_q_b_a_ Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Witam Mam takie pytanie: Obecnie posiadam 2x 256 kości DDR, jakieś noname'y i w ogóle o różnej szybkości działają, więc zamierzam wkrótce sprawić sobie 2x 512 DDR Twinmos pracujące w Dual Channel. Pierwsze pytanie brzmi, czy Dual Channel faktycznie znacznie poprawia szybkość działania pamięci? Po drugie zastanawiam się, czy mając pamieci współpracujące ze sobą w ten sposób, będę mógł sobie później dokupić np. 1gb kość Twinmosa? Czy to jest w ogóle możliwe i czy wtedy tamte dwie kości dalej będą szybciej działały czy już nie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Edytowane 8 Listopada 2005 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Taa..mogles poszukac bo przewijalo sie tego wiele Co do poprawienia wydajnosci przez Dual'a Zalezy od platformy.. Intel i SocketA w amd i tak jest ograniczany przez Chipset wiec róznie bywa..ale na ogol nie jest to az taki duzy wzrost.. AMD Socket 939 <- Tutaj wzrost jest dosc spory i zauwazalny..socket 754 nie obsluguje duala co do 2x512 i potem +1024..zalezy od plyty..niektore dzialaja w dualu gdy maja zajete banki 1+3 lub /i 2+4 (ew 1+2 lub/i 3+4)...sa tez takie ktore maja tylko 3 sloty..wtedy na 3x512 chyba bylby dual..ale 2x512 + 1x1024 to nie jestem pewien..ale ja bym sie nastawil ze nie bardzo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 [...]socket 754 nie obsluguje duala[...]taa, no to sobie kupiłem... Coś mi sie pochrzaniło w takim razie, że moja płyta obsługuje, bo mam S754... Dobra dzięki za szybką odpwiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabel03 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 A ja mam pytanie czy 256 z 512 MB mogą pracować w dualu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Ja miałem w kompie 2 x 256 mb Good Ram cl 3 w jednym banku i 1 x 512 mb Geil cl 2,5 w drugim banku i chodziło to w trybie dual channel na cl3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Ja miałem w kompie 2 x 256 mb Good Ram cl 3 w jednym banku i 1 x 512 mb Geil cl 2,5 w drugim banku i chodziło to w trybie dual channel na cl3. :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: nie rozumiem :lol: rzoumiem ze chodzi o kosc dwustronna? ;) czy dwa banki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Kiszonek :wink: koledza zapewne chodziło o dwa banki obsadzone modułkami kochanej przez polskich overclockerów GOOD RAMAMI! Jezu jakie dziadowskie pamięci <_< Nie ma jak szajsungi TCCC jakie niedługo sobie sprawie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Kiszonek(!!!!!!!!!!!!) :wink: koledza zapewne chodziło o dwa banki obsadzone modułkami kochanej przez polskich overclockerów GOOD RAMAMI! Jezu jakie dziadowskie pamięci <_< Nie ma jak szajsungi TCCC jakie niedługo sobie sprawie :D "e Ty a Ty w ryj chcesz? :lol2: " (metafora taka ;) ) jakja Cie zaraz ukisze :] dobra juz sie nie gniewam :] goodram to klasyka - my zwykli smiertelnicy majacy w swoich maszynach jakiestam winbondy czy tam samsungi to nie wiemy jak jest doswiadczac zaszczytu uzywania goooooodramów............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Kszonek przepraszam :D Po prostu bardzo lubię czytać o FC (ssące itd :wink: )a zdaje się że tam się również wypowiadasz i bodaj Tonik napisał "kiszonek" więc nie mogłem sobie odmówić :) Propoz tematu... Nie kupuj TwinMosów bo to nędzne pamiątki... Jeśli mowa o cl 2,5 chyba że grzejesz się na speedpremium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Ja miałem w kompie 2 x 256 mb Good Ram cl 3 w jednym banku i 1 x 512 mb Geil cl 2,5 w drugim banku i chodziło to w trybie dual channel na cl3.Bez problemu - ale na nForce2! Przy A64 to już muszą byc takiej samej pojemności na obu kanałach - tu procek o tym decyduje a nie chipset! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...