luk1985 Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 mam głosniki w samochodzie (fiat seicento) dwa w desce rozdzielczej (10 cm) i dwudrozne na tylniej polce (16,5 cm) 1.... potrzebuej z głosników w desce rozdzielczej wyelimonować tony niskie ( z tego co pamietam powinno sie wlutowac kondesator rownolegle??) 2.... mam zamiar kupić kolumny głośnikowe altus 110, tylko ze sa uszkodzone głosniki orientowałem sie i regeneracja basowych kosztuje 100 zł (2 szt.) na allegro widziałem poradnik jak samemu zregenerować głośniki duzo taniej, bawił sie ktoś z was w to?? czy warto?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Nie było by prościej zmniejszyć ilość niskich tonów w menu playera (regulacja bass lub wyłączyć wynalazki typu Megabass, pobawić się pokrętłem fader - balans prz. - tył ). Co do Altus to nie jestem ich fanem :rolleyes: . Ele jeśli już zdecydowałeś to może sprawdź po ile są głośniki nowe zamienne - jeśli wyjdzie drożej to niewiele a wymianę zrobisz sam wystarczy lutownica a nowe głośniki będą w lepszym stanie niż stare po renowacji. Znalazłem ofertę na allegro 110 PLN ale z sztukę - może kup sprawne całe kolumny za 250. Edytowane 7 Listopada 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Nie było by prościej zmniejszyć ilość niskich tonów w menu playera (regulacja bass lub wyłączyć wynalazki typu Megabass, pobawić się pokrętłem fader - balans prz. - tył ). Co do Altus to nie jestem ich fanem :rolleyes: . Ele jeśli już zdecydowałeś to może sprawdź po ile są głośniki nowe zamienne - jeśli wyjdzie drożej to niewiele a wymianę zrobisz sam wystarczy lutownica a nowe głośniki będą w lepszym stanie niż stare po renowacji. Znalazłem ofertę na allegro 110 PLN ale z sztukę - może kup sprawne całe kolumny za 250. ale mam dwie pary głosnikow przod tył. na tylnich ma być bass, a przednich niechce meczyc basem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Kyle przeciez napisał... ze wsyztsko mozna wyregulować :] ja sam w moim blaupunkcie mam takie opcje, więc w żadne lutowanie nie musze sie bawić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 jakbym mial taka opcje to bym sobie ustawil, rozwiazanie sprzetowe mnie nie interesuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Kondensator nie równolegle, lecz w szereg, zależy jak chcesz ciąć to taką wartość należy zapodać konda. Regeneracja nisko tonowych Tonsila nie jest niczym strasznym. Na forum elektrody po wpisaniu regeneracja tonsil, można, co nieco znaleźć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 a jakiej pojemnosci ma byc ten kondesnator?? a wartosc hmm... tak cos 300 hz - 500 hz mysle ze wyatarczy by wyelimonowac basyy impedenacja glosnika to oczywiscie 4 ohm, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 C=159000/(f*R) C=159000/(300*4)=159000/1200=133uF C- kondensator f - częstotliwość odcięcia R - impedancja głośnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 widze ze w szkole nie spales na lekcjach to pojemnosc sobie oblicze....a na jakie napiecie tego kondona?? a nie rozumie jednego w tym wzorze skad 159000?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Wzór za książką Pana Witorda "Zestawy głośnikowe", ta liczba to pewnie jakieś fikołki związane ze zjawiskami zachodzącymi w filtrach pasywnych dla sygnału sinusoidalnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) hehe pomyslalem troszke i faktycznie bylo cos takiego tylko ten Twoj wzor to jest uproszczony f=1/(2Ti(liczba pi ~ 3,14) RC i stad sie wzieła właśnie sie Twoja liczba 159000 Edytowane 12 Listopada 2005 przez luk1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...