Skocz do zawartości
Mazzi

Dwa Monitory Do Jednej Karty Graficznej:)

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie ostatnio, w jaki sposob moglbym podpiac dwa monitorki do swojego kompa:)

Otoz pracuje obecnie na optiview 19" (19LX99), ktory ma analogowe wyjscie do karty graficznej i 5 jakichs okraglych (nie wiem do czego, ksztaltem ala wyjscie antenowe w tv:), drugi monitor to jakas stara 15tka.

Chcialbym podpiac je do karty graficznej (ktora ma wyjscie tv, monitorowe analog i dvi). Czy da sie cos takiego uczynic, jesli tak to jak to popodpinac?

Druga rzecz, jesli oczywiscie podpiac sie da, to czy istnieje mozliwosc wyslania obrazu z tunera tv na jeden monitor a normalna praca na drugim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te okragle zlacza to "gniazdo" BNC - skoro masz 5 to masz najlepsze z mozliwywch 3 na poszczeg. skladowe R G B i po 1 do synchronizacji pionowej i poziomej - teoretycznie lepsza jakosc obrazu niz na DSUB (VGA) ale wszytko zalezy od kabla - najlpesze sa takie ktore maja osobno ekranowany kazdy przewod - ale IMHO to i tak do niczego nie potrzebne w tym przypadku :P jakby co to sa kable DSUB <-> BNC (4x/5x)

bedziesz musial sprawdzic czy DVI na karcie to tylko cyfrowe czy czyfrowe+analogowe (czy na karcie ida polaczenia do tych pinow z prawej :+: w DVI) - jak mieszane to kupujesz kabel (przejsciowke) DVI-A <-> DSUB i tym kablem laczysz sie z 2 monitorem

co do zabawy z ekranami to zalezy od sterow - czy klonowanie (2x to samo) czy rozciaganie (pulpit na 2 monitorach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te okragle zlacza to "gniazdo" BNC - skoro masz 5 to masz najlepsze z mozliwywch 3 na poszczeg. skladowe R G B i po 1 do synchronizacji pionowej i poziomej - teoretycznie lepsza jakosc obrazu niz na DSUB (VGA) ale wszytko zalezy od kabla - najlpesze sa takie ktore maja osobno ekranowany kazdy przewod - ale IMHO to i tak do niczego nie potrzebne w tym przypadku :P jakby co to sa kable DSUB <-> BNC (4x/5x)

bedziesz musial sprawdzic czy DVI na karcie to tylko cyfrowe czy czyfrowe+analogowe (czy na karcie ida polaczenia do tych pinow z prawej :+: w DVI) - jak mieszane to kupujesz kabel (przejsciowke) DVI-A <-> DSUB i tym kablem laczysz sie z 2 monitorem

co do zabawy z ekranami to zalezy od sterow - czy klonowanie (2x to samo) czy rozciaganie (pulpit na 2 monitorach)

Dziekuje za wyjasnienie, teraz jzu wiem o co chodzi:)

Mysle, ze problemem moze byc oprogramowanie i to, ze monitory sa rozne:/

Gdyz bede musial zjechac z ustawieniami ekranu do tych, ktore jest w stanie wyswietlic monitor slabszy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze problemem moze byc oprogramowanie i to, ze monitory sa rozne:/

Gdyz bede musial zjechac z ustawieniami ekranu do tych, ktore jest w stanie wyswietlic monitor slabszy:)

ja od czasu do czasu TV podpinam jak mi drugiego ekranu brakuje i bez problemu tv pracuje w 800x600 a monitor w 1024x768 , odświerzanie tez ustawia sie niezależnie bez wiekszych problemów . Tyle ze jedna aplikacjia nie moze byc zmaksymalizowana na obydwa monitory jednoczesnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od czasu do czasu TV podpinam jak mi drugiego ekranu brakuje i bez problemu tv pracuje w 800x600 a monitor w 1024x768 , odświerzanie tez ustawia sie niezależnie bez wiekszych problemów . Tyle ze jedna aplikacjia nie moze byc zmaksymalizowana na obydwa monitory jednoczesnie

rozumiem, ze jednoczesnie obraz (powiedzmy film) na tv jest wyswietlony w 8x6, zas w tym samym czasie mozna robic cos innego (widoczny pulpit windy) w windowsie? czy na obu jest wyswietlone to samo?

tylko, ze z tv chyba troszke jest inaczej niz z drugim monitorem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobilem tak ze rozciagnolem obraz poziomo i na jednym monitorze mam od lewej strony do srodka czyli mam START, ikony itp a na drugim jest od srodka do prawej i na tym drugim mam tuner tv (przesuniety i rozciagniety recznie jak sie da najwiecej tak ze prawie idalnie sie wpasowuje w caly obszar monitora.

i w tym czasie jak na monitorze nr 2 leci TV ja moge sobie np przegladac www czy gadac na gg (w sumie wszystko co chodzi w oknach)

niestety przy takim rozciagnieciu musialem dopasowac rozdzielczosc i odswierzanie do slabszego monitora mam 17" i 21"

jest to jakis sposob moze nie idealny ale dziala (uwolnil mnie od ogladania jakis seriali z dziewczyna:P teraz ona sobie oglada TV a ja robie cokolwiek :) szkoda ze z grami to nie bardzo przejdzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jeszcze od karty...

ati - masz poprostu drugi pulpit - jak z jednego wyjedziesz myszka, to wieżdzasz na drugi - rozdziałka i odświerzanie może być skrajnie rózne

nvidia - masz rozciagniety cały pulpit na dwa ekrany (wraz z paskiem start) - fajna opcja. nie wiem czy sie da zapodać różne rodziałki i odswierzania... ale pewnie tak, i działa to na zasadzie jak u ati.

btw. można sobie zawsze dołożyć jakąś grafike na pci i bawić sie na wiekszej ilości monitorów (miałem nawet 3 :D)

edit: wątek o wiekszej ilości monitorów

Edytowane przez Ganeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Nvidia tez sie da tak zrobic ale to chyba dopiero od niedawna jest opcja drugiego pulpitu w sterach 77.xx tego nie widzialem... trzeba aktywowac nViev w ustawieniach sterownikow i wtedy sa do wyboru tryby rozszezonego ekranu pionowo i poziomo a takze clone czyli dwa monitory i ten sam obraz oraz wlasnie to co Ganeon napisal o Ati DualViev (na drugim monitorze jest juz sam pulpit bez ikon i paska) i mozna tam zmaksymalizowac np okno przegladarki (prawym na pasku ->nViev options -> send window to ... i wybieramy monitor) albo np SubEdita (w opcji maksymalizowania okna pojawia sie wybor dostepnych monitorow)

dalo by sie nawet pograc probowalem z nfs-MW ale jak osoba przy drugim monitorze kliknie myszka to mi sie gra zwijala do paska :/ ale np film by sie dalo na jednym puscic a na drugim gre:)

Edytowane przez LouisCiffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce tworzyc nowego watku:)

Szybko ->

Mam GeForce 4 titanium 4200 128Mb Agp 8x i w nim wyjscia D-SUB DVI i TV out. Chce do tego podpiac dwa analogowe monitory CRT 19'. Wymyslilem sobie (tu tez ktos takie rozwaizanie zaproponowal) ze podepne jeden monitro "klasycznie" kablem D-SUB a nastepny Przez przejsciowke DVI-> D-SUB i to powinna dzialac. Tylko jak sprawdzic czy taka przejsciowka bedzie dzialac i wyswietli mi obraz na CRtku? Benek pisal cos o pinach ale.. hmm.. nie do konca zalapalem :D Z gory dziekuje za pomoc:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi