Lukas Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Czy zauważyliście znaczne różnice pomiędzy wynikami testów 3dmark2001se, GLexcess,DroneZmark stosując różne częstotliwości odświeżania - np. 60 a 85 Hz? U mnie różnica nie przekracza 3-5% wyniku gdzie wyższy wynik to 60Hz. Zastanawiam się jakie jest teoretyczne wytłumaczenie tych różnic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Wynik testu nie zależy od odświerzania tylko od tego czy masz włączoną synchronizację pionową ,czy nie. Przy wyłączonej zawsze wyniki są wyższe. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 tak,tak...ale z jakiegoś powodu mam lepsze wyniki przy 60 Hz na 1024x768 /32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 tak,tak...ale z jakiegoś powodu mam lepsze wyniki przy 60 Hz na 1024x768 /32Programisci z Madonion nie przypuszczali, ze ktos bedzie badal swoj sprzet przy wlaczonym vsync :D Poprostu blad pomiaru. Zrob jeszcze kilka razy, moze sie poprawi cos. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 tak,tak...ale z jakiegoś powodu mam lepsze wyniki przy 60 Hz na 1024x768 /32 Sprawa jest prosta. W większości testów twój sprzęt musi wyciagć w granicach 60 fps i dlatego masz większy wynik. To wkońcu ten vsync masz on czy off ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 v-sync zawsze off !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 W takim razie rób testy w 60 Hz ,zawsze będziesz miał więcej :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Ciekawe rzeczy piszecie. Ja rekord swój w 3DMarku robiłem w 85Hz. Zapuszcze 3DMark'a w 10 testów na 85Hz i w 10 testów na 60Hz. Zobacze jak wyjdzie i napisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msz Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Dawno temu mówiło się o tym. Odświeżanie ma pewien wpływ na wynik. Jak dobrze pamiętam ma to związek z częstotliwąścią odwoływania się do ramdaka. Im większa częstotliwość tym więcej czasu gpu poświęca na ramdak. Wyniki w 3Dmarku standardowo podawane są przy 85Hz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Gr00bY Mazur"] Zapuszcze 3DMark'a w 10 testów na 60Hz i w 10 testów na 60Hz. Zobacze jak wyjdzie i napisze. Ano cekawe jaki :PPPPP Zapusc jeszcze potem 10 testow na 60Hz dla lepszego porownania :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Dawno temu mówiło się o tym. Odświeżanie ma pewien wpływ na wynik. Jak dobrze pamiętam ma to związek z częstotliwąścią odwoływania się do ramdaka. Im większa częstotliwość tym więcej czasu gpu poświęca na ramdak. Wyniki w 3Dmarku standardowo podawane są przy 85Hz. ???? serio .... podaj mi jakis link typu COMPARE co mowi ze ten gosc zrobil 3dmarka w 85 Hz ??? a co jak ma lepszy monitor ??? a co jak ma gorszy ??? a co jak musi miec 60 Hz ??? A CO JAK MOZE MIEC 100hZ ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Gr00bY Mazur"] Zapuszcze 3DMark'a w 10 testów na 60Hz i w 10 testów na 60Hz. Zobacze jak wyjdzie i napisze. Ano cekawe jaki :PPPPP Zapusc jeszcze potem 10 testow na 60Hz dla lepszego porownania :D Sorry. Przęjezyczenie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Narazie zrobiłem dwa testy. Tzn 20. Wyniki? Sensacyjne. 75Hz - 9470 3DMarks 60Hz - 9646 3DMarks Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Cóż nie pozostaje nic innego jak testować w 60Hz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 heh to jest bardzo proste kazdy hz odswiezania to wiekszy "wycisk dla grafy" gdzies nawet widzialem jakis przelicznik...cos ze na kazda piksele przypada iles tam mb przy danej czestotliwosci im wieksze odswiezanie tym wiecej mb na pixele ;O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 No i doszliśmy do jakiś konkretów! Niemniej standardem 3d mark`a jest 85 Hz, więc myślę, że przy takich ustawieniach trzeba pozostać. Czy ktoś mający problemy z utrzymaniem 85 w grach przy Win Xp prof stosuje Refresh Lock`a. Jeśli tak, to czy włączacie opcje uruchamiania z każdym startem Windows czy odpalacie ręcznie za każdym razem? Czy zaobserwowaliście niestabilność gier z włączony refresh lockiem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Standard standardem i tak pewnie wszystkie rekordy są robione na 60Hz. Kurde. Może i ja swój rekord pobije niedługo....... Tylko wytnę obudowę i dokończę robić chłodzenie. Postaram się zrobić rekord przy zamkniętej obudowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 No i doszliśmy do jakiś konkretów! Niemniej standardem 3d mark`a jest 85 Hz, więc myślę, że przy takich ustawieniach trzeba pozostać. Czy ktoś mający problemy z utrzymaniem 85 w grach przy Win Xp prof stosuje Refresh Lock`a. Jeśli tak, to czy włączacie opcje uruchamiania z każdym startem Windows czy odpalacie ręcznie za każdym razem? Czy zaobserwowaliście niestabilność gier z włączony refresh lockiem? Juz to raz pisalem w tym topicku i powtorze to jeszcze raz ... dosadniej... moze zrozumiesz ...PIEPSZYSZ !!!!!!!! Konkret to jest taki ze standardem w 3dmarku jest 60 Hz ... a jak ktos ( mowie tu o 2 systemach ktore sa najnowsze na rynku ze stajni microsoftu) zapomni WYŁĄCZYC refresh locka lub inne cudo ktore mu przestawia z DEFAULTOWYCH 60 HZ na wiencej Hz .... to ma slabszy wynik w 75,85, badz 100 Hz !!!!!! JESZCZE JEDEN NIECH MI TU NAPISZE ( bez pszypisu z linkiem do madonion) ZE STANDARDEM W 3DMARKU 2001 JEST 85Hz lub 100Hz ... TO GO TAK ZBLUZGAM ZE HEY !!!! ( STANDARDEM JEST 1024x768x32, compressed textures, D3D Hardware T&L jednym słowem wszystko co narzuca default benchmark!!!) Zmiany w biosie ... ustawienia pamieci ... VSync .... refrashe rate .... USTAWIAMY TAK ZEBY WYNIK BYL JAK NAJLEPSZY!!! na tym polega optymalizacja kompa .... a to ze na codzien masz refresh locka .... to inna sprawa ... i komfort dla twoich oczu ... Troche sie rozpisalem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 zgadzam się z Przedmówcą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Czy zauważyliście znaczne różnice pomiędzy wynikami testów 3dmark2001se, GLexcess,DroneZmark stosując różne częstotliwości odświeżania - np. 60 a 85 Hz? U mnie różnica nie przekracza 3-5% wyniku gdzie wyższy wynik to 60Hz. Zastanawiam się jakie jest teoretyczne wytłumaczenie tych różnic? Ja robiłem testy na 60Hz i 75Hz i nie widzę różnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 KOLEGO ERIO! Retoryka, którą przyjąłeś w swojej wypowiedzi chyba nie pasuje do okoliczności i zagadnień, którymi sie zajmujemy...nawet jeśli zdarzyło by się tak, żę masz rację. Próbuję zrozumieć coś z tego bełkotu, którym się posługujesz w swoich postach...nie jest to proste. Jeśli chcesz mi odpisywać, to może zajrzyj najpierw do słownika ortograficznego...przynajmniej po to, by nie mieszać ludziom w głowach jak pisać słowo PIEPRZYĆ i WIĘCEJ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 KOLEGO ERIO! Sorki za błędy ort .... wkurzyłem się ... i zapomniałem o podstawowej zasadzie dysortografa nr 1. ZAWSZE SPRAWDŹ CO PRZED CHWILĄ NAPISAŁEŚ ;) Dzieki za przyznanie mi racji (w trybie przypuszczającym, ale nie bądźmy wybredni ;) PS. Fajny obrazek tam masz w sygnaturce :) POKÓJ Z TOBĄ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Czy zaobserwowaliście niestabilność gier z włączony refresh lockiem? Nigdy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 KOLEGO ERIO! Sorki za błędy ort .... wkurzyłem się ... i zapomniałem o podstawowej zasadzie dysortografa nr 1. ZAWSZE SPRAWDŹ CO PRZED CHWILĄ NAPISAŁEŚ ;) Dzieki za przyznanie mi racji (w trybie przypuszczającym, ale nie bądźmy wybredni ;) PS. Fajny obrazek tam masz w sygnaturce :) POKÓJ Z TOBĄ I z Tobą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...