Skocz do zawartości
zezor88

Mam Problem Z Prockiem M2800+ I Nf7-s

Rekomendowane odpowiedzi

Płyte mam z drugej reki , dokopałem sie w instrukcji ze po zmianie procka trzeba pokopac w biosie dokładnie w soft menu i pozmieniac wartosci . Instrukcja jest po angielsku a ja w tym jezyku stukam , ale nie na tyle zeby zrozumiec wszystko. Procek jak juz pisałem to burton M2800+ , płyta to nf7s. po odpaleniu widzi procka jak poprzednia moja płyta tj.GigaByte 7VT600P-RZ. czyli wartosc taktowania 600 mhz , lecz system nie wstaje lecz ukazuje sie komunikat "CPU IS UNWORKABLE OR HAS BEEN CHENGED , PLEAS RECHECT - CPU SOFT MENU. I co mam dalej zrobic tu zwracam sie z prozbą do was. :? z góry dzieki.

ps. wczoraj zrobiłem juz podobnego posta ale go gdzies wcieło hmm ...

no i przez przypadek dzis edycja postu wyszła mi dwa razy :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdaniem:

1. tak jak mówią poprzednicy: odpalić go na 166 lub 133; nie wiemy jaki to xp-ek, czy defaultowo 133 czy 166 i vcore 1.45 czy 1.65

2. jak odpalicz biosa daj "optilised settings..." lub coś podobnego - powinien Ci cos ustawić, i trzeba się przyjrzeć czy to ma sens: a. czy wykrył w ogóle procka jako mobilnego 6. jak nie, to jak się proc zgłasza np amd k7....a w nawiasie() będzie częstotliwość w MHz-ach c. jakie bios ustawił Vcore w stosunku do założonego przez producenta c. co dzieje się z systemem jak w ogóle przejdzie do windy

3. jak bios nie czyta mobila to najczęściej przy 2800 wskakuje 6x200, ale to zależy od płyty

4.jeżeli jest tak jak w pkt. 2, to zacząłbym od upg-tu biosa np. na merlina, lub tsc2; osobiście ja bym od kego zaczął, gdyby to był mój przypadek: mobile 2800 bywają trudne!!! dla biosów, zupełnie inaczj niż 2500

każdy z tych punktów zakłada, że sprzęt hardwarowo jest sprawny!!!

5. na codegenie 450 i tak nie poszalejesz z kręceniem :rolleyes:

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak , bios wogule procka nie widzi ani jako mobilnego ani jako k7. tylko unkdown.

po podniesieniu fsb na 166 jest to co poprzednio tylko zacznie sie ekran powitalny pokazywac i odrazu restart. w soft menu po podniesienu mnoznika i fsb mam tak:

-CPU INTERNAL FREQENCY 2166MHZ

-EXTERNAL CLOCK 166 MHZ

- MULTIPLIER FACTOR X13

-CPU FSB/DRAM AUTO

-CPU INTERFACE DISABLE

PONADTO

CPU COREVOLTAGE 1.675V

DDR VOLTAGE 2.6V

CHIPSET VOLTAGE 1.6V

AGP VOLTAGE 1.5V

CPU TEMP. 44`

GDY SIE RESTARTUJE WIDNIEJE ZE PAMIEC SIE KRECI NA 333MHZ

kurcze nie wiem co dalej :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj gosciu, widac ze nie szukales dobrze po forum.

Masz wersje Mobilijna wiec bedzie ona widziana jako Unknown. Zmodowane biosy naprawiaja ta dolegliwosc.

Tak wiec musisz tak operowac mnoznikiem i FSB zeby uzyskac poprawne taktowanie tego Twojego BURTONa M 2800+" [nazwe spisalem z Twojej stopki :)].

Moj chodzi na 11x200Mhz na napieciu 1,7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze po zmianie plyty wypada zainstalowac jeszcze raz winde. XP jest bardziej wyczulony na zmiane chipsetów. Jesli miales Via i przesiadles sie na nforce to nie wstanie windows.

Jak zmienialem plyte z Gigabyte na Asusa obydwie na nforce to nie mialem problemow Windows sie uruchomil, ale dla pewnosci zainstalowalem nowy system.

Tak wiec zainstaluj jeszcze raz swierzutki system i powinno smigac. Jesli nie to pisz cos sie poradzi.

I zmien ten zasilacz, bo az oczy bola patrzac w Twoj konfig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec

:lol: wszystko ok chyba postawiłem nowy system i chodzi co dalej sie okaze dziekuje wszystkim za pomoc szczególnie seiperowi który bardzo mi pomógł. aida teraz widzi procka jako mobila 3000+ dalej zobaczymy co bedzie sie działo co do zasiłki to i na nią przyjdzie czas wiem ze razi pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi