TuneR Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Witam. Zlozylem dzisiaj sterte czesci dalej zwana komputerem, odpalam a tu zonk. Ale po kolei. MOBO: Gigabyte GA-7N400S, procek AMD BARTON XP-M 2800+ (z tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=64892326), do tego 512 ddr kingston, dysk Segate 40, GF 4MX.....Problem tkwi w tym, ze plyta glowna nie wykrywa procesora. Podczas startu bios pokazuje Procesor Unknown 1200MHz. O co chodzi ?? FSB ustawialem na 133 i 166 ale efekt jest podobny (proc nie wykrywany). Producent plyty pokazuje, ze nie powinno byc problemu: http://www.giga-byte.com/Motherboard/Suppo...GA-7N400S-L.htm Prosze o jakals rade. Czy mozliwe jest, ze cos nie tak z prockiem ?? Czy moze trzeba wgrac nowy BIOS do plyty ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) to jest athlon mobile i większośc płyt gł. ma problemy z wykrywaniem takich procków. uptade biosie może pomoże, a jeśli nie, to ustaw domyślny mnożnik i fsb (dla tego proca 133x16). nawet jeśli ci bedzie wykrywało jako nieznany to i tak bedzie działał tak samo jak barton :D o dziwo mój asrock poprawie wykrywa mojego mobila :D Edytowane 10 Listopada 2005 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) no a dlaczego miałoby wykrywać athlony mobilne na płytach do pc-tów stacjonarnych; ważne jest to czy uda Ci się ustawić donyślnie 16x133, bo może być tak, że NIE i płyta nie odpali; chociaż, na ga powinna, na bank problemy mają epoxy; flashowanie biosa nowych wersji od producenta raczej nic nie da;; nie wiem czy jest merlin dla tej płyty; on by chyba pomógł; należy sprawdzić; aha, i jak ustawia go 1200 tzn, 6x200 tzn, że możesz mieć problemy; i nie ustawisz go dobrze natej płycie; jaki tam jest NB?? pozdro Edytowane 11 Listopada 2005 przez seiper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) no a dlaczego miałoby wykrywać athlony mobilne na płytach do pc-tów stacjonarnych; ważne jest to czy uda Ci się ustawić donyślnie 16x133, bo może być tak, że NIE i płyta nie odpali; chociaż, na ga powinna, na bank problemy mają epoxy; flashowanie biosa nowych wersji od producenta raczej nic nie da;; nie wiem czy jest merlin dla tej płyty; on by chyba pomógł; należy sprawdzić; aha, i jak ustawia go 1200 tzn, 6x200 tzn, że możesz mieć problemy; i nie ustawisz go dobrze natej płycie; jaki tam jest NB?? pozdro czemu miałoby mu sie nie udać ustawić 16x133 ? :blink: przecież procek ma odblokowany mnoznik. mi też przy pierwszym uruchomieniu tego procka wykrywało 6x200, w biosie przestawiłem 16x133 i wykrywało normalnie jako mobile Athlon XP 2800+. płyta stoi na nforsie 2 Edytowane 11 Listopada 2005 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 ustaw domyślny mnożnik i fsb (dla tego proca 133x16). nawet jeśli ci bedzie wykrywało jako nieznany to i tak bedzie działał tak samo jak barton :D o dziwo mój asrock poprawie wykrywa mojego mobila :D Najgorsze jest to ze nie moge na tej plycie zmieniac mnoznika :/ Na Solteku SL-75FRN-L mam taka opcje (drugi komp)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 no bo z NB jest podobnie jak z prockami; nforce2 nie równy nforce2; to jedno a poza tym architektura płyty nie jest bez znaczenia: jakość i rozmieszczenie ( ilość ) kondensatorów, rozprowadzenie zasilania na mobo, tzw. stos zasilającego cpu, i sposób zasilania NB, lepsze płyty mają 3 niezależne linie ( stosy ); sposób stabilizowania napięc na mobo; rozmieszczenie cewek, itd; są płyty, które w w biosie mają mnożniki np. do x20 ale i tak nie ustawi się wyżej niż x12, to jest pewien graniczny mnożnik, powyżej na gorszych ( czyt. bardziej oszczędnych ) można próbować z vdd modem ale to często jest bez efektu; zobaczymy co kolega napisze; pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Najgorsze jest to ze nie moge na tej plycie zmieniac mnoznika :/ Na Solteku SL-75FRN-L mam taka opcje (drugi komp)... poczytaj w manualu płyty, może jest gdzieś opisane które zworki są od mnożnika, i poszukaj też jakiegoś zchackowanego biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 poczytaj w manualu płyty, może jest gdzieś opisane które zworki są od mnożnika, i poszukaj też jakiegoś zchackowanego biosuZworek nie ma :/ Sa na GA-7N400 Pro2, dla mojej wersji juz niestety zabraklo...W manualu ani slowa o mnozniku. Alem sie wpakowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 poszukaj jeszcze w manualu na stronie producenta, bo w tej książeczce dołączanej do płyt zazwyczaj niewiele jest. jest jeszcze możliwość drut-moda. ale nie polecałbym zabawy z tym bo łatwo jest coś uszkodzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) poszukaj jeszcze w manualu na stronie producenta, bo w tej książeczce dołączanej do płyt zazwyczaj niewiele jest. jest jeszcze możliwość drut-moda. ale nie polecałbym zabawy z tym bo łatwo jest coś uszkodzić Jak się jest ostrożnym, ma się wprawną rękę, i robi się wszytsko dokładnie, a potem sprawdza 3 razy to drut mod jest zupełnie bezpieczny :) TuneR a po wciśnięciu kombinacji kalwiszy w biosie Ctrl + F1, pokazują się opcje rozszerzone ("zaawansowane") tam też nie ma? Na moim GA-7N400 PRO 2 taż pokazuje Unknow CPU ale to w zaden sposób nie wpływa na pracę. Przemek Edytowane 11 Listopada 2005 przez Przemek_J Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Na tej płycie koło chipset jest taki przełącznik (niebieski) przesuń go w kierunku ON powinno ruszyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Na tej płycie koło chipset jest taki przełącznik (niebieski) przesuń go w kierunku ON powinno ruszyć.Jest na ON, wtedy FSB wskakuje na 133, ale mnoznika za cholere nie mozna ugryzc. TuneR a po wciśnięciu kombinacji kalwiszy w biosie Ctrl + F1, pokazują się opcje rozszerzone ("zaawansowane") tam też nie ma?Zaraz sprawdze, ale czytalem cos na forum o nforcach ze tam nie ma nic ciekawego....w niektorych tylko biosach jest ustawianie mnoznika. Tymczasowo rozwiazalem problem zamieniajac procki w swoich obydwu komputerach. Na Solteku SL-75FRN jest nieszczesny Barton XP-M 2800+ (na chwile obecna juz 3000+ :) ), na Gigabyta powedrowal Athlon XP 2400+. Jezeli nic wiecej nie rozkminie pewnie konfiguracja pozostanie :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 A aktualizacja biosu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 A aktualizacja biosu??Plyte mam dopiero od dwoch dni :) Ale szukalem biosow i do tego modelu nic nie ma :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Plyte mam dopiero od dwoch dni :) Ale szukalem biosow i do tego modelu nic nie ma :/ Jak to nie ma? Byłeś na www.gigabyte.com.tw ??? Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Jak to nie ma? Byłeś na www.gigabyte.com.tw ??? Przemek Wedlug stronki producenta mam najnowszy BIOS (F5). Potrzebny jest jakis zmodowany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...