Skocz do zawartości
Lucasec

Problem Ze Sterownikami Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam dysk SEAGATE 120GB BARRACUDA 7200.7 SATA 8MB CACHE

MODEL ST 3120026AS i niestety,ani w biosie go nie widzi ani w windowsie i teraz...mam problem ze znalezieniem sterownikow sata, moja plyta glowna to Gigabyte 8I848, na stronie nie znalazlem sterownikow sata http://www.giga-byte.com/Motherboard/Suppo...GA-8I848P-G.htm czy ktos jest w stanie pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jest problem ze znalezieniem firmy, bo nie mam ani instrukcji, ani na plycie nie ma napisane, no chyba ze zle szukam, a znalazlem gdzies w necie cos takiego: http://www.giga-byte.com/Motherboard/Support/FAQ/FAQ_462.htm instalowalem tez Intel ICH5/6/7® ale dalej nie chodzi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,posiadam dysk SEAGATE 120GB

MODEL ST 3120026AS i niestety, ani w biosie go nie widzi ani w windowsie

Włącz obsługę SATA w biosie.

Płyta GA-8I848P nie wymaga żadnych sterowników żeby "zobaczyła" dysk SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz obsługę SATA w biosie.

Płyta GA-8I848P nie wymaga żadnych sterowników żeby "zobaczyła" dysk SATA.

Co do biosu zgoda trzeba tam wlaczyc opcje zeby bios widzal dysk i jak sie uruchomi komp to wykryje nowe urzadzenie RAID i pownien ci sie pokazac komunikat o mozliwosci wejsc do "ustawien dysku" i tam musisz sformatowac caly dysk nastepnie musisz skads scaignac sterowniki do raida do twojej plyty glownej i wgrac je na dyskietke nastepnie odpalic instalatora windowsa i jezeli instalujesz xp to musisz nacisnac F6 i pod koniec samego sprawdzania kompa powinien wyskoczyc komunikat z prozba o wskazanie sterownikow do RAIDA no i ptotem idzie juz standardowo . Edytowane przez meetalica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu zgoda trzeba tam wlaczyc opcje zeby bios widzal dysk [...]

Cala reszta posta dotyczy wyłącznie starych płyt (chipsetów) pod procesory AMD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,tylko ze...mam na razie dysk Ata podlaczony na primare i drugi ten sata, na ATA zainstalowane xp z sp2 i teraz wchodze w bios w integrated peripherals, tam mam on chip sata i do wyboru albo auto albo manual i jeszcze jedna opcja jaka znalazlem to onBoard Serial Port tu do wyboru auto albo rozne kody, probowalem i auto i manual na rozne sposoby dalej nic, mozliwe ze dysk jest uszkodzony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,tylko ze...mam na razie dysk Ata podlaczony na primare i drugi ten sata, na ATA zainstalowane xp z sp2 i teraz wchodze w bios w integrated peripherals, tam mam on chip sata i do wyboru albo auto albo manual i jeszcze jedna opcja jaka znalazlem to onBoard Serial Port tu do wyboru auto albo rozne kody, probowalem i auto i manual na rozne sposoby dalej nic, mozliwe ze dysk jest uszkodzony?

Dysk musi być widziany w BIOS. Włącz wszystkie kanały sata. Sprawdź czy masz aktywne te kanały, daj na AUTO (wszystko) i po resecie powinna być nazwa napędu bez problemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi