Przemek_J Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Mam obudowę która wewnątrz ma blachę (wszystko wygląda łądnie i cacy, bo obudowa nowa) która jest "niczym" nie zabezpieczona. Wziełem miernik elektroniczny by sprawdzić czy jest tak na pewno. Ustawiłem miernik na mirzenie oporu i co... Wygląda na to że blacha nie jest niczym kryta bo świetnie przewodzi prąd. Teraz tak rozchodzi mi się o to czy jak przykręce podzespoły takie jak płyta główna, zasilacz itp. czy to nie będzie źle wpływało na sprzęt? Czy jeżeli przelecę obudowę lakierem bezbarwnym w spreau to da to jakąś warstwę "izolacyjną"? Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Prawie każda obudowa nie jest malowana od środka, a przynajmniej jej szkielet( ma to pełnić funkcję tz. "masy") Niema się o co martwić gdyż mocowanie płyty i zasialcza jest już odpowiednio zabezpieczone. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 jest dobrze, a do tego buda jeszcze lekko ekranuje kompa przed zakłuceniami z zewnątrz i przed zakłucaniem przez kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 przecierz nawet jesliby zwyykłęl budy miały izolacje na wierzchu to i tak wkrecając sróbke w metal roobisz prezjscie dla prądu :wink: juz nie macie się czym rpzejmować tylko tym że macie blache przewoddzącą prąd.. no dajcie spokój :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Nie izolowana buda moze okazac sie problemem jesli ktos prykreci plyte bezposrednio do niej. Tzn bez koleczkow dystansowych. Juz slyszalem o takich przypadkach. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 no ja tak zrobilem :mur: ale naszczescie nic sie nie stalo ale mozna mi wybaczyc pierwszy raz kompa skladalem nikt mi nie pomagal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Więc czy jeżeli przemaluje obudowe lakierem bezbarwnym w spreju to będzie warstwa izolacyjna? Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tau Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Powiedzmy ze jakas tam bedzie ale jest ona w zupelnosci niepotrzebna. Jak chcesz juz malowac bude to pomaluj ale tylko ze wzgledow estetycznych warto wg mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 D-pupa, nie izolacja... wystarczy ze dotknie i lekko przesunie jakiś metalowy kawałek po niej i robi ryse która niszczy tą izolację tę :) i masz dalej stan pierwotny. Pozatym kto przymocowuje do blachy płyte bez dystansu? :lol: Ja przynajmnij nie widziałęm obudowy żeby miałą niemetalowy nośnik mobo.. przesz to zawsze jest metalowa blacha.. (chyba - przaynajmniej w normalnej obudowie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 No tak są dystansy tylko że one są też metalowe. Pytam o to wszytko bo wcześniej miałem obudowę która miała blachę pokrytą "takim czymś ochronny" (jak wycinałem grile to kruszyły się całe płaty takiego .. no sam nie wiem co to było) a dystansy były z tworzywa sztucznego. Dlatego się zastanawiam :? Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Ehh ale macie problemy ;) Ludziska przyjrzyjcie się miejscom gdzie wkręcacie śruby mocujące płytę. One są metalizowane (sa częścią ścieżki) i tak być powinno gdyż są one uziemieniem ! Tak więc wskazane, ale nie wymagane, jest żeby były one połączone z obudową (niektóre co lepsze zasilacze mają nawet specjalny przewód uziemiający płytę dla tych co mają plastykowe mocowania/obudowy). Każdy elektronik, nawet początkujący, wie jak ważne jest dobre uziemienie i co potrafi się dziać gdy go niema lub jest źle zrobione. PS: Tylko nie wpadnijcie w panikę że nie macie uziemienia bo to nie jest poważny problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 własnie to miałęm napisać... płyta główna ma specjalnie metalowe miejsca na śrubki.. aby te nie tyle uziemiały co były połączone z masą całego kompa (bo to róznica :) ) Tutaj tylko trzeba uważać żeby nie przykrecać płyty za dużymi śróbkami (o dużych główkach) co by nie pozwierać innych ścieżek :) pozatym... wcześniej miałeś jakąś chorą obudowę :lol: nie ufaj jej... :D A żadne malowanie nic Ci nie pomoże, chyba że dystansy bedą izolacyjne... ale wtedy po co malować? Płyta głowna ma sie stykać z obudową metalową tlyko w miejscach gdzie są śrubki. Cała reszta musi być nad metalem na dystansach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Jeszce ewentualnie nie śrubkitylko wybrzuszenia w obudowie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...