Skocz do zawartości
HaTeKa

Jaki Proponujecie Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! widze ze jestescie obeznani w temacie wiec prosze was o rade na temat kupienia zasilacza. Moja konfiguracja komputera (jeszcze go nie kupilem, ale zamierzam :) :

Mobo: GB-K8NS (agp,s754,sata)

GPU: r9800 PRO

CPU: Sempron 3000+

HDD: Samsung 80GB SATA

DVD,FPP,Kieszeń

(zamierzam w przyszlosci troszke podkrecic procek)

No i moje pytanie: szukam zasilacza ktory bedzie odpowiedni do tej konfiguracji. napewno musi byc 350W tak?(a moze juz 400W???) ok, ale teraz problem z kabelkami itp. np. TEN FORTRON jest calkiem ok, ale ma tylko 3 molexy, 2 sata, 2floppy i 1 peg - niby do zasilania kart PCI-E. nie wiem po co mi gdyz bede mial agp. bede tez chcial dolaczyc bajery typu oswietlenie czy wiatraczki. Czy starczylby mi ten zasilacz na to wszystko? a moze da sie dokupic wlasnie jakis rozgaleznik? A moze jednak TEN FORTRON??? Tylko ze "Zasilacz posiada złącze 24-pin (złącze tego typu jest stosowane w nowych płytach głównych opartych na chipsetach Intel 915/925 oraz na chipsecie nVidia nForce4" a ja mam mobo z nf3!? moze poradzilibyscie mi i podali od razu linka do allegro z dobrym zasilaczem? (ktory zasili to wszystko, czyli: MoBo, GPU, DVD, Floppy, kieszen(na zwyklego ATA), wiatraczki, diody i HDD SATA). bardzo prosze o rzetelna odpowiedz, bo bardzo mi na tym zalezy! DZIEKI!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

no tak, ale czy mi pociagnie to wszystko? i czy wszystko sie bedzie wspolgralo ze soba???

Nie dawali byśmy nikomu propozycji która by nie pasowała, lub zasilaczy które by nie uciągneły sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i za to was kocham... :) juz wczesniej mialem napisac ze to forum jest NAJLEPSIEJSZE bo ma NAJLEPSIEJSZYCH uzytkownikow. tylko czy NA PEWNO wszystko bedzie ok? zeby mi sie komp nie rozpierniczyl na samym poczatku z powodu zasilacza! no i czy TA DELTA napewno bedzie obslugiwala dyski ATA/SATA ??? i moj mobo? :( wiem ze jesli mowicie ze tak, to znaczy ze tak. ale jednak mam jakies lekkie watpliwosci :( np. czy kable nie beda za krotkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestetyty złącz do SATA ta delta nie posiada- ma cztery molexy więc z dyskami ATA nie będzie problemów.

A długość kabli- to kwaestia indywidualna np rozłożenie elementów we wnętrzu budy (jeśli masz np obudowę z szynami 3.5" do samego dołu i tam zamontowane dyski- mogą nie wystarczyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano wlasnie. a czy istnieja jakies przejsciowki z molex na sata? (i tak wogole: co to jest ten molex? te zwykle co sie podpina do dyskow ata/cdromow?)

kurna. niech ktos sie postawi w mojej sytuacji? bo w koncu nie wiem czy wziac TEGO FORTRONA - tyle ze ma on tylko 3 molex, 2 sata, 2 Floppy, 1 PEG - zasilanie kart na PCIE (nie wiem po co mi jak mam agp) czy moze jednak TEGO FORTRONA - tyle ze Zasilacz posiada złącze 24-pin (złącze tego typu jest stosowane w nowych płytach głównych opartych na chipsetach Intel 915/925 oraz na chipsecie nVidia nForce4. a ja mam miec nf3. poza tym nie wiem czy ma kabelki do SATA. PLIIZ pomozcie jakos. moze istnieja przejsciowki molex-sata? jak tak to gdzie!? juz nie wiem co robic.... :/ ta sata najbardziej mnie wkurza. chyba bede musial wziac tego pierwszego fortrona co podalem. hmmm...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Molexy to te białe wtyczki (do zasilania cd-romów, dysków).

Oba fortrony z Twoich linków to te same modele- oba mają wtyczki 24-pin.

Przejściówki zasilania ATA-SATA do kupienia np TUTAJ.

Wybór należy do Ciebie (oba zasilacze- delta i fortron) mają zbliżone parametry:

- w przypadku zakupu tego fortrona musisz kupić przejściówkę 24pin-20pin (np allegro),

- w przypadku zakupu delty musisz kupić przejściówkę ATA-SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SUPER! no dobra. ostatnie niewiadome: czy 350W NA PEWNO mi starczy na swobodne obsluzenie tych wszystkich komponentow ktore chce zasilic? (dla przypomnienia: HDD,DVD,Mobo,GPU,Kieszen,Floppy,Diody,Wiatraczki)

Oraz... gdzie sprawdzic ile i jakie lacza ma ten zasilacz delty? bo z rysunku niewiele widac... :( chodzi mi o to ile ma molexow, floppow itp....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje bardzo za wszystkie porady, ale.... nie zdazylem zalicytowac na allegro!!! :((((( teraz czekam na nowa licytacje bo nawet w tym sklepie internetowym nie mozna kupic :( czemu ja nie kupilem go wczesniej! :((( no trudno. a juz bylem do niego przekonany.... dziekuje jeszcze raz m. in mechl!nowi i innym! Tylko ze teraz zapraszam do mojego nowego postu na temat MYSZKI SPIFFY. Jezeli ktos moze to niech pomoze!

ps.aha - tak przy okazji: zasilanie to zasilanie? nic nie strace jezeli podlacze dyska sata przez przejsciowke do zasilania ata? :) wole sie upewnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO dobra. jeszcze raz (ktory to juz?) ogromnie dziekuje, ale chcialbym dostac ostateczna odpowiedz. jaki mam wziac zasilacz aby zasilil moj komputer ktory sklada sie z:

- MoBo: ga-k8ns

- CPU: sempron 3000+

- GPU: r9800 PRO

- RAM: 512 (w przyszlosci 1gb)

- HDD: 80gb SATA

- DVD

- FDD

- Kieszeń (z dyskiem ATA)

dodatkowo:

- z 2 wentylatorki (12v?)

- z 2 neonki (12v?)

- moze cos jeszcze dorzuce w przyszlosci

No i moje pytanie: czy na to wszystko starczy mi zasilacz 350W czy moze lepiej juz 400W? Chcialem dodac, ze bede np. rozgalezial takiego MOLEXA z 2 albo i na 4 razy. czy to nie obciazy wtedy zasilacza? PROSZE o ostateczna (dobra) propozycje. bo w koncu w duzej mierze dzialanie kompa zalezy od zasilki, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz.... czy 350/400W nie bedzie czasem.... za duzo!? nie no. zartuje. tylko ze proponujecie mi chiefteca 400 a przeciez one maja tez rozne modele/rodzaje. roznia sie tylko iloscia molexow itp? jak tak to super. i ile taki zasilacz moze kosztowac!? zaraz ide sprawdzic na allegro :)

aha - przy okazji mam dodatkowe pytanie, poniewaz jestem strasznie zielony w sprawach elektroniki: zalozmy ze juz kupie ten zasilacz. bede chcial o niego podlaczyc kilka np. neonkow i wentylatorkow. czy bede mogl je podpiac przez rozgalezienia? i jeszcze jedno: jezeli kupie neonki ktore sie podpinaja pod molexa NA 12V to nie jest to czasem za duzo? chcialem nawet 2 takie neonki podlaczyc, ale boje sie ze moge cos zjarac albo cos... :/ mozecie mi znow poradzic? (obawy argumentuje tym, ze skoro podlacze 2 neonki 12V + 2 wentylatorki, a wszystko to przez poczworny rozgaleziacz do 1 molexa, to czy wszystko bedzie ok?)

ech... ja to mam problemy... :)

bardzo bym prosil o odpowiedz na kazde pytanie w obecnym poscie. pozdros.

--EDIT--

wlasnie przejzalem sobie cos niecos... chieftec 400W za ~190 zl.... 450W za 230zl.... a mialem kupic delte 350W za 50 zl.... :/ oplaca sie w koncu do tej mojej konfiguracji 400W czy moze starczy 350? a moze jzu lepiej 450!?

Edytowane przez HaTeKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi