Skocz do zawartości
_q_b_a_

Pytanie Dot. Dual Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie: Obecnie posiadam 2x 256 kości DDR, jakieś noname'y i w ogóle o różnej szybkości działają, więc zamierzam wkrótce sprawić sobie 2x 512 DDR Twinmos pracujące w Dual Channel. Pierwsze pytanie brzmi, czy Dual Channel faktycznie znacznie poprawia szybkość działania pamięci? Po drugie zastanawiam się, czy mając pamieci współpracujące ze sobą w ten sposób, będę mógł sobie później dokupić np. 1gb kość Twinmosa? Czy to jest w ogóle możliwe i czy wtedy tamte dwie kości dalej będą szybciej działały czy już nie?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa..mogles poszukac bo przewijalo sie tego wiele

Co do poprawienia wydajnosci przez Dual'a

Zalezy od platformy..

Intel i SocketA w amd i tak jest ograniczany przez Chipset wiec róznie bywa..ale na ogol nie jest to az taki duzy wzrost..

AMD Socket 939 <- Tutaj wzrost jest dosc spory i zauwazalny..socket 754 nie obsluguje duala

co do 2x512 i potem +1024..zalezy od plyty..niektore dzialaja w dualu gdy maja zajete banki 1+3 lub /i 2+4 (ew 1+2 lub/i 3+4)...sa tez takie ktore maja tylko 3 sloty..wtedy na 3x512 chyba bylby dual..ale 2x512 + 1x1024 to nie jestem pewien..ale ja bym sie nastawil ze nie bardzo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem w kompie 2 x 256 mb Good Ram cl 3 w jednym banku i 1 x 512 mb Geil cl 2,5 w drugim banku i chodziło to w trybie dual channel na cl3.

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

nie rozumiem :lol: rzoumiem ze chodzi o kosc dwustronna? ;) czy dwa banki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiszonek(!!!!!!!!!!!!) :wink: koledza zapewne chodziło o dwa banki obsadzone modułkami kochanej przez polskich overclockerów GOOD RAMAMI! Jezu jakie dziadowskie pamięci <_< Nie ma jak szajsungi TCCC jakie niedługo sobie sprawie :D

"e Ty a Ty w ryj chcesz? :lol2: " (metafora taka ;) )

jakja Cie zaraz ukisze :] dobra juz sie nie gniewam :]

goodram to klasyka - my zwykli smiertelnicy majacy w swoich maszynach jakiestam winbondy czy tam samsungi to nie wiemy jak jest doswiadczac zaszczytu uzywania goooooodramów............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kszonek przepraszam :D Po prostu bardzo lubię czytać o FC (ssące itd :wink: )a zdaje się że tam się również wypowiadasz i bodaj Tonik napisał "kiszonek" więc nie mogłem sobie odmówić :)

Propoz tematu... Nie kupuj TwinMosów bo to nędzne pamiątki... Jeśli mowa o cl 2,5 chyba że grzejesz się na speedpremium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem w kompie 2 x 256 mb Good Ram cl 3 w jednym banku i 1 x 512 mb Geil cl 2,5 w drugim banku i chodziło to w trybie dual channel na cl3.

Bez problemu - ale na nForce2! Przy A64 to już muszą byc takiej samej pojemności na obu kanałach - tu procek o tym decyduje a nie chipset!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi