lukadev Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) Witam. W zwyklym dekoderze philipsa sa dwa wysjscia audio, kanal lewy i prawy. Mam karte Sound Blaster X-fi(wersje podstawowa) i glosniki w systemi 5.1, czy jest mozliwosc podlaczenia cyfry do tych glosnikow(bezposrednio lub przez komputer), jakiej przelotki trzeba uzyc? Edytowane 9 Listopada 2005 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zacznijmy od tego, że ten dekoder wypuszcza dźwięk analogiem stereo. Jeśli dźwięk nadawany jest w systemie DolbySurround, to przy zestawie kina domowego powinien być rozłożony na 5 kanałów (tryb ProLogic II). Kartą dźiękową w kompie nie dasz rady. Nawet gdybyś miał w X-Fi z wejsciem cyfrowym, a w dekoderze wyjscie tego samego rodzaju, to i tak nic by z tego nie wyszło. Brakuje dekoderów 5.1. Jedyna słuszna mozliwość: Dekoder z wyjściem stereo => chinch stereo => amplituner z dekoderem ProLogicII => kolumny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) Jest jeszcze opcja programowego przetwarzania sygnalu, np. za pomoca MatrixMixer. EDIT: a tak poza tym, to X-Fi nie moze dekodowac DPLII? Edytowane 12 Grudnia 2005 przez costi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Ja niestety tego nie wiem. Nie słyszałem X-Fi w akcji. Z tego co wiem, tylko SS ma sprzętowe dekodowanie DD5.1. A jak jest z DPII ? Nie wiem. Trzeba programowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) SS = SoundStorm? Z tym DD5.1 sie mylisz, bo sprzetowe dekodowanie tego ma juz SB Live! 5.1. Notabene w sterach od mojego A2 przy dekodowaniu DD jest tez opcja "use Dolby Pro Logic" - ale jak to sie ma do sygnalu wejsciowego DPLII to nie wiem. Edytowane 12 Grudnia 2005 przez costi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) Ano mogę sie właśnie mylić. Już się miejscami gubie z tymi kartami dźwiękowymi. Soundstorm napewno dekoduje DD5.1 bez udziału procesora głownego, tak więc jest to pełne dekodowanie sprzętowe. nVidia razem z Dolby opracowali dekoder DICE, który poraz pierwszy umieszczono w MCP nVidia nForce Audio Digital - czyli w DSP SS. Pomija on całkowicie udział CPU w przetwarzaniu cyfrowym. Rozkodo- wany sygnał trafia do ramu i stamtąd leci odrazu na SPDiF. Jednak koszty produkcji okazały się zbyt duże i zrezygnowano z tej jedynej w pełni zintegrowanej, pełnowartościowej karty dźwiękowej. Edytowane 12 Grudnia 2005 przez Lumperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) Z tego co gdzieś tam czytałem SS ma KODOWANIE do DD5.1 czyli on sam może "tworzyć" ten sygnał, np dzwięk z gry (5.1 kanałów) puszczony SPDIFem na wzmacniacz z dekoderem AC3. Edytowane 13 Grudnia 2005 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...