Skocz do zawartości
Gość

Wydzielenie forum WC ze sprzętu

Czy jestes za utworzeniem odrebnego forum dotyczacego tematyki chlodzenia wodnego ?  

1. 1. Czy jestes za utworzeniem odrebnego forum dotyczacego tematyki chlodzenia wodnego ?

• Tak
      125
    • Nie
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie jestem za!

Poza tym przeciez sami userzy moga pomoc w wyszukiwaniu ciekawych watkow o WC. Podesla linki na priv do moderatorow, ci sprawdzai przeniosa jesli beda uwazali ze watek jest tego wart, jesli nie to nie. Przeciez to nie problem. Kilka osob na tym forum naprawde zna sie na rzeczy - wc - napewno pomogliby w szukaniu. Oczywiscie nie moga wszyscu bo zrobi sie nieprzecietny i moderzy beda zalewani privami. Ale mozna np. jakas wyznaczona 5 czy 10 osob chetnych, sprawdza watki, np jeden user z wrzesnia wszystkie, drugi, z pazdziernika itd. zeby nie wszyscy to samo bo bedzie sie powtarzac....

No dokladnie, tak by bylo najlepiej. Pewna liczba userow, ktorzy wyszukuja tematy, podaja moderom adresy, ci to zbieraja, a sam proces przenoszenia mozna napewno zautomatyzowac, wiec wystarczyloby tylko podawac url-e czy nazwy tematow i po klopocie.

Jak juz mowilem, a staram sie byc czlowiekiem slowa, mozecie mnie do czegos takiego zapisac, chetnie pomoge w miare skromnych - modemowych - mozliwosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to bylby jakby co kawal roboty i w 2 dni sie tego nie zrobi  8O

Ile by gdzies tego bylo?

W tej chwili jest 10k tematow na "Sprzet, Podk...", tematy o wc to gora 25% tego, wiec mowimy tu o jakichs 2.5tys tematow... sporo, ale jesli sprawnie posluzyc sie wyszukiwarka to sprawa sie znacznie uprosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak przebilem sie przez cala dyskusje i moje wnioski:

- zgadzam sie ze Hardware & Podkrecanie jest przerosniete

(tylko przypomne ze zostalo polaczone po tym gdy na poczatku zdecydowana wiekszosc chciala polaczenia argumentujac ze tak bedzie szybciej jak siedza na dialupach i nie trzeba skakac pomiedzy forami)

Problem jak ten podzial rozwiazac.

Generalnie mam watpliwosci co do zbytniego podzialu np osobno chlodzenie wodne i powietrzne gdyz zbyt czesto sie zazebiaja gdy porownujemy mozliwosci poszczegolnych. TO samo z podkrecaniem ktore jest scisle powiazane z chlodzeniem. I tutaj jest problem jaki podzial zaproponowac zeby nie bylo dylematu "a gdzie pisac" i crosspostow ewentualnych.

Drugi problem to co zrobic po podziale z aktualna trescia H&P. Czy zostawic ja jak jest i w miare mozliwosci przesuwac a sam dzial przemienic na np Hardware czy tez zmienic jego nazwe na Archiwum i zablokowac mozliwosc tworzenia nowych watkow

Narazie moje pewniaki na nowe dzialy Forum:

- Sieci i Internet (budowanie, krossowanie kabelkow, WLAN, a czy ten provider to kupa czy nie ;) - teraz troche jest tego na H&P troche na oslej co jest sytuacja zla

- Linux & Unix - wydzielenie z Software

Czekam na wywazone propozycje co do H&P rowniez glosow krytycznych np tych ktorzy w kwietniu protestowali przeciw polaczeniu H&P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie mam watpliwosci co do zbytniego podzialu np osobno chlodzenie wodne i powietrzne gdyz zbyt czesto sie zazebiaja gdy porownujemy mozliwosci poszczegolnych. TO samo z podkrecaniem ktore jest scisle powiazane z chlodzeniem. I tutaj jest problem jaki podzial zaproponowac zeby nie bylo dylematu "a gdzie pisac" i crosspostow ewentualnych.

Drugi problem to co zrobic po podziale z aktualna trescia H&P. Czy zostawic ja jak jest i w miare mozliwosci przesuwac a sam dzial przemienic na np Hardware czy tez zmienic jego nazwe na Archiwum i zablokowac mozliwosc tworzenia nowych watkow

1. Czy ja wie czy sie az tak zazebiaja, chyba wlasnie tylko w tym, ze czesto ludzie je porownuja, ale tak to to sa 2 zupelnie odrebne kwestie...a pytania odnosnie wydajnosci wc na wc dawac i juz...crossposty na tych 2 forach odnosnie porownania wc i powietrza to nie jest az taki wielki problem... Mozna dac oczywiscie samo "chlodzenie", ale i tak 90% postow bedzie dot chlodzenia innego niz powietrzne, bo ile mozna pytac o Titany i Volcano7...

2. Mysle ze lepiej byloby zamrozic stare H&P i sukcesywnie przenosic zawartosc na odpowiednie juz fora...tak byloby najlepiej, stymze tez wymagaloby najwiecej pracy, ale jak lubie mowic "Jak juz robic, to porzadnie" !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze z drobnej zmiany zanosi sie jednak mala rewolucja - efekt lawiny zadzialal :)

Jesli chodzi o rozbicie chlodzenie wodne - ch. powietrzne to uwazam ze:

- zagadnienie CHW jest na tyle odmienne i obszerne ze warto je jednak umiescic osobno. Przegladajac obecne posty dot. WC mozna stwierdzic ze zamykaja sie raczej stricte w temacie, i nie wystepuje chyba zjawisko mieszania zagadnien (a przynajmniej nie w takim stopniu by byl problem z klasyfikacja watku).

- chlodzenie powietrzne, hmmm.... trzeba spojrzec w jakim kontekscie wystepuje najczesciej. Bo oczywiscie faktem jest ze wszystko sie ze soba wiaze: podkrecanie z chlodzeniem, chlodzenie z wyciszaniem, wyciszanie z modyfik. itd. Ale trzeba przyjac jakies rozsadne kryteria podzialu i szczegolowosc, zakladajac spojrzenie na calosc od pewnej strony. Niestety baza i forum nie sa wielowymiarowymi strukturami :wink:

Tutaj liczy sie chyba glownie dotychczasowe doswiadczenie z obserwowania forum (jak sie watki ukladaly/klasyfikowaly tematycznie), no i doswiadczenia innych... Takze stali bywalcy, do boju :D

Co do obecnego H&P, to moze jednak zostawic przez jakis czas jako generalne, dopoki sie ludzie nie odnajda w nowej rzeczywistosci :)

Albo i nie... nie wiem.

Z tymi podzialami to se tak mysle ze jednak trzeba troche ostroznie :P

Pozdrawiam,

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najbardziej za zmianami

tylko teraz co i jak

mysle ze wystarczy oddzielne chlodzenie, wyciszanie podkrecanie modowanie razem, oddzielnie sprzet i zapytania o jego urzytkowanie opinie od innych urzytkownikow

dotychczasowy dzial sprset,podkrecaniemodyfikacje zamknac i udostepnic ludziom do szukania wiadomosci

zdaje sobie sprawe ze przenoszenie watkow to mordega ale jak by nie zostaly przeniesione to calosc wygladalaby jak do tej pory wiec tesh nei tak tragicznie

to jak z konstytucja koopa ludzi musi usiasc i pogadac i dojsc do czegos

w moje koncepcji wytworzone zostana 3 nowe fora w ktorym zycie zaczelo by sie od nowa i cos w rodzaju historii biblioteki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najbardziej za zmianami

tylko teraz co i jak

mysle ze wystarczy oddzielne chlodzenie, wyciszanie podkrecanie modowanie razem, oddzielnie sprzet i zapytania o jego urzytkowanie opinie od innych urzytkownikow

No ja mimo wszystko jestem raczej za rozdrobnieniem. W ten sposob fora moze nie beda zbyt liczne, ale przynajmniej balagan zostanie raz na zawsze uporzadkowany. Jednak idac za glosem wlasnego rozsadku, twierdze, ze najlepiej byloby zrobic forum o Chlodzeniu klasyczne/powietrzne/zwal jak zwal (zarowno pasywne jak i aktywne) i drugie o Chlodzeniu Ekstremalnym (woda, teci itd itd, mimo, ze chlodzenia wodnego za ekstremalne nie uwazam, to akurat watpie czy temat np. tecow bylby na tyle popularny, zeby go az tak izolowac).

Modowanie z wyciszaniem razem jako jedno forum, a Sprzet i Podkrecanie tez na jednym. Mysle, ze taki podzial jest bardziej sensowny. W koncu i tak wiekszosc ludzi (jesli nie wszyscy) pytajac o np. karte graficzna czy procesor bedza interesowani zarowno wydajnoscia jak i podkrecalnoscia. Oddzielanie tych 2 zagadnien nie wydaje mi sie dobrym pomyslem...

Z tego wzgledu moznaby nie usuwac (blokowac) "Sprzet..." ale usunac z jego tytulu "Modyfikacje", a co za tym idzie takze i wszelkie posty nie zwiazane z nowym tytulem. W ten sposob, dosc znaczna czesc postow nie bedzie wymagala przenoszenia... tak sobie mysle :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się całkowicie z Moderatorami że ciężką robotą jest przrzucani wątków ale jak powiedziane zostało wcześniej - OPŁACA SIĘ !!!

Powtarzam jestem całkowicie ZA!

Do by bardzo ułatwiło życie!!!

Można by wprowadzić taki poddział jak na M-k:

-Podkręcanie

-Cooling:

1) AC

2)WC

3)EC - exremal cooling :)

-Modyfikacje itp....

Pomijam że na M-K jest 100 razy mniej temató i postów i ludzie mniej wiedza ale podział jest przemyślany!!!

Tak więc dołączam sie do prośby o utworzenie osobnego FORA!!!

Pozdrawiam,

Mefisto

P.S

Reed nie martw się niektórzy ludzie cechcą Ci pomóc, nie będziesz sam jesteśmy z WAMI! :):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tematow poswieconym wc proponuje umiescic jako pierwszy:

WC z CPC!!! ( najlepiej niech bedzie to nowy temat w którym beda najgorsze fakty o wc z cpc!!! najlepiej zeby ten temat byl przyklejony ... :) )

głownym celem jest to aby nowi uzytkownicy nie wstawiali ciagle tych samych tematów z prośbą o kilka slow na temat wc z cpc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jak najbardziej za podziałem forum !

Jednak proponowałbym (tak jak niektórzy moi przedmówcy) podział na więcej.

Moja propozycja to:

Chłodzenie (zarówno AC, WC jak i FC i inne)

Sprzęt i podkręcanie - sprzet i podkręcanie dlatego razem że podkręcanie najczęściej odnosi się do:..." tutaj musisz zlutować to, tam jakieś mostki itp itd. - a jak ktoś się będzie pytał na sprzęcie i podkręcaniu o chłodzeniu do się go odeśle do forum o chłodzeniu - fakt, że to wszystko się ze sobą łączy, ale jakoś sensownie to trzeba podzielić.

Jeżeli będzie wam potrzebna pomoc to jestem chętny.

Ciekaw jestem jak się rozwinie ta sytuacja.

Życzę owocnych pomysłów i rozwiązań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie moje pewniaki na nowe dzialy Forum:

- Sieci i Internet (budowanie, krossowanie kabelkow, WLAN, a czy ten provider to kupa czy nie ;) - teraz troche jest tego na H&P troche na oslej co jest sytuacja zla

- Linux & Unix - wydzielenie z Software

Czekam na wywazone propozycje co do H&P rowniez glosow krytycznych np tych ktorzy w kwietniu protestowali przeciw polaczeniu H&P

Jakieś parę dni temu dałem podobny temat ( http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=16687 ) na "O serwisie i forum", niestety spotkał się on ze znikomym zainteresowaniem (żaden Admin i Moderator nie wypowiedzał się tam) dlatego ucieszyłem się ze przynajmniej tu trwa dyskusja. Dlatego powtóżę swój pomysł (z tamtego topicu) chodziło mi o wydzielenie z H&OC tematów (nie żeby wszystkie przenośić) dotyczących zakupów sprzątu, dylematów co wybać ect. Uważam ża jeśli byłoby wiecej for specjalistycznych było by łatwiej znależdz odpowiedz na swoje pytania, panował by wiekszy pożądek a także Ci którzy nie chcą czytać niektórych wątków nie musieli by tego robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac zdecydowana wiekszosc userow z Tweaka odnosi sie pozytywnie do pomyslu rozdzielenia Forum "Sprzet, Podkrecanie..." na po-fora. Czy ktorys z administratorow moglby sie zatem wypowiedziec konkretniej odnosnie tego pomyslu? Czy cos sie zmieni? Na jakich warunkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to bylby jakby co kawal roboty i w 2 dni sie tego nie zrobi 8O

Ile by gdzies tego bylo?

W tej chwili jest 10k tematow na "Sprzet, Podk...", tematy o wc to gora 25% tego, wiec mowimy tu o jakichs 2.5tys tematow... sporo, ale jesli sprawnie posluzyc sie wyszukiwarka to sprawa sie znacznie uprosci

zgadzam sie z toba i chcialem dodac ze adminowie zawsze odwoluja nas do wyszukiwarki wiec niech oni z niej skorzystaja i zobacza jak ona potrafi zdenerwowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac zdecydowana wiekszosc userow z Tweaka odnosi sie pozytywnie do pomyslu rozdzielenia Forum "Sprzet, Podkrecanie..." na po-fora. Czy ktorys z administratorow moglby sie zatem wypowiedziec konkretniej odnosnie tego pomyslu? Czy cos sie zmieni? Na jakich warunkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry nie czytalem calego posta, ale moim zdaniej osobne forum to dobry pomysl. Jakby cos takiego powstalo to ludzie jadacy na modemach(np. ja) otwieraja takie forum, otwieraja 20 okien dotyczacych WC w nowych oknach(z gory na dol), puzniej offline czytaja sobie. W "Sprzęt, podkręcanie, modyfikacje" szukanie postow o temetach WC zaczyna stawac sie uciazliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...