Skocz do zawartości
Bula i spula

Fsb, A Szyba Pci/agp I Mój Twardy Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Moja płyta jest na kt266a, który nie ma blokady na pci/agp. Aha, i maxymalna częstotliwość fsb, jaką można ustawić zworką (czyli zmieniają się dzielniki) to 133. Mójj procesor to semp 2400, który jest spowolniony. I jak właśnie podkręcam tym FSB to teraz działam na 155 Mhz (155/4=38 pci | 155/2=77 agp). Jak widać taktowania dość wysokie. I pytanie jet - Czy jak coś z powodu pci/agp nie wyrabiała to będzie nie stabilnie, albo komp się nie włączy abo coś takiego, czy się odrazu ta rzecz spali/???

Aha, i jeszcze druga rzecz - jak wejdę w BIOSIE do ustawień ramu, to mam najpierw opcję od timingów, gdzie muszę przestawić z SPD na manual, żeby móc zmienić timingi, a niżej, jeszcze podd ustawieniami timingów, które są wcześniej nieaktywane wdnieje coś takiego jak sdram freqency, tylko że nie ma tam jakiś dzielników/mnożników co do FSB, tylko coś takigo:

SPD

HCLK

HC:K-33

Pytanie jest do czego one ostatnie służa???

ps. Ciężko mi było wybrrać dział do tego FSB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bedziesz miał za wysokie taktowanie pci/agp to najpierw komp powinien być niestabilny, zawieszać sie, restartować. Nie powinien odrazu sie spalić dysk, przynajmniej tak było z moim kompem, a płyte mam na kt400. a co do drugiego pytania to sam nie wiem co to jest, ale wydaje mi sie że jeśli masz na tej płycie 2 rodzaje slotów na ddrram i sdrram to jest jakaś opcja od sdrram i nie powinieneś się tym przejmować jeśli masz ddr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcje SPD, HCLK i HCLK-33 oznaczają częstotliwość taktowania pamięci: SPD ustawia najwyższą możliwą obsługiwaną przez płytę i pamięci (czyli równą FSB, ewentualnie 2*FSB dla pamięci DDR), HCLK wymusza taktowanie pamięci częstotliwością równą FSB (2*FSB DDR), natomiast HCLK-33 wymusza taktowanie RAMu zegarem mniejszym o 33MHz od FSB (2*(FSB-33) dla DDR).

Jeśli działa ci stabilnie FSB 155 (spróbuj Torture Test w Prime95), to istnieje możliwość, że płyta nieoficjanie wspiera dzielnik 1/5 i PCI masz wtedy na poziomie 31MHz. Sprawdź w CPUZ na zakładce memory jaką masz częstotliwość pamięci (w BIOS daj RAM na HCLK). Jeśli jest niższa od FSB, to znaczy, że masz dzielnik 1/5. Było coś takiego chyba na którymś z EPOXów.

Janio, widzę, że masz nowego procka... Palomino się już znudziło? ;)

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz też everestem sprawdzić częstotliwość AGP w zakładce płyta gł. -> płyta gł. -> Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej -> Rzeczywista częstotliwość taktowania (QDR) dzielisz sobie tą wartośc przez 2 i masz częstotliwość pci. najlepiej nie powinna wykraczać poza 36.7 mhz.

@luk1999 - tiaa - palomino poszedł na emeryture, wisi sobie teraz w ramce na scianie nad kompem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, teraz się okazało, że sunołem na 166 Mhz, bez błędów, ponieważ w Biosie było ustawione że ma być 166, a było dalej 133. I wykryłem, że żeby ładnie wystartował, to mu się reseta w dupsko na dzieńdobry daje i Ci startuje i na fsb 180 mhz. Niestety w Prime95 to bez błędów leci jak na razie na 150 fsb. na 155 są już errory :(. No, ale teraz w 3dmarku 01 bez problemu 2000 walę :) A jak jeszcze duży wentyl na kartę graficzną dołożę, to wyciągnę na niej 150/170 :]

pozdrowienia

Bula i spula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...