john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Przed chwilka odpalilem mojego tb1333 na ecs k7s5a , zaczalem uaktualniac bazy wirusow i polazlem do kuchni cos zrobic do zarcia. W pokoju 10 st C (po wczorajszym o/c :) ), zamalowane mostki l7 9vcore 1,84 V) i zupelnie normalne taktwoanie proca. Po pieciu minutach wracam do pokoju a tu smrodzik i wylaczony komp. Rzucilem sie do radiatora, dotknalem go i az wyrznalem lbem w stol.... b.b. goracy. :evil: Juz pozegnalem proca... Po jakichs 15 minutach rzucania obelgami i obrazaniem do 3 pokolen wstecz wszystkich zwiazanych z ecs-em, AMD i energetyka polska, zdjalem radiator by w koncu zobaczyc sfajczonego tb. Wygladal normalnie, wiec zlozylem go odpalilem i...... ruszyl normalnie. :D Jak to mozliwe? 8O Przeciez ani tb ani ta plytka na ecs-ie nie maja zabezpiecznia termicznego, nie mialem odpalonego nic w rodzaju cpucoola... co moglo spowodowac wylaczenie goracego kompa? W domu bylem tylko ja i moj spiacy w lozku pies, a jego kompy nie interesuja. Wiec czemu zawdzieczam cudowne ocalenie cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 wiesz, Jezus też kiedyś zmatrwychwstał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 wiesz, Jezus też kiedyś zmatrwychwstał i wode na "jabole" przerabial :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 wiesz, Jezus też kiedyś zmatrwychwstał i wode na "jabole" przerabial :? no to to by sie czasami przydało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ja ostatnio przylapalem mojego ecs jaak przez 3 minuty z 1,744v podskoczylo do 1,9v z groszami !!! procek sie mocniej zagrzal, ponad 50 stopni ale nic sie niestalo, bo czowalem :)na tejsamej mobo jak mialem durnia 950 to cos sie spierdzielilo ze niewiadomo skad temperatora na procku 93 stopnie! rafiator byl niesamowicie goracy, wyjolem procka wlozylem jeszczeraz i jusz bylo ok, moze tutaj tesh mamy do czynienia z jakimis anomalniami :) The truth is out there...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 wiesz, Jezus też kiedyś zmatrwychwstał i wode na "jabole" przerabial :? Panie Inkwizytorze - bana dostaniesz za takie teksty ;) !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Ja kiedys mialem podobna sytulacje tzn na starej zasilce (R.I.P. - szajs najwiekszy) zdazalo sie ze wysiadalo gniazdko od wiatraczkow i wtedy te przestwaly dzialac ew szly na bardzo wolnym biegu, niestety zagapilem sie i o zaistniales sytulacji "poinformowal" mnie smrod palonej pasty pod coolerem :( oraz bipy z kompa ktory sie zaraz potem wylaczyl. naszczesie awaria byla niegrozna tzn procek przezyl (uff) - a byl to wtedy krecony athlon 1.4 (kaloryfer z niego jest jak cholera) coolera niemoglem chyba z pol godziny dotknac taki byl goracy :evil: moral z bajeczki: nigdy nieuzywaj byle zasilacza do athlonka bo mozesz byc o 1 procesor do tylu a i plyta sie wtedy pieprzy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 RS----> wez mnie chlopie nie strasz, bo jak mi skoczy z "zaolowkowanego" na 2,3v to juz pewnie nie wywyine sie tak latwo... mam takie pytanko, czy przesiadajac sie z durnia na Xp-ka odczules jakis wielki kop wydajnosci w normalnym, codziennym uzytkowaniu? nie pytam tu o benchmarki bo to akurat jest oczywiste :) Pawel_k----> kurcze, wydaje mi sie ze twoja teoria jest b. prawdopodobna... tylko ze ja choloera nie mam kasy na nowy, porzadny zasialc :(. A w zasadzie to mozesz zdefiniowac okreslenie "byle zasilacz" ? tzn jakie skoki napiec sa jeszcze w normie? I dlaczego do k.... nędzy przeniesiono posta do oslej laczki? :evil: :twisted: Przeciez jest opisany konkretny problem, dosyc powazny a nie jest to post o przyslowiowej d.... Marynii. A przeniesienie go powaznie zmniejszylo szanse uzyskania jakiejs informacji!!! Cale szczescie ze sa tu jacys nawiedzeni forumowicze, znajacy sie na rzeczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 (...)Pawel_k----> kurcze, wydaje mi sie ze twoja teoria jest b. prawdopodobna... tylko ze ja choloera nie mam kasy na nowy, porzadny zasialc :(. A w zasadzie to mozesz zdefiniowac okreslenie "byle zasilacz" ? tzn jakie skoki napiec sa jeszcze w normie? (...) o ile dobrze kojarze to sprawdz napiecie 3.3v - jak jest ostro ponizej to szybko zmien zailacz :( Cale szczescie ze sa tu jacys nawiedzeni forumowicze, znajacy sie na rzeczy :):D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k ==> 3.22 z chwilowymi skokami do 3.07 wg Sisoftsandry :cry: - Jest zle czy b. zle? Moze skubancza przeczyscuic z kurzu i sprawzic czy gdzies na plytce nie ma malych zwarc? He he jak mi jeszcze podasz sposob jak sprawdzic czestotliwosc pracy pamieci przy taktowaniu asynchronicznym to bede troche pocieszony :) niby jest 133/166 wg biosu ale w benchmarkach wychodzi nizej niz 133/133 - pewnie wyjdzie ze jest 133/100 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k ==> 3.22 z chwilowymi skokami do 3.07 wg Sisoftsandry :cry: - Jest zle czy b. zle? Moze skubancza przeczyscuic z kurzu i sprawzic czy gdzies na plytce nie ma malych zwarc?(...)3.07 no troche to malo moga byc problemy :( a co do czyszczenia "bebechow" to polecam to robic np co pol roku :) (...)He he jak mi jeszcze podasz sposob jak sprawdzic czestotliwosc pracy pamieci przy taktowaniu asynchronicznym to bede troche pocieszony :) niby jest 133/166 wg biosu ale w benchmarkach wychodzi nizej niz 133/133 - pewnie wyjdzie ze jest 133/100 :twisted: :roll: moze sandra pomoze :roll: a to ze masz marny wynik to niestety wina asynchronicznego taktowania :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Ja mam na 3.3V tylko 3.10 a maks jaki mialem to 3.14 i komp mi sie nie chcce czasami uruchomic tzn. wlancza sie zasilanie ale komp nie chce wystartowac. Szczegolnie rano sie nie chce odpalic. Jak jest ustawiony na 100Mhz FSB to sie odpala za kazdym razem. W sobote jade na gielde i wymieniam zasilacz na nowy. Tutaj mam male pytanie zasilacz kupilem wraz obudowa i czy wymienia mi sam zasilacz bez obudowy czy bede musial zasuwac tam z buda? W sobote sie przejade i sie osobiscie zapytam ale chce znac wasze zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k --> zaraz zaraz... czzyli ustawienie cpu133/mem166 jest mniej wydajne niz 133/133?!? 8O Puscilem tak pamieci zeby zobaczyc czy przezyja prace jako ddr 333 i myslalem ze to podniesie wydajnosc systemu. Ech mistrzu, sprawdzalem w Sandrze 2001 i 2002 i nijak nie moge znmalesc informacji o pamieciach i ich taktowaniu :( moze rzeczywiscie z tym biosem jest cos nie tak i dziala 133/100? Zaczymam sie obawiac ze jednak nie podnose mojego antka na fsb 166 :( Feluke---> jak mniw walnal poprzedni shitowy asilacz to kupowalem sam zasilacz, nie musialem targac budy, ale to w sklepie u niby znajomego. Jestem leszczem ale nie bardzo widze powod do taskania budy na gielde... No chyba ze lubisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 proponuje zmniejszyc mnoznik podniesc napiecie i dac fsb procka na 166 wtedy bedzie synchroniczne 166/166 i no problem z wydajnoscia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k ---> v core jest juz 1.85 ale nie wstaje na 166/166 co na AC i mnozniku 10 jest zrozumiale :) czytalem na forum o tb1333@1.8xx ale to na azocie :) A zmniejszenie mnozika to juz niestety ciecie mostkow (wiesz ecs :P )... Myslisz ze 9x133 poleci? jak by sie dalo 9 lub 9,5 to by bylo ql. Jutro ide do kumpla co ma shuttle-a kt266 ze zmiana mnoznika i bede testowal :) Nie wiesz czy jesli chodzi o tb1333 to sa jakies serie bardziej podatne na oc? mam proca serii AYHJA, moze to jakies lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k ---> v core jest juz 1.85 ale nie wstaje na 166/166 co na AC i mnozniku 10 jest zrozumiale :) czytalem na forum o tb1333@1.8xx ale to na azocie :) A zmniejszenie mnozika to juz niestety ciecie mostkow (wiesz ecs :P )... Myslisz ze 9x133 poleci? jak by sie dalo 9 lub 9,5 to by bylo ql. Jutro ide do kumpla co ma shuttle-a kt266 ze zmiana mnoznika i bede testowal :)jak masz "firmowo" sztywny mnoznik to nawet budda niepomoze :( trzeba bedzie wtedy ciac mostki i tyle :) Nie wiesz czy jesli chodzi o tb1333 to sa jakies serie bardziej podatne na oc? mam proca serii AYHJA, moze to jakies lepsze :)ja wiem tylko tyle ze moj Athlon 1.4 max na czym idzie to 1573 (11*143) lub 1533 (11.5*133) - fakt nieprobowalem mu napiecia zwiekszac (jak jest ktos kto probowal i uzyskal wiecej niz ja to prosze o wypowiedz) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Pawel_k ---> ponoc a 1.4 na ac idzie lekko ponad 1.6 - dalej to juz duzy problem. fajna masz plytke, pozazdroscic, ja sie bede musial bawic w ciecie :twisted: mostkow. Moim celem jest system na fsb166,najlepiej na mnozniku 9,5 :) ale to chyba nierealne na tym zasilaczu.plycie i chlodzeniu. W najgorszym razie bede go puszczal na mnozniku 11 -11,5 jak sie da... zalezy mi na normalnym taktowaniu pci, ponic w moijej plycie w 166 jest pci 33...... will see My tu sobie tak gadu-gadu a ja dalej nie wiem co wylaczylo - ocalilo mi proca :) zaczne wierzyc w aniolki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 A może sfooraleś co innego??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 AKa A może sfooraleś co innego??? Tylko co skoro wszystko dziala? i jakim cudem samo sie wylaczylo? powinien splonac jak zapalka...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 to sie nazywa byc w czopku urodzonym... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...