Skocz do zawartości
VoyTECH

Najstarsze Karty Graficzne Jakie Pamiętacie

Rekomendowane odpowiedzi

pamiętacie jeszcze jakieś nazwy?

ja pierwszą kartę jaką miałem to była jakiejś firmy OAK - miała 0,5mb pamięci - wyciągała 256kolorów (chyba - nie pamiętam) - ale jak kupiłem w '93 w vobisie płytkę ze zdjęciami w 16bitowej palecie to musiałem kartę zmienić na tridenta 1mb :D

ale równolegle pamiętam były jeszcze takie herculesy monochromatyczne... były jeszcze jakieś karty co wyciągały 16 kolorów.

podawajcie nazwy i który to był rok. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ntb imo

ja pamietam w czasach 486 jak cd sie przez dzwiekowke podpinalo ;]

1738282[/snapback]

Taaa

karty grafiki S3 Trio 512 kb (pozniej Virge .3dfx-y 4Mb.Voodoo Banche 16 Mb,intel i 914 8 Mb, voodoo 2 , voodoo 3 2000,3000 itp, pozniej mala przerwa i przesiadka na geforca 2 Ti 32MB,geforca 4 mx440 64 Mb, Ati 9550,i teraz kolej na radeona x600 :D B) -troche tego bylo co?

ale mimo wszystko najlepieej wspominam mojego 1 kompa:

procek CYRIX 6x86 133+(110 MHz)

plyta Acorp

16 Mb RAM (4x4 MB)

HDD 1280 MB!!!

karta dzwiekowa 16Bit z wave table-m -ktos to pamieta jeszcze???????

glosniki Primax 120W

monitor kolor TATUNG

Sprzet na te czasy byl powalajacy jak dobrze pamietam 1996 rok !!!(niby tylko 10 lat a jak to wszystko sie pozmienialo -ile generacji do przodu przeskoczylo...AHHHH strach myslec ile kasy sie zdefraudowalo na te... modernizacje B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha : mialem shneidera ( 086 albo 186 , nie pamietam )

dysk 24 mega ( wazyl z dobre 2 kilo )

a grafika : cga

co dziwniejsze wyswietlala wiecej niz 4 kolory ( zaden badziewny rozowy czy cus ) oczywiscie monitor cga ( moze to przez to , nie wiem ale naprawde bylem zdziwiony jak gralem w digger ( cos jak bulderdasz tylko jezdzlo sie samochodzikiem )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pierwsza to Oak Technologies 512kb pamięci oczywiście na ISA, druga to S3 Trio64 V+ chyba z 1mb pamięci już na PCI pamiętam że Doom II na tym hulał że hej, potem było S3 Virge3d w akompaniamencie VooDoo I i się zaczęła era 3d hehe

Edytowane przez Swatkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi