Guru1 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Witam. Na początku chciałem się przywitać- jestem nowym userem tego forum. Od kilku miesięcy korzystam z Acera 5021 WLMi. Ostatnio zacząłem kombinować z przedłużeniem czasu pracy na bateriach. Program Acera ePower Managment jest raczej taki sobie- nie można ustawić choćby napięcia na procesorze. Bawiłem się programem Right Mark CPU/Power, ale niestety jestem zupełnie zielony w tym temacie. Napięcie na procesorze udawało mi się tylko obniżyć do 0.950V przy x4.0. Jeśli chcę zejść poniżej tego napięcia komputer zawiesza się i potrzebny jest hard reset. Czy macie jakieś doświadczenia w opisywanym temacie?? Chodzi mi także o obniżenie temperatury procesora, tak aby jak najbardziej wyeliminować włączanie się wiatraka w czasie normalnej pracy biurowej- lubię ciszę :):) Mam jeszcze pytanie związane z pojemnością baterii, a mianowicie według MobileMeter moja bateria ma designed capacity ok 16500 mWh- czy w tym modelu tak jest, czy też z moją baterią jest coś nie tak? Wszystkie inne sprzęty których do tej pory używałem miały znacznie większą pojemność baterii........Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 8 Listopada 2005 przez Guru1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Napięcie- to zależy od procesora. To, że np. dane CPU mają tyle samo cache'u i to samo taktowanie, nie świadczy o identycznych możliwościach- najprostszy przykład- OC. Co do temperatury- podłóż 2 książki pod laptopa- zapewnisz lepsze oddawanie ciepła i będzie więcej miejsca pod wiatraczkiem, co zmniejszy szum ("łatwiejszy" przepływ powietrza)- to nie żart! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witam. Na początku chciałem się przywitać- jestem nowym userem tego forum. Od kilku miesięcy korzystam z Acera 5021 WLMi. Ostatnio zacząłem kombinować z przedłużeniem czasu pracy na bateriach. Program Acera ePower Managment jest raczej taki sobie- nie można ustawić choćby napięcia na procesorze. Bawiłem się programem Right Mark CPU/Power, ale niestety jestem zupełnie zielony w tym temacie. Napięcie na procesorze udawało mi się tylko obniżyć do 0.950V przy x4.0. Jeśli chcę zejść poniżej tego napięcia komputer zawiesza się i potrzebny jest hard reset. Czy macie jakieś doświadczenia w opisywanym temacie?? Chodzi mi także o obniżenie temperatury procesora, tak aby jak najbardziej wyeliminować włączanie się wiatraka w czasie normalnej pracy biurowej- lubię ciszę :):) Mam jeszcze pytanie związane z pojemnością baterii, a mianowicie według MobileMeter moja bateria ma designed capacity ok 16500 mWh- czy w tym modelu tak jest, czy też z moją baterią jest coś nie tak? Wszystkie inne sprzęty których do tej pory używałem miały znacznie większą pojemność baterii........Z góry dzięki za odpowiedź. no to skoro nie możesz obniżyć poniżej 0,95 przy x4 to nie schodź niżej, dodatkowo w zakładce "advanced" opcje "CPU low power enable" i "northbridge low power enable" mają być zaznaczone. to też trochę zmniejsza wydzielanie ciepła. nic więcej nie wymyślisz. możesz zmienić jeszcze pastę pod prockiem na super turbo wydajną - posmarować cały procek a nie tylko na środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Napięcie- to zależy od procesora. To, że np. dane CPU mają tyle samo cache'u i to samo taktowanie, nie świadczy o identycznych możliwościach- najprostszy przykład- OC. Co do temperatury- podłóż 2 książki pod laptopa- zapewnisz lepsze oddawanie ciepła i będzie więcej miejsca pod wiatraczkiem, co zmniejszy szum ("łatwiejszy" przepływ powietrza)- to nie żart! Czy możesz sprawdzić jaką masz designed capacity i wear level baterii w MobileMeter?? Widzę, że mamy bardzo podobne laptoki i baterie chyba mamy takie same (4400 miliamperogodzin :razz: ) no to skoro nie możesz obniżyć poniżej 0,95 przy x4 to nie schodź niżej, dodatkowo w zakładce "advanced" opcje "CPU low power enable" i "northbridge low power enable" mają być zaznaczone. to też trochę zmniejsza wydzielanie ciepła. nic więcej nie wymyślisz. możesz zmienić jeszcze pastę pod prockiem na super turbo wydajną - posmarować cały procek a nie tylko na środku. Dzięki!! Zaznaczałem to wszystko, ale pobór prądu przez procek praktycznie się nie zmienił- to samo temperatura. Przy normalnej pracy mam 48 stopni i nie chce zejść niżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Czy możesz sprawdzić jaką masz designed capacity i wear level baterii w MobileMeter?? Widzę, że mamy bardzo podobne laptoki i baterie chyba mamy takie same (4400 miliamperogodzin :razz: ) Dzięki!! Zaznaczałem to wszystko, ale pobór prądu przez procek praktycznie się nie zmienił- to samo temperatura. Przy normalnej pracy mam 48 stopni i nie chce zejść niżej. no to zostaje ci jeszcze zmiana pasty. ale nie łudź się - może nie zejść poniżej 45stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 no to zostaje ci jeszcze zmiana pasty. ale nie łudź się - może nie zejść poniżej 45stopni. Czyli krótko mówiąc najlepiej olać temat B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek O. Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Witam! Na moim, podczas grania w Prince of Persia WW, temperatura procesora przekraczala 82st.C (MobileMeter) i gra zwalniala. Pomoglo postawienie komputera na ksiazkach:), ale wtedy i tak wynosila ponad 80st. Pozniej zaczalem sie bawic w rozbieranie komputera i wymienilem paste miedzy procesorem a radiatorem, co obnizylo temperature do ok. 76st. i to bez stawiania na ksiazkach. Kolejny spadek temperatury uzyskalem zmniejszajac napiecie na procesorze do 1,250 V - spadla do ok. 67st. Temperatury oczywiscie mierzone podczas grania w POPWW. Temperatura karty graficznej w czasie gry caly czas utrzymuje sie na poziomie 80-82 st. Miedzy procesorem karty graficznej a radiatorem znajduja sie przekladki z tworzywa sztucznego, ktore pomagaja odprowadzic cieplo i zastanawiam sie czy w obnizeniu temperatury pomoglaby wymiana tych przekladek na paste. Moze pokombinuje w przyszlosci, ale wydaje mi sie, ze przekladki te zostaly zastosowane celowo, aby wyrownac ewentualne roznice wysokosci miedzy procesorem karty graficznej a chipsetu i zapewnic wlasciwe odprowadzanie ciepla do radiatora, ktory chlodzi oba te procesory. Mnie rowniez nie udalo sie ustawic napiecia na 0,9V, a przy ustawieniu na 0,950V nie zauwazylem znacznego spadku temperatury i gdy komputer nie jest obciazony wynosi ona ok 50st. Hardware Monitora uzywam tylko podczas grania. Edytowane 9 Listopada 2005 przez Sławek O. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Witam! Na moim, podczas grania w Prince of Persia WW, temperatura procesora przekraczala 82st.C (MobileMeter) i gra zwalniala. Pomoglo postawienie komputera na ksiazkach:), ale wtedy i tak wynosila ponad 80st. Pozniej zaczalem sie bawic w rozbieranie komputera i wymienilem paste miedzy procesorem a radiatorem, co obnizylo temperature do ok. 76st. i to bez stawiania na ksiazkach. Kolejny spadek temperatury uzyskalem zmniejszajac napiecie na procesorze do 1,250 V - spadla do ok. 67st. Temperatury oczywiscie mierzone podczas grania w POPWW. Temperatura karty graficznej w czasie gry caly czas utrzymuje sie na poziomie 80-82 st. Miedzy procesorem karty graficznej a radiatorem znajduja sie przekladki z tworzywa sztucznego, ktore pomagaja odprowadzic cieplo i zastanawiam sie czy w obnizeniu temperatury pomoglaby wymiana tych przekladek na paste. Moze pokombinuje w przyszlosci, ale wydaje mi sie, ze przekladki te zostaly zastosowane celowo, aby wyrownac ewentualne roznice wysokosci miedzi procesorem karty graficznej a chipsetu i zapewnic wlasciwe odprowadzanie ciepla do radiatora, ktory chlodzi oba te procesory. Mnie rowniez nie udalo sie ustawic napiecia na 0,9V, a przy ustawieniu na 0,950V nie zauwazylem znacznego spadku temperatury i gdy komputer nie jest obciazony wynosi ona ok 50st. Hardware Monitora uzywam tylko podczas grania. W środku nie będe grzebał- nie znam się na tym. Odkąd mam MobileMeter temperatura jeszcze nie przekroczyła 62 stopni (nawet w czasie grania w Soldiers: Heroes of WWII) Komputer mi nigdy nie zamulał żadnych gier nawet w czasie długotrwałej ciupaniny (najmocniejsza w którą grałem do tej pory był Doom 3). Chodzi mi tylko i wyłącznie o całkowite wyeliminowanie pracy wiatraka- lubię ciszę. Sławku napisz proszę jaki masz wear level baterii i designed capacity według MobileMetera- z góry dzięki za odpowiedź. Aaaa jestem bardzo zaskoczony jeśli chodzi o energooszczędność tego modelu Acera- pobór prądu jest na poziomie 5w według mobilemeter.... To chyba całkiem niezły wynik. Tylko ta kiepska bateria........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek O. Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Sławku napisz proszę jaki masz wear level baterii i designed capacity według MobileMetera... Teraz moge Ci odpowiedziec, ze "wear level" jest na poziomie 3%, niestety "designed capacity" moge podac jutro, bo nie mam komputera przy sobie, a nie pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Teraz moge Ci odpowiedziec, ze "wear level" jest na poziomie 3%, niestety "designed capacity" moge podac jutro, bo nie mam komputera przy sobie, a nie pamietam. Ile cykli rozładowania i naładowania Twoja bateria przeżywa w tygodniu i ile masz już tego laptopa? Z góry dzięki za info na temat maksymalnej pojemności!! Nie wiem po prostu czy prowadzić wojenkę z serwisem Acera czy nie, bo Pani która odebrała telefon w serwisie sprawiała wrażenie takiej, której trudności sprawia przypomnienie sobie daty swoich urodzin oraz zsumowanie cyferek zawartych w liczbie 11. Jeszcze co do pojemności baterii - mobile meter podaje chyba w miliwatogodzinach :) Według specyfikacji Acera powinienem mieć 60 watogodzin czyli jakieś 60 tyś miliwatogodzin. Tymczasem Według MobileMeter pojemność to tylko 16500 mWh. Kurde jakoś nie mogę tego ogarnąć. Z drugiej strony notebook przy pracy biurowej z włączonym Wi-Fi trzyma do ok 3 godzin czyli zgodnie z danymi producenta. Wczoraj stoperem zmierzyłem czas pracy w takim cyklu :skanowanie scandiskiem dysku twardego, oglądanie ITVP gadu gadu, przeglądarka poczta itd. Wyszło, że trzyma nieco ponad 2 godziny (na Wi-Fi). Niby to źle nie jest, natomiast wydaje mi się, że na początku trzymał lepiej. Ale jeśli miałby 4 razy mniejszą pojemność baterii niż ta którą podaje producent.... to chyba powinien trzymać znacznie krócej, prawda? Sorry za tak lamerskie pytania, ale humanista ze mnie i najlepiej to ja potrafię komputer włączać i resetować :):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek O. Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ile cykli rozładowania i naładowania Twoja bateria przeżywa w tygodniu i ile masz już tego laptopa? Laptopa mam od lipca i uzywam go glownie na kabelku, wiec bateria nie jest czesto rozladowywana. Mysle, ze srednio by to wyszlo nie czesciej niz raz na tydzien. Sam sie zdziwilem, gdy zobaczylem "wear level" na poziomie 3%. O ile pamietam, to pojemnosc mojej baterii, tez jest ok. 16 Wh, ale dokladniej podam jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek O. Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Sprawdzilem i w/g Mobile Meter: Designed Capacity - 18652 mWh Fully Charged Capacity - 17969 mWh Wear Level - 3% Voltage - 16637 mV Nie wiem jednak jak sie ustosunkowac do tych danych, bo mam obok innego laptopa, na ktorym: Design Capacity - 65120 mWh Fully Charged Capacity - 70566 mWh, czyli ta bateria ma teraz wieksza pojemnosc niz pojemnosc projektowa - moze byla dobrze uformowana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Sprawdzilem i w/g Mobile Meter: Designed Capacity - 18652 mWh Fully Charged Capacity - 17969 mWh Wear Level - 3% Voltage - 16637 mV Nie wiem jednak jak sie ustosunkowac do tych danych, bo mam obok innego laptopa, na ktorym: Design Capacity - 65120 mWh Fully Charged Capacity - 70566 mWh, czyli ta bateria ma teraz wieksza pojemnosc niz pojemnosc projektowa - moze byla dobrze uformowana :) No kurde baterie mamy identyczne, a ja pojemność mam od Twojej sporo mniejszą... no i w ogóle mała ta pojemność porównując z innymi laptokami, nie uważasz? Jakby miała tak ze 60 mWh to by dopiero ten laptok na bateriach fruwał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek O. Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 W moim pobor pradu (w/g Mobile Meter) jest rowniez w granicach 5W, co przy baterii 18Wh, daje ponad 3 godz. pracy, co sie zgadza, jesli chodzi o prace w internecie, bo mniej wiecej tyle (tzn. ok. 3 godz.) ten laptop wytrzymuje. Zastanawiam sie jednak czy dane podane przez MM nie sa zanizone, bo gdy mierzylem pobor mocy z gniazdka, to wyszlo mi ok. 20W, a nie sadze, ze na zasilaczu tracone jest 15W. Niestety pomiary wykonywalem w lipcu, a teraz nie mam mozliwosci ich powtorzenia. Laptop, o ktorym wspominalem wczesniej, a jest to poczciwy HP Omnibook 6000 z Pentium III 700 MHz na pokladzie, pobiera w/g MM ok. 15-20W, co jest bardziej wiarygodne i przy baterii o pojemnosci 70 Wh daje ponad 4 godz. pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 W moim pobor pradu (w/g Mobile Meter) jest rowniez w granicach 5W, co przy baterii 18Wh, daje ponad 3 godz. pracy, co sie zgadza, jesli chodzi o prace w internecie, bo mniej wiecej tyle (tzn. ok. 3 godz.) ten laptop wytrzymuje. Zastanawiam sie jednak czy dane podane przez MM nie sa zanizone, bo gdy mierzylem pobor mocy z gniazdka, to wyszlo mi ok. 20W, a nie sadze, ze na zasilaczu tracone jest 15W. Niestety pomiary wykonywalem w lipcu, a teraz nie mam mozliwosci ich powtorzenia. Laptop, o ktorym wspominalem wczesniej, a jest to poczciwy HP Omnibook 6000 z Pentium III 700 MHz na pokladzie, pobiera w/g MM ok. 15-20W, co jest bardziej wiarygodne i przy baterii o pojemnosci 70 Wh daje ponad 4 godz. pracy. No najwyżej, jak zajeżdzę baterie zafunduje sobie jakieś wypasione ogniwa- tak z 70 Wh. Tymaczsem wysłałem już drugiego maila do Acera tym razem przez formularz na stronie- na pierwszego nie odpowiedzieli. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 No najwyżej, jak zajeżdzę baterie zafunduje sobie jakieś wypasione ogniwa- tak z 70 Wh. Tymaczsem wysłałem już drugiego maila do Acera tym razem przez formularz na stronie- na pierwszego nie odpowiedzieli. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. wiesz jesli liczysz ze oni szybko odpowiedaja, marzenia fajna rzecz :P ja raz zdazylem zapomniec ze do nich pisalem jak mi odpowiedzieli :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru1 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 wiesz jesli liczysz ze oni szybko odpowiedaja, marzenia fajna rzecz :P ja raz zdazylem zapomniec ze do nich pisalem jak mi odpowiedzieli :P Wysłałem maila nie przez stronę polskiego serwisanta, tylko przez stronę producenta- dostałem odpowiedź następnego dnia... Tak czy siak kazali się kontaktować z serwisem w Wawie... Napisałem co sądze o tym serwisie i prosiłem o pomoc bezpośrednio firmę Acer. Zobaczymy co mi odpowiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...