JaMała Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Chodzi mi właściwie nie tylko o ten system liczbowy. Mam pytanie czy w systemie szesnaltkowym można wykonać mnożenie(albo dzielenie) na liczbie np.(79F)16*(3F)16? Jeśli tak to jak by to wyglądało.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Zamienic na dziesietny i wykonac? :) Albo zamienic na binarny i wykonac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 wyobraz sobie mnozenie jako dodawanie i dodaj... w pamieci trudno by mi bylo mnozyc w systemie szenstastkowym, dodac latwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Jeśli dysponujesz Windowsem, co bardzo prawdopodobne, to proponuję: Start / All programs / Accesories / Calculator. Zmieniasz widok na naukowy i włączasz hexy. Niewiarygodne, co? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMała Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 bardzo niewiarygodne! :mur: Tylko wiesz Nazir informacje o które pytam potrzebne mi będą na kolokwium a wtedy to nie skorzystam z Kalkulatorka!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 No to trzeba było tak od razu. Szczerze Ci powiem, że uważam dawanie takich rzeczy na jakimś kolokwium za kretyństwo i nawet bym nie wpadł na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Generalnie jak w każdym systemie można mnożyć opierając się o tabliczkę mnożenia dla systemu - mnożysz tak jak w dziesiętnym - ale szybciej skonwertujesz to na dziesiętny i pomnożysz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 da sie, ja miałem na 2 roku na architekturze komputerów :D wszystkie podstawowe działania na dowolnym systemie liczbowym pisemnie + do tego wyciąganie pierwiastków - co nie kazdy wie ze da się pisemnie to zrobić :).. przynajmniej nie uczą tego w normalnych szkołach pomógłbym Ci ale niestety nie mam notatek przy sobie z tamtego okresu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 sorry ze zasmiecam topic ale bardzo mi to potrzebne jest @Pelzak masz jakies info o tych wyciaganiu tych pierwiastkow? bo potrzebuje i to bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...