Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Ech przecież wiadomo było że Marcinkiewicz nie miał być długo premierem. Kaczyńscy straszny pogrom robią. Jedźcie do Irlandii ;). Przejrzyjcie na oczy Kczyńscy jak narazie poza becikowym nic nie zrobili. A wy łykacie to co piszą gazety/tv łaknące taniej sensacji. Pozdrawiam i życze chłodnego obiektywizmu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo będe się wstydził przyznać, że jestem Polakiem :/

do czego Ci idioci zmierzają ? :x

życzę im wszystkim śmierci (politykom)

Niedługo?! Spytaj się kogoś "normalnego" kto mieszka za granicą, czy wstydzi się powiedzieć, że jest Polakiem? Ja się wstydzę i to bardzo! Zeszły rok spędziłem poza krajem i ilekroć mnie ktoś pytał skąd jestem, zawstydzony odpowiadałem, że z Polski.

Problemem nie jest nasz rząd, bo za granicą mało kto ma pojęcie co u nas się dzieje. Problemem jest ta cała masa pół mózgów "polaczków". Ćpunów i koksiarzy, co potworzyli swoje polskie puby i disco, rozbijają się zardzewiałymi bemkami na polskich blachach, obowiązkowo bez tłumika i z wypaśnym subem w środku. Wiecznie zapitych "builderów" , którzy mieszkają w pięciu w jednym pokoju i chlają wódę, tak w kółko, śmierdzą potem w autobusach i są wiecznie czerwoni. Polskich dziewczyn, które jak tylko zobaczą arabusa albo hindusa, to od razu rozkładają nogi, moża je także spotkać w każdym burdelu, są bardzo cenione. To właśnie WIDAĆ i taką dajemy wizytówkę, taki obraz zostawiamy po sobie. Normalnych Polaków się nie zauważa, oni się wtapiają w tłum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazimierz Marcinkiewicz podał się do dymisji, Komitet Polityczny PiS rekomenduje Jarosława K. na Premiera!

Włączcie TVN24.

Co to q.w.a ma znaczyć??? :mur: :mur: :mur: Co za idioci rządzą w tym kraju!!!

P.S. Właśnie się dowiedziałem... SZOK!!! Banda dobrała się do garnuszka i teraz chce garnuszek razem z ręką, która go trzymała. Coś tu jest nie tak!

P.S.2. Na stos z władcami Kaczogrodu!!!

EDIT:

Przepraszam, że tak ostro, ale właśnie spierd..... sobie humor przed snem. Co robią przez zazdrość ludzie PiSu z Marcinkiewiczem :-(. Nie do pojęcia jak dla mnie!

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było od poczatku wiadome ze beda chcieli wstawic jarosława na premiera zeby cała władza spoczywała w kaczych rekach.

Marcinkiewicz był tylko pionkiem ktory przez chwile miał "porzadzic" smiem twierdzic ze był od poczatku sterowany przez jarosława. Tak wiec to co nadeszło nadejsc musiało i nie ma sie temu co dziwic. Naszym krajem zawładneły kaczki :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie bylem do tej pory swiadom co sie dzieje.

Aktualnie siedze w Niemczech, i wlasnie w niemieckiej TV cos gadali o Kaczynskim(jezyka niby nie znam ale nazwisko wszedzie rozpoznam) to zaraz pyk na onet i wielkie galy. Przez te jazdy nawet zlotowka w dol poleciala.

I co to sie porobilo? Jak tu byc patriota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem jedno. Po co się wkurzacie na polityków :>? Nie lepiej zająć się swoim podwórkiem:>? Każdy ma jakieś cele w życiu i niech je realizuje a nie nie potrzebnie się "pieni" na polityków (było sld były afery widać jak ludzie mają krótką pamięć !). Za omijanie cenzury zaraz będe wlepiał %.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domik, tylko ich politykowanie odbija się na mojej kieszeni w sposób bezpośredni- nie cieszy mnie w niczym coraz słabsza pozycja polskiej waluty, spadające wolumeny ZIBów w naszym kraju etc.

Kaczory w tej konfiguracji (so/lpr) to rząd wybitnie lewicowy (paradoksalnie, bo pis/lpr to nasza chora kochana prawica niby), nie chcę ponosić dodatkowych obciążeń podatkowych na ich chore pomysły, wspieranie ściany wschodniej i cała masa innego spowalniającego gosp. szlamu, który kaczory mają zamiar nam tu wlać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem jedno. Po co się wkurzacie na polityków :>? Nie lepiej zająć się swoim podwórkiem:>? Każdy ma jakieś cele w życiu i niech je realizuje a nie nie potrzebnie się "pieni" na polityków (było sld były afery widać jak ludzie mają krótką pamięć !). Za omijanie cenzury zaraz będe wlepiał %.

Tylko pragne zauwazyc ze to własnie od polityków bardzo wiele zalezy jak sie nam bedzie układało, czy bedzie praca itp

Trudno sie zajac własnym podworkiem jak na kazdym kroku rzucaja swinie pod nogi.

Ale z drugiej strony u Nas w Polsce jest tak, ze obojetnie kto dojdzie do władzy to ciagnie w swoja strone ile wlezie i chce wyduscic z obywateli jak najwiecej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech Sld było i ............... ? Jest PiS i .................... ? To nie jest monarchia absolutna ani dyktatura. Jak narazie naród swoje sejm swoje prezydent swoje. Jakoś komunizm miał zomo romo om sb ub i itd Rozbudowany aparat bezpieczeństwa i ? Stało jak się stało. Jak narazie PiS nic nie zrobił a ludzie reagują dość dużym uczuelniem na jego. Niech nawet zaczną coś partaczyć, bo jak narazie niewiele nawet sprataczyli. A takie gadanie Kaczyński zły i itd (jak ta pikieta pod MEN to dla mnie dziecinada).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie PiS nic nie zrobił a ludzie reagują dość dużym uczuelniem na jego.

Ze nic nie zrobili przez tyle miesiecy to jedno, a nerwowe reakcje ludzi to drugie.

Pokolenie, ktore pamieta komunizm i jego metody caly czas zyje, wiec i nerwowo reaguje na takie malo subtelne proby zagarniecia wladzy, bo wiedza co moze z tego wyniknac. Powiedzialbym, ze lepiej iz teraz reaguja nerwowo zanim kaczory zdaza naprawde namieszac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jakie było zaskoczenie po ostatnich wyborach, kiedy to Marcinkiewicz został premierem. Przeważnie było tak, że funkcję premiera obejmował lider partii zwycięskiej, czyli w tym przypadku powinien być Jarosław K. Wybrano jednak Marcinkiewicza. Jednak nawet Marcinkiewicz jako premier nie był samodzielny, był sterowany przez Jarosława, podobnie jak to było z Krzaklewskim i Buzkiem.

Marcinkiewicz pięknie przemawia, świetnie wypada w mediach, na konferencjach itp. Jednak jako premier zrobił niewiele. Zajmował się tym, aby utrzymaj wysokie notowania wśród obywateli i to mu się udało - jest najbardziej lubianym politykiem. To że Jarosław zostanie premierem było wiadome już od dawna. Pytanie tylko brzmiało: kiedy?

Teraz premierem drugi z braci K. Jarosław "pierwszy poseł IV RP, najrówniejszy spośród równych". Teraz dopiero będziemy mieli IV RP. Oczywiście trzeba będzie walczyć z "układem", o którym wiadomo tyle, że w układzie są ci, którzy mają odmienne zdanie od PiSu i braci bliźniaków.

Prezydent, który odwołuje spotkanie w ramach Trójkąta Weimarskiego, bo źle się czuje. Gazeta satyryczna napisze o prezydencie, że jest kartoflem, a ten od razu chce za pomocą Ziobry walczyć z autorem tych tekstów na drodze sądowej, chce go do więzienia wsadzać. W końcu blizniaki, które za tekst: "a teraz drodzy wyborcy pocałujcie nas w kupry" też chcą karać. Szkoda gadać.

Jednak ktoś wybrał w wyborach ten cały PiS. Można jedynie żałować, że tak mało osób poszło do wyborów i tak dużo osób wybrało PiS. Czy ci, którzy chcą wyjechać za granicę byli ostatnio głosować w wyborach?

Jak tak dalej pójdzie, to ludzie wyjdą na ulicę i będą domagali się ofiar. Może będzie coś na miarę Solidarności? Może będzie widać społeczeństwo obywatelskie. Niedługo wybory samorządowe, idźcie do tych wyborów i głosujcie na porządnych ludzi. Jeśli nawet nie wierzysz, że twój głos nie będzie miał jakieś znaczenie, to i tak idź do tych i następnych wyborów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ich chore pomysły, wspieranie ściany wschodniej i

a ja nie mam zamiaru dopłacać do kopalń bo chyba tam utopiono więcej kasy niż w całej ścianie wschodniej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie mam zamiaru dopłacać do kopalń bo chyba tam utopiono więcej kasy niż w całej ścianie wschodniej :wink:

No zgadza się w kopalniach topi się najwięcej kasy, ale to przez nierobów górników, kto widział żeby plebs zarabiał więcej niż inteligencja i domagał się wiecej mimo iż mu się nie należy, ale jak któryś polityk powie że nie to ci idą na Warszafke jak Ruscy w 45 na Berlin nie ważne jak ważne żeby było dużo i głośno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) To nie Kaczyński odwołał szczyt Trójkąta Weimarskiego - chciał wysłać premiera, ale na to nie zgodziły sie Francja i Niemcy ( co ciekawe sama Merkel pytała Kaczyńskiego kilka miesięcy temu w Berlinie - kogo Polska wyśle na szczyt - premiera czy prezydenta).

2) W sumie dobrze sie stało, ze premierem został Kaczyński, on to zaczął i on będzie odpowiadał, a Marcinkiewicz pójdzie pewnie na prezydenta Warszawy ( ciekawe czy wszyscy którzy go teraz popierają, w wyborach zagłosują )

3) Po raz kolejny widać hipokryzje PO - przez cały czas domagali sie Kaczyńskiego zamiast Marcinkiewicza na stanowisku premiera, a teraz prosze - Kaczyński został - też źle.

4) Narazie w żadnej gazecie nie widziałem pretensji do rządu, że nic nie zrobił, owszem były pretensje w sprawie wpuszczenia do rządu SO i LPR, ale o nieróbstwo nikt ich specjalnie nie osądzał.

5) Co do tego artykułu to ciekawe, bo niemcy obrażają nas ostatnio non stop - np. żałosne dowcipy o polakach - złodziejach. Wiele osób jest oburzonych, ale w sytuacji kiedy obrażana jest głowa państwa i to w dość żenujący sposób, wszyscy mówią, że prezydent pretensji mieć nie powinien - paranoja.

6) Czy naród jest zadowolony to pokażą wybory samorządowe - tylko tym razem łaskawie weźcie w nich udział. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) To nie Kaczyński odwołał szczyt Trójkąta Weimarskiego - chciał wysłać premiera, ale na to nie zgodziły sie Francja i Niemcy ( co ciekawe sama Merkel pytała Kaczyńskiego kilka miesięcy temu w Berlinie - kogo Polska wyśle na szczyt - premiera czy prezydenta).

2) W sumie dobrze sie stało, ze premierem został Kaczyński, on to zaczął i on będzie odpowiadał, a Marcinkiewicz pójdzie pewnie na prezydenta Warszawy ( ciekawe czy wszyscy którzy go teraz popierają, w wyborach zagłosują )

3) Po raz kolejny widać hipokryzje PO - przez cały czas domagali sie Kaczyńskiego zamiast Marcinkiewicza na stanowisku premiera, a teraz prosze - Kaczyński został - też źle.

4) Narazie w żadnej gazecie nie widziałem pretensji do rządu, że nic nie zrobił, owszem były pretensje w sprawie wpuszczenia do rządu SO i LPR, ale o nieróbstwo nikt ich specjalnie nie osądzał.

5) Co do tego artykułu to ciekawe, bo niemcy obrażają nas ostatnio non stop - np. żałosne dowcipy o polakach - złodziejach. Wiele osób jest oburzonych, ale w sytuacji kiedy obrażana jest głowa państwa i to w dość żenujący sposób, wszyscy mówią, że prezydent pretensji mieć nie powinien - paranoja.

1. Prezydent źle się poczuł i nie pojechał/poleciał na szczyt. Paranoja. Szkoda tylko, że przez takie głupstwo Polska na arenie międzynarodowej sporo traci. Prezydent się ośmieszył i ośmieszył przy okazji też Polskę i Polaków.

2. Kaczyński u władzy. Będzie przynajmniej wiadomo kto rządzi.

3. Gdzie ta hipokryzja? Nie jestem fanem PO, nawet na nich w wyborach nie głosowałem, ale nie rozumiem czemu się tak bulwersujesz. Może PO jest przekonana, że zmiana premiera niewiele zmieni, a nawet może pogorszyć sytuację? Z tego co wiem już złotówka poszła w dół, Lepper będzie chciał więcej otrzymać przy tworzeniu nowego rządu, niewiadomo jacy będą ministrowie (chociażby minister finansów). Jeśli będzie ktoś na miare Jugiela, to inwestorzy mogą się wycofać, gospodarka zwolnić i tak dalej.

4. Do tej pory rząd wykonał około 35% tego, co miał wykonać. Mało. Nie wiem jakie gazety czytasz, ale każdy rozsądny człowiek powie Ci, że w Polsce niewiele się dzieje (przynajmniej na plus). Prywatyzacja leży, dróg jak nie było tak nie ma, mieszkania drożeją (przypomnę że ma ich być pod koniec 2009 roku około 3 mln więcej), zmiany w podatkach nieprędko nastąpią, że o 4 stadionach, które obiecywali politycy PiSu nie wspomnę. Zamiast tego PiS przejął telewizję publiczną, KRRiT, obsadza swoimi ludźmi stanowiska w spółkach państwa. Gospodarka na szczęście funkcjonuje, ale nie jest to zasługa rządu Marcinkiewicza czy PiSu. PiS ostatnio promuje się w TVP, chwali się co też on nie zrobił, jak bardzo dzięki niemu zmienia się sytuacja w Polsce. To wszystko jedna wielka bujda. Przypisują sobie zasługi innych.

5. Prezydent może czuć się oburzony, temu się wcale nie dziwię. Jednak obrażanie się, odwoływanie szczytu Trójkąta Weimarskiego z tego powodu jest kpiną. Kaczyński ośmiesza Polskę w ten sposób. Tylko ślepy tego nie zauważy. To wygląda tak: jakaś gazeta porównała Kaczyńskiego do kartofla, a ten obrażony odwołuje wszelkie spotkania i szczyty. Niepoważne, nie sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labe, ja też nie chcę doinwestowywać z moich podatków kopalń- dość jasno wynika z mojej ostatniej wypowiedz, że optuję za bardziej liberalnym modelem gosp. A może jednak tego nie widzisz? Cóż, wtedy nie jest juz to moje zmartwienie.

PS. Inny parytet zastosowany przez PIS jeśli chodzi o podział funduszy strukturalnych "zabrał" pieniądze mające iść we wcześniejszych zamierzeniach np. na Śląsk, ale także i na... Mazowieckie zwiększając pulę przeznaczoną na tzw ścianę wsch/ Polskę C. itp. Rozumiem, że tam bida aż piszczy, ale doinwestowywanie regionów (_kosztem innych_ bardziej kluczowych dla gosp. Polski, acz nie tak "obfitych" w RM beton głosujacych na kaczki), które w 0 sposób tworzą nasz PKB tylko dlatego, że gro wyborców PIS/LPR/SO tam mieszka uważam za nieodpowiedzialny populizm.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: wyobraz sobie samochod w ktorym marcinkiewicz siedzi na miejscu kierowcy, a kaczynski na miejscu pasazera. wszyscy mysla, ze marcinkiewicz prowadzi auto, ale okazuje sie ze jego kierownica to atrapa, a samochodem po cichu kieruje pasazer. zgadzam sie straszna hipokryzja jak ktos krzyknie "daj kierowcy prowadzic albo sam siadz za kierownica" przy czym kazdy wariant ssie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadza się w kopalniach topi się najwięcej kasy, ale to przez nierobów górników, kto widział żeby plebs zarabiał więcej niż inteligencja i domagał się wiecej mimo iż mu się nie należy, ale jak któryś polityk powie że nie to ci idą na Warszafke jak Ruscy w 45 na Berlin nie ważne jak ważne żeby było dużo i głośno.

:mur: :mur: :mur:

Widać jaki z ciebie doopny inteligent, finansowanie kopalń to jedna sprawa, ale nie musisz obrazać wszystkich ludzi tam pracujących, a plebs to se gadaj na własnych starych

Lol rok urodzenia 1984, znaczy jesteś już po habilitacji

Co do wspierania jakichś regionów to radze zaznajomić się z tym ,co to jest Fundusz Spójności? i co on ma robić, jakie ma cele i ile środków z budżetu UE pochłania, a potem pisać o sensowności wspierania takich a nie innych regionów

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur: :mur:

Widać jaki z ciebie doopny inteligent, finansowanie kopalń to jedna sprawa, ale nie musisz obrazać wszystkich ludzi tam pracujących, a plebs to se gadaj na własnych starych

Lol rok urodzenia 1984, znaczy jesteś już po habilitacji

Co do wspierania jakichś regionów to radze zaznajomić się z tym ,co to jest Fundusz Spójności? i co on ma robić, jakie ma cele i ile środków z budżetu UE pochłania, a potem pisać o sensowności wspierania takich a nie innych regionów

1. Nigdzie nie napisałem że jestem inteligentem.

2. Plebs tak bo pokaż mi normalnego człowieka który jedzie do stolicy swego kraju tylko po to żeby rzucać we wszystkich cegłami i palić co się da bo nie dostał czegoś co się mu nie należy, a na dodatek gdy demoluje stolice inny za niego podbija kartę w kopalni żeby przypadkiem coś z emeryturki nie uciekło.

3. Kopalnia jak każda firma musi przynieść zysk a nie straty a jak narazie to większość z nich przynosi straty bo górnicy siorbią co się da z kasy i nie ma za co inwestować.

4. Pozdrawiam rodzinę w Siemianowicach Śląskich i Katowicach.

Przepraszam wszystkich uczciwie pracujących górników, którzy nie demolują i nie próbują wyciągnąć od ludzi kasy która im się nie należy.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nigdzie nie napisałem że jestem inteligentem.

2. Plebs tak bo pokaż mi normalnego człowieka który jedzie do stolicy swego kraju tylko po to żeby rzucać we wszystkich cegłami i palić co się da bo nie dostał czegoś co się mu nie należy, a na dodatek gdy demoluje stolice inny za niego podbija kartę w kopalni żeby przypadkiem coś z emeryturki nie uciekło.

3. Kopalnia jak każda firma musi przynieść zysk a nie straty a jak narazie to większość z nich przynosi straty bo górnicy siorbią co się da z kasy i nie ma za co inwestować.

4. Pozdrawiam rodzinę w Siemianowicach Śląskich i Katowicach.

Przepraszam wszystkich uczciwie pracujących górników, którzy nie demolują i nie próbują wyciągnąć od ludzi kasy która im się nie należy.

Pnkt w chwili obecnej jest nieprawdziwy, oni teraz domagali sie kwoty od ZYSKU z kopalni

Pozatym nudzi mnie ta gadka należy/ nienależy, każdy ma tyle ile jest sobie wstanie wywalczyć, pretensje trza mieć nie do górników że chcą mieć lepsze pensje (bo kto nie chce??) lecz do rządu, tyle, a zanim kogoś nazwiesz nierobem to się głeboko zastanów czy go aby nie obrażasz to tyle kończe ot która nie ma nic wspólnego z watekim i nie powinień się tu znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie powinni sie zebrac i iśc w milionach na WAWE i rozwalic ten burdel składający sie z obiboków, kaczek,moherów,złodzieji,rydzyka itp.

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Paranoja teraz krajem rządzą kaczki, giertych, i lepper normalnie nic tylko sobie szczelic w łeb :mur:

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jeżeli było to adresowane do mnie, to pudło niestety- ja naturalnie wiem czym jest FS, ukończone studia na AE specjalizacji MSE jednak do czegoś zobowiązują. Mimo to nie wiem, co chciałeś przekazać tym zdaniem, mam nadzieję, że nie jesteś utopistą i nie sądzisz, że dzięki FS ściana wschodnia kiedykolwiek dorówna poziomem rozwoju infrastruktury wcześniej wymienianym przeze mnie województwą. I chyba nie jesteś do końca w temacie, oto 1szy z brzegu link, w którym masz wszystko czarno na białym wyjaśnione- http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,3460439.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Inny parytet zastosowany przez PIS jeśli chodzi o podział funduszy strukturalnych "zabrał" pieniądze mające iść we wcześniejszych zamierzeniach np. na Śląsk, ale także i na... Mazowieckie zwiększając pulę przeznaczoną na tzw ścianę wsch/ Polskę C. itp. Rozumiem, że tam bida aż piszczy, ale doinwestowywanie regionów (_kosztem innych_ bardziej kluczowych dla gosp. Polski, acz nie tak "obfitych" w RM beton głosujacych na kaczki), które w 0 sposób tworzą nasz PKB tylko dlatego, że gro wyborców PIS/LPR/SO tam mieszka uważam za nieodpowiedzialny populizm.

To co piszesz nie do końca jest prawdą, po pierwsze same Programy Operacyjne są w fazie projektów na które wyrazić zgode musi Komisja Europejska, jak narazie jest tylko Narodowa Strategia Spójności, w oparciu o która będą przebiegły negocjacje

Zresztą

Szczegółowy podział funduszy strukturalnych w Polsce w układzie poszczególnych programów operacyjnych kształtuje się w następujący sposób:

regionów Ue

* 16 Regionalnych Programów Operacyjnych – 26,8% całości środków (ok. 15,9 mld euro),

* PO Rozwój Polski Wschodniej – 3,6% całości środków (ok. 2,2 mld euro),

* PO Infrastruktura i środowisko – 35,7% całości środków (ok.. 21,3 mld euro),

* PO Kapitał ludzki – 13,7% całości środków (8,1 mld euro),

* PO Konkurencyjna gospodarka – 11,7% całości środków (7 mld euro),

* Programy Operacyjne Europejskiej Współpracy Terytorialnej – 1% całości środków (ok. 0,6 mld euro),

* PO Pomoc techniczna - 0,4% całości środków (0,2 mld euro).

Biorąc pod uwagę cieżar tego programu to takie gadanie jakoby okradli bidną Wa-we czy Śląsk jest niedorzeczne

Tak sie składa że ten art z GW nic nie wyjaśnia, nie podaje konkretów, pozatym skoro wiesz co to FS to wiesz także że Unia wydaje ciezką kase w celu wzmacniania spójności społecznej i gospodarczej regionów UE, NUTS2 (wiesz o co chodzi)

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi