Patrol Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Zwracam się z pytaniem czy ktoś z Was rozwiązywał może problem związany z zatrzymaniem paczki z powodu nie spełnienia wymogów zwolnienia od cła? Znajomy przysłał mi 3 częsci, które aktualnie składowane są w Częstochowie. Mam do wyboru: 1. skorzystać z usługi firmy, która zajmuje się teraz składowaniem przesyłki. 2. przekazać sprawę do urzędu celnego. W przypadku 1. muszę zapłacić 110pln za usługę wypełnienia formularza SAD i 20pln w znaczkach skarbowych. W przypadku 2. PODOBNO osobiście muszę stawić się w Częstochowie, żeby sprawę przejął UC, a koszt usługi 50pln (SAD). Wybrałbym się do Częstochowy wiedząc, że uda się sprawę załatwić w jeden dzień, ale potrzebuję opinii osoby znającej przepisy czy to wogóle będzie możliwe. Z góry dzięki za wszelką pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Ja mialem podobna sprawe, zatrzymali mi 2 paczki z USA. Ja skorzystalem z uslug firmy. Dlaczego ? Bo jak mi pani w moim lokalnym urzedzie zaczela tlumaczyc co, jak i gdzie trzeba wypelnic to zwatpilem... A jesli sie pomylisz to moga ci dosadzic kare za bledy w oswiadczeniu... Musisz sobie policzyc czy oplaca ci sie samemu uzerac z UC czy zaplacic za to wyspecalizowanej firmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...