Rayman666 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Witam mam Athlona 1700+(Thoroughbred-B) i Solteka SL-75FRN z 1700+ zrobiłem na ta chwile 2100+ podnosząc samo FSB na płycie głównej. Niestety jak zrobie w ten sposób 2200+ to windows mi sie nie uruchamia temperatura procesora nie przekracza mi 55 stopni. Co zrobić żeby wykęcić go bardziej na tym Solteku którego mam? Możecie mi powiedziec co jeszcze poprzestawiac i jak to zrobic, bo na overclockingu nie znam sie za bardzo! :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 thoroughbredy z serii B nie są już tak skore do oc jak te z A. możesz spróbować podnieść napięcie o jakieś 0.5 - 0.10 V. I temperature też masz wysoką, a to też w dużym stopniu wpływa na podkręcanie. Jeśli mozesz to zamontuj jakieś lepsze chłodzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Ekhmm, to właśnie "stare" Throughbredy A0 kręcą się gorzej od B0 (sprawdź w CPUZ lub crystal CPUid jakiego masz proca, na 99% A0). Jeśli masz A0 to powinieneś podnieść napięcie proca (w CPU ratio/voltage control -> CPU Vcore Select) do 1,7-1,75V. Jeśli to B0, to problem mogą stanowić pamięci. Ustaw w Advanced Chipset Setup / System Performance na Expert, następnie Memory Frequency na 100%. Jak nie pomoże, to podnieś ich napięcie do 2,8V (w Frequency/Voltage Settings, DIMM voltage albo jakoś tak). Co do temperatury, to nie panikuj, jak proc zacznie się przegrzewać, to ABS2 wyłączy kompa... Edytowane 9 Listopada 2005 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayman666 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Sprawdzałem Proca Everestem i Aidą i wszedzie podaje v.B a CPU-Z Podaje B0, zabieram sie do pamieci zobaczymy co z tego bedzie? Edytowane 9 Listopada 2005 przez Rayman666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayman666 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 No więc przestawiłem mnożnik z 11 na 12.5 mam teraz 2100+, FSB na 143, i więcej nie moge przestawić mnoznika ani FSB bo gdy dochodzi do ładowania windowsa restarta sobie robi i tak w kółko, nawet po zwiększeniu napięcia dla pamięci z 2.5V na 2.8V i ustawieniu jej na 100% jest tak samo natomiast temperaturka rdzenia waha sie w granicach 52-55 stopni co robić dalej? a moze to grafika sprawia problem? mam Saphire Radeon 9600 365.54/245.08 Czy poprostu nie da sie bardziej wykręcić tego co mam? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Spróbuj dać FSB 166 (pierwsze wersje biosu nie miały blokady AGP/PCI). Napisz do mnie na GG5612603, będę jeszcze przez pół godziny. Edytowane 9 Listopada 2005 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...