Skocz do zawartości
jacekla

Abit Nf7-s2 Problem Z 1gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam nastepujacy problem.

Ostatnimi czasy dokupilem sobie pamieci do 1GB ram. W wyniku tej opecaji

mam niekontrolowane zwisy (niebieskie ekrany) gdzie sie pojawiaja rozne

typy bledow ntfs.sys, klif.sys i juz mi ich sie nie chce spisywac chyba wszystkie mozliwe.

Patrzylem co oznaczaja te typy pbledow 0x00000 w google i problemy ogoleni z pamieciami

tak w ogole to chceck your hardare manual wiec zadnych konkretow nie odkrylem

Zmienialem pamieci:

3 zestawy kingston dual pack cl3

1 zestaw twinmos nie dual pack cl2,5.

Kiedy wloze pojedyncza pamiec 512MB wszystko jest ok.

Ustawieia w biose:

jak jest wszystko na default to zwisy sa odsc czesto a grac mozna max z 1h i zwis

a w pracy typu biurowo pisanie programow sa srednio po 2-6h. czasami jest tak ze zwis

byl 3 razy w ciagu godziny

jezeli pamieci przestawie:

na 11 3 3 3 dla kingston

8 3 3 2,5 dla TwinMos

oraz czestotliwos pamieci na 83%

(co za chore ustawienie na tej plycie NF7-s2) czyli 166Mzh

jako tako komputer potrafi dzialac jednakze tez sie zawiesza raz na jakis czas.

jednakz juz z 4h mozna pograc. Komputer lepiej chyba dziala na pamieciech kingston

przy ustawieniach 11 3 3 3 czyli takich jakie znalazlem na jakims forum.

Jednakze moze ktos zna jakies rozwiazanie dodatkowe czy moge cos zrobic albo

na jaka plyte glowan inna moge zamienic czy sa jakies pamieci co chodza moze geil

tych nie probowalem. Zmenialem juz kazdy element komutera a plyte inna testowalem

Gigabyte na kt600 i mialem ten sam problem.

Moja konfiguracja

Ath 3200+ 400Mzh

Abit NF-7 S2

2x 512MB ram kingsotn dual pack cl3

Saphire R9800 pro 128MB

Samsung 160GB SATA

Chieftek 360W z PFC

SB Audigy 1

Pozdrwaim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jedyne co moge powiedziec, to to, ze mam juz od roku jakies noname'y 2x512MB na 215Mhz 2.5-3-3-3 w dualu i akurat z tym nigdy nie mialem problemow. Chociaz NF7-S rev2 jest naprawde BARDZO problematyczna plyta. Przynajmniej moja sztuka. Wczesniej mialem jakies 512 Kingstona i tez dzialaly. Proponuje standardowe testy pamieci typu GoldMem czy MemTest86.

Edit: Ups... pamieci mam juz od 3 lat chyba a nie od roku. Ale moze od 2.

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jedyne co moge powiedziec, to to, ze mam juz od roku jakies noname'y 2x512MB na 215Mhz 2.5-3-3-3 w dualu i akurat z tym nigdy nie mialem problemow. Chociaz NF7-S rev2 jest naprawde BARDZO problematyczna plyta. Przynajmniej moja sztuka. Wczesniej mialem jakies 512 Kingstona i tez dzialaly. Proponuje standardowe testy pamieci typu GoldMem czy MemTest86.

Edit: Ups... pamieci mam juz od 3 lat chyba a nie od roku. Ale moze od 2.

Testowalem juz wszystko co mozna i nic nie pomaga jestem tak wkurzony na to wszystko ze ....

Widzialem ze do Plyt Abit NF7-S sa zmodowane biosy i podobno rozwiazali ten problem gdyz tez

mam kumpla co mial problem z 2x512MB na NF7-S v2.0 i rozwiazal go jakims zmodowanym biose

gdzie cos wylaczyli

Sprawa moja dotyczy nie plyty NF7-S tylko plyty troche innej NF7-S2 jest tez NF7-S2G (gigabit lan)

to sa plyty bez zewnetrzengo kontrolera i o duzo mniejszej ilosci funkcji.

Nazwy sa podobne i sie kiedys wkopalem gdyz wziolem wlasnie ta plyte poznije zobaczylem

ze mnie troche zmylili to nie jest rewelacyjny NF7-S v2.0 tylko jakies abitowe "gowno" z odpadow.

Problem w tym ze mam wszystko skonfigurowane na tym kompie do pracy Winda, Linux'a debian i suse itd

i jak pomysle ile by mnie kosztowalo postawienie tego od nowa to 4-5 dni z zycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...