Skocz do zawartości
ZeroSuper

[recenzja] Optibook Mx200m 15,4'' Vga+

Rekomendowane odpowiedzi

Po dosyć długich poszukiwaniach notebooka, który spełniał by moje oczekiwania a przy okazji nie zrujnował mojego portfela, zdecydowałem się na zakup laptopa naszego rodzimego producenta Optimusa. Wybór padł na model OPTIBOOK MX200M 15,4'' VGA+ z dodatkowym modułem graficznym.

Cena tego modelu bez systemu operacyjnego: 3890 pln brutto.

MX200M 15,4'' VGA+

 

http://sklep.optimus.pl/C1256BFE0044EC05/(...LE/m600svga.jpg

 

Specyfikacja:

Procesor: Celeron M 360 1.4GHz

Pamięć: 256Mb DDR2 PC433 (Ja dołozyłem do 512Mb)

Dysk: Fujitsu 40Gb 4200rpm

Napęd: TSST Dwuwarstwowa DVD +/- R/RW

Matryca: WXGA 15,4'' 1280x800

Grafika: Integrus IGML910 Express

Inne: LAN, Audio, Wi-Fi, FireWire, Modem.

Waga: 3.1 kg

 

Moduł graficzny: NVidia GF 6600Go 256Mb

Waga 0,8 kg

 

Bateria o zwiększonej pojemności: 8200mAh zamiast standardowych 4400.

Masa notebooka z modułem grafiki i bateria 3.93 kg. :cry:

 

Wydajność

910GML Express

3DM2001SE – 4014 pkt

3DM2003 – 898 pkt

3DM2005 – 215 pkt

 

6600Go 256Mb

3DM2001SE – 12102 pkt

3DM2003 – 5805 pkt

3DM2005 – 2607 pkt

 

Czas pracy

910GML Express

4h 24m - net, word, pasjans.

3h 27m - Dungeon Siege 2

 

6600Go 256Mb

2h 56m - net, word, saper

1h 49m - Quake 4

 

Zalety

- Cena

- Wysoka wydajność 3D

- Długi czas pracy na bateriach z wyłączonym 6600

- Wysoka jakosc wykonania

- Ładny design

- Bardzo dobra matryca

 

Wady

- Waga

- Waga

- Waga

- Wolny dysk (za to cichy)

- Czy wspominałem że waga ?

 

Praca

Z wyłączonym modułem graficznym 6600 wentylator nie włącza się prawię wcale, a jesli nawet to na wolniutkich obrotach i cichutko, a sam notebook grzeje sie tylko delikatnie w okolicach dysku.

Włączenie 6600Go i odpalenie gierki powoduje że wentylator zaczyna nieco chałasować, a spód notebooka staje się nieprzyjemnie ciepły.

 

To na razie tyle...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Optimus to przegiecie i jeszcze z ta rodzimoscia przesada, to po prostu jakis taiwanski, chinski czy podobny shit sygnowany "marka" Optimusa. Mnie ogolnie ta marka nie przekonuje i juz bardziej woile prawie kazdy inny poza california o ktorej mam podobne mniemanie co o Optimusie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po dosyć długich poszukiwaniach notebooka, który spełniał by moje oczekiwania a przy okazji nie zrujnował mojego portfela, zdecydowałem się na zakup laptopa naszego rodzimego producenta Optimusa. Wybór padł na model OPTIBOOK MX200M 15,4'' VGA+ z dodatkowym modułem graficznym.

Cena tego modelu bez systemu operacyjnego: 3890 pln brutto.

MX200M 15,4'' VGA+

 

http://sklep.optimus.pl/C1256BFE0044EC05/(...LE/m600svga.jpg

 

Specyfikacja:

Procesor: Celeron M 360 1.4GHz

Pamięć: 256Mb DDR2 PC433 (Ja dołozyłem do 512Mb)

Dysk: Fujitsu 40Gb 4200rpm

Napęd: TSST Dwuwarstwowa DVD +/- R/RW

Matryca: WXGA 15,4'' 1280x800

Grafika: Integrus IGML910 Express

Inne: LAN, Audio, Wi-Fi, FireWire, Modem.

Waga: 3.1 kg

 

Moduł graficzny: NVidia GF 6600Go 256Mb

Waga 0,8 kg

 

Bateria o zwiększonej pojemności: 8200mAh zamiast standardowych 4400.

Masa notebooka z modułem grafiki i bateria 3.93 kg. :cry:

 

Wydajność

910GML Express

3DM2001SE – 4014 pkt

3DM2003 – 898 pkt

3DM2005 – 215 pkt

 

6600Go 256Mb

3DM2001SE – 12102 pkt

3DM2003 – 5805 pkt

3DM2005 – 2607 pkt

 

Czas pracy

910GML Express

4h 24m - net, word, pasjans.

3h 27m - Dungeon Siege 2

 

6600Go 256Mb

2h 56m - net, word, saper

1h 49m - Quake 4

 

Zalety

- Cena

- Wysoka wydajność 3D

- Długi czas pracy na bateriach z wyłączonym 6600

- Wysoka jakosc wykonania

- Ładny design

- Bardzo dobra matryca

 

Wady

- Waga

- Waga

- Waga

- Wolny dysk (za to cichy)

- Czy wspominałem że waga ?

 

Praca

Z wyłączonym modułem graficznym 6600 wentylator nie włącza się prawię wcale, a jesli nawet to na wolniutkich obrotach i cichutko, a sam notebook grzeje sie tylko delikatnie w okolicach dysku.

Włączenie 6600Go i odpalenie gierki powoduje że wentylator zaczyna nieco chałasować, a spód notebooka staje się nieprzyjemnie ciepły.

 

To na razie tyle...

 

Czy mógłbys wyjasnic jak wyglada ten moduł?? on jest wewnętrznie montowany w lapie czy jest czyms w rodzaju zewnetrzengo napędu podłączonego do lapka?? Czy mozna ten moduł dokupić i np, zastosować do innego lapka?? I co mnie dziwi to dośc wysokie rezultaty w 3d markach, w końcu 910 to nie zadna rewelacja i również procek to też celek a nie pentium.Moze to kwestia pamięci??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbys wyjasnic jak wyglada ten moduł?? on jest wewnętrznie montowany w lapie czy jest czyms w rodzaju zewnetrzengo napędu podłączonego do lapka?? Czy mozna ten moduł dokupić i np, zastosować do innego lapka?? I co mnie dziwi to dośc wysokie rezultaty w 3d markach, w końcu 910 to nie zadna rewelacja i również procek to też celek a nie pentium.Moze to kwestia pamięci??

 

wyoskie? jak na intela 900 standard. a co do modulu producent oferuje ten model ze zintegorwana i 6600 tylko sie trzeba zdecydowac przy zakupie czyli cala kwestia tego modulu to taka nazwa, ale niczym nie rozni sie od wybrania tego modelu przy zakupie :P wiec nie ma co sie ludzic ze mozna to zastosowac w innych lapkach albo ma postac pcmcia :P Istnieje mozliwosc ze lapek jest standardowo wyposazony w intelka 900 zintegrowanego i ma wewnetrzne zlacze pci-e wiec jak ktos doplaci za modul 6600 to mu dorzucaja ale raczej malo prawdopodobna wersja zwazywszy na zbedny koszt umieszczania dwoch grafik w jednym lapie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wyoskie? jak na intela 900 standard. a co do modulu producent oferuje ten model ze zintegorwana i 6600 tylko sie trzeba zdecydowac przy zakupie czyli cala kwestia tego modulu to taka nazwa, ale niczym nie rozni sie od wybrania tego modelu przy zakupie :P wiec nie ma co sie ludzic ze mozna to zastosowac w innych lapkach albo ma postac pcmcia :P Istnieje mozliwosc ze lapek jest standardowo wyposazony w intelka 900 zintegrowanego i ma wewnetrzne zlacze pci-e wiec jak ktos doplaci za modul 6600 to mu dorzucaja ale raczej malo prawdopodobna wersja zwazywszy na zbedny koszt umieszczania dwoch grafik w jednym lapie.

No i gadasz glupoty...

Karty zintegrowane w praktycznie kazdym lapku sie pojawiaja... przynamniej tak jest na tych z chipsetem intela, albowiem uklad jest zintegrowany z mostkiem polnocnym i nie ma chipsetow mobilnych intela bez niego. Jesli jest grafika zewnetrzna, to modul ten jest wylaczony. Obojetne czy to Sonoma, czy poprzednia wersja Centrino :P

Nie pamietam w tej chwili, ale kiedys odpalilem jakis soft, ktory wlasnie pokazal obecnosc VGA w chipsecie i wykazal, ze jest ona Disabled...

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Aby rozwiać watpliwości. Ten notebook ma zintegrowaną grafikę i dyskretne złącze PCIEx do którego można dokupić moduł grafiki, w tym wypadku 6600Go. Ma tez przełącznik do wybierania karty na krtórej chcemy pracować. Same 6600 jest montowane wewnatrz notebooka, ale jest mozliwy jego demontaż.

 

A co do producenta, naturalnym jest że dla optimusa te lapki składaja chińczycy do społu z taiwańczykami, do tego pewnie w tej samej fabryce co HP, ASUS, TOSHIBA, ARISTO itd.

 

:lol2:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No i gadasz glupoty...

Karty zintegrowane w praktycznie kazdym lapku sie pojawiaja... przynamniej tak jest na tych z chipsetem intela, albowiem uklad jest zintegrowany z mostkiem polnocnym i nie ma chipsetow mobilnych intela bez niego. Jesli jest grafika zewnetrzna, to modul ten jest wylaczony. Obojetne czy to Sonoma, czy poprzednia wersja Centrino :P

Nie pamietam w tej chwili, ale kiedys odpalilem jakis soft, ktory wlasnie pokazal obecnosc VGA w chipsecie i wykazal, ze jest ona Disabled...

Zanim zarzucisz komus glupote, moze bys sie zorientowal w temacie :P A nie popisujesz sie ignorancja. Wiec nie obrazaj mnie bo akurat nie widze bym jakies glupoty pisal, w przeciwienstwie do ciebie. Tak sie sklada ze laptopry z intelem 910-915 wyposazone w jakas inna grafike nie sa zaraz wyposazone w zintegrowana grafike. Gdybys byl zorientowany w temacie wiedzialbys ze sa intele 910-915 wyposazone w zintegrowana grafike i takie bez. Wiec nie jest wazne czy moze miec miec, ale ma zablokowany czy rzeczywiscie ma sprawny uklad z zintegrowana grafika, wazne jest kwestia ze intel sprzedaje jeden drozej drugi taniej. Tak sie sklada ze zazwyczaj producenci dbaja by nie podrazac kosztow na darmo wkladajac drozszy chipset ze zbedna zintegrowana grafika jak juz instaluja zewnetrzny chipset graficzny. Chyba ze jest tak jak napisalem z tym optimusem. Tylko ze to rzadko stosowany patent, naczesciej przez producentow barebone.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jest dokladnie tak jak piszesz , a czytajac niektory wypowiedzi spidermana w tym dziale odnosze wrazenie ze koles uwaza sie za guru i wszystkie rozumy pozjadal

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jest dokladnie tak jak piszesz , a czytajac niektory wypowiedzi spidermana w tym dziale odnosze wrazenie ze koles uwaza sie za guru i wszystkie rozumy pozjadal

A jednak, większość notków z grafiką z rodziny X700, X600 czy tez 6600Go posiada dwie karty grafiki. Często jedna (ta w chipsecie) jest zablokowana, a czasami jak w przypadku tego optimusa, czy też Asusa A3V jest mozliwośc wyboru z której karty chcemy korzystać.

Wg mnie rozwiązanie fajne, wybieramy miedzy długością pracy a wydajnością. Ten optimus z włączonym 6600 na bateriach pociągnie tylko 2,5h i to bez szaleństw, natomiast po jej wyłączeniu czas ten wydłuzy sie do 4,5h. :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

u ati jest powerplay, ktory zmniejsza taktowanie grafy podczas pracy na baterii,u mnie z 450/210mhz na 100/100mhz. mozna jeszcze uzyc notebook hardware control, ja u siebie mam 50/50mhz na grafie. przydalo by sie zeby ktos kto ma tak jak u ciebie zintegrowana + np x700 przetestowal czas pracy na zintegrowanej i x700 mocno skreconej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

u ati jest powerplay, ktory zmniejsza taktowanie grafy podczas pracy na baterii,u mnie z 450/210mhz na 100/100mhz. mozna jeszcze uzyc notebook hardware control, ja u siebie mam 50/50mhz na grafie. przydalo by sie zeby ktos kto ma tak jak u ciebie zintegrowana + np x700 przetestowal czas pracy na zintegrowanej i x700 mocno skreconej.

Szef w mojej firmie ma właśnie Asusa A3V z x700 64mb i GMA915. Jak znajdę trochę czasu, a raczej znajde mojego szefa, to zobaczymy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Widze że masz tego samego notka co ja polecam drut moda i zmiane pasty na procesorze. Jak zrobiłem drutka temperatura spadła o 3 C a gdy zmieniłem paste na procku na Arctic Ceramique o następne 4 C. Na karcie zintegrowanej wiatrak praktycznie sie nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> !

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Aktualności

Artykuły



×