Kemot Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Cześć. Mam do zrzucenia materiał z kamery analogowej (Video8) na kompa. Wynikiem ma być nagranie tego (po obróbce) na płytkę DVD. Materiał zrzucam do kompa w pełnej rozdzielczości czyli 720*576/25fps. Zrzuca się łądnie, nie gubi klatek ale po zakońćzeniu 90 minutowego odcinka, dźwięk jest rozsunięty względem filmu; dźwięk "wyprzedza" film o kilka minut na końcu! Próbowałem różnych kodeków (MPEG, MJPEG nawet DV) i zawsze to samo. Dla próby wrzuciłem zgrany plik do VirtualDub'a i ten - żeby zsynchronizować - podał wynikową ilość klatek której nalezy użyć --> 24,907. Po konwersji, dźwięk działa ok. Tyle że nagranie takiego materiału na płytę DVD, powoduje powtórną zmianę na 25fps! A tym samym film wynikowy już na płycie, w czasie odtwarzania skacze co jakiś czas. No nie dziwię się, bo na każdą minutę brakuje mu ponad 5 klatek! Zniczego nie mógł zrobić z 24,907fps na 25pfs więc skubany "posklejał" niektóre klatki w jedno - w efekcie film skacze co jest strasznie upierdliwe i całkowicie dyskwalifikuje to do oglądania (zatrzymuje się na ułamek sekundy w różnych miejscach, ale co kilka/naście sekund!). Kurcze, pomóżcie, bo mnie się już pomysły skończyły, a tym materiałem filmowym zacznę chyba rzygać.... widziałem ten film już z 8 razy! I przestaje mi się podobac (a to film z wakacji...). Czy nie da się tego jakoś zrobić, żeby film był w 720*576/25fps ale od razu zsynchronizowany??? Przecież każda konwersja - to jakość filmu w dół :( HELP! PS1: sprzęt to: AthlonXP 2200+, 512MB RAM (Dual-RAM), ABIT NF7-S, karta przechwytująca video 'PINNACLE PCI-500' (sprzętowa kompresja), 2xHDD 80GB (NTFS), WinXP, nVidia FX5200, DVD-RW LG i inne mniej znaczące elementy. PS2: -do zrzucania i obróbki używam "PINNACLE STUDIO 9.3" - do authoringu - "PowerProducer Gold" - do nagrywania pyty - "Nero". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekp Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) dziwne to co piszesz bo teoretycznie przez tą kartę nie powinno beć problemów (czyli znowu pinnacle nabija ludzi w butelkę że kupią kartę za 500zeta i wszystko samo się zrobi) moja rada jeśli masz kartę telewizyjną użyj jej i VirtualDuba(ver. 1.6.3 lub wyższa) kodeka np: PIC Video 3 M-JPG do zrzutu. póżniej władyj to w pinnacle studio zrób obróbkę i wywal na dvd :D a tak w nawiasie przecież auhtoring i wypalenie można zrobić w studiu 9.3 Edytowane 9 Listopada 2005 przez marekp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kemot Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ano też mnie to dziwi, tym bardziej że karta nie gubi klatek i obciążenie proca w czasie zrzucania jest minimalne. mam też kartę TV (AverMedia98), ale nią nie dam rady zrzucis w pełnej rozdziałće 720*576/25fps. Próbowałem już to kiedyś nie ra i nie ma mowy, żeby się dało - właśnie dlatego dodatkowo kupiłem kartę viedo. Wszsyto gra - tylko ten dźwięk :( . Z ciekawostek, to gdy próbowałem zrzucać (MJPEG lub DV, przez 'Pinnacle PCI-500') ale w rozdzielczości połowe mniejszej (VCD lub S-VCD) to nie ma problemu z dźwiekiem. Idzie równolegle z flmem. Jednak zgranie tego na DVD - aghrrrrr..... nie da się oglądać w TV; jakbym widział TV przez folię - takie mętne; gorzej niż na taśmie VHS. Z próba w pełnej rozdziałce dla DVD odbija się znów rozjeżdżaniem dźwięku. Zależy mi na jakości, dlatego w rachube wchodzi li tylko 720*576 - i w takim wypadku u mnie karta TV odpada. Na PIC-Video też próbowałem i pełnej wielkści nie uzyskam bez gubienia klatek. Nie wiedziałem że w Pinnacle Studio tez jest authoring :lol: . Hmm... muszę to zobaczyć, może faktycznie będzie lepsze i ciekawsze :razz: - dzięki za podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekp Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) może zgrywaj w studio naipierw do DV (nie odrazu do mpeg2) póżniej to obrabiaj w studio, authoring też zrób w studio i wypal też w studio może będzie ok Edytowane 9 Listopada 2005 przez marekp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...