Skocz do zawartości
Przemek_J

Zabezpieczanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obudowę która wewnątrz ma blachę (wszystko wygląda łądnie i cacy, bo obudowa nowa) która jest "niczym" nie zabezpieczona.

Wziełem miernik elektroniczny by sprawdzić czy jest tak na pewno.

Ustawiłem miernik na mirzenie oporu i co...

Wygląda na to że blacha nie jest niczym kryta bo świetnie przewodzi prąd.

Teraz tak rozchodzi mi się o to czy jak przykręce podzespoły takie jak płyta główna, zasilacz itp. czy to nie będzie źle wpływało na sprzęt?

Czy jeżeli przelecę obudowę lakierem bezbarwnym w spreau to da to jakąś warstwę "izolacyjną"?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie każda obudowa nie jest malowana od środka, a przynajmniej jej szkielet( ma to pełnić funkcję tz. "masy") Niema się o co martwić gdyż mocowanie płyty i zasialcza jest już odpowiednio zabezpieczone. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecierz nawet jesliby zwyykłęl budy miały izolacje na wierzchu to i tak wkrecając sróbke w metal roobisz prezjscie dla prądu :wink:

juz nie macie się czym rpzejmować tylko tym że macie blache przewoddzącą prąd.. no dajcie spokój :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D-pupa, nie izolacja... wystarczy ze dotknie i lekko przesunie jakiś metalowy kawałek po niej i robi ryse która niszczy tą izolację tę :) i masz dalej stan pierwotny. Pozatym kto przymocowuje do blachy płyte bez dystansu? :lol: Ja przynajmnij nie widziałęm obudowy żeby miałą niemetalowy nośnik mobo.. przesz to zawsze jest metalowa blacha.. (chyba - przaynajmniej w normalnej obudowie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak są dystansy tylko że one są też metalowe.

Pytam o to wszytko bo wcześniej miałem obudowę która miała blachę pokrytą "takim czymś ochronny" (jak wycinałem grile to kruszyły się całe płaty takiego .. no sam nie wiem co to było)

a dystansy były z tworzywa sztucznego.

Dlatego się zastanawiam :?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh ale macie problemy ;)

Ludziska przyjrzyjcie się miejscom gdzie wkręcacie śruby mocujące płytę. One są metalizowane (sa częścią ścieżki) i tak być powinno gdyż są one uziemieniem ! Tak więc wskazane, ale nie wymagane, jest żeby były one połączone z obudową (niektóre co lepsze zasilacze mają nawet specjalny przewód uziemiający płytę dla tych co mają plastykowe mocowania/obudowy).

Każdy elektronik, nawet początkujący, wie jak ważne jest dobre uziemienie i co potrafi się dziać gdy go niema lub jest źle zrobione.

PS: Tylko nie wpadnijcie w panikę że nie macie uziemienia bo to nie jest poważny problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie to miałęm napisać... płyta główna ma specjalnie metalowe miejsca na śrubki.. aby te nie tyle uziemiały co były połączone z masą całego kompa (bo to róznica :) ) Tutaj tylko trzeba uważać żeby nie przykrecać płyty za dużymi śróbkami (o dużych główkach) co by nie pozwierać innych ścieżek :)

pozatym... wcześniej miałeś jakąś chorą obudowę :lol: nie ufaj jej... :D A żadne malowanie nic Ci nie pomoże, chyba że dystansy bedą izolacyjne... ale wtedy po co malować? Płyta głowna ma sie stykać z obudową metalową tlyko w miejscach gdzie są śrubki. Cała reszta musi być nad metalem na dystansach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi