Skocz do zawartości
ver

Acer Aspire 1692 Wlmi - Dziwny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

:-| zaQpilem ostatnio lapa ... Acer Aspire 1692 WLMi , dokladniejsze dane :

Intel 1.73 GHz , 533 Mhz FSB , 2 MB Cache / 15,4 WXGA CB / ATI MOBILITY RADEON X700 128 MB PCI-E / 80 GB / 512 MB DDR2

... i mam z nim maly [ WIELKI ] problem ... mianowicie : CHODZI STRASZNIE WOLNO !! / przeinstalowalem system - pare razy i NIC nie dalo / nie moge nawet pograc w Half Life 2 :/ co z tego ze mam nawet 200 klatek skoro co 10 seQnd gra staje na seQnde [ czasami mniej niz seQnde ] - gra jest nie grywalna :angry:

mam zainstalowane najnowsze stery OMEGA i stery do chipu intela [ na podstawowych tez sprawdzalem- oczywiscie jest jeszcze gorzej ] :mellow:

oto moje wyniki :

3D MARK 2001 - 17168

3D MARK 2003 - 6185

2005 jeszcze nie robilem ... bo i po co :/

z tego co czytam w internecie to jest to sporo ... ale co z tego skoro prawie kazda gra mi staje co 10 seQnd ;/ - totalnie nie da sie grac !!!

ktos mial taki problem ??? HELP ME :/

:huh:

PS: moze podkrecenie procka cos pomoze ? podobno da sie go fajnie podkrecic przez program 'SETFSB' ale cos mi to nie idzie :/ - lap albo sie restartuje alo wylancza

===

na takim sprzecie powinno sie chyba dac grac ??!!?? bez jaj - sasiad gra w HL2 na GF 4 MX !! :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-| zaQpilem ostatnio lapa ... Acer Aspire 1692 WLMi , dokladniejsze dane :

Intel 1.73 GHz , 533 Mhz FSB , 2 MB Cache / 15,4 WXGA CB / ATI MOBILITY RADEON X700 128 MB PCI-E / 80 GB / 512 MB DDR2

... i mam z nim maly [ WIELKI ] problem ... mianowicie : CHODZI STRASZNIE WOLNO !! / przeinstalowalem system - pare razy i NIC nie dalo / nie moge nawet pograc w Half Life 2 :/ co z tego ze mam nawet 200 klatek skoro co 10 seQnd gra staje na seQnde [ czasami mniej niz seQnde ] - gra jest nie grywalna :angry:

mam zainstalowane najnowsze stery OMEGA i stery do chipu intela [ na podstawowych tez sprawdzalem- oczywiscie jest jeszcze gorzej ] :mellow:

oto moje wyniki :

3D MARK 2001 - 17168

3D MARK 2003 - 6185

2005 jeszcze nie robilem ... bo i po co :/

z tego co czytam w internecie to jest to sporo ... ale co z tego skoro prawie kazda gra mi staje co 10 seQnd ;/ - totalnie nie da sie grac !!!

ktos mial taki problem ??? HELP ME :/

:huh:

PS: moze podkrecenie procka cos pomoze ? podobno da sie go fajnie podkrecic przez program 'SETFSB' ale cos mi to nie idzie :/ - lap albo sie restartuje alo wylancza

===

na takim sprzecie powinno sie chyba dac grac ??!!?? bez jaj - sasiad gra w HL2 na GF 4 MX !! :angry:

spróbuj zmniejszyć rozdziałkę i może jeszcze detale :D a poza tym możesz mieć za mało ramu. ja też musiałem zejść z detali bo mi normalnie mielił dyskiem zanim wrzucił tekstury. zmniejsz detale i rozdziałkę albo dorzuć ramu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak ...

jeśli chodzi o RAM to narazie moge zapomniec :/ wywalilem wszystko na lapa i nie mam juz kasy :/

jesli chodzi o detale :

za pierwszym razem gralem na domyslnych ustawieniach [ czyli gra sama sobie wybrala najbardziej optymalne ustawienia ] - LIPA - gra nie grywalna :angry:

potem zmienilem wszystko na MINIMUM - wszystkie detale na LOW - rozdzielka na 640-480 - LIPA - dokladnie to samo - zero wzrostu wydajnosci .... gra poprostu nie grywalna :angry: [ co pare seQnd przystawala ]

potem jeszcze sprawdzilem na maksymlnych delatach ... to samo ... Gra dziala płynnie - ale co 10 seQnd przystaje ... :angry:

to samo mam z NFS U2 :angry:

sam juz nie wiem ... najdziwniejsze jest to ze w 3D marQ wszystko idzie płynnie - bez przystanków co 10 seQnd :unsure:

===

zna sie ktos na tym SETFSB ??? moze podkrecic proca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze zapomnij o podkrecaniu procka!!!

wiem co pisze bo sam mam takiego procka co TY a do tego gorsza grafike x600 :(

i nie mam problemow z HL2 i NFSU

Podkrecenie procka (prog. setfsb) do 2,03Ghz dalo mi 2-3klatek wiecej w grze(GTA-SA),wiec nie ma zadnego sensu!!

Ja bym proponowal zaobserwowac dane dotyczace temp. procka i karty graficznej podczas grania

programy typu mobilemeter pomoga:)

Jezeli wartosci beda dziwne... to napisz

ps. masz zadziwiajaco dobre wyniki w 3dmarkach--najlepsze jakie widzialem z x700! :)

bez podkrecania?

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez podkręcania [ nie umiem :D :razz: ] ... 3D MARK przeszedł jak przez masło ... zero zaciec itd... [ tzn - tam gdzie mial sie zacinac to sie zacinal :) - wiadomo o co chodzi ]

zaraz sprawdze jak jest z tymi temper. - jak bede mial wyniki to napisze

PS: stala sie rzecz ... dziwna :huh: NFS U2 nagle przestal mi sie przycinac :mellow: - a kompletnie nic nie zrobilem :/ ... ehh .... laptopy :mur: - tylkoten HL2 mnie dobija :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze masz cos z dyskiem, sprawdz czy dziala prawidlowo plik wymiany i czy napewno wszystkie kanaly są otwarte - innymi slowy czy dysk dziala na ultradma133 czy jak to tam sie zwalo:)

mnie sie dzis przydarzyla niesamowita rzecz - komputer nie chcial sie uruchomić z baterii...

musialem go odpalic z ac/dc.

nie wiem co sie stalo ??

a podkrecanie procka nic nie daje - moj pracuje teraz non stop na fsb 170 mhz - stabilnie ale z podniesionym voltarzem o 0.10 - daje to 2210 mhz i nic kompletnie w 3dmarku03.

za to podkrecenie grafy powerscriptem dalo bardzo duzo - jakies 20% wiecej w 3d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ... porobiłem testy tym 'MobileMeter'... i szczerze mowiac ... nic mi nie mówią :huh:

przy pracy w windows :

temperature : 52 - 62

charge rate : 951,1 - 952,1

HDD #0 : 31

[wszystko z wyjątkiem 'charge rate' oczywiście w stopniach C ]

przy graniu w HL2 :

praktycznie wszystko identycznie - z tym ze charge rate wynosi 955,5

wygląda na to ze dysk pracuje tak jak powinien - czyli jest ustawiony na U DMA [ tryb 5 ]

co to jest ten "powerscript" ? :blink: na googlach nic nie znalazlem - chyba warto sie tym pobawic - ktos ma namiar ?

Phuong - myslales kiedys o zrobieniu jakiegos tutoriala dla zupelnie zielonych do SETFSB ? :unsure: napewno wiele osob by sobie to chetnie poczytala - ja napewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powerstrip to chyba najbardziej uniwesalny program do podkrecania kart graficznych,

tak samo duzo opcji jak ati tweak tool - tylko na przyklad nie zawiesza programu tak jak att w polaczeniu z omegami na acer x700 ( napisali tak na glownej stronie omegi, podobno z biosem acera cos jest nie hallo )

co do powerstrip to tutaj masz ostatnią wersje :

Powerstrip Homepage

ja podkrecilem swoją karte do 410/380 wersja 64 mb

polecam program, uzywalem go do podkrecania geforcow teraz czas przyszedl na mobile x700

a co twojego problemu polecam program

Driver Cleaner 3 Strona

to program ktory stosuje do wyczyszczenia systemu z jakichkolwiek ustawien/sterownikow dla karty graficznej, wazne by wykasowac tym programem wszystko z Ati w tytule w trybie Safe Mode ( F8 )

potem zainstalowalem najnowsze omegi ( 5.10 ) a potem powerstripa

anyway, moze ten driver cleaner, wykasuje cos z rejestru i twoj komp bedzie juz dzialal jak nalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje sie :P :angry:

podkrecilem Proca na 2,13 GHz / grafe podkrecilem na 411/381 - co dało mi w sumie niezly wynik w 3dMarQ 2001 - 18514 [ jak cos to mam zdjecie ] - ale HALF LIFE 2 na minimalnych detalach jest dalej NIE GRYWALNY :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: - ilosc klatek jest super ... ale dalej co pare seQnd sie przycina...

juz sie pogodzilem z tym ze w HL2 sobie nie pogram :( ... ehhh ... szkoda

pozostaje mi jedynie poinformowac innych .... jesli chcecie grac w HL2 - nie Qpujcie tego lapa [ Acer Aspire 1692 WLMi ] - jesli HL2 was nie interesi - to polecam ... spisuje sie swietnie / baaa... wczoraj mi wykryl połączenie z internetem bezprzewodowe - i mam internet za FREE :) [ widocznie ktos na osiedlu ma :) ]

PS: po nagraniu powerstripa mam maly problem z rozdzielczosciami ... tzn - jak wychodze z jakiej kolwiek gry zmienia mi sie rozdzielczosc w windowsie :huh: - jakies pomysly ? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w powerstripie w zakladce display configure - musi byc taka sama rodzielczosc ustawiona co w windowsie we wlasciowosciach ekranu....

co do twojego apelu :)

tylko tobie sie tak dzieje, nikt inny sie nie zali na problemy z wydajnoscia 1692 :)

u mnie też sie nie zacina:)

nawet zeby to sprawdzic uruchomilem komputer z jedna koscia 512 ddr2 w trybie jedno kanalowym i owszem half life dziala na maks ustawieniach w rozdz. 1200x800 jakies 4 klatki wolniej i dysk non stop swapuje ale grać sie da, poziomy sie dlugo ladują i dzwiek sie doladowuje ale jest to znosne.

skoro nic nie wskurales jesli to jest mozliwe powinies sie wzrucic do serwisu ( inna sprawa ze polski serwis acer'a to jakiś żart - od miesiaca do nich dzwonie zeby mi powiedzieli co za bios mam wgrać:) i odkladaja po pytaniu sluchawke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi