WirMaX Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Witam! Więc tak... Koleżanka poprosiła mnie abym pomógł jej dobrać komputer, znam ją dość długo więc: Na komputerze będą uruchamiane gierki... Typu: kojko i kokosz, Kubuś puchatek IceTower... ;) czyli raczej nie do grania... Na pewno będzie pisać prace i komp do internetu. (pożądna mysz i klawiaturka ;) ) 100% do oglądania filmów. Nagrywarka. POŻĄDNE LCD! Hdd 160GB najlepiej SATA lub SATA2 PRZEDEWSZYSTKIM ma być STABILNY, cichy... typowy komputer multimedialny. Pewno zdał by się jeszcze limit kasy... no narazie nie znam ale załużmy 2oo0(+/-500) zł + xxxxzł LCD (ale nie przesadzone). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Coś na Socket A będzie najlepszym wyjściem: * Asrock - 130 PLN * Sempron - 200 PLN * HDD SATA 160 Samsung - 330 PLN * Fortron - 60 PLN * RAM: 512 MB - 200 * BenQ DVD-RW - 180 PLN * Logitech Mouse & keyboard - 150 PLN * Case - 50 PLN * GPU - R9550 - 220 PLN * Ewentualna Sb Live 5.1 - 80 PLN * Głośniki - tu cała rozpiętosc - zależy jakie. Wychodzi coś koło 1600 PLN - bez głośników. Dodaj jeszcze chłodzenie, kable, taśmy itp - masz 1700. Wszystko jest elastyczne - nie wiem czy potrzebuje tak mocnego GPU, HDD itp. - ale ten komp wygląda całkiem porządnie do netu, muzyki i filmów. Na LCD się nie znam - to nie pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) 1 Procesor AMD ATHLON 64 3000+ BOX / S- 939 / Venice 597 2 Płyta główna ASUS A8N-E - nForce4 Ultra, SATA, PCI-E, S-939 379 3 Pamięć RAM KINGSTON 1024 MB / 400 (Dual Channel 2x512) BOX 365 4 Dysk Twardy z WD 200 GB, 8MB, SATA II - WD2000JS 379 5 Karta Graficzna . PCIex SAPPHIRE X600 PRO 256MB, 128 bit VIVO BOX 409 6 Nagrywarka DVD NEC ND-3540A - 16x DVD±RW DL OEM (czarny) 169 7 Obudowa TRACER TRO-222 SNAKE - 400W srebrna 149 8 FDD 3.5" ALPS (czarny) 35 9 Wentylator PENTAGRAM Freezone QV-100 ALCU+ 59 Razem 2541,- Tutaj jest watek tego dotyczacy trzymalbym sie zalozenia ze budujemy na 939 i kupujemy venice ramu wystarczy 512 do kajka i kokosza w zupelnosci no i moze jakas obudowa modecom z zasilaczem 400w cena okolo 250 swobodnie (to ze wzgledu na zasilacz ktory cieszy sie lepsza opinia) mysle ze w wkocie 2000 - 2500 pln swobodnie cos takiego kupisz Edytowane 8 Listopada 2005 przez Bulleto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 1 Procesor AMD ATHLON 64 3000+ BOX / S- 939 / Venice 597 2 Płyta główna ASUS A8N-E - nForce4 Ultra, SATA, PCI-E, S-939 379 3 Pamięć RAM KINGSTON 1024 MB / 400 (Dual Channel 2x512) BOX 365 4 Dysk Twardy z WD 200 GB, 8MB, SATA II - WD2000JS 379 5 Karta Graficzna . PCIex SAPPHIRE X600 PRO 256MB, 128 bit VIVO BOX 409 6 Nagrywarka DVD NEC ND-3540A - 16x DVD±RW DL OEM (czarny) 169 7 Obudowa TRACER TRO-222 SNAKE - 400W srebrna 149 8 FDD 3.5" ALPS (czarny) 35 9 Wentylator PENTAGRAM Freezone QV-100 ALCU+ 59 Razem 2541,- I zastanawiam sie po co 939 i x600 do grania w jojo :lol: :lol: :lol: :lol: Smialo wystarczy: Sempron 2500+ Gigabyte k8ns 512mb ram 9550 gigabyte DVD-rw LG Samusng 173p+ 160gb segate sata Co razem z monitorem daje ok 2,5k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Znasz powiedzenie ze biednego oszczedzanie kosztuje najbardzie ... Chodzi mi o to ze taki komp to takze inwestycja suma sumarum nie malej kwoty i jesli juz wydaje sie pare tys to moim zdaniem lepiej wydac je w ten sposob zeby dluzej moc sie potem cieszyc tym sprzetem i byl on jak najbardziej funkcjonalny w sosunku do wydanej na niego kwoty. Analogicznie kupujac wieksze opakowania dostajesz ten sam towar w nieco nizszej cenie za wieksza zawartosc .. tyle ze w tej dziedzinie sa pewne granice ktore kazdy musi sam okreslic Padla suma 2000-2500 pytanie czy warto sie szarpnac na to by dokladac, moja odpowiedz to tak. Nie przewidzisz do czego bedzie ten komputer uzywany w przyszlosci.. A to byla tylko moja sugestia na co ja wydalbym moje ciezko zarobione pieniadze.. Edytowane 8 Listopada 2005 przez Bulleto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) W przyszłości to on na złom się będzie nadawał... Sam sprzedaję dużo używanych komputerów i największy pokup mają kompy z PIII ~733Mhz i GeForce2Ti. W stare gierki na tym pograsz, w internecie posiedzisz, film oglądniesz, pracę napiszesz więc po co dawać za kompa 3000zł jak można za 1/5 tego mieć praktycznie to samo. Edytowane 8 Listopada 2005 przez Kwiecień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) W osatatnim czasie bylem swiadkiem jak kumpel namawial drugiego mojego kolege by zamaiast duzego przestronnego auta kupil autko miejskie ekonomiczne itd, zaden argument nie przkonywal go ze tamtego stac na cos lepszego i upieral sie ze funkcjonalnosc obydwu aut jest taka sama . Zadko kiedy mam taki ubaw jak wtedy... I zadko kiedy jasne dla mnie jest to jak ktos moze byc ograniczony, zakompleksiony itd.. Moze nie sa to analogiczne sytuacje ale widze pewne podobienstwa. pozatym kup Pentium III 700 mghz z gwarancja i faktura ... Byc moze rodzice kolezanki prowadza dzialalnosc i komputer ten nie bedzie ich kosztowac az tyle pozatym stac tych ludzi na wydanie 2500 . I jesli ktos widzi sens kupna uzywanego komputera w celu oszczedzenia pieniazkow to albo zmusza go sytuacja finansowa do takich rozwiazan albo naprawde jest przekonany w stu procentach do tego ze nie bedzie wykorzystywal pc-eta do bardziej pracochlonnych zadan..Na takim sprzecie kolezanka zrobi wszystko i nie bedzie myslala czy komputer podola. Dla pelno funkcjonalnego sprzetu w domu mozna chyba zdobyc sie na pozbycie wiekszej sumy z portfela..(byc moze mowie tak , bo ciezko mi uwiezyc ze sytuacja taka ze pc bedzie uzywany tylko do pisania prac i grania w kajka i kokosza) Przedewszystkim zawsze rozwój do przodu a nie wstecz Edytowane 8 Listopada 2005 przez Bulleto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WirMaX Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Hmm... ani do przodu ani wstecz. Ma to być po prostu bardzo stabilny sprzęt. Zapomniałem coś ująć. Cena 2,500 zł to cena samej skrzyni!!! Bez monitora!!! Bulleto Napisano Wczoraj, 01:00 1 Procesor AMD ATHLON 64 3000+ BOX / S- 939 / Venice 597 2 Płyta główna ASUS A8N-E - nForce4 Ultra, SATA, PCI-E, S-939 379 3 Pamięć RAM KINGSTON 1024 MB / 400 (Dual Channel 2x512) BOX 365 4 Dysk Twardy z WD 200 GB, 8MB, SATA II - WD2000JS 379 5 Karta Graficzna . PCIex SAPPHIRE X600 PRO 256MB, 128 bit VIVO BOX 409 6 Nagrywarka DVD NEC ND-3540A - 16x DVD±RW DL OEM (czarny) 169 7 Obudowa TRACER TRO-222 SNAKE - 400W srebrna 149 8 FDD 3.5" ALPS (czarny) 35 9 Wentylator PENTAGRAM Freezone QV-100 ALCU+ 59 Razem 2541,- Tutaj jest watek tego dotyczacy trzymalbym sie zalozenia ze budujemy na 939 i kupujemy venice ramu wystarczy 512 do kajka i kokosza w zupelnosci no i moze jakas obudowa modecom z zasilaczem 400w cena okolo 250 swobodnie (to ze wzgledu na zasilacz ktory cieszy sie lepsza opinia) mysle ze w wkocie 2000 - 2500 pln swobodnie cos takiego kupisz Bardzo fajna propzycja, jednak procesor myśle ze mógł by być słabszy i tańszy, choć to jeszcze do przemyślenia... Dzięki wielkie Bulleto! Dojdzie jeszcze skaner i drukarka... ;) Ale tu juz dam rade... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 lol... po co jeden giga ramu? po co taka karta? po co taki procek? Wirmax, o ponad polowe taniej mozna kupioc kompa ktory bedzie tak samo sie sprawowal, jezeli to ma byc komp to filmow, muzy itp, a ta grafa to dla raczej nowoczesnych gier lol... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Komputerka nie kupuje co roku, wiec przy kwocie o ktorej mowimy mysle ze gto to najlepiej zwrocone pieniazki .. Dokladnie do gier (ktore na takim zestawie nadewno dadza wiecej frajdy) oraz do obrobki video (w moim przypadku), nadal sadzisz ze 1gb jest zbedny ? Wez pod uwage jak pisalo sie kiedys w glupim wordzie a jak obciaza system obecna wersja. Denny przyklad ale pokazujacy mniej wiecej do czego zmiezam ..Dzisiaj to faktyczmnie dla gier i filmow nie warto placic takiej kwoty ale jesli ktos planuje dluzsza przygode z jednym nie upgradowanym zestawem to moim zdaniem glupotem jest proba oszczedzenia paru stowek bo taka polityka moze okazac sie bardziej kosztowna w przyszlosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazdajj Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Ja za 2500zl bym kupil: procek AMD Sempron 3000 socket 939 - 300zl chlodzenie Zalman 7000B cu - 170zl plyta Gigabyte k8nf9 - 370zl grafika Winfast Geforce 6600 pci-e - 420zl pamiec Twinmos 512 cl2.5 - 170zl dysk Samsung 160gb s-ata2 - 300zl dvd-rw Lite0on 1695s - 170zl obudowa tracer + zasilacz tagan 380w - 350zl klawiatura Logitech ultra flat + mysz radiowa - 200zl Razem ~2450zl Cichy, wydajny i stabilny komputerek ktory dodatkowo mozna niezle podkrecic (jakby w przyszlosci brakowalo i dokupic nastepne 512 ramu) Do tego tylko jakies fajne glosniczki wedlug uznania (polecam Logitechy x-530 w okolicach 250zl) Edytowane 9 Listopada 2005 przez jazdajj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Tez nie glupi zestaw , ale wydaje mi sie ze ceny ktore podales to absolutne minimum ( nie chce mi sie sprawdzac) Zanizajac ceny mozna na papierze tak zestawiac, nie wiem czy udaloby sie kupic w jednym sklepie po takich cenach calosc ... Ale moze sie myle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazdajj Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Wiekszosc cen brana z www.pcprojekt.pl Polecam sklep, chociaz na upartego mozna znalesc taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Cały czas uważam, że to co kolega podał jest dość śmieszne. Muzyka i filmy chodza nawet na prockach 1000 MHz - i nie ma z tym żadnego problemu. I jeszcze jest dosć spory zapas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Zavader, ok troszke jest smieszne i byc moze podniecony tym jaki sprzecik jest w zasiegu reki doradzalbym ludzia cos podobnego. Oczywista sprawa jest przy zakupach kierowanie sie cena, ale nadal bede sie upieral ze w perspektywie dluzszego czasu to chyba optimum na dzien dzisiejszy. Jesli ktos nie ma zaciecia do spedzania dlugich godzin przy kompie a budzet na zakup jest mniejszy napewno nie ma wieszkego sensu taki wydatek. Wiec sprawa jest bardzo indywidaulna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...