shaqal Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) Witam, Mam celerona 333a (5x66, standardowe chłodzenie), mobo msi ms-6118 (chipset i440 lx), 160mb sdram (128+32 pc100), grafika 3dfx velocity 8mb sgram, hdd wd200 20gb. Rozważam podkręcenie do co najmniej 375mh (fsb 75mhz - zworki na płycie) i w związku z tym mam pytanie: czy i jak wpłynie to na pracę innych podzespołów (głównie chodzi mi o hdd i grafikę - ramy chyba powinny to znieść)? Kiedyś znalazłem informację, że przy fsb 83mhz pojawia sie na lx-ach jakiś dzielnik (1/2)... Czy ktoś wie czego dokładnie to dotyczy? Z góry dzięki EDIT: To zagadnienie rozwiązane. Nie chcąc zakładać nowego tematu postawiłem nowe pytanie dotyczące mojego sprzętu w poście #5 Edytowane 18 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 ja mojego cielaka 266 (wersja oem) pokręciłem na 400 i vore mam 2.4v i do tego na gumkę założyłem stary wiatraczek od zasilacza o przekątnej ~10cm i około 4000rpm i chodzi jak buża tylko troche głośny podejżewam że u ciebie nie ma wiatraków tylko radiator proponował bym jakiś wiatrak skombinować , miałem wcześniej do niego płytę na tym samym chipsecie ale nie kombinowałem bo to była padaczka wbudowane wszystko i jeden slot pci wolałem wymienić na to co miałem pod ręką , moja rada nie wciskaj mu takiego fsb tylko zwiększ napięcie i pojedz odrazu na fsb100 będziesz miał 500mhz a to już jest maszyna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 hmmmmmmmm LX wspieral 100MHz FSB?? Od kiedy? ;P tak wiec wracajac do tego C333. FSB 75MHz u mnie nigdy nie doprowadzilo do jakich kolwiek uszkodzen itp. co prawda jesli podkrecasz poprzez FSB podkrecasz pamiec oraz szyny AGP i PCI dzielnik na LX masz tylko 1/2 czyli prosty przyklad: masz FSB66 to PCI wynosi polowa z tego (1/2) czyli 33MHz analogicznie w przypadku 75MHz, 83MHz. tyle ze o ile 75MHz przy dzielniku na PCI masz 37.5MHz, o tyle przy FSB83 masz juz 41.5MHz. generalnie nie zalecalo sie przekraczac taktowania PCI powyzej 38MHz. jak sie domyslasz taktowanie PCI to (mozna by w skrocie powiedziec) "taktowanie" dysku. BTW u mnie jeden komp jedzie juz chyba 3 tydzien non stop przy FSB75MHz (tez mam plyte Lx :/ ) zadne osiagniecie, ale nie powinienes miec problemow z tym 75MHz. :) niestety 83MHz to juz max z plyt na LX :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Odpaliłem na fsb 75mhz i śmiga ładnie, nawet się nie grzeje Dzięki Edytowane 17 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Nie chcąc zakładać nowego tematu pozwolę sobie odświeżyc ten temat: Ostatnio miałem trochę czasu, a w moje ręce wpadła przejściówka PGA370/Slot1 nieznanego producenta z Celkiem 500MHz (7.5 x 66). Całość stanu nieznanego. Przejściówka, mimo iż na zworkach miała możlwość wyboru trybu FCPGA/PPGA miała dodatkowo zrobiony FCPGA mod. Podobno wcześniej pracowała normalnie, jednak mnie nie było dane tego uświadczyć. Proc nie wstał nawet na standardowych ustawieniach (tzn. fsb 66 i 2.0V - przejściówka ma możliwość zmiany napięcia). Czy FCPGA mod ma coś do tego? Niestety nie posiadam procka na FCPGA, aby móc ją sprawdzić. Wobec tego niepowodzenia, korzystając z okazji, że komp już był otwarty spróbowałem podnieść kompa z moim dotychczasowym celkiem na fsb 83MHz. Komp wstał raczej normalnie ale niestety grafika odmawiała lekko posłuszeństwa (grzała się niemiłosiernie i nie wyświetlała nawet poprawnie trybu 2D 32bit - pulpitu windowsowego znaczy się ;-) - zamiast ikon jakieś kwadraty, które wyglądały jak w trybie 16 kolorów). Czy to wina zbyt wysokiego fsb czy raczej przetaktowania samej karty (programowe - V.Control)? Z góry dzięki za odpowiedzi Edytowane 17 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arseci Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Rowniez mam pytanie! Czy pII 266 maja zablokowany mnoznik, jak to jest z podkrecaniem? Na plycie dell mam tylko wybor 233/266/300/333 :) ... na 300 nie rusza, na 333 rusza jako 233. Chipset LX... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) @arseci: PII ma zablokowany mnożnik. Niektóre serie Celeronów (bodajże 266) nie miały blokady - były to tzw. wersje inżynieryjne (chyba tak sie nazywały) swego czasu trudno dostepne dla "zwykłych śmiertelników". Jeśli chodzi o o/c na LX tylko i wyłącznie przez fsb - innej opcji nie ma (właśnie ze względu na zablokowany mnożnik). Zobacz czy masz opcje regulacji fsb. Jeśli tak to na 75MHz spoko leci wszystko. Na 83MHz ja miałem problemy - jak zresztą możesz przeczytać jeden mój post wyżej (grafika - jak będzie okazja pewnie ją zmienię na Voodoo 3500 - tak BTW). Edytowane 25 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arseci Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) shaqal, dzieki za szybka odpowiedz... komputer to dell optiplex, watpie zeby posiadal opcje pozwalajace zmienic fsb, jedynie zworki jak wyzej... ps. z oc nici ;) Edytowane 25 Stycznia 2006 przez arseci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Widać (masz kartę na agp :> ? ) nie znosi taktowania 66@83. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) @Domik: Tak, karta jest na AGP 2x (Velocity to troszkę okrojona Voodoo 3 3000 - mniej RAMu i wyłączony 1 z 2 układów TMU - można odblokować na sterach - wiem, bo mam tak zrobione). Dzięki za odpowiedź, choć myślę, że to bardziej kwestia chłodzenia (tylko mały radiator jak w Voodoo 3 2000). Bardziej jednak zastanawia mnie ten problem z przejściówką. Teoretycznie 7.5 to max mnoznik dla LX, więc raczej nie powinno być problemów, a jednak są... EDIT Sorry za mały OT, ale tu napisali, że moja grafika bezproblemowo chodziła na fsb 83 przy taktowaniu 165/165 więc moja powina mieć jeszcze spory zapas przy obecnych ustawieniach. Cóż więc robić - będę walczyć dalej... Edytowane 28 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Ale przecież ;] to widać ewidentnie że to karta graf (o ile mnie pamięć nie myli celki oile nie masz inżynieryjnej wersji mają mnożnik zablokowany). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 @Domik: Owszem, mnożnik jest zablokowany. (BTW: Dostac celka na rdzeniu Mendocino z odblokowanym mnożnikiem graniczy chyba z cudem ;) ). Jak zdobędę wentyla, założę na grafę i będę dalej się bawił z o/c. Możesz mi coś powiedzieć nt. tego FCPGA moda na przejściówce? (tzn. tak jak pisałem wyżej - czy można na nim odpalać procki PPGA?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...