Skocz do zawartości
M.A.G.I.K.

Zmiana Bios'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moj kolega ma problem ze zmiana BIOS'u w swojej plycie glownej. Posiada model KT3 Ultra2-C i chce sobie zmienic BIOS. Sciagnol juz MSI Live Update 3 i wyszukuje mu BIOS'a i jak chce go wgrac to wyskakuje mu ramka ze moze tylko zainstalowac biosa w trybie DOS ( wymagana dyskietka ), a stacja mu nie dziala a wgranie z windowsa ma zablokowane. Czy jest mozliwosc obejscia tego zeby nie byla wymagana dyskietka startowa ?

ps. ma Windows Xp Pro + SP2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wogole nie uzywam (czyt. nie mam) stacji dyskietek a BIOSa ostatnio zmieniale tak wiec:

Zrob bootowalna plyte z Win98 w Nero (na necie jest o tym pelno) no i wystartuj kompa z tej plyty. Dalej to tak jak normalnie aha tylko pmietaj zeby nowego BIOSa zapisac na dysku FAT32 bo DOS nie obsluguje NTFSa i nie bedziesz widzial tych partycji z NTFS (co za tym idzie takze nowego biosa).

Powodzenia

PS: dobrze jest miec (lub pozyczyc) UPSa w razie czego :P

PS2: zreszta nie musisz robic bootowalnej plyty Win98 bo wystarczy tylko emulacja dyskietki startowej a do tego wystarczy samo Nero. Nagraj to na plyte, najlepiej RW i dzialaj :)

PS3: Jesli wszystkie partycje masz NTFS to jest na necie (jak znajde to dam linka) dyskietka startowa z dosem obslugujacym NTFSa.

Dyskietka Startowa by Cichy - tutaj mozesz sciagnac to dyskietke i jest od razu opisane jak ja zrobic (tyle ze Ty zrob to w Nero i jako dyskietke wybierz ta by Cichy)

Pozdrawiam

Napisz jak poszedl update biosu

Edytowane przez Tekken666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde wybacz ale niekapuje tego bo nigdy tego nie robilem ;< ... czyli musze nagrac na plyte ten program Disc Copy + BIOS ? bo jak robie tak jak w "Czytaj To" to po nacisnieciu "WRITE" wyskakuje Mi napis "Nazwa pliku,nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest nieprawidłowa" ;<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na plyte nie musisz nic nagrywac, chyba ze chcesz, poprostu musisz ja zrobic bootowalna zeby wchodzila do dosu (czyli ona emuluje stacje dyskietek z wlozona juz dyskietka startowa - tak w skrocie :) ) a program i nowy bios masz poprostu gdzies na dysku (najlepiej od razu bez jakis zbednych katalogow lub w jednym np: d:/bios/ tutaj masz program do flashowania i nowy bios)

W Nero zas biezesz jako kompilacje "CD-ROM (Startowy)" i w zakladce "opcje startowe" powinienes miec pierwsza opcje "Żródło danych dysku startowego", Zaznaczasz opcje "plik obrazu" i z Przegladaj wybierz Cichy boot disk (chociaz Nero ma juz w sobie obraz dyskietki startowej ale on nie obsluguje NTFSa) aha zostaw zaznaczone emulacje dyskietki 1,44 w opcjach zaawansowanych (wlacz je jesli sa wylaczone).

Po nagraniu takiej plytki uruchamiasz komputer z bootowaniem z plyty i ....... jestes w DOSie (moze troszke inny niz normalny ale nie powinienes miec zadnych problemow). Dalej robisz tak jak bys wlozyl dyskietke startowa czyli: Jesli program masz na d://bios/ TU! to przechodzisz do tego katalogu i uruchamiasz program tak jak powinienes.

W razie pytan pisz.

Pozdrawiam i czekam na wyniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi