Skocz do zawartości
lspider

Polityka i politycy

Rekomendowane odpowiedzi

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 90% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Prawo i Sprawiedliwość - 55%

Platforma Obywatelska - 50%

Samoobrona RP - 50%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 35%

Polska Partia Pracy - 30%

Lewica i Demokraci - 20%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewica i Demokraci - 75% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Platforma Obywatelska - 65%

* Polska Partia Pracy - 65%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 60%

* Samoobrona RP - 60%

* Prawo i Sprawiedliwość - 35%

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 30%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 88% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Lewica i Demokraci - 57%

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 53%

Samoobrona RP - 48%

Polska Partia Pracy - 48%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 43%

Prawo i Sprawiedliwość - 43%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 80% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Platforma Obywatelska - 60%

* Prawo i Sprawiedliwość - 55%

* Samoobrona RP - 45%

* Polska Partia Pracy - 35%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 35%

* Lewica i Demokraci - 30%

co do wcześniejszej dyskusji.

tak panowie, nie mieści mi się w głowie jak można głosować za SLD (dobra LiDem ^^).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 90% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Prawo i Sprawiedliwość - 55%

* Platforma Obywatelska - 55%

* Samoobrona RP - 45%

* Polska Partia Pracy - 35%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 30%

* Lewica i Demokraci - 25%

i mi również się nie mieści.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Należy jednak pamiętać, że poglądy danej partii nie zawsze idą w parze z jej późniejszymi działaniami.

Poza tym część pytań porusza zbyt skomplikowane problemy, zeby odpowiedzieć "tak" lub "nie", dlatego 3 albo 4 razy dałem "Nie mam zdania" (chociaż wolałbym button "To zależy").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewica i Demokraci - 83% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Platforma Obywatelska - 68%

* Polska Partia Pracy - 68%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 63%

* Samoobrona RP - 63%

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 38%

* Prawo i Sprawiedliwość - 28%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy jednak pamiętać, że poglądy danej partii nie zawsze idą w parze z jej późniejszymi działaniami.

Poza tym część pytań porusza zbyt skomplikowane problemy, zeby odpowiedzieć "tak" lub "nie", dlatego 3 albo 4 razy dałem "Nie mam zdania" (chociaż wolałbym button "To zależy").

'Nie zawsze', to pojecie wzgledne ;)

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 80% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Lewica i Demokraci - 80%

Polska Partia Pracy - 60%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 55%

Samoobrona RP - 50%

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 40%

Prawo i Sprawiedliwość - 20%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przejrzałem: Zobacz jak odpowiadają partie na poszczególne pytania:

I możecie mi potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości - bo to oznacza, że nasze partie polityczne są w stanie zmienić target wyborców co najmniej o 90 stopni.

Pytanie 15:

Czy jesteś za pogłębianiem politycznej integracji w ramach Unii Europejskiej?

# Samoobrona odpowiedź - TAK

Pytanie 17:

Czy uważasz, że prywatyzacja polskich przedsiębiorstw powinna zostać dokończona na obecnych zasadach?

# Prawo i Sprawiedliwość - TAK

Pytanie 18:

Czy jesteś za umożliwieniem prywatyzacji zakładów służby zdrowia?

# Liga Prawicy Rzeczpospolitej - Tak

# Prawo i Sprawiedliwość - Tak

Pytanie 20:

Czy jesteś za zmianami w KRUS idącymi w kierunku urealnieniu składek ubezpieczeniowych rolników?

# Liga Prawicy Rzeczpospolitej - Tak

# Prawo i Sprawiedliwość - Tak

# Samoobrona RP - Tak

Uprzedzając:

Odnośnie LPR, to wiem jakie poglądy ma Mikke i OK. ale Giertych jeszcze pół roku temu miał je kompletnie przeciwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 78% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Lewica i Demokraci - 68%

* Samoobrona RP - 57%

* Polska Partia Pracy - 53%

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 48%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 48%

Potwierdziły się moje przekonania :) Dwie pierwsze partie widziałbym w przyszłej koalicji. Choć znając życie to sie PO jeszcze przez taki zabieg rozpadnie, bo zbyt dużo w niej ludzi którym bliżej do PiS'u niż samej Platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 83% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Lewica i Demokraci - 63%

* Polska Partia Pracy - 48%

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 48%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 43%

* Samoobrona RP - 38%

I tak też będę głosował :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pozwole sobie rzucic temat zwiazany z wyborami, ale z troche innej beczki :-)

Co myslicie o ludziach, ktorzy chca glosowac mieszkajac za granica NA STALE ?

Osobiscie uwazam, ze mieszkajac za granica nie powinienem sie mieszac do biezacych spraw.

Nie bede tez glosowac. Moge jedynie zabrac glos, ale to tez nie do konca, poniewaz nie wybieram.

Sytuacja lekko groteskowa. Nie chcialbym, aby sasiad kazal mi wybierac co ma byc, a co nie - na moim podworku.

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 75% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Polska Partia Pracy - 65%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 60%

* Samoobrona RP - 60%

* Lewica i Demokraci - 60%

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 55%

* Prawo i Sprawiedliwość - 25%

No question:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CBZ nawiązując trochę do twojej wypowiedzi, w troche humorystycznym zwierciadle to pozwolę sobie przytoczyć wczorajszy koment z onetu, który mnie rozłożył:

"Jaki jest szczyt chamstwa? Zagłosować na PiS i wyjechać za granice" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, to tez mialem miedzy innymi na mysli ;-)

W minionych wyborach glosowalem na PO, teraz tez bym na nich glosowal.

Ale po co... Zebym potem nie daj Boze plul sobie w brode, siedzac za granica ?

Nie, dziekuje, wole zostawic ludziom w kraju decydowanie o losach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kiedyś może będą chcieli do kraju wrócić i być może ich głos zadecyduje czy będzie to za rok/dwa czy za pięć.

Ale nie sa na chwile obecna w kraju, a co do powrotu moga tylko spekulowac.

Nie narzucam nikomu swojego zdania, wydaje mi sie jedynie, ze nie ma mnie gdzies -

nie mam nic do powiedzenia, przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Za wladze powinni odpowiadac ludzie uprawnieni, mieszkajacy na terenie Polski, a nie

obywatele, ktorzy z kraju wyjechali z takich, czy innych powodow.

Ja nie wyjechalem z kraju z powodu zlej sytuacji politycznej, czy materialnej.

Zlozylo sie na to wiele czynnikow natury osobistej.

Bede w trakcie wyborow w Polsce, ale glosowac nie zamierzam - zwiazalem sie z zagranica.

Nie chodzi tu o odpowiedzialnosc, ale o fakt, ze nie chce brac udzialu w czyms, z czym nie jestem zwiazany.

50 proc. poparcia dla PO

50 proc. poparcia dla Platformy Obywatelskiej, po 13 proc. dla PiS i LiD, 5,5 proc. dla Partii Kobiet - takie są wyniki badań przeprowadzonych w Londynie i okolicach oraz w Belfaście, Edynburgu i Southampton. Inne ugrupowania uzyskały niższe poparcie.

Badania przeprowadziło dwoje polskich socjologów z Londynu: Dorota Osipowicz i Michał Garapich, na zamówienie firmy PR Cross Media. Pełne wyniki zostaną ogłoszone w środę w Warszawie.

37 proc. badanych zadeklarowało gotowość wzięcia udziału w wyborach 21 października. 16 proc. stanowią niezdecydowani, a reszta nie jest zainteresowana głosowaniem. Socjologowie przebadali 1.093 polskich imigrantów w W. Brytanii.

"Respondenci w naszej próbie wykazują znacząco mniejszą chęć partycypacji w wyborach powszechnych niż wyborcy w Polsce" - powiedział PAP Michał Garapich, socjolog z uniwersytetu w Roehampton w południowo-zachodnim Londynie. Dostrzega on zniechęcenie wśród osób, które uczestniczyły w wyborach w 2005 r. i radykalizację tych, którzy w ostatnich wyborach nie głosowali.

Respondentów pytano w ankiecie m.in. o to, skąd czerpią bieżące wiadomości. Zdecydowana większość wskazała na internet. Popularne są też nowe portale utworzone przez Polaków w W.Brytanii, choć mają raczej lokalny zasięg, np. portale popularne w Londynie są prawie zupełnie nieznane w Szkocji i Irlandii. Taką prawidłowość obserwuje się też w przypadku nowo powstających tytułów prasowych.

Spośród polskich pism Polacy w W. Brytanii najczęściej czytają tygodniki: "Politykę", "Wprost", "Angorę" i "Newsweek".

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawo i Sprawiedliwość - 63% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Platforma Obywatelska - 57%

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 48%

Lewica i Demokraci - 43%

Samoobrona RP - 43%

Polska Partia Pracy - 33%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 23%

---------------------------------------------

I tak też będę głosował [;

Nic dziwnego że za granicą wszyscy wielbią platformę, jak by nie było przeciez to "przez PIS" "musieli" wyjechać za granicę "za chlebem" :> Ciekawe czy jak by PiS nie wygrał, a rządziło PO, to czy mając okazję wyjechać ludzie zostali by w kraju - wydaje mi się że nie, mylę się?

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawo i Sprawiedliwość - 63% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Platforma Obywatelska - 57%

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 48%

Lewica i Demokraci - 43%

Samoobrona RP - 43%

Polska Partia Pracy - 33%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 23%

---------------------------------------------

I tak też będę głosował [;

Nic dziwnego że za granicą wszyscy wielbią platformę, jak by nie było przeciez to "przez PIS" "musieli" wyjechać za granicę "za chlebem" :> Ciekawe czy jak by PiS nie wygrał, a rządziło PO, to czy mając okazję wyjechać ludzie zostali by w kraju - wydaje mi się że nie, mylę się?

Nikt tobie nie broni aby zaglosowac na nich. Jest jedno ALE......

nawet jakby program PiSu byl dla mnie idealny i trafial do mnie to nie wiem czy bym na nich zaglosowal po tych 2 latach pogoni za rozliczeniami i nie robieniem nic... No sorry ale to porazka jak dla mnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby UPR kandydowało wybór byłby prosty...Popiela ma mój głos.

A pro po PiS - dla tych którzy byli za młodzi żeby cokolwiek kapować z 3 RP a teraz się mądrzą. Obejrzyjcie sobie :)

http://pl.youtube.com/watch?v=g9mrq_XauGI&...ted&search= 1 czesc

http://pl.youtube.com/watch?v=i-h4tKrZAD8&...ted&search= 2 czesc

Dodam tylko tyle że to UPR zgłosił projekt lustracji - niestety jako że film ten sponsoruje PiS nie ma o tym ani słowa. Dlatego jeszcze raz - szkoda że UPR nie startuje do parlamentu.

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście obstawiam LiD-a - jako rozszerzenie PLS-u - bo sam PSL jest za słaby medialnie żeby się dzisiaj przebić - jak widać z różnych akcji netowych nie tylko ja tak myślę ale tak jest a tymczasem LiD daje radę - patrzcie jak im rośnie słupek ładnie :D

a swoją droga polacy może i dziwni są ale humorem potrafią załatwić wszystko: www.cd2.pl/wybory_strona.php?mod=wyniki obejrzyjcie dokładnie loga partii (niezłe nie :D:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma Obywatelska - 70% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 70%

* Samoobrona RP - 60%

* Prawo i Sprawiedliwość - 50%

* Polska Partia Pracy - 50%

* Lewica i Demokraci - 45%

* Polskie Stronnictwo Ludowe - 35%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby UPR kandydowało wybór byłby prosty...Popiela ma mój głos.

A pro po PiS - dla tych którzy byli za młodzi żeby cokolwiek kapować z 3 RP a teraz się mądrzą. Obejrzyjcie sobie :)

Dodam tylko tyle że to UPR zgłosił projekt lustracji - niestety jako że film ten sponsoruje PiS nie ma o tym ani słowa. Dlatego jeszcze raz - szkoda że UPR nie startuje do parlamentu.

Przeciez UPR startuje, tyle że ze wspolnego komitetu wyborczego z PR i LPR. Oddajac głos na posła UPR na liscie nr 3 [LPR] oddajesz głos na UPR. http://tiny.pl/1cbp <- tu masz liste, gdzie mozesz sprawdzic który poseł reprezentuje UPR w twoim okregu wyborczym. Jesli nie lubisz Giertycha i ligi polskich rodzin to jedyne co robisz oddajac głos na posla UPR z list LPR to to, że pomagasz im wszystkim przekroczyc prog wyborczy, ale głos na posła UPR powoduje ze to on dostanie stołek, a nie Giertych, czy Bosak [tego drania to bym ukatrupił ;p].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzalem i moge powiedziec jedno: Oddajcie mi moje 20min zycia.

Lepiej bym im wyszlo jakby Ivona podlozyli "alternatywne" wypowiedzi.

A teraz kolej na plusy filmikow i troche uwag:

+ juz wiem ze to wina Walesy, ze SLD potem rzadzilo. Nie wyborcow ktorzy glosowali. Nie miernej jakosci alternatywy w postaci braci K. Tylko Walesy. Walesy. Opozycji (ALE NIE BRON BOZE PC, TYLKO WALESY). I Walesy. Wspominalem juz o roli Walesy?

+ porozumienie centrum nie wzielo udzialu w "niejawnym zebraniu" (niejawne ale z kamera, gg :lol:, cos jak tasmy begger? ;)). Poniewaz zostalo uzyte stwierdzenie "nie wzielo udzialu", a nie "kategorycznie odmowilo wziecia udzialu", opierajac swoja wiedze na materiale w filmikach mozna wysnuc teorie, ze po prostu nikt tego porozumienia nie wpuscil albo nie poinformowal o tym zebraniu i teraz zal im sciska(zapewne niewiele znaczyli w tamtych czasach i nikt ich powaznie nie traktowal)

+ wyprzedawanie majatku za bezcen i powiazanie z politykami pc/pis - do tego jeszcze przed wyborami zapewne wrocimy

+ fragmenty o korupcji - jakby tak pojezdzic po polsce to przez te 2 lata rzadow pis wiecej materialow by sie uzbieralo

+ "slowa prorocze" :lol:

+ sprawa amnestii - nie ma to jak wcisnac w filmik 5sek czyjejs wypowiedzi bez bezstronnego objasnienia sytuacji i zamknac sprawe fragmentem spotu wyborczego, ktory wzywa do kary smierci za smiecenie :?

+ muzyka :lol: :lol: :lol:

Nie rozumiem po co marnowac 20min, gdy to samo mozna przekazac w 2 min (link do "filmiku" w tabelce "podobne" na stronie z druga czescia "kto mial racje" o wymownej i wiele zdradzajacej nazwie "ja was * nienawidze")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw, czy Wam też się wydaję, ze Platforma cos knuje? ;) Do takiego wniosku doszedłem ostatnio, przyglądając się tej ich mizernej kampanii. Wszyscy wokoł przypominają kłamstwa PiSu (JKM chyba nie rusza się już nigdzie bez listy dziesięciu cytatow z Kaczyńskich; a PiSnokio PSLu to poki co najlepszy gadżet kampanii ;) ), tylko PO nie. Sondaze są praktycznie takie same jak przed dwoma laty, a Donald jest istnym uosobieniem spokoju - w tak dobrym humorze dawno go nie widzialem. Można to wyjaśnić na dwa sposoby: PO nie ma po prostu pomyslu na tą kampanie, a pozorny spokoj Donalda to tak naprawdę zrezygnowanie, albo (co wydaję mi się coraz bardziej prawdopodobne) Platforma ma na PiS jakieś poważne haki, ktore wykorzysta na samym finishu, pare dni przed wyborami. Dwa lata temu wyborow nie wygrał PiS - wygrał je Kurski ze swoimi rewelecjami (niewazne, ze przegrał potem wytoczone mu procesy i musiał przepraszac + wplacic bodajże 10k na cel charytatywny - to już było po wyborach; misja wypełniona; pochwałom od Wodza zapewne nie było konca). Tusk musiał wyciągnąć z tego stosowne wnioski, dlatego teraz spodziewałbym się małego rewanżu. Nie myślę oczywiście o jakiejś analogii do dziadka z Wermachtu (chociaż kto wie - "PO przedstawila dowody, ze Jarosław Kaczyński wraz ze swoim bratem Lechem odbyli w latach xx-xx ochotniczą służbę w ZOMO" :lol: - mogło by być smiesznie ;) ) ale poparte dowodami (tudzież "poszlakami", bo jak brać przykład, to od najlepszych) informacje o np. (strzelam) porozumieniu PiS-Lid? Wszak debata K-K była ponoc ustawiona juz od miesięcy. W każdym razie tuż przed wyborami może się zrobic ciekawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw, czy Wam też się wydaję, ze Platforma cos knuje? ;) Do takiego wniosku doszedłem ostatnio, przyglądając się tej ich mizernej kampanii. Wszyscy wokoł przypominają kłamstwa PiSu (JKM chyba nie rusza się już nigdzie bez listy dziesięciu cytatow z Kaczyńskich; a PiSnokio PSLu to poki co najlepszy gadżet kampanii ;) ), tylko PO nie. Sondaze są praktycznie takie same jak przed dwoma laty, a Donald jest istnym uosobieniem spokoju - w tak dobrym humorze dawno go nie widzialem. Można to wyjaśnić na dwa sposoby: PO nie ma po prostu pomyslu na tą kampanie, a pozorny spokoj Donalda to tak naprawdę zrezygnowanie, albo (co wydaję mi się coraz bardziej prawdopodobne) Platforma ma na PiS jakieś poważne haki, ktore wykorzysta na samym finishu, pare dni przed wyborami. Dwa lata temu wyborow nie wygrał PiS - wygrał je Kurski ze swoimi rewelecjami (niewazne, ze przegrał potem wytoczone mu procesy i musiał przepraszac + wplacic bodajże 10k na cel charytatywny - to już było po wyborach; misja wypełniona; pochwałom od Wodza zapewne nie było konca). Tusk musiał wyciągnąć z tego stosowne wnioski, dlatego teraz spodziewałbym się małego rewanżu. Nie myślę oczywiście o jakiejś analogii do dziadka z Wermachtu (chociaż kto wie - "PO przedstawila dowody, ze Jarosław Kaczyński wraz ze swoim bratem Lechem odbyli w latach xx-xx ochotniczą służbę w ZOMO" :lol: - mogło by być smiesznie ;) ) ale poparte dowodami (tudzież "poszlakami", bo jak brać przykład, to od najlepszych) informacje o np. (strzelam) porozumieniu PiS-Lid? Wszak debata K-K była ponoc ustawiona juz od miesięcy. W każdym razie tuż przed wyborami może się zrobic ciekawie...

Nie do konca sie zgodze z Twoja wypowiedzia.

2 lata temu nie tylko Kurski przyczynil sie do wygranej PiSu. Zapomniales o ojcu dyrektorze i tescie zatopimy platforme...... Swoja drogo do tego doszlo jeszcze idiotyzm mlodych ludzi co olali wybory i nie poszli glosowac. Moze tym razem bedzie inaczej mam nadzieje ze bedzie.

Faktycznie ze Kurskiego nie widac w tej kampaniii i dobrze bo kolesia nie trawie.

Z reszta jakos ludzie z PiS sa cholereni agresywni, nie potrafia normalnie pogadac z innymi partiami. Tylko atak i drzenie mordy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi