M.A.G.I.K. Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Witam. Moj kolega ma problem ze zmiana BIOS'u w swojej plycie glownej. Posiada model KT3 Ultra2-C i chce sobie zmienic BIOS. Sciagnol juz MSI Live Update 3 i wyszukuje mu BIOS'a i jak chce go wgrac to wyskakuje mu ramka ze moze tylko zainstalowac biosa w trybie DOS ( wymagana dyskietka ), a stacja mu nie dziala a wgranie z windowsa ma zablokowane. Czy jest mozliwosc obejscia tego zeby nie byla wymagana dyskietka startowa ? ps. ma Windows Xp Pro + SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekken666 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Ja wogole nie uzywam (czyt. nie mam) stacji dyskietek a BIOSa ostatnio zmieniale tak wiec: Zrob bootowalna plyte z Win98 w Nero (na necie jest o tym pelno) no i wystartuj kompa z tej plyty. Dalej to tak jak normalnie aha tylko pmietaj zeby nowego BIOSa zapisac na dysku FAT32 bo DOS nie obsluguje NTFSa i nie bedziesz widzial tych partycji z NTFS (co za tym idzie takze nowego biosa). Powodzenia PS: dobrze jest miec (lub pozyczyc) UPSa w razie czego :P PS2: zreszta nie musisz robic bootowalnej plyty Win98 bo wystarczy tylko emulacja dyskietki startowej a do tego wystarczy samo Nero. Nagraj to na plyte, najlepiej RW i dzialaj :) PS3: Jesli wszystkie partycje masz NTFS to jest na necie (jak znajde to dam linka) dyskietka startowa z dosem obslugujacym NTFSa. Dyskietka Startowa by Cichy - tutaj mozesz sciagnac to dyskietke i jest od razu opisane jak ja zrobic (tyle ze Ty zrob to w Nero i jako dyskietke wybierz ta by Cichy) Pozdrawiam Napisz jak poszedl update biosu Edytowane 6 Listopada 2005 przez Tekken666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Kurde wybacz ale niekapuje tego bo nigdy tego nie robilem ;< ... czyli musze nagrac na plyte ten program Disc Copy + BIOS ? bo jak robie tak jak w "Czytaj To" to po nacisnieciu "WRITE" wyskakuje Mi napis "Nazwa pliku,nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest nieprawidłowa" ;< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekken666 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 na plyte nie musisz nic nagrywac, chyba ze chcesz, poprostu musisz ja zrobic bootowalna zeby wchodzila do dosu (czyli ona emuluje stacje dyskietek z wlozona juz dyskietka startowa - tak w skrocie :) ) a program i nowy bios masz poprostu gdzies na dysku (najlepiej od razu bez jakis zbednych katalogow lub w jednym np: d:/bios/ tutaj masz program do flashowania i nowy bios) W Nero zas biezesz jako kompilacje "CD-ROM (Startowy)" i w zakladce "opcje startowe" powinienes miec pierwsza opcje "Żródło danych dysku startowego", Zaznaczasz opcje "plik obrazu" i z Przegladaj wybierz Cichy boot disk (chociaz Nero ma juz w sobie obraz dyskietki startowej ale on nie obsluguje NTFSa) aha zostaw zaznaczone emulacje dyskietki 1,44 w opcjach zaawansowanych (wlacz je jesli sa wylaczone). Po nagraniu takiej plytki uruchamiasz komputer z bootowaniem z plyty i ....... jestes w DOSie (moze troszke inny niz normalny ale nie powinienes miec zadnych problemow). Dalej robisz tak jak bys wlozyl dyskietke startowa czyli: Jesli program masz na d://bios/ TU! to przechodzisz do tego katalogu i uruchamiasz program tak jak powinienes. W razie pytan pisz. Pozdrawiam i czekam na wyniki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Zrobilem tak jak napisales w NERO i na koniec musze dac na ZAPIS tak jkabym chcial nagrac plytke ? Bo jest tak to wyskakuje Mi ze mam cd-rom pusty ... help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 a czy WinFlash tez sobie nie radzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...