Skocz do zawartości
Seth Thorn

Dev C++ 4.0

Rekomendowane odpowiedzi

No witam

postanowiłem zacząć uczyć się C/C++

ponieważ Borland jest płatny więc zainstalowałem DevC++

po napisaniu programy jak go skompiluje i uruchimię to nie wyświetla mi wyników , tzn pewnie wyświetla ale od razu okno się zamyka :?

na Bor C++ działa (w szkole)

so...

np program

# include <iostream># include <iomanip>using namespace std;void main(void){ int n,		 	  k,		  	  i;			     long l;		  float r,				s,		 		maks;	    cout<<"\n Wprowadzanie i sumowanie elementow ciagu o okreslonej dlugosci";  cout<<"\n Podaj dlugosc ciagu liczb ";			    cin>>n;											   for (l=0,i=1; i<=n; i++)  { cout<<"\n Podaj kolejna liczbe calkowita ";	cin>>k;										  	cout<<"\n numer elementu "<< i <<" wartosc "<<k;  	cout<<"\n numer elementu "<<setw(3)			   		<<i<<" wartosc "<<setw(5)<<k;				 	l+=k;											   }  cout<<"\n Suma = "<<l;							    cout<<"\n Suma = "<<setw(10)<<l;					  s=l/n;  cout<<"\n Wartosc srednia z calkowitych = "<<s;	   s=(float)l;  s=s/n;  cout<<setiosflags(ios::showpoint | ios::fixed);  cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<s;		    cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<setw(10)<<setprecision(2)<<s;   cout<<"\n Wartosc srednia elementu = "<<setw(10)<<setprecision(5)<<s;   cout<<"\n Wyznaczanie maksimum w ciagu elementow o okreslonej dlugosci";  maks=0;	   cout<<"\n Podaj dlugosc ciagu liczb ";  cin>>n;  cout<<"\n Podaj kolejne liczby rzeczywiste "<<endl;  for (i=1; i<=n; i++)  { cin>>r;										   	if (r>maks)	 maks=r;  }  cout<<"\n Najwieksza wartosc elementu "<<maks;	    cout<<"\n Najwieksza wartosc elementu " <<setw(10)<<setprecision(2)<<maks<<endl;}

w czym problem

a nie moglem nic znaleźć w ustwieniach w programie DevC++

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybitna jednostka jesli chodzi o C++ nie jestem, ale w Devie dzialam :D

Rozwiazanie:

dodaj biblioteke conio.h

#include<conio.h>

a na koncu dodaj instrukcje:

getch();

Chodzi o to ze Dev zamyka okienko zaraz po wykonaniu sie programu, getch spowoduje ze pobierze znak z klawiatury, wiec od razu sie nie zamknie tylko po wcisnieciu dowolnego klawisza.

Polecam ta stronke:

http://aditsu.freeunixhost.com/dev-cpp-faq.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mnie się wydaje, że chodzi o to, iż od razu chciałeś by program"ruszył" a nie skompilowałes go czyli nie spradziłeś (a właściwieprogram) czy mniej wiecej wszysko jest OK czyli proces tłumaczenia koduźródłowego na język komputerowy - ale specem to ja nie jestem :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!

Wiesz co? Chetnie bym Cie teraz zabil. A o co kolega powyzej pytal? :[ :[ :[

na koncu przed return 0; dodaj

getchar();

Edit:

Twoja wiadomość została wyedytowana ponieważ

nie była zgodna z regulaminem.

Polecam bardziej wyluzować :D

EOT

Romek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi