Skocz do zawartości
Nicko13

Tanie Chłodzenie Wodne

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Dołączona grafika Chce zlozyc sobie chlodzenie wodne na nowego procka jakim jest Opteron144 s939,na poczatek wystarczy mi wydajnosc troszke tylko wieksza niz boxowego chlodzenia na athlona 64.Czy istnieje mozliwosc zmieszczenia sie w okolicach 100zl ??ZA CAŁE chłodzenie tzn.Blok,pompa,chlodnica.Pojemnik moge sobie sam zrobic to nie problem...i wezyki moge kupic w budowlanym Cell Fasty(mysle ze beda sie nadawac na poczatek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie ma sensu pchać sie w wc za 100zl. za tyle nie bardzi kupisz coś nawet w miare przyzwoitego. wyjątkiem jest sytuacja gdy jesteś w stanie sam sobie zrobić w miare profesjonalny bloczek, nagrzewka jakaś znajdzisz w piwnicy a dziadek ma w garażu pompe C.w.o :wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że 100 zł to przesada ale za 150 zł już dasz rade ;) bloczek od kynka lub misia lub allegro to jest około 80 zł do tego nagrzewnica (szrotówka) tylko ze dużo roboty przy niej 20 zł pompa w akwarystycznym to 30 zł no i 2 wiatraki jakieś głośne noname za 10 zł na allegro (120x120) (jak by co mam dwa możemy się dogadać ;) no i wychodzi 150 zł ;) tylko aby to złożyć jest potrzebne trochę twojej pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie udało i mam bardzo dobre chłodzenie (no moze jakies 120 zł)

bloczek - od gaza za 85 zł

chłodnica- szrot - 10 zł - łada ;]

weze - celfasty - jakies 5 zł

wentyle miałem

pompe miałem wiec tu musisz dodac troche, ale jakis aquashut i jest.

mysle ze jak chdesz to sie uda, jak wygrzebiesz troche kasy to pieknie, a jak nie to kup ac freezer64 i masz dobre chłodznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam niewiele drożej ale za to dość wydajnie :) :

Bloczek o Kyńka - Prison V2 lite 60zł + przesyłka

Pompka Hydor Seltz L 20II - 90zł

Węże 10/14 firma nieznana 5zł

Chłodnica dokładnie skraplacz 35zł + przesyłka (normalnie pracuje pasywnie tylko do OC lub podczas większego obciążenia włączam wentle)

Pudełko EasyClick 12zł (bodajże bo nie pamiętam)

choinki skręcane (do reza) 7zł para

Razem z przesyłkami : jakieś 218zł + trochę własnej inwencji i umiejętności oraz dostęp do podstawowych narzędzi.

Jak na razie poza falstartem na poczatku ;) (najpewniej z mojej winy) układ pracuje rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie chcesz sie bawic w skladanie, chcesz gotowy zestaw do zamontowania? tylko na CPU

Dołączona grafika

zapomnialem nadmienic: 349 pln cena dla klienta, w zestawie mocowanie na kazdy CPu od sA po LGA775... pompa w bloku, chlodnica z wentylem i regulacja obrotow, wszystko na 12v... plyn inside ;)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składanie jak najbardziej wchodzi w grę :)Wentyli mam duzo u siebie i to roznych...wiec z tym problemu nie bedzie,nagrzewnica mowicie na szrot sie wybrac :) to sie wybiore lub kupie na allegro widzialem jakies za 30zl,LINK,LINK wiem ze bede musial tez kupic jakies borygo czy cuś,widzialem u nas w markecie budowlanym takie rzeczy.Pozostaje kwestia bloku i pompki.No i pytanie jak bedzie z wydajnością ,bo chce zeby to bylo wydajniejsze choc trochę niz box.Pozniej planuje rozbudowe...Lepszy blok,nagrzewnica moze pompka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam jej bo dużo by trzeba pozmieniać aby ją używać do WC lepiej jakiegoś fiata kup :wink: wydajność będzie ok. tylko musisz mieć wiatraki to wydajność na pewno będzie lepsza od tych boxowych „pseudo radiatorów” :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moje WC zkleciłem za około 170 zł

Frost Slim 2- 100zł :) Bardzo dobry bloczek

Pompka Hydora 650L/h -20 zł od kumpla kupiona i wcale nie jest najgorsza

Nagrzewa- Poldek za 20 zł ze złomu :D :D czyszczony kwasem solnym :)

Wężyki-5zł około

Wentyle- 3*80mm przejściowo

i temperaturki na duronie 1600-2200Mhz 30 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kałuża no i co z tego? po 1 duzo za duzo, po 2 jak ty masz takie temperatury to ja jestem Adam Małysz, płyta ci fajnie pokazuje na boxie pewno masz 35*, a wracając do tematu Nicko13 propozycje bloczku złożyłem ci na PW może się spytaj kolegów co myślą o takim bloczku za taką cene, pompke jakąś tania w akwarystycznym lub na allegro 20-30zł, do tego chłodnica ze szrotu 20zł tyle, że masz troche roboty, węze, zaciski to pare zeta jak możesz u siebie znaleźć, wentyle masz i tak za niecałe 100zł masz układ dość wydajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaje sie zawsze temperature w stressie bo w idle to ja se moge kompa na okno postawić i tez będe miał idle, a co do tempreatur to nie wiem nie orientuje sie jak jest na twojej płycie, ale często czujniki kłamią, czasem mniej czasem więcej, może już koniec OT? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że się wpierniczam.

Mam do was pytanie. Myślę coś nad wc ale mój problem jest taki, że najlepiej gdyby to wszystko udało się wepchnąć w obudowę i zmieścić w kwocie ok 120zł :lol2:

Interesuje mnie czy są dostępne jakieś małe chłodnice samochodowe żeby zmieściły się w zatoczce 5,25??

Jaką będe miał różnice temperatur pomiędzy np takimi blokami tym a np. takim Nukleonem

Chdzi mi o ciszę i wydajność lepszą niż mojego Igloo.

PS bić się o ten bloczek??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Podepne sie do tematu, bo niechce zasmeicac dzialu :)

Osttanio nachodzi mnie na WC, i tak sobie mysle jakby to chulalo, ale mam kilka pytań i wątplwości!

1. Skąd najlepiej brac bloki, stronka bloki.pl to dobra oferta, bo na mcs to cos drogo maja :|

2. Ile by mnie wyniusł jakis ciekawy zestawik WC, no na poczatek dosc dobry ale nie jakis full ql max wypas, poprostu ma byc dobry! Mogłby mi ktoś coś złożyć lub zasugerować? Czym sie kierowac?

Dzieki za jakiekolwiek info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie podepne do tematu, swoja droga to zagadnienie tez moze interesowac autora ;) Z tylu budy mam wyjscie na wentyl 120 mm. Jesli nagrzewnice o takowych wymiarach zamiast wewnatrz, dam z przeciwnej strony, to czy przyniesie to znaczacy spadek temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Podepne sie do tematu, bo niechce zasmeicac dzialu :)

Osttanio nachodzi mnie na WC, i tak sobie mysle jakby to chulalo, ale mam kilka pytań i wątplwości!

1. Skąd najlepiej brac bloki, stronka bloki.pl to dobra oferta, bo na mcs to cos drogo maja :|

2. Ile by mnie wyniusł jakis ciekawy zestawik WC, no na poczatek dosc dobry ale nie jakis full ql max wypas, poprostu ma byc dobry! Mogłby mi ktoś coś złożyć lub zasugerować? Czym sie kierowac?

Dzieki za jakiekolwiek info :)

1. realitynet.pl/sklep

2. f2s - 100zł, bip z akasa - 150zł, coolriver 12v - 120zł, węże itd - 50zł = 420zł, chyba że chcesz się babrać ze szrotówką to wyjdzie ci troche taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt, zapomniałem o atmanie. Chociaż ja wolałem sprawdzonego hydorka niż bawić się w przeróbke atmana na in-line ;)

e tam głowica atmana jest już "prawie" szczelna.zmina oringa na nowy i po sprawie... Hydorek jest fajny ale jak ktoś ma 100-150zl na wc to ciezko będzie kupić pompke za 100-120zl bo nawet na bloki z cpc nie starczy :wink: Do tego "przewody konwekcyjne" to też nie do końca chłodnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tańszej niż ten coolriver z realitynetu racej w polsce sie nie dostanie...

Inna sprawam,zę opinie o niej są skrajne-dla innych fajna ale nie bez wad a dla innych najgorej wydana kasa w zyciu(tak przynajmniej wynika z komentaży na jet-pc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tańszej niż ten coolriver z realitynetu racej w polsce sie nie dostanie...

Inna sprawam,zę opinie o niej są skrajne-dla innych fajna ale nie bez wad a dla innych najgorej wydana kasa w zyciu(tak przynajmniej wynika z komentaży na jet-pc )

tylko ze ci z jet-pc nie wydali kasy... ;)

a kazdy user ktory ja ma (bo specjalnie pytalem) jest bardzo zadowolony... co do testu na jet-pc... coz wyszlo jak wyszlo z roznych wzgledow ;)

niedlugo kolejny test, moze sie dowqiecie jak jest na prawde z pompami...

tak na serio: mala, tania, cicha, i ciagnie! 3 bloki, reza 5,25 i... Freezera3 ;)

(do WC NIE potrzeba pomp, ktore slupem wody przebijaja dziure w suficie do sasiada ;))

Pozdrawiam

Edit:

>> klik <<

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. realitynet.pl/sklep

2. f2s - 100zł, bip z akasa - 150zł, coolriver 12v - 120zł, węże itd - 50zł = 420zł, chyba że chcesz się babrać ze szrotówką to wyjdzie ci troche taniej...

nop trochi drogo jak za chlodzonko oparte na jednym bloczku :?

a taka pompeczka ?

http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=210

bo rozumiem ze pracujr ona poza pojemnikiem, bo w sumie takowa bym wolał, pojemnik bym sam jakis wymyslił ;]

Edytowane przez MARIOSKARPA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nop trochi drogo jak za chlodzonko oparte na jednym bloczku :?

a taka pompeczka ?

http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=210

bo rozumiem ze pracujr ona poza pojemnikiem, bo w sumie takowa bym wolał, pojemnik bym sam jakis wymyslił ;]

ta pompa pracuje W pojemniku i jest na 220V

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi