnie ślepotę.

Czyli nie ma cytatu, a jedynie "oczywista oczywistość" (postawione twierdzenie z powietrza, postawione argumenty na obronę twierdzenia z powietrza i stwierdzenie że ja to powiedziałem).

Raport wysłałem. Na poziomie wyzywania mnie od bolszewików nie mam zamiaru z tobą rozmawiać (celowo z małej litery).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, ale to już zależy od ludzi, czy się na to zgodzą czy nie.

no a od czego jest manipulacja religia, więc nie trudno znaleźć takich jeleni którzy będą sypać na tace.

przecież to co podał bryken to już zjawisko powszechne, przepych w kościołach jest na porządku dziennym

joł mada faka bum siakalaka :lol:

Dołączona grafika

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a od czego jest manipulacja religia, więc nie trudno znaleźć takich jeleni którzy będą sypać na tace.

przecież to co podał bryken to już zjawisko powszechne, przepych w kościołach jest na porządku dziennym

Wiesz tu już nawet nie chodzi o przepych w kościołach. To jest w prostej linii pochodna obłudy jaką głoszą. Z jednej strony B16 stwierdza że "nadmierne bogactwo" jest grzechem ciężkim, a z drugiej to robi. Z tym że mnie to w ogóle nie obchodzi, że katolicy tego nie widzą i klaszczą mu dalej. Mnie obchodzi tylko jedno. Negatywny wpływ kościoła (tej instytucji) na finanse państwa polskiego, czyli na moje.

To jest prosta zależność. Jeżeli kler nie płaci do wspólnego wora tak jak wszyscy, albo co gorsza z tego wora dostaje, to w tym worze jest o tyle mniej. A wór ten zwie się Budżet Państwa.

Bardzo chętnie wkleję tu konkretne dane. Tylko muszę znaleźć bo gdzieś to mam na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

To sprawa tych którzy na to łożą. Nic mi do tego jakie kto kupuje sobie samochody jeśli za to nie płacę.

Manipulacja to określenie pasujące do sytuacji gdy ktoś znając prawdę stara się przekonać sztuczkami do fałszu.

Nie pasuje takie określenie do kontekstu.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

do kolegów "dwaIP" oraz "Pigmej".

Muszę Was zasmucić panowie, diabeł już sobie naostrzył ząbki zarówno na "klechy" jak i na "bolszewików". (oj zaprawdę powiadam Wam, nie tylko na tych ;) ) Także ja bym się na Waszym miejscu tak nie denerwował, naprawdę niewarto. (co zresztą może potwierdzić mój ulubiony mod na PPC - Orgiusz)

Proszę potraktujcie mój post w formie żartu.

Taki dzień dziś mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawa tych którzy na to łożą. Nic mi do tego jakie kto kupuje sobie samochody jeśli za to nie płacę.

Manipulacja to określenie pasujące do sytuacji gdy ktoś znając prawdę stara się przekonać sztuczkami do fałszu.

Nie pasuje takie określenie do kontekstu.

przeciez juz podali ci przyklad z worem juz bardziej sie nie da tego zobrazowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi