BLANTMEN Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Uczę się do warunku z programowania w c++ i mam takie zadanie: jaka bedzie wartosc X po wykonaniu instrukcji podstawienia: int x = 4-3+23%8?4*4 W wynikach mam napisane że jest to 5, ale nie umiem dojść do tego, jakim cudem :? Mógłby mi ktoś pomóc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 a mi sie to nie kompiluje :) nawet po dodaniu srednika ;) . Osochosi. Podejrzewam, ze tam nie mialo byc znaku zapytania tylko dzielenie :) A teraz mój najsłodszy oto odpowiedź: int x = 4-3+(((23%8)/4)*4); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 tu brakuje drukropka : , kiedy jest stosowany operator trójkowy z ? musi być też dwukropek [?:] lub [? xxx : yyy], to wyrażenie jest niekompletne w tym przypadku wklej sobie i spróbuj skompilować.... podaj całe wyrażenie jakie ma być wtedy nie będzie problemu z rozszyfrowaniem popatrz do ksiązki na priorytek operatorów i wszyskto ci sie zozjaśni + - * ? % Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Dzięki. Poszperałem i faktycznie zadanie jest nie kompletne, ale co lepsze - na jeszcze jednym zestawie jest ten sam błąd. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 oj tam pewnie mialo byc dzielenie po prostu. Wychodzi wtedy 5 tak jak Ci napisalem w poprzednim poscie. HINT: Znak zapytania i dzielenie jest pod tym samym klawiszem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy jest jakaś różnica w zapisie if(a>=2 && a<=9) i if(a=>2 && a=<9) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy jest jakaś różnica w zapisie if(a>=2 && a<=9) i if(a=>2 && a=<9) ??TAK if(a=>2 && a=<9) jest niepoprawne gramatycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Ale pod względem programowania ? Robi to jakąś różnicę w działaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 oj no po prostu pisze sie >= , a nie => . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...