HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witajcie! widze ze jestescie obeznani w temacie wiec prosze was o rade na temat kupienia zasilacza. Moja konfiguracja komputera (jeszcze go nie kupilem, ale zamierzam :) : Mobo: GB-K8NS (agp,s754,sata) GPU: r9800 PRO CPU: Sempron 3000+ HDD: Samsung 80GB SATA DVD,FPP,Kieszeń (zamierzam w przyszlosci troszke podkrecic procek) No i moje pytanie: szukam zasilacza ktory bedzie odpowiedni do tej konfiguracji. napewno musi byc 350W tak?(a moze juz 400W???) ok, ale teraz problem z kabelkami itp. np. TEN FORTRON jest calkiem ok, ale ma tylko 3 molexy, 2 sata, 2floppy i 1 peg - niby do zasilania kart PCI-E. nie wiem po co mi gdyz bede mial agp. bede tez chcial dolaczyc bajery typu oswietlenie czy wiatraczki. Czy starczylby mi ten zasilacz na to wszystko? a moze da sie dokupic wlasnie jakis rozgaleznik? A moze jednak TEN FORTRON??? Tylko ze "Zasilacz posiada złącze 24-pin (złącze tego typu jest stosowane w nowych płytach głównych opartych na chipsetach Intel 915/925 oraz na chipsecie nVidia nForce4" a ja mam mobo z nf3!? moze poradzilibyscie mi i podali od razu linka do allegro z dobrym zasilaczem? (ktory zasili to wszystko, czyli: MoBo, GPU, DVD, Floppy, kieszen(na zwyklego ATA), wiatraczki, diody i HDD SATA). bardzo prosze o rzetelna odpowiedz, bo bardzo mi na tym zalezy! DZIEKI!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Delta 350W, Modecom 350GTF, Forton 350W, w takiej kolejności, jest tego trochę na allegro i/lub sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Ten pierwszy fortron do którego podałeś linka też ma wtyczkę 24-pin (zresztą to ten sam co ten drugi). Weź DELTĘ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 no tak, ale czy mi pociagnie to wszystko? i czy wszystko sie bedzie wspolgralo ze soba??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 no tak, ale czy mi pociagnie to wszystko? i czy wszystko sie bedzie wspolgralo ze soba???Nie dawali byśmy nikomu propozycji która by nie pasowała, lub zasilaczy które by nie uciągneły sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 i za to was kocham... :) juz wczesniej mialem napisac ze to forum jest NAJLEPSIEJSZE bo ma NAJLEPSIEJSZYCH uzytkownikow. tylko czy NA PEWNO wszystko bedzie ok? zeby mi sie komp nie rozpierniczyl na samym poczatku z powodu zasilacza! no i czy TA DELTA napewno bedzie obslugiwala dyski ATA/SATA ??? i moj mobo? :( wiem ze jesli mowicie ze tak, to znaczy ze tak. ale jednak mam jakies lekkie watpliwosci :( np. czy kable nie beda za krotkie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Niestetyty złącz do SATA ta delta nie posiada- ma cztery molexy więc z dyskami ATA nie będzie problemów. A długość kabli- to kwaestia indywidualna np rozłożenie elementów we wnętrzu budy (jeśli masz np obudowę z szynami 3.5" do samego dołu i tam zamontowane dyski- mogą nie wystarczyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 ano wlasnie. a czy istnieja jakies przejsciowki z molex na sata? (i tak wogole: co to jest ten molex? te zwykle co sie podpina do dyskow ata/cdromow?) kurna. niech ktos sie postawi w mojej sytuacji? bo w koncu nie wiem czy wziac TEGO FORTRONA - tyle ze ma on tylko 3 molex, 2 sata, 2 Floppy, 1 PEG - zasilanie kart na PCIE (nie wiem po co mi jak mam agp) czy moze jednak TEGO FORTRONA - tyle ze Zasilacz posiada złącze 24-pin (złącze tego typu jest stosowane w nowych płytach głównych opartych na chipsetach Intel 915/925 oraz na chipsecie nVidia nForce4. a ja mam miec nf3. poza tym nie wiem czy ma kabelki do SATA. PLIIZ pomozcie jakos. moze istnieja przejsciowki molex-sata? jak tak to gdzie!? juz nie wiem co robic.... :/ ta sata najbardziej mnie wkurza. chyba bede musial wziac tego pierwszego fortrona co podalem. hmmm...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Molexy to te białe wtyczki (do zasilania cd-romów, dysków). Oba fortrony z Twoich linków to te same modele- oba mają wtyczki 24-pin. Przejściówki zasilania ATA-SATA do kupienia np TUTAJ. Wybór należy do Ciebie (oba zasilacze- delta i fortron) mają zbliżone parametry: - w przypadku zakupu tego fortrona musisz kupić przejściówkę 24pin-20pin (np allegro), - w przypadku zakupu delty musisz kupić przejściówkę ATA-SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 SUPER! no dobra. ostatnie niewiadome: czy 350W NA PEWNO mi starczy na swobodne obsluzenie tych wszystkich komponentow ktore chce zasilic? (dla przypomnienia: HDD,DVD,Mobo,GPU,Kieszen,Floppy,Diody,Wiatraczki) Oraz... gdzie sprawdzic ile i jakie lacza ma ten zasilacz delty? bo z rysunku niewiele widac... :( chodzi mi o to ile ma molexow, floppow itp.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Tak jak mówiłem spokojnie starczy, poszukaj opisów tego zasilacza w necie, tam powinnieneś mieć ile ma molexów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 kurcze. nie bardzo moge znalezc tych opisow, ale to nic. jak mi cos bedzie nie pasowalo to dokupie jakies rozgaleziacze. mozna tak? dokupic jakis rozgaleziacz albo cos? :) Od razu dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli! tweak jest najlepsiejszy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Delta napewno starczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Dlaczego nikt nie pamieta o pociwych i bardzo dobrych HuntKeyach ??? :| Kumpel ma 300W zasilke tej firmy i mu ciagnie : Semprona 3000+ ( jądro Barton ) 1 Gb RAMU 2 napedy dysk 120 Gb GeForca 6800 :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Delta ma cztery molexy- jak braknie oczywista można dokupić rozgałęziacze (również na allegro). Jeśli chodzi o floppy- tych nie jestem pewien, ale zdaje się że dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 dziekuje bardzo za wszystkie porady, ale.... nie zdazylem zalicytowac na allegro!!! :((((( teraz czekam na nowa licytacje bo nawet w tym sklepie internetowym nie mozna kupic :( czemu ja nie kupilem go wczesniej! :((( no trudno. a juz bylem do niego przekonany.... dziekuje jeszcze raz m. in mechl!nowi i innym! Tylko ze teraz zapraszam do mojego nowego postu na temat MYSZKI SPIFFY. Jezeli ktos moze to niech pomoze! ps.aha - tak przy okazji: zasilanie to zasilanie? nic nie strace jezeli podlacze dyska sata przez przejsciowke do zasilania ata? :) wole sie upewnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Nie- nic nie stracisz. A w temacie myszek ciemny jestem ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 NO dobra. jeszcze raz (ktory to juz?) ogromnie dziekuje, ale chcialbym dostac ostateczna odpowiedz. jaki mam wziac zasilacz aby zasilil moj komputer ktory sklada sie z: - MoBo: ga-k8ns - CPU: sempron 3000+ - GPU: r9800 PRO - RAM: 512 (w przyszlosci 1gb) - HDD: 80gb SATA - DVD - FDD - Kieszeń (z dyskiem ATA) dodatkowo: - z 2 wentylatorki (12v?) - z 2 neonki (12v?) - moze cos jeszcze dorzuce w przyszlosci No i moje pytanie: czy na to wszystko starczy mi zasilacz 350W czy moze lepiej juz 400W? Chcialem dodac, ze bede np. rozgalezial takiego MOLEXA z 2 albo i na 4 razy. czy to nie obciazy wtedy zasilacza? PROSZE o ostateczna (dobra) propozycje. bo w koncu w duzej mierze dzialanie kompa zalezy od zasilki, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 No masz problem, wałkowaliśmy tu że Delta 350W wystarczy, jeżeli masz więcej kasy bierz chiefteca 400-420W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Dołóż do chiefteca 400W, na pewno nie będzisz żałował, a jak jeszcze znajdziesz ~30zł to 450... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) a teraz.... czy 350/400W nie bedzie czasem.... za duzo!? nie no. zartuje. tylko ze proponujecie mi chiefteca 400 a przeciez one maja tez rozne modele/rodzaje. roznia sie tylko iloscia molexow itp? jak tak to super. i ile taki zasilacz moze kosztowac!? zaraz ide sprawdzic na allegro :) aha - przy okazji mam dodatkowe pytanie, poniewaz jestem strasznie zielony w sprawach elektroniki: zalozmy ze juz kupie ten zasilacz. bede chcial o niego podlaczyc kilka np. neonkow i wentylatorkow. czy bede mogl je podpiac przez rozgalezienia? i jeszcze jedno: jezeli kupie neonki ktore sie podpinaja pod molexa NA 12V to nie jest to czasem za duzo? chcialem nawet 2 takie neonki podlaczyc, ale boje sie ze moge cos zjarac albo cos... :/ mozecie mi znow poradzic? (obawy argumentuje tym, ze skoro podlacze 2 neonki 12V + 2 wentylatorki, a wszystko to przez poczworny rozgaleziacz do 1 molexa, to czy wszystko bedzie ok?) ech... ja to mam problemy... :) bardzo bym prosil o odpowiedz na kazde pytanie w obecnym poscie. pozdros. --EDIT-- wlasnie przejzalem sobie cos niecos... chieftec 400W za ~190 zl.... 450W za 230zl.... a mialem kupic delte 350W za 50 zl.... :/ oplaca sie w koncu do tej mojej konfiguracji 400W czy moze starczy 350? a moze jzu lepiej 450!? Edytowane 9 Listopada 2005 przez HaTeKa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazdajj Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ja bym wzial tagana 380-u1 Supeeeer cichy, super wykonany, stabilnie trzyma napiecia (komputer w podpisie) a cena to 260zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 a moglby ktos odpowiedziec na mojego posta? (tego powyzej, nad postem jazdajja). pliiiz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Ja bym radził chiefa 400W, bo przy delcie może Ci braknąć kabli do podłączenia tego wszystkiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...