dszywala Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witam Od bardzo niedawna stałem się posiadaczem 2 takich dysków Samsung 250GB SATA II. aktualnie mam płytę obsługującą SATA I, podłączyłęm obydwa dyski i zacząłęm coś gmatwać z raidem ;) Ustawiłęm niby RAID 0, ale w menedżeże urządzeń dalej dyski wykrywało jako dwa odzielne. Dałem sobie spokój, zrobiłem partycje w ,,zarządzaniu dyskami XP " i wszystko chodziło wsio :D system miałęm na innym dysku 6GB, niestety coś się skaszaniło i musiał go przeinstaloiwać Teraz mój problem ....: Zainstalowałem stery SATA Raid dyski pojawiły się w menedzeże ale system nie widzi partycji :blink: :blink: W zarządzaniu dyskami dyski są osobno z oznaczeniem ,, nie przydzielone" . . . :/ zmieniłem znów w biosie od nowa na raid 0, włączyłęm system i tym razem w menedzeże pojawił sie jeden dysk RAID 0 .. . ale partycji które utworzyłem wcześniej jak nie było tak nie am :(( W zarządzaniu dyskami teraz dyski sie połączyły w jeden( jak to w raid 0) i dalej widnieje ,,nie przydzielone"... Na pratycjach miałem sporo ważnych danych nie wiem co teraz robić :/ :angry: Tydzień temu padł mi WD 160GB i straciłem ponad 150GB danych :angry: :unsure: Za wszystkie rady z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 A zezworkowałeś jako SATA 1 te dyski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 A zezworkowałeś jako SATA 1 te dyski ?gdybym nie zezworkował to wogóle by nie chodziły. Dyski chodziły ponad tydzień elegancko, aż do nieszczęsnego przeinstalowania systemu Kurde chyba to przez to że kombinowałem z Raidem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Jeśli zmieniałeś ustawienia RAID to dane są raczej nie do odzyskania - chyba że w jakiś pro sposób i specjalnymi programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Jeśli zmieniałeś ustawienia RAID to dane są raczej nie do odzyskania - chyba że w jakiś pro sposób i specjalnymi programami.ehh chyba nie wiesz o co mi chodzi.... Po tym jak zacząłem kombinować z raidem, tzn niby go założyłem ale w systemie dalej go nie pokazywało, wszystko było dobrze, założyłem partycje i chulałem na kompie. Po jakimś czasie musiałem przeinstalować system jak pisałem wcześniej, i teraz PROBLEM bo na anowym systemie nie widzi wogóle partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...