Skocz do zawartości
Rayman666

Athlon 1700+(thoroughbred-b),soltek Sl-75frn I Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam Athlona 1700+(Thoroughbred-B) i Solteka SL-75FRN z 1700+ zrobiłem na ta chwile 2100+ podnosząc samo FSB na płycie głównej. Niestety jak zrobie w ten sposób 2200+ to windows mi sie nie uruchamia temperatura procesora nie przekracza mi 55 stopni. Co zrobić żeby wykęcić go bardziej na tym Solteku którego mam? Możecie mi powiedziec co jeszcze poprzestawiac i jak to zrobic, bo na overclockingu nie znam sie za bardzo! :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thoroughbredy z serii B nie są już tak skore do oc jak te z A. możesz spróbować podnieść napięcie o jakieś 0.5 - 0.10 V. I temperature też masz wysoką, a to też w dużym stopniu wpływa na podkręcanie. Jeśli mozesz to zamontuj jakieś lepsze chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhmm, to właśnie "stare" Throughbredy A0 kręcą się gorzej od B0 (sprawdź w CPUZ lub crystal CPUid jakiego masz proca, na 99% A0).

Jeśli masz A0 to powinieneś podnieść napięcie proca (w CPU ratio/voltage control -> CPU Vcore Select) do 1,7-1,75V.

Jeśli to B0, to problem mogą stanowić pamięci. Ustaw w Advanced Chipset Setup / System Performance na Expert, następnie Memory Frequency na 100%. Jak nie pomoże, to podnieś ich napięcie do 2,8V (w Frequency/Voltage Settings, DIMM voltage albo jakoś tak).

Co do temperatury, to nie panikuj, jak proc zacznie się przegrzewać, to ABS2 wyłączy kompa...

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc przestawiłem mnożnik z 11 na 12.5 mam teraz 2100+, FSB na 143, i więcej nie moge przestawić mnoznika ani FSB bo gdy dochodzi do ładowania windowsa restarta sobie robi i tak w kółko, nawet po zwiększeniu napięcia dla pamięci z 2.5V na 2.8V i ustawieniu jej na 100% jest tak samo natomiast temperaturka rdzenia waha sie w granicach 52-55 stopni co robić dalej? a moze to grafika sprawia problem? mam Saphire Radeon 9600 365.54/245.08 Czy poprostu nie da sie bardziej wykręcić tego co mam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...