Skocz do zawartości
Diablo666

Samsungi Seria Tccc A Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz sobie ładnie w podpis...

... no genialnie.

Teraz Ci powiem kilka fajnych wskazówek dot. TCCC.

Zależy jaka seria, oraz generacja tych TCCC (dokumentacji szukaj na stronie samsung semiconductor).

Kości 256 często kręcą sie dużo lepiej od kości 512. Ja nabyłem 512 z powodu cenowego :P

Sam mam generacje 6 (E) oraz serie M368L6423ETM-CCC

Mam nadzieje, że coś z tego zrozumiesz... Wyznaczyłem poprostu, w jaki sposób się to odczytuje.

Same samsungi TCCC to prawdopodobnie kości, które odpadły przy slekecji TCCD lub nie przeszły testów.

Kręcą się.... no średnio. Do Hynixów D43 im daleko, choć różnica nie jest faktycznie duża.

Architektura Samsunga jest... no... spotykalna. Lubią luźną komende Ras-to-Cas Latency. Na 200fsb może osiągniesz 2-3-3 na okolo 2,8-2,9V ale wszystko powyzej to raczej 2,5-4-3... jest to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych timingów oraz drugi - jeszcze luźniejszy - 3-4-3. Kręcą się na niskim woltażu, choć wysokie im nie straszne. Nie skalują się jakoś super z tymi całymi woltami, ale powyżej 3V nie wywalają błędów. Do stabilnych wysokich częstotliwości, przewiduję około 2,9-3,1V.

Z drugiej zaś strony, pierwsze rewizje (jeszcze piąta generacja - F) tych kostek, nie lubiły ani V ani ostrych timingów, ale większość leciała bagatela 250 @ 2,6V @ 2,5-3-3. Potem im nowiej tym gorzej, jak to zawsze wiadomo (choćby analogicznie do procesorów).

Chcesz coś jeszcze wiedzieć? Pytaj. Ja osobiście jednostronnych kostek nie testowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kostek ,na nalepce zawsze jest wyższy o jedynke

Wiedzialem ze to napiszesz wiedzialem :lol: :lol: :lol: o jezu, jak ja lubie ludzi, którzy opieraja swoja wiedze na jednym, badz drugim przypadku....

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Moje kosci. Wnioski wyciagnij sam - nie zawsze masz racje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi