dr_Misiek Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) Witam! Zamierzam założyć jakieś chłodzenie na swoje pamięci RAM. Rozważam dwie opcje: - ALUMINOWE z żeberkami. - MIEDZIANE bez żeberek (tylko płytka). Poniżej dwa linki do aukcji na ALLEGRO, które z nich polecili byście jako wydajniejsze, cenowo wychodzą niemal identycznie. ALUMINOWE http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70592099 MIEDZIANE http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69684376 Proszę o jakieś rady, najlepiej użytkowników którzy już stosowali takie coś i mogą z autopsji powiedzieć swoje spostrzerzenia. Edytowane 5 Listopada 2005 przez dr_Misiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 bierz miedziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Może ktoś mógłby zapodać jakieś porównanie albo test ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Ja bym brał aluminiowe ale płaskie, a z tego względu, że do miedzianych potrzeba bardzo dobrej wymiany powietrza w obudowie. Jeśli ten warunek będzie spełniony to napewno miedziane będą lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Wymiana w obudowie jest OK, ponadto mam zamiar na to jeszcze założyć wolnoobrotowy wentylator 80mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 jak nie będzie nawiewu na pamięci to radiatory tylko je podgrzeją :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Jak pisałem wyżej nawiew jest w zamiarze nawet już kupiłem wentyla 80x80x25 @ 2500rpm :) Interesuje mnie tylko to które chłodenie będzie bardziej wfektywne czy ta miedziana blaszka, czy aluminiowe radiatorki z żeberkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 A ja tam bym tylko wentylatorek na 5V dal i starczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Dr Misiek bierz te miedziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Hmmm ja mam pamieci jednostronne takze aluminiowe te które podałeś w linku zupełnie mi wystarczaja :) Czekam na nowy zasilacz dołoze radiatorki na Mosfety i daje FSB na 230 minimum.A jak dla ciebie jezeli masz jednostronne bież aluminiowe jezeli dwustronne biez te miedziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Ja bym brał te miedziane ,, wolniej niż aluminiowe oddają ciepło do otoczenia ale za to dużo szybciej niż aluminiowe pochłaniają ciepło od kości .. niezapomnij dać jakiejś pasty między kościami a tym radiatorem .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...