Seth Thorn Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 No witam postanowiłem zacząć uczyć się C/C++ ponieważ Borland jest płatny więc zainstalowałem DevC++ po napisaniu programy jak go skompiluje i uruchimię to nie wyświetla mi wyników , tzn pewnie wyświetla ale od razu okno się zamyka :? na Bor C++ działa (w szkole) so... np program # include <iostream># include <iomanip>using namespace std;void main(void){ int n, k, i; long l; float r, s, maks; cout<<"\n Wprowadzanie i sumowanie elementow ciagu o okreslonej dlugosci"; cout<<"\n Podaj dlugosc ciagu liczb "; cin>>n; for (l=0,i=1; i<=n; i++) { cout<<"\n Podaj kolejna liczbe calkowita "; cin>>k; cout<<"\n numer elementu "<< i <<" wartosc "<<k; cout<<"\n numer elementu "<<setw(3) <<i<<" wartosc "<<setw(5)<<k; l+=k; } cout<<"\n Suma = "<<l; cout<<"\n Suma = "<<setw(10)<<l; s=l/n; cout<<"\n Wartosc srednia z calkowitych = "<<s; s=(float)l; s=s/n; cout<<setiosflags(ios::showpoint | ios::fixed); cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<s; cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<setw(10)<<setprecision(2)<<s; cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<setw(10)<<setprecision(5)<<s; cout<<"\n Wyznaczanie maksimum w ciagu elementow o okreslonej dlugosci"; maks=0; cout<<"\n Podaj dlugosc ciagu liczb "; cin>>n; cout<<"\n Podaj kolejne liczby rzeczywiste "<<endl; for (i=1; i<=n; i++) { cin>>r; if (r>maks) maks=r; } cout<<"\n Najwieksza wartosc elementu "<<maks; cout<<"\n Najwieksza wartosc elementu " <<setw(10)<<setprecision(2)<<maks<<endl;} w czym problem a nie moglem nic znaleźć w ustwieniach w programie DevC++ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Wybitna jednostka jesli chodzi o C++ nie jestem, ale w Devie dzialam :D Rozwiazanie: dodaj biblioteke conio.h #include<conio.h> a na koncu dodaj instrukcje: getch(); Chodzi o to ze Dev zamyka okienko zaraz po wykonaniu sie programu, getch spowoduje ze pobierze znak z klawiatury, wiec od razu sie nie zamknie tylko po wcisnieciu dowolnego klawisza. Polecam ta stronke: http://aditsu.freeunixhost.com/dev-cpp-faq.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seth Thorn Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 implicit declaration of function `int getchar(...)' ot co wyskakuje :-| może jeszcze raz coś zapodasz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seth Thorn Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Polecam ta stronke: http://aditsu.freeunixhost.com/dev-cpp-faq.html skorzystałem pobrałem i zainstalowałem najświeższą ver. 4.9.9.2 i pododanio bibilo conio.h i getch() jest jak być powinno wielk :ploom: ie dzięki :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macio19 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Co znaczy komunikat : Plik źródłowy nie jest skompilowany >> ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seth Thorn Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 no mnie się wydaje, że chodzi o to, iż od razu chciałeś by program"ruszył" a nie skompilowałes go czyli nie spradziłeś (a właściwieprogram) czy mniej wiecej wszysko jest OK czyli proces tłumaczenia koduźródłowego na język komputerowy - ale specem to ja nie jestem :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Wuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!! Wiesz co? Chetnie bym Cie teraz zabil. A o co kolega powyzej pytal? :[ :[ :[ na koncu przed return 0; dodaj getchar(); **************** Edit: Twoja wiadomość została wyedytowana ponieważ nie była zgodna z regulaminem. Polecam bardziej wyluzować :D EOT Romek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sar Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 lol a niby dlaczego używać biblioteki conio.h skoro pisze w Devie? Przecież conio.h to borlandowski wymysł i nie ma go w standardach. Nie lepiej użyć system("PAUSE"); ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 A np. po to że w bibliotece conio są wyjątkowo szybkie i równie pomocne instrukcje typu getch() i wiele innych, wygodniejszych i wydajnieszych niż w całej reszcie podobnych bibliotek łacznie ze standardową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 getch() jest wydajniejsze niż scanf ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...