Skocz do zawartości
Patrol

Urząd Celny

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z pytaniem czy ktoś z Was rozwiązywał może problem związany z zatrzymaniem paczki z powodu nie spełnienia wymogów zwolnienia od cła? Znajomy przysłał mi 3 częsci, które aktualnie składowane są w Częstochowie. Mam do wyboru:

1. skorzystać z usługi firmy, która zajmuje się teraz składowaniem przesyłki.

2. przekazać sprawę do urzędu celnego.

W przypadku 1. muszę zapłacić 110pln za usługę wypełnienia formularza SAD i 20pln w znaczkach skarbowych.

W przypadku 2. PODOBNO osobiście muszę stawić się w Częstochowie, żeby sprawę przejął UC, a koszt usługi 50pln (SAD).

Wybrałbym się do Częstochowy wiedząc, że uda się sprawę załatwić w jeden dzień, ale potrzebuję opinii osoby znającej przepisy czy to wogóle będzie możliwe.

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobna sprawe, zatrzymali mi 2 paczki z USA.

Ja skorzystalem z uslug firmy. Dlaczego ? Bo jak mi pani w moim lokalnym urzedzie zaczela tlumaczyc co, jak i gdzie trzeba wypelnic to zwatpilem... A jesli sie pomylisz to moga ci dosadzic kare za bledy w oswiadczeniu...

Musisz sobie policzyc czy oplaca ci sie samemu uzerac z UC czy zaplacic za to wyspecalizowanej firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi