GenghisKhan Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 U mnie w wydajnosci jest spora roznica miedzy fsb 133 a 150. dalsze zwiekszanie nie daje juz tak wiele i nie ma dla mnie sensu. Takie jest moje zdanie. Gdybym mial mozliwosc podniesc do 166 przy blokadzie fsb i pci, to pewnie bym zrobil, ale tak meczyc sprzet, dyski itd, to nie widze powodu. Procesor pewnie by wytrzymal duzo, ale zal mi reszty.eeee ... Jest u Ciebie różnica bo podkręcach także AGP , PCI , i inne ... Przy 166Mhz jak i przy 133Mhz masz takie same częstotliwosci AGP i PCI. A przy innych wartosciach już nie ... A tak wogóle wypożyczyłem markową pamieć PC400 :) I dzis zrobiłem teścik :) Udało mi się ją puścić na max. agresywnych ustawieniach jako PC333 i różnica sie zwiekszyła i to w DroneZ sporo .. Ale już w UT2003 jak i SS2 różnica znikoma ... Teraz jadę na AMD XP 1600+ ... zasilanym napieciem 1.6V !!!! i na zmiejszonych obrotach Titana do 2000obr i delektuje się ciszą bez żadnych Wc i żadnej wody ;) czy ty sie spowiadasz czy sie chwalisz :D :? 8O :?: :?: :?: :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Kaszpir zmniejsz do 1,5 V u mnie 1700+ bez problemu na takim napieciu chodzi a i temp w idle wynosi cos kolo 37-38 stopni a w stress max 43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Dzieki. Spróbuję. Narazie testowałem stabilność po obnizeniu napiecia do 1.6 na procku i obrotów coolera na 2000 :) Dodatkowo dysk tez wyciszyłem :) Spróbuję jeszcze niżej obniżyć napiecie. Może tez odrazu na 1.5V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 najlepiej to zmienić na Thoroughbred'a dużo niższe temperatury niż na Palomino - u mnie temperatury znacznie spadły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 najlepiej to zmienić na Thoroughbred'a dużo niższe temperatury niż na Palomino - u mnie temperatury znacznie spadłyEeee ... Jak dla mnie to nie opłacalne. Obecnie mój AMD działa na 1,6V (dziś próbuje na 1.5V) i na zmiejszonych obrotach coolera z 3100obr do 2000obr i osiąga temp. max. 47stopni. Przy 1600+ @ 2100+ (1.85V) osiąga temp. max. 56stopni przy 3100obr na wentylatorze. Aby wyminić mojego AMD XP 1600+ na AMD XP1700+ musiałbym najpierw znaleśc kupca i zapewne dołozyć z 80-100zł do wersji AMD Xp1700+ w 0,13 BOX i jakoś to do mnie nie przemawia. Bo gdyby mój AMD się tak dobrze nie kręcił to może bym pomyślał a kręci się dozbre (nawet działa jako XP2200+). Tyle że nie widze jak narazie sensu max. podkręcania gdyż w grach tak jak pisałem zysk jest wręcz symboliczny i wole cieszyć się spoooro cichszym PC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 ostatni wynik w podkręcaniu to 1950Mhz 8), a wymieniłem bez dopłaty 1 za 1 wiec mi się to opłacało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Kaszpir: ja nie wiem o czym ty rozmawiasz? 8O Jak to oc nie ma sensu :?: 8O Twoja wypowiedz przypomina mi dawna wypowiedz pana Gatesa, ze komputery nigdy nie beda potrzebowac wiecej niz 640kb RAM. Ja widze wyrazna roznice miedzy moim p4 standard a oced. Przyznam ci racje ze _moglbym_ pewnie i pracowac na duronie 1200, ale wole wydajniejsze platformy gdzie wszystko smiga, przynajmniej tak sie to wydaje w grudniu 2002. Poki co P4 2,66 jest za drogi ale jak stanieje to sobie go moze kupie i wykrece na 3 ilestam. Gdybym uwazal ze OC NIE MA SENSU to bym poszedl do sklepu z kompami kupil jakis tani zestaw. Tez by dzialal, a ja do srodka nawet bym nie zagladal, a panow z serwisu bym poprosil ze za drobna oplata ma byc to szczegolnie cichy zestaw. Ale takich ludzi na tym forum prawie nie ma i twoje stwierdzenie nadaje sie chyba do easy pc czy innego badziewnego pisma w tym rodzaju. Poza tym zastanow sie co sa warte twoje testy gierek. Pokazuja ze twoja karta 3d nie skaluje za bardzo z moca procesora. !Ale tak jest akurat w twoim przypadku i moze jeszcze pewnej liczby osob!. Bo tak sie sklada ze u mnie idzie to prawie liniowo, mowie tutaj o realnym GRANIU w te gry a nie puszczaniu jakis demek. Wlacz sobie kolego jakies giery ktore wymagaja duzo przeliczen "ruchow" przeciwnika najlepiej w czasie rzeczywistym i zobacz jak wtedy sobie radza poszczegolne platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Ja powiem ze szczerze nie oplaca sie narazie podkrecac procka. Po co go tak katowac i meczyc, skracac jego zywotnosc ... Wyczytane przez mnie gdzies na necie (nie dałbym glowy). Procesory obecnej generacji maja zywotnosc w granicach 8-10 lat. Krecone w granicach 5-6 lat. Skoro i tak wszyscy zmieniaja proce srednio raz na dwa lata to mowienie o skracaniu zywotnosci raczej nie boli ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Kaszpir: ja nie wiem o czym ty rozmawiasz? 8O Jak to oc nie ma sensu :?: 8O Twoja wypowiedz przypomina mi dawna wypowiedz pana Gatesa, ze komputery nigdy nie beda potrzebowac wiecej niz 640kb RAM. Ja widze wyrazna roznice miedzy moim p4 standard a oced. Przyznam ci racje ze _moglbym_ pewnie i pracowac na duronie 1200, ale wole wydajniejsze platformy gdzie wszystko smiga, przynajmniej tak sie to wydaje w grudniu 2002. Poki co P4 2,66 jest za drogi ale jak stanieje to sobie go moze kupie i wykrece na 3 ilestam. Gdybym uwazal ze OC NIE MA SENSU to bym poszedl do sklepu z kompami kupil jakis tani zestaw. Tez by dzialal, a ja do srodka nawet bym nie zagladal, a panow z serwisu bym poprosil ze za drobna oplata ma byc to szczegolnie cichy zestaw. Ale takich ludzi na tym forum prawie nie ma i twoje stwierdzenie nadaje sie chyba do easy pc czy innego badziewnego pisma w tym rodzaju. Poza tym zastanow sie co sa warte twoje testy gierek. Pokazuja ze twoja karta 3d nie skaluje za bardzo z moca procesora. !Ale tak jest akurat w twoim przypadku i moze jeszcze pewnej liczby osob!. Bo tak sie sklada ze u mnie idzie to prawie liniowo, mowie tutaj o realnym GRANIU w te gry a nie puszczaniu jakis demek. Wlacz sobie kolego jakies giery ktore wymagaja duzo przeliczen "ruchow" przeciwnika najlepiej w czasie rzeczywistym i zobacz jak wtedy sobie radza poszczegolne platformy. Przeczytałes całą to rozmowę od początku ? Napisałem że różnice w grach są wręcz minimalne pomiędzy XP1600+ a XP1600+ o/c 2100+ (FSB333). Nawet jak pożyczyłem dobrą markową pamieć PC400 i ustawiłem prawie max agresywen ustawienia pamięci to i tak różnica np. w DroneZ w 1024x768x32bit pomiędzy Xp1600+ a 2100+ wynosiła około 5% w DroneZ (170fps vs 178fps) a w Ut2003 rónica wręcz symboliczna , tak samo w SS2. Poprzednio miałem Durona 1Ghz i 256Mb DDR266 i po przejsciu na Xp1600+ @ 2100+ doznałem szoku jeśli chodzi o uzyskany dopał. Byłem wręcz zszkokwany widocznym dopałem. Z ciekawosci obniżyłem procka do nominalnych wartości i sie z lekka załamałem. Różnice były symboliczne pomiędzy podkręconym a nie podkręconym prockiem ... A Ut2003 to mało wymagajaca gra ??? :) Tam rózncie są minimalne ... Obecnie podkręcanie to raczej sztuka dla sztuki :) Demna gierek sa włąśnie bardzo dobrym testem. Pokazują minimalną ilos cfps , max i średnią. Rczej podkręcanie to taki "sport" . Ludzie się licytuja ile mają numerków w 3dmarku i i do ilu podkręcili procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 /// Kaszpir /// masz rację, ale dla mnie ważne jest czy np paczka seti będzie się liczyła 3:30 czy 2:45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Myśle też że wiele osób po jakimś czasie podniecania się iloscia uzyskanych Mhz będzie starało się wyciszyć swój komputer. Nie mówię tu o jakimś extremalnym wyciszaniu ale o najprostszym i najtańszym. Dla mnie cisza też jest ważna , bo sporo pracuję wieczorami i w nocy. takze jak słucham mp3 lub oglądam film to cche słuchać to co leci z głosników a nie słyszeć bardzo głosny szum wentylorów :) Poprostu szanuję komfort pracy a raczej pracę na strasznie głosnym komputerze z wyjącymi wentylatorami trudno nazwać przyjemną. I to właśnie mnie zmusiło do obniżenia taktowania. Bo podkręcić moge nawet na Xp2200+ (1800Mhz) ale zamiast tego wolę komfort podczas pracy , słuchania mp3 , oglądania filmów , serfowania i grania. Mimo że ja sam mam tzw cichy cooler Titan 5TB pracujacy z 3100obr (dla mnie jest on straasznie głośny) to uważam poziom jego hałasu za zabyt wysoki i dziwię się ludziom którzy pracują na coolerach jeszcze z większą ilością obrótów i cyyba zazdroszczę im stoikiego spokoju i wytrwałosci aby wytrzymac przy takich hałaśliwych komputerach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Kaszpir mam dla ciebie genialna rade: zaloz sobie wc. Zrob to czlowieku naprawde polecam, nie bedziesz sie musial przejmowac zadnymi obrotami. Doznasz nie mniejszego szoku niz przesiadka z durona na xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 /// Kaszpir /// masz rację, ale dla mnie ważne jest czy np paczka seti będzie się liczyła 3:30 czy 2:45.Aż tak szybko liczy ci w Seti ?? 8O 8O Na moim konfigu w kliencie tekstwoym liczy tak długo. Moze dlatego że mam Winampa cały czas włączonego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 wg ostatnich logów paczka 3.32 TeraFLOPa 2.61h a 4.11 TeraFLOPa 3.08h - ale to dopiero 2 i to przy 1.85G. Wyniki na 1.95 jak trochę policzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...