Skocz do zawartości
Kris QC

Pomóżcie Skonfigurować!

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komputer to: Sempron 2600+, MSI KT6V-LSR (MS-7021), 2 x 512MB Nanya M2U51264DS8HC3G-5T(ELIXIR 400Mhz), FX 5700 ULTRA(PDF), WD 160GB, Chieftec 420 Watt. Max co wysiągam to 175MHz na FSB. Poza tym nie mogę puścić tych pamięci choć są identyczne na 400MHz tylko na 333. Z poprzednią kością NO-NAME też 400MHZ też był problem bo śmigała tylko na 333. Timingi ustawiałem tak jak wyświetla Everest i nic, na ustawieniach AUTO w BIOS-ie też zwisy (przy niekręconym FSB). Nie wiem w czym problem. Czy nic nie można poradzić? W pojedynkę każda z obecnych kości śmiga na 400. Napiszcie swoje propozycje co do ustawień bo przy 400MHz odpalam 3DMarka 2003 i odrazu blue screeny wali albo reset. Ogólnie to słabo go podkręciłem a pamięci wogóle chodzą wolniej niż powinny. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizas, czy ty jesteś jakiś specjalny? Po pierwsze to na AMD/VIA pamięci puszcza się synchronicznie z FSB (czyli na DDR333) - było o tym pisane miliardy razy - widzę, że koleżka się zarejestrował, trzepnął posta ale nawet chwili nie poświęcił na przejrzenie forum. Praca asynchroniczna może powodować straty na wydajności oraz niestabilność.

Po drugie Elixiry na Nanya to wielkie g*, jak je ustawisz przy FSB175 na DDR400 będą wtedy miały 418MHz; to i tak dla nich może być za dużo nawet przy ich "kosmicznych" timingach 3-4-4-11 i domyślnym napięciu. Konieczne jest conajmniej 2,8V na dzień dobry.

Po trzecie, sprawdź jaki masz rdzeń w CPUZ (lub innym progu). Jak Thorton, to zapodaj mu od razu 200 na FSB i dopiero wtedy daj ramki na 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...